19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe schimbări se pregătesc pentru serviciile secrete

Ce schimbări se pregătesc pentru serviciile secrete

Schimbarea legislației privind serviciilor secrete este una din prioritățile PSD pentru sesiunea parlamentară care a început ieri. ”În această sesiune poate începem să discutăm serios despre legile siguranţei naţionale, despre legea SRI, SIE. Ele sunt foarte vechi şi chiar din interiorul acestor structuri se solicită să fie modificate, pentru că totuşi sunt 17 ani şi zona de intelligence a avansat foarte mult în lume şi inclusiv în România”, a fost mesajul președintelui PSD Liviu Dragnea. Șeful PSD a declarat că îl apreciază pe șeful SRI, Eduard Hellvig, și i-a dat un semnal președintelui Iohannis cu privire la interimatul de la SIE, serviciu care este condus de un interimar (Silviu Predoiu), după demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, în septembrie 2016. ”E o perioadă de când această structură nu are un director civil, teoretic civil, și ar trebui să se termine”, a afirmat Dragnea. Șeful SIE este propus de președintele României dar trebuie votat de Parlament. În trecut, Dragnea a cerut ca șeful SIE să provină din PSD, pentru că șeful SRI a fost propus de PNL.

Preocuparea PSD pentru serviciile secrete este mai veche, dar subiectul a fost resuscitat după ce Dragnea l-a acuzat pe șeful SPP, Lucian Pahonțu,  că s-ar fi implicat în jocuri politice. Potrivit lui Dragnea, Pahonțu i-ar fi promis vicepremierului Paul Stanescu șefia PSD, pentru că ”Dragnea va fi executat până în martie”. Paul Stănescu, la rândul său, a confirmat acuzațiile lui Dragnea.

 

SPP, trecut la MAI

De altfel, în acest context, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), a lansat ideea ca SPP să treacă din subordinea șefului statului în cea a Ministerului de Interne. ”După părerea mea, e o anomalie. Nu cred că în alte ţări serviciul de pază şi protecţie funcţionează sub preşedinte. Acest serviciu ar trebui să facă parte din ansamblul structurilor care asigură paza şi ordinea şi cel mai normal şi cel mai firesc ar fi fost să se găsească sub umbrela Ministerului de Interne” a argumentat Tăriceanu. Ministerul de Interne este condus de Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea. 

În plus, Tăriceanu, a anunţat că, în următoarele două săptămâni, parlamentarii ALDE vor definitiva proiectul de lege privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă şi cel privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale Unice de Interceptări, acte normative care vor fi depuse la Parlament. Ideea înființării unei Autorități Naționale de Interceptări nu este tocmai nouă. În octombrie 2016, înainte așadar de alegerile parlamentare, tot Tăriceanu anunța depunerea unui proiect de lege prin care să fie creată o entitate independentă care să gestioneze interceptările.

 

Parlamentul va controla interceptările

Autoritatea urma să fie controlată de o comisie de supraveghere din care făceau parte parlamentari și judecători. Ideea a fost reluată în mai 2017. „Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere. Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat şi vom depune din nou acest proiect în procedură legislativă”, declara Călin Popescu Tăriceanu. Proiectul viza ca DNA și SRI să fie lăsate fără posibilitatea de a realiza interceptări și, în plus, stabilea interdicția de a folosi în instanță interceptările realizate în cazul infracțiunilor flagrante sau în situații de urgență, în absența autorizării semnate de șeful numit de Parlament.

 

 

Audieri la Comisia SRI

 

George Maior, Florian Coldea, Traian Băsescu, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta vor fi invitaţi la audieri în cadrul Comisiei pentru controlul activităţii SRI, a anunţat senatorul PSD Claudiu Manda, preşedinte al comisiei.
Pe de altă parte, Manda a  declarat că Liviu Dragnea “sigur” va fi invitat pentru a fi audiat în fața Comisiei, după ce liderul PSD a afirmat, de mai multe ori, că vrea să fie audiat de acest for. Deși nu are în atribuții controlul SPP, Comisia SRI va analiza, în prima şedinţă, o scrisoare primită de la Alina Mungiu-Pippidi legată de posibilitatea ca în SPP să fi existat un serviciu secret.

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă