7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăPoliticăCum poate ajunge Codul penal la mâna Vioricăi Dăncilă

Cum poate ajunge Codul penal la mâna Vioricăi Dăncilă

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, după o întâlnire cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu premierul Viorica Dăncilă, că nu s-ar fi discutat despre posibilitatea modificării Codurilor penale prin ordonanță de urgență și că se va merge „exclusiv” pe calea dezbaterii parlamentare. „Nu am discutat despre niciun fel de ordonanţă de modificare a Codurilor penale. Vă rog să scoateţi din discuţie acest subiect, vă spun oficial: vom merge exclusiv pe calea parlamentară”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a exclus și varianta modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin procedura angajării răspunderii Guvernului Dăncilă. Chestionat dacă PSD a agreat aceste variante, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Sigur ca da”. „Nu a venit nimeni cu o asemenea propunere”, a afirmat Tăriceanu.

Scenariul prezentat de Tăriceanu a fost contrazis de senatorul PSD Niculae Bădălău. „Noi dorim ca modificările codului de procedură penală să aibă loc prin OUG. Am discutat în CEx și am stabilit că este o variantă mai bună și legală. Vedem ce va fi, de multe ori noi i-am convins că ideile noastre sunt mai bune, dar și ei ne-au convins de multe ori”, afirmat Bădălău.  „OUG ar fi mai practică, dar nu se poate face fără sprijinul celor din ALDE”, a declarat Bădălău.

 

Compromisul acceptat de PSD

În ciuda deciziei inițiale a PSD, liderul social-democrat Liviu Dragnea a acceptat o soluție de compromis – dezbatere parlamentară urmată de alte ”măsuri” dacă discuțiile se lungesc. El a declarat că nu este exclusă nicio variantă, dar, ”în acest moment”, în coaliție s-a decis ca modificările la Codurile Penale să treacă prin procedură parlamentară, nu prin Ordonanță de Urgență. Dragnea a afirmat, însă, că procedurile parlamentare vor fi ”grăbite”.

Întrebat de jurnalişti, la Parlament, dacă este exclusă în acest moment o ordonanţă de urgenţă privind Codurile penale, Dragnea a răspuns: „Da”.  ” O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Şi atunci o să cer astăzi, şi eu, şi domnul Tăriceanu celor din comisie să închidă odată Codul penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obişnuit”, a spus Dragnea. ”Vom încerca să adoptăm în procedură rapidă. Așa cum spunea și domnul Bădălău, la o adică nicio soluție nu e dată la o parte. Dacă se împotmolește, atunci se vor lua măsuri”, a declarat Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, PSD nu renunță la ideea ordonanței de urgență, anunțată de Bădălău. Nu este clar cât vor dura dezbaterile parlamentare, înainte ca PSD să repună pe tapet varianta ordonanței de urgență. Liviu Dragnea a spus doar că nu ar fi de acord ca dezbaterile să dureze ”toată vara”. Săptămâna trecută, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunțase că sesiunea extraodinară va avea zece zile.

Este posibilă adoptarea rapidă a Codului penal prin procedura obișnuită? Există deja trei legi ale justiției votate de Parlament în decembrie 2017 care nu au intrat încă în vigoare.  Opoziția și președintele Iohannis s-au adresat de mai multe ori CCR (Constituția nu fixează o limită de sesizări)iar actele normative au trebuit reanalizate de Parlament. În cazul unei ordonanțe de urgență, însă, actul normativ intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și poate fi contestat la CCR doar de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, variantă puțin probabilă.

 

Dăncilă nu are nevoie de ALDE

Or, pentru liderul PSD Liviu Dragnea este esențială modificarea rapidă a Codului Penal, în ceea ce privește abuzul în serviciu. Dragnea a fost condamnat la trei ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, de către completul de trei judecători ai ICCJ. Modificarea Codului penal trebuie să intre în vigoare înainte ca Dragnea să fie judecat de completul de cinci judecători ai ICCJ.

Dincolo de declarațiile politice, adoptarea sau nu a unei ordonanțe de urgență, depinde de voința primului-ministru. ”Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se aprobă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărește primul-ministru”, prevede Legea de organizare a Guvernului. Pe scurt, dacă subiectul ar intra pe ordinea de zi (în cazul în care PSD constată prelungirea procedurilor obișnuite) și miniștrii ALDE s-ar opune, decizia va fi luată de Viorica Dăncilă.

La rândul său, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că formațiunea sa  nu va susține modificarea Codului Penal altfel decât prin proceduri parlamentare. Acesta a explicat că UDMR nu este de acord nici cu varianta unei Ordonanțe de Urgență și nici cu asumarea răspunderii Guvernului.Însă, UDMR care susține PSD în Parlament, dar nu face parte din Guvern nu poate în niciun fel să influențeze deciziile Executivului. Sigur, dacă ar merge pe varianta ordonanței de urgență, PSD își va asuma consecințele politice – deteriorarea relațiilor cu ALDE și UDMR.

 

Decizia ICCJ

Liviu Dragnea a fost condamnat, joi, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Decizia luată de completul de trei judecători de la ICCJ nu este definitivă.

 

Nemulțumirea unui primar PSD

Sabin Bociu, primarul social-democrat din comuna Jebel, judeţul Timiş, spune că nu se alatură ”grupului de sinucigaşi politici” din Comiteul Executiv Naţional al partidului care şi-au arătat susţinerea faţă de Dragnea. ”< (Seneca). Sunt membru al Partidului Social-Democrat de 20 de ani, cred în valorile stângii, dar nu mă alătur grupului de sinucigaşi politici şi dezavuez deciziile CExN! Trăiesc cu speranţa că sunt mulţi colegi ce gândesc la fel ca mine şi că PSD va realiza că Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea partidului şi a ţării, iar PSD, în plenitudinea sa, să se apropie din nou de idealurile românilor” a afirmat Bociu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Interzis prin lege să te îmbolnăvești într-o comună din Italia

Decizia primarului a stârnit reacții vehemente din partea organizațiilor de sănătate și a autorităților locale Într-o decizie șocantă care a stârnit controverse, Antonio Torchia, primarul...

Exclusiv: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaz românesc Germaniei, spun surse Reuters

OMV din Austria a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper, gaze din proiectul său la Marea Neagră, începând cu 2027 Acordul de...

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...
Ultima oră
Pe aceeași temă