Noul Birou Permanent Național al PSD este dominat de oamenii președintelui Liviu Dragnea, după congresul extraordinar organizat sâmbătă. El și-a plasat oamenii în funcțiile-cheie de președinte executiv și secretar general. Prim-ministrul Viorica Dăncilă este noul preşedinte executiv al partidului, după ce a obţinut 2.880 voturi, în timp ce Ecaterina Andronescu a primit 541 voturi, iar Nicolae Bănicioiu 292 voturi. Marian Neacşu a fost reales secretar general cu 3.063 voturi. Contracandidatul său, Codrin Ştefănescu, a obţinut 668 de voturi.
Au fost aleși 16 vicepreședinți, dintre care opt bărbați și opt femei, câte doi vicepreședinți pe fiecare regiune (o femeie și un bărbat). Și la acest capitol Liviu Dragnea a avut câștig de cauză, lista vicepreședinților fiind dominată de cei 13 susținători ai săi, precum Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Marian Oprișan, Gabriel Vlase, Mihai Fifor sau Doina Pană. Dintre cei 16 vicepreședinți, doar trei pot fi considerați adversari ai liderului PSD – Gabriela Firea (București-Ilfov), Robert Negoiță (București-Ilfov) sau Adrian Țuțuianu (Muntenia).
Postul de președinte, deținut de Liviu Dragnea, nici nu a mai fost pus la bătaie. ”Aveţi curaj să rezistaţi la ceea ce se va întâmpla în continuare? Nu aveţi ezitări? Vreţi să mergem împreună? Şi pun o ultimă întrebare – unii mi-au zis să nu o pun, alţii mi-au zis să o pun. Până la urmă, suntem între noi: «Vreţi să mai fiu în continuare preşedintele vostru?»” , a întrebat Dragnea în finalul discursului de la congres, iar delegaţii i-au confirmat, aplaudându-l.
Cum a negociat președintele PSD
Pentru restul posturilor, Liviu Dragnea nu a lăsat nimic la voia întâmplării, negociind din timp susținerea pentru alegerea oamenilor săi pe funcțiile cele mai importante.
În primul rând a încercat să neutralizeze PSD București, principalul focar de opoziție. Inițial, Dragnea l-a susținut pe primarul sectorului 5, Daniel Florea, pentru a candida pentru postul de vicepreședinte pentru regiunea București-Ilfov. Cu sprijinul lui Dragnea, acesta i-ar fi putut face concurență primarului sectorului 3, Robert Negoiță, care dorea același post.
Puși în fața riscului de a pierde un post de vicepreședinte, primarul Capitalei, Gabriela Firea, și Robert Negoiță au făcut un pas înapoi, acceptând să o susțină pe Viorica Dăncilă ca președinte executiv. De asemenea, Dragnea l-a determinat pe Niculae Bădălău să renunțe la candidatura pentru postul de președinte executiv pe care îl deținea înainte de congres. Dragnea i-a promis lui Bădălău postul de președinte al Consiliului Național, care va fi ales după congres.
Alți lideri locali au fost determinați să voteze la congres prin oferirea de funcții pentru membrii familiei. Premierul Dăncilă i-a numit în funcții de secretari de stat pe fiul lui Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui, și pe fiul lui Ioan Munteanu, șeful PSD Neamț. Tudor Buzatu a devenit secretar de stat în staff-ul care o ajută pe Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriatele strategice. Remus Munteanu a devenit secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului.
Strategia opoziției
Aflați în dezavantaj, adversarii candidaților susținuți de Liviu Dragnea au mizat pe sprijinul fostului premier Mihai Tudose, care s-a dovedit insuficient. Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu au candidat pentru postul de președinte executiv, iar Codrin Ștefănescu pentru cel de secretar general. Codrin Ștefănescu și Nicolae Bănicioiu au făcut campanie om la om, au pupat colege, au dat mâna cu colegii de partid, au făcut poze cu delegații și au împărțit pliante. Pliantele lui Ștefănescu și Bănicioiu conțineau același slogan – ”Omul tău de încredere”. Dăncilă nu și-a făcut campanie, a venit la congres însoțită de Liviu Dragnea.
Deşi în programul iniţial erau prevăzute şi discursuri ale candidaţilor, acestea nu au mai avut loc. Discursurile ținute de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă s-au lungit peste durata prevăzută și restul delegaților, inclusiv candidații, erau în situația de a vorbi în fața unei săli goale. Pe culoare, fiecare președinte de filială și-a strâns delegații pentru ultimele instrucțiuni privind candidații pe care îi sprijină județul. În faţa urnelor plasate în afara sălii de Congres s-au format cozi imense.
În cele din urmă, Andronescu și Bănicioiu au părăsit lucrările. „Am decis să ne retragem, viaţa merge înainte“, a declarat Andronescu. „Este un simulacru de alegeri, ca să spun eu foarte clar și foarte româneşte. Dacă nu ne lasă să vorbim, organizatorii pot să facă orice, dar singuri”, a transmis vizibil iritat Nicolae Bănicioiu. Numele lor a rămas, însă, pe buletinele de vot.
Posturile alese la congres
Președinte executiv – Viorica Dăncilă
Secretar general – Marian Neacșu
Vicepreşedinţii pe regiuni de dezvoltare:
Regiunea Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă;
Regiunea Sud-Est: Mirela Furtună şi Marian Oprişan;
Regiunea Sud: Carmen Dan şi Adrian Ţuţuianu;
Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu;
Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase;
Regiunea Vest: Natalia Intotero și Mihai Fifor;
Regiunea Nord-Vest: Doina Pană şi Gabriel Zetea;
Regiunea Centru: Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.
Cu partidul în suflet
Iubita lui Liviu Dragnea, Irina Alexandra Tănase, a fost prezentă la Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă, stând în primul rând al Sălii Palatului, între Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea.
Întrebat dacă vrea să facă un anunţ, dat fiind faptul că iubita sa era prezentă în sală, Liviu Dragnea a replicat: „Astăzi nu. La congres? Am partidul în suflet”.
Fumatul e periculos la Sala Palatului
În timpul discursului ținut de Liviu Dragnea, delegații au rămas în sală și, în discuțiile dintre ei, nu au economisit cuvintele de apreciere la adresa liderului. „E și simpatic foc“, le spunea o colegă mai tânără delegaților din filiala lor.
Încet, încet sala s-a golit. În partea a doua a ședinței, delegații au stat mai mult pe holurile Sălii Palatului, mâncând sau povestind ultimele bârfe din partid. Singurii care au dat față cu o realitate mai puțin plăcută au fost fumătorii. Ei au fost nevoiți să iasă pe balcoanele de la Sala Palatului care dau în stradă. Ei s-au trezit apostrofați de protestatarii din stradă – „Hoţii!“, „Demisia!“, „Să vă fie ruşine!“ sau „PSD – ciuma roşie”. De altfel, măsurile de verificare a ziariștilor care au venit la congres au fost fără precedent, ei trebuind să treacă de trei filtre. În jurul Sălii Palatului a fost desfăşurat un dispozitiv de jandarmi. De asemenea, au fost amplasate şi garduri.
În faţa Sălii Palatului s-au aflat însă și sute de social-democraţi, în plus faţă de cei peste 4.000 aflaţi în sală. Ei au urmărit discursurile pe un ecran amplasat în fața sălii congresului. Anunţul rezultatelor votului a fost făcut în sala aproape goală, delegaţii grăbindu-se să plece spre case, având de mers multe ore cu autocarele.