2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăCulisele bătăliei pentru Camera Deputaților

Culisele bătăliei pentru Camera Deputaților

Conducerea PNL a decis, ieri, să iniţieze o hotărâre de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru încălcări repetate ale Regulamentului Camerei, a anunţat liderul liberalilor Ludovic Orban. Propunerea i-a aparținut deputatului liberal Gigel Ştirbu. Acesta a afirmat că astfel se poate verifica şi dacă cei 50 de parlamentari PSD despre care criticii lui Dragnea din partid afirmau că le susţin demersul se gândesc la binele ţării.

Conform Regulamentuui Camerei Deputaţilor, preşedintele acestui for poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

 Ieri, însă, Victor Ponta a anunțat că deputații Pro-România vor depune în Camera Deputaților un amendament la regulament, astfel încât demersul de schimbare să poată fi inițiat de o treime din deputați, și doar nu de grupul din care provine președintele Camerei. Revocarea se va realiza tot cu votul majorității deputaților prezenți, cu asigurarea cvorumului legal.

 

Calculele celor două tabere

Tot acest demers depinde de majoritatea parlamentară, care decide atât schimbarea Regulamentului cât și revocarea președintelui Camerei. Situația la Camera Deputaților este complicată, pentru că adversarii lui Liviu Dragnea din PSD l-au amenințat pe liderul partidului că îl vor lăsa fără majoritate parlamentară. Oficial, tabăra Paul Stănescu- Gabriela Firea -Adrian Țuțuianu  se bazează pe spijinul a 50 de deputați. Însă, neoficial, în partid se discută că Firea, Stănescu și Țuțuianu se bazează pe cel mult 25 de parlamentari. Indiferent de numărul nemulțumiților suntem într-o perioadă în care fiecare vot contează.

La Camera Deputaților majoritatea este de 165 de voturi, necesară pentru a trece un proiect de lege sau o hotărâre. PSD are 149 iar ALDE 19, în total 168. Cu alte cuvinte, oricât de fragilă ar fi opoziția din PSD, voturile adversarilor lui Liviu Dragnea pot să conteze. Pe de altă parte, nici sprijinul celor 21 de deputați UDMR pentru PSD nu mai este sigur, după ce liderul Uniunii Kelemen Hunor s-a declarat nemulțumit de Guvernul Dăncilă.

Însă, nici pentru adversarii lui Dragnea nu este ușor să strângă cele 165 de voturi necesare pentru debarcarea șefului PSD din fruntea Camerei Deputaților. La ora actuală, opozanții lui Dragnea au doar 123 de voturi: PNL-67, USR-28, PMP-13, ProRomânia – 15. Diferența de 42 de voturi poate fi obținută cu sprijinul UDMR sau al nemulțumiților din PSD. Însă, în ambele cazuri, Dragnea poate promite mai mult comparativ cu adversarii săi. Demiterea ministrului Educației, Valentin Popa, cerută de UDMR, este la mâna lui Liviu Dragnea. Cât despre nemulțumiții din PSD, este clar că după înfrângerea disidenților la ședinla CEx de vineri rândurile acestora se subțiază.

 

Nemulțumiții din PSD dau înapoi

După ce adversarii săi din partid l-au amenințat că îl vor lăsa fără majoritate, Liviu Dragnea i-a transmis Gabrielei Firea că, dacă îi va pune probleme în Parlament, consilierii ALDE din Primăria Generală nu îi vor mai aproba proiectele. În Consiliul General al Capitalei, PSD și ALDE au doar cu un vot peste majoritatea necesară, iar pierderea a patru voturi ar împiedica-o pe Firea să obțină aprobarea pentru proiectele sale. Ar fi o dublă lovitură. Pe de o parte, ar putea fi afectate firmele înființate de Gabriela Firea. Pe de altă parte, imaginea Gabrielei Firea se bazează pe facilități oferite din banii Primăriei – vacanțe pentru pensionari în Grecia, vacanțe pentru tineri pe litoralul românesc, vouchere pentru biciclete. În aceste condiții, după o primă fază de amințări, adversarii lui Dragnea au lăsat să se înțeleagă că nu vor pune umărul la debarcarea acestuia. „Foarte rău fac”, a declarat, ieri, vicepremierul Paul Stănescu, fiind întrebat despre intenţia opoziţiei de a-l revoca pe Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. „Opoziția poate să facă ce vrea. Cum să susțină (parlamentarii PSD – n.r.) acest demers? Nu, categoric nu”, a declarat Paul Stănescu, unul dintre adversarii lui Dragnea din PSD. Însă, în scrisoarea semnată inclusiv de Paul Stănescu, una dintre solicitări era demisia lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților, pe lângă plecarea din fruntea PSD.

Chiar dacă Liviu Dragnea pare greu de revocat din fruntea Camerei Deputaților, așa cum vor liberalii și Victor Ponta, liderul PSD nu poate răsufla ușurat. Majoritatea rămâne pe muchie de cuțit, în condițiile în care Camera Deputaților va discuta, în perioada următoare, proiecte cruciale precum Codul Penal (aflat în analiza Curții Constituționale).

 

Bădălău, printre supraveghetorii Guvernului

Pentru a calma spiritele în PSD, Liviu Dragnea a decis, ieri,  înfiinţarea în partid a unui grup de urmărire a îndeplinirii programului de guvernare. Printre membrii acestui grup se află și Niculae Bădălău care vineri a evitat să voteze la CEx, deși se poziționase în tabăra adversarilor lui Liviu Dragnea. Din grupul a cărui componență a fost anunțată de Liviu Dragnea mai fac parte  Doina Pană, Dragoş Benea, Marian Oprişan, Constantin Rădulescu, Laurenţiu Nistor, Marius Dunca, Gabriel Zetea şi Codrin Ştefănescu.

”Am hotărât înfiinţarea unui grup de lucru pentru gestiunea resursei umane din PSD şi analiza periodică a începlinirii programului de guvernare, un grup format din nouă colegi, cu precizarea că acest grup nu se ocupă de evaluarea miniştrilor, acţiune de care se ocupă doar doamna prim-ministru, ci doar de a verifica în mod constant şi de a informa periodic BPN şi pe doamna prim-ministru despre stadiul îndeplinirii programului de guvernare. De asemenea, vor informa permanent şi liderii de grup, pentru că vorbim de acţiunile care trebuie să se îndeplinească de către Guvern, precum şi cele care trebuie să se îndeplinească de către Parlament în realizarea programului de guvernare”, a explicat Liviu Dragnea.

Conducerea PSD s-a întrunit ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţional, fiind prima şedinţă după reuniunea Comitetului Executiv în care s-au discutat nemulţumirile unor lideri ai partidului. Precedenta şedinţă a BPN a avut loc la sfârşitul lunii mai.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă