2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăCum să lași cu ochii-n soare un premier din Țara Soarelui Răsare

Cum să lași cu ochii-n soare un premier din Țara Soarelui Răsare

Vizita premierului japonez, Shinzo Abe, în România, prima de acest fel a unui oficial nipon de acest rang în România, a fost marcată de o serie de greşeli de protocol din partea autorităţilor române. Premierul Japoniei, a treia putere economică a lumii, a fost însoțit de o delegație de oameni de afaceri.

Oficialul japonez a fost întâmpinat la Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni de secretarul de stat din MAE Dan Neculescu. Pe programul oficial vicepremierul Marcel Ciolacu era reprezentantul Guvernului desemnat pentru a-l întâmpina pe premierul nipon. Însă, Ciolacu și-a dat demisia din Guvern, în semn de solidaritate cu premierul Mihai Tudose.  Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susține că un astfel de detaliu poate costa România. ”Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcţie apropiată de a celui care se află în vizită în statul respectiv. Japonezii, tradiţional, sunt extrem de atenţi la detaliile procedurale, protocolare, sunt formalişti din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, aşa cum îi ştiu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a explicat Cristian Diaconescu.

 

Plimbat pe
la Muzeul Satului

 

Mai mult, oaspetele japonez a renunţat la vizita pe care trebuia să o facă la Palatul Victoria. Premierul Shinzo Abe a fost nevoit să-şi modifice programul din cauza demisiei lui Mihai Tudose din funcţia de prim-ministru al României. Tudose, supărat pentru că PSD a decis să-i retragă sprijinul politic, a refuzat să asigure interimatul  ca premier.

În consecință, premierul Japoniei a mers împreună cu soţia sa, Akie Abe, la Muzeul Satului din Bucureşti. Cei doi au fost întâmpinaţi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. Politicianul japonez a fost însoţit de soţia lui şi, împreună, au stat de vorbă cu câţiva meşteri aflaţi în muzeu. „A fost încântat de olarul din Horezu, l-a întrebat despre tehnică. Doamna a fost mai înfrigurată, dar el, ca japonezii, în general – interesat de tot”, a spus directoarea muzeului. La plecare, prim-ministrul nipon a primit un platou mare din ceramică de Baia Mare şi un nai, iar soţia lui – un album despre muzeu şi o carte despre portul tradiţional românesc. Premierul Japoniei a fost, în mod previzibil, politicos. „Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această ţară, în România“, a spus Shinzo Abe.

 

Ultima acțiune
a lui Tudose

 

La Guvern, a avut loc doar o întâlnire la nivelul eșalonului doi. Vicepremierul Paul Stănescu s-a întâlnit cu o delegație condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice. Potrivit lui Stănescu, cel mai important proiect de cooperare bilaterală, în acest moment, este construirea magistralei M6, care va lega centrul Capitalei de Aeroportul ”Henri Coandă”, însă acest proiect este în așteptare. El a făcut referire şi la contractul de proiectare şi execuţie a podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, în valoare de 430 milioane de euro fără TVA, care a fost semnat luni, la sediul Ministerului Transporturilor, de către reprezentanţii CNAIR şi cei ai antreprenorului – asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems Co.Ltd. (Japonia), în prezenţa fostului premier Mihai Tudose. Cu alte cuvinte, fostul premier s-a asigurat că rezolvă situația din județul său, dar a refuzat să negocieze cu japonezii problemele întregii țări. Kotaro Nogami a anunţat că este însoţit de ”17 companii de top japoneze, din diverse domenii”. ”Companiile japoneze au interes ridicat faţă de România, fiindcă are o industrie auto puternică şi a realizat cea mai remarcabilă creştere economică în ultimii ani dintre ţările europene”, a precizat el.

 

O șansă la două decenii

 

„Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă întâlnirea din punct de vedere protocolar la nivelul Guvernului. Era nevoie de şefi de Guvern, adică de persoane la acelaşi nivel. Am avut o discuţie cu delegaţia japoneză şi au înţeles foarte bine. S-au întâmplat asemenea lucruri şi în alte ţări“, a încercat să justifice situația ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Fostul ministru pentru IMM-uri Florin Jianu a punctat posibilele efecte negative. „Îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la aceste lucruri, la etichetă şi vor spune: nu s-au putut abţine nici măcar o zi, să facă acest CEx în după-amiaza în care pleacă prim-ministrul Japoniei”, a declarat preşedintele CNIPMMR. Jianu a amintit că Japonia este în căutare de ţări unde să facă noi investiţii. „Ei sunt într-un periplu în toate ţările sud-est europene şi în cele baltice. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali. Este o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii”, a explicat
Jianu. 

 

Președintele promite parteneriat strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a decis împreună cu premierul Japoniei să facă demersurile necesare pentru a ridica relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic. Afirmația a fost lansată într-o conferință de presă comună, după ce premierul Japoniei a fost primit la Palatul Cotroceni. ”Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Euronews: E cineva acolo?

„E cineva acolo? Shinzo Abe şi-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, a scris Euronews despre vizita premierului japonez. Premierul japonez Shinzo Abe a călătorit 8.700 de kilometri pentru a face o vizită istorică în România – doar pentru a afla că omologul său nu a fost acolo pentru a-l întâmpina. „Dar momentul a fost nepotrivit: el a venit după ce fostul premier Mihai Tudose a demisionat, luni, după ce a pierdut sprijinul partidului său, PSD. Demisia a afectat programul lui Abe, care a vizitat România ca parte a turneului său din Europa de Est”, notează Euronews. În cadrul turneului din Europa de Est, Abe a mai vizitat Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi Serbia.

 

Vizele de intrare în Japonia pentru cetăţenii români au fost ridicate, a anunţat premierul japonez Shinzo Abe după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă