Potrivit legislației în vigoare, adoptarea unei moțiuni simple nu duce automat la demiterea unui ministru. Însă, de obicei, liderii politici preferă să-i schimbe pe membrii Cabinetului care nu mai au sprijin în Parlament. În aceste condiții, votul de ieri a căpătat importanță în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea dorea schimbarea lui Tudorel Toader, la apropiata remaniere, dar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu se opune. Dragnea este nemulțumit că Toader nu a emis o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.
De fapt, momentul crucial pentru soarta moțiunii s-a petrecut marți după-amiază la dezbaterile generale. Deputatul PMP Robert Turcescu a propus ca votul să fie secret cu bile și nu electronic cu cartele, ceea ce permite aflarea modului în care a votat fiecare deputat. Propunerea sa a fost respinsă dar merită remarcat că Liviu Dragnea a lipsit de la vot. În schimb, fostul premier Mihai Tudose, dar și susținătorii săi au votat pe linie împotriva propunerii ca votul să fie secret. Ieri, mai mulți parlamentari PSD afirmau, neoficial, că tabăra anti-Dragnea s-ar fi înțeles cu ALDE să blocheze votul secret.
Cert este că pentru social-democrații nemulțumiți de Toader ar fi fost mult mai ușor să voteze împotriva ministrului Justiției, la adăpostul votului secret.
Semnalul lui Dragnea
Un semnal fără precedent a fost dat chiar de președintele PSD Liviu Dragnea care a declarat că deputații PSD vor vota după propria lor conştiinţă la moțiunea simplă împotriva lui Toader. Întrebat dacă îşi asumă riscul ca moţiunea să treacă, a răspuns: ”Nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaţilor PSD”. ”Nu le dau eu sugestii că s-au tot dat din partea altora în legătură cu domnul Toader. Unii spun că nu mai fie, alţii spun nepărat să rămână şi am zis că cel mai bine este să judece colegii şi să voteze”, a replicat liderul PSD. Anterior, ori de câte ori Opoziția depunea o moțiune simplă împotriva unui ministru din Guvernul Dăncilă, Dragnea anunța clar că PSD votează împotrivă.
Odată ce Camera Deputaților a decis în favoarea votului deschis, șansele respingerii moțiunii au crescut. Mai ales că orice vot anti-Toader din PSD ar fi putut fi interpretat ca un semnal că social-democrații au pierdut majoritatea. Votul electronic de ieri a demonstrat că toți parlamentarii PSD, ALDE și UDMR prezenți în sală au votat împotriva moțiunii. Inclusiv Liviu Dragnea a votat împotriva moțiunii, tocmai pentru a contracara informațiile cum că ar fi dorit să folosească moțiunea PNL pentru debarcarea lui Toader.
Ce i se cere ministrului Justiției
Respingerea moțiunii nu echivalează cu supraviețuirea lui Tudorel Toader în Guvern. După vot, Liviu Dragnea a spus clar că remanierea Guvernului nu este decisă de Opoziție prin moțiuni ci va fi discutată în Comitetul Executiv al PSD. Deocamdată, însă, data ședinței conducerii PSD nu a fost stabilită tocmai pentru că PSD și ALDE nu au ajuns la un acord privind situația lui Tudorel Toader.
”PSD dacă va decide să remanieze un ministru o va face în interiorul structurilor de partid, nu ca instrument al Opoziţiei. Adevăratul motiv la remaniere nu va fi la niciunul dintre miniştri ordonanţa de amnistie şi graţiere. Dacă cineva se gândeşte să spună că din cauza asta ar putea fi remaniat – ceea ce deocamdată în PSD nu este cazul, la ora asta nu se pune problema remanierii lui Toader, dar la ora asta, nu ştiu ce se va întâmpla în continuare – ar face o mare greşeală şi sper ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ, să înţeleagă ce are de făcut la ministerul respectiv”, a spus Liviu Dragnea la Parlament. Liderul PSD a pledat pentru repararea ”abuzurilor din justiție”. Întrebat dacă amnistia și grațierea sunt soluții pentru acest deziderat, Dragnea a răspuns: „Nu iau eu în calcul, nu am pregătirea domnului Toader și nici a altor mari specialiști în domeniu. Eu tot insist ca oamenii care se pricep să pună pe masă niște soluții, nu gargară, nu lucruri pe care nu le înțelege nimeni”.
Pe de altă parte, deputatul PSD Cătălin Rădulescu i-a cerut, ieri, ministrului Tudorel Toader să adopte o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. „Amnistia şi graţierea rezultă în urma abuzurilor din ultimii opt ani de zile”, a spus Rădulescu.
Acuzațiile Opoziției
Moțiunea PNL –USR este intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4”. Opoziţia arată că societatea românească este atacată grav de virusul corupţiei, care s-a dezlănţuit, astfel că instituţiile judiciare ar trebui lăsate să-şi facă datoria. PNL şi USR subliniază că şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se face vinovat de faptul că ridicarea MCV a devenit un obiectiv îndepărtat. Toader este acuzată că este doar un instrument în mâinile lui Dragnea şi Tăriceanu, astfel că a decis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA doar pentru a decapita cea mai incomodă şi nesuferită instituţie din România pentru corupţi. Deputaţii îl acuză pe ministru că a politizat justiţia, că a contribuit la modificarea legilor justiţiei în sprijinul infractorilor şi în defavoarea victimelor, a afectat, prin afirmaţii sale, imaginea justiţiei din România şi a luat măsuri nedrepte, incorecte şi nocive pentru justiţie, astfel încât magistraţii nemulţumiţi au ieşit în stradă pentru a apăra statul de drept. De asemenea, mai spun parlamentarii din opoziţie, ministrul Justiţiei s-a poziţionat, prin cererea de revocare a şefei DNA, de partea infractorilor, împotriva justiţiei, afirmând că a reuşit „performanţa negativă de a spulbera mitul profesionalismului”. Ei se întreabă retoric cu ce l-a deranjat procurorul general, Augustin Lazăr, de a cerut revocarea lui, spunând că probabil nu i-a plăcut că l-a contrazis, spunând adevărul despre legile justiţiei şi despre modificările aduse codurilor penale.
Răspunsul lui Tudorel Toader
Înaintea moţiunii, ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, comentând titlul acesteia, că probabil semnatarii sunt adepţii sistemului sovietic, cu note de la 1 la 5. De asemenea, în timpul şedinţei de plen, ministrul a distribuit pe Facebook o fotrografie cu fiul său Teodor şi cu partenera acestuia.
Toader a pledat pentru ”revenirea la normalitate”. ”Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetăţean care să fie trimis în judecată, să stea în puşcărie, apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 2.000-3.000 de euro, dar vă rog pe voi să spuneţi dacă banii achită şi suferinţa morală”, a spus Toader în Parlament.
El a fost şi ironic, spunând că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu persoana evaluată, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion, care a citat moțiunea Opoziției. Toader a spus că un om poate sta pe nedrept închis câţiva ani, dar statul nu poate spune că a fost o greşeală, pentru că este invocat tot timpul principiul independenţei justiţiei. „Vreau să vă reamintesc următorul lucru şi dacă mergeţi pe minima empatie, îmi daţi dreptate: gândiţi-vă la ăia de erau pe Ştirbei Vodă puşi în lumina reflectoarelor, au stat ani de zile în puşcărie apoi li s-a spus că fapta nu există. Îi spui omului că a stat o noapte, o lună, un an, şapte ani în puşcărie degeaba, dar noi spunem independenţa justiţiei, nu putem spune că s-a greşit, să meargă la CEDO”, a declarat Toader în Parlament.
Dragnea, reacție nervoasă în Parlament
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a avut, ieri, o reacţie nervoasă în faţa jurnaliştilor, după ce un reporter l-a întrebat despre legea care spune că cei care au pedepse de până la cinci ani de închisoare le pot executa la domiciliu, şi care l-ar putea favoriza.
„Cu ce dracu’ mă ajută pe mine, domnişoară? Să înţeleg şi eu că m-am săturat. Şi dacă voi fi condamnat cu ce mă ajută pe mine?! Dacă mă întrebaţi asta înseamnă că aveţi ceva în cap. Am înţeles că mă acuză, dar în afară de mine mai sunt oameni în ţara asta? (…) Orice lege mă favorizează pe mine. Totuşi, sunt şi eu om şi mi-ajunge să răspund la aceste prostii”, a răspuns Liviu Dragnea. Când i s-a spus că se află, totuşi, într-o funcţie publică, Dragnea a replicat: „Deci cei care nu sunt în funcţii publice pot fi distruşi. Cereţi-le dovezi!”.
Preşedintele PSD le-a spus jurnaliştilor să-i ceară preşedintelui Iohannis să dea un decret să fie împuşcat. Dragnea a afirmat că i-a fost distrusă viaţa, fiind condamnat pe nedrept, fără probe şi că de ani de zile DNA doar de asta se ocupă. „Vorbiţi cu hashtagul, vorbiţi cu Iohannis să dea un decret să mă-mpuşte mâine, şi de mâine să vorbiţi despre ce se poate întâmpla în ţara asta. Aţi ajuns oameni tineri să susţineţi securiştii, să susţineţi abuzurile în România. Toate prostiile le susţineţi, că toate mă avantajează pe mine. Cu ce dracu’ să mă avantajeze, că mi-au distrus viaţa ani de zile, am fost condamnat fără niciun fel de probă la referendum, că s-a supărat Băsescu, şi fără probă în al doilea dosar. Asta este marea corupţie. DNA doar de asta se ocupă”, a declarat Dragnea.
Deranjat de jurnaliști
Jurnaliştii i-au atras atenţia asupra deciziilor instanţei legate de condamnările sale, moment în care preşedintele PSD a spus că are dreptul să le critice. „Da, doamnă, şi încă am dreptul să critic aceste decizii. Dar despre deciziile instanţei pe care CEDO le-a făcut harcea-parcea vorbiţi?”, a răspuns Dragnea. Întrebat de ce este agresiv cu jurnaliştii, acesta a spus că doar a vorbit mai tare. „Am vorbit mai tare, puiu. Ca să poţi să auzi. Să fii sănătos”, a răspuns liderul PSD.
Tot ieri, Liviu Dragnea s-a arătat iritat de reporterii care îl așteptau pe holul din Camera Deputaților și i s-a adresat unuia dintre aceștia, astfel: ”Hai în baie, puiule. Hai în baie, îți ies poze ca lumea”, potrivit unui clip difuzat de televizunile de știri.