6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAutoritățile vor să schimbe legea adunărilor publice

Autoritățile vor să schimbe legea adunărilor publice

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, prima persoană audiată ieri de Comisia de apărare din Senat, a explicat că este o diferenţă mare între a aproba, la cererea Jandarmeriei, o intervenţie şi a o dispune, în scris, iar în cazul violenţelor din 10 august din București s-a creat o confuzie. ”Eu nu am emis niciun ordin. Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie”, a subliniat Cliseru, menţionând că i s-a solicitat acest lucru fără a primi explicaţii.

Ea a spus că aşa s-ar putea explica acea ”confuzie” a ministerului de Interne, conform căreia ea a emis un ordin. ”Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. În legătură cu ce cine şi ce argumente – nu au fost decât solicitări de a semna, nu mi s-a spus de ce, nu am avut aceste discuţii”, a afirmat Speranţa Cliseru, la audierea în Comisia de apărare din Senat. Cliseru a mai spus că solicitarea pentru aprobarea ordinului de intervenţie a fost făcută de Laurenţiu Cazan, şeful obiectivului Piaţa Victoriei. Cliseru a declarat că nu confirmă cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenţie în Piaţa Victoria, respectiv ora 20.00 transmisă de Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august, şi ora 23 transmisă de Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

Întrebată dacă în opinia sa a fost modificată ora în jurnalul intervenţiei, Cliseru a răspuns: ”Eu nu am văzut documentele după ce au plecat din faţa mea, deci nu pot să vă spun ce s-a modificat, dacă s-a modificat. Nu ştiu dacă unii mint, alţii probabil că au vrut să schimbe adevărul şi alţii au fost dezinformaţi. În tot lanţul acesta sunt şi oameni nevinovaţi care au luat de bun ce le-au spus alţii, nu cred că toată lumea este într-un complot aşa…”.

 

Explicațiile date de Carmen Dan

În schimb, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că în spaţiul public se insistă cu lămuriri asupra orei la care a fost dat ordinul de intervenţie în Piața Victoriei, precizând însă că, după părerea sa, acest aspect e mai puţin relevant, având în vedere că intervenţia în forţă e acoperită juridic. ”Se insistă mult cu aspectele orare, dar cred că au mai puţină relevanţă. Intervenţia în forţă a fost acoperită juridic, din punct de vedere al articolului 19, alineatul 1 şi alineatul 2”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat.

Carmen Dan a susținut că asupra prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, nu s-a exercitat, la nivelul ministerului, niciun fel de presiune, aşa cum susţin procurorii Parchetului General. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu a dispus clasificarea niciunui document. Carmen Dan a reiterat ideea potrivit căreia Jandarmeria a acţionat legal la mitingul din 10 august.

Ea l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că „s-a antepronunţat” cu privire la violenţele din Piala Victoriei din 10 august.  Dan a criticat de asemenea Parchetul General susţinând că şefii Jandarmeriei şi secretarul de stat din MAI sunt supuşi unei „presiuni publice” şi că aceştia au aflat din presă calitatea pe care o au în dosarul violenţelor din 10 august.  

 

Cum ar trebui schimbată legislația

Soluția identificată de autorități, însușită de majoritatea PSD-ALDE, este schimbarea legii adunărilor publice și a legii jandarmeriei. Ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat că că va iniţia un proiect pentru actualizarea legii adunărilor publice, care ”este foarte veche şi nu mai corespunde nevoilor şi realităţii”.  Ministrul a susţinut că în data de 10 august intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice. „De un an şi opt luni, Jandarmeria Română gestionează genul acesta de manifestaţii publice, aducând în prim plan acea componentă de dialog şi comunicare pe care o are Jandarmeria, şi asta plecând de la faptul că acel caracter de spontaneitate reglementat dă naştere la foarte multe interpretări. Şi cred că suntem cu toţii de acord că nu mai putem vorbi de spontaneitate atunci când avem organizarea acestor activităţi de protest online”, a susținut Carmen Dan. 

Aceeași discuție s-a purtat și în timpul audierii prefectului Capitalei. De altfel, Speranța Cliseru membrilor comisiei să reactualizeze „de urgenţă” Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor din prezent. „O singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Speranța Cliseru.

 

Jandarmeria vrea să facă urmărire penală

 

Vicepresedintele Comisiei de Apărare, deputatul liberal, Ovidiu Raețchi, a reacționat dur la anunțul ministrului de Interne, Carmen Dan, care a anunțat că se va modifica legea adunărilor publice, spunând că miza PSD este blocarea dreptului la protest. ” Pe de o parte vor introduce în lege obligativitatea unor autorizații restrictive, pe de altă parte – așa cum fac deja în București – nu vor autoriza niciun miting, susținând că spațiul respectiv a fost deja rezervat în avans, timp de un an, pentru proteste zilnice de un membru PSD care, de fapt, nu e niciodată acolo”, a reacționat deputatul PNL.

Șeful interimar la Jandarmeriei, Ionuț Sindilie, a susținut în fața comisiei că Jandarmeria ar trebui să poată desfășura acțiuni de urmărire penală. ”Dacă vorbim de o adunare publică, presupunem că se pot comite fapte antisociale, dacă manifestanții pot intra într-o clădire – nu organul care legal îndeplinește infracțiunea – Jandarmeria – este normal să o constate în flagrant? Nu vrem nimic mai mult, dar în caz contrar va fi o corvoadă în sarcina poliției române”, a afirmat Sindilie.

 

Audieri cu scandal

Șefii Jandarmeriei au dat explicații în Parlament privind informațiile false referitoare la starea de sănătate a Ștefaniei, jandarmerița care a fost lovită de mai mulți indivizi în timpul protestului din 10 august. Din primele informații rezulta că femeia are o fractură de coloană. Jandarmerița a părăsit însă spitalul pe propriile picioare, fără a avea urme de lovituri grave. „Referitor la aspectul cu fake newsul în ceea ce privește starea de sănătate a colegei mele, vreau să vă aduc la cunoștință că acela a fost primul diagnostic acordat la fața locului de către medicul prezent în Piața Victoriei. Mă bucur foarte mult că nu s-a confirmat acel diagnostic. Și mă bucur foarte mult că aceea a fost o știre falsă, vă spun cu toată sinceritatea”, a spus Laurențiu Cazan, coordonatorul trupelor de jandarmi.

„News-ul a fost fake, loviturile însă au fost pe bune și v-aș dori să aveți o persoană de sex feminin în familie să fie implicată, să fie victimă și așa să vedeți dacă sunteți atât de relaxați și preocupați dacă nu cumva se transmit informații false”, le-a transmis Șerban Nicolae senatorilor din opoziție care au solicitat detalii despre starea de sănătate a jandarmeriţei agresate în seara de 10 august.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă