După apusul erei Mazăre – Constantinescu, PNL depășește, la nivelul județului, PSD. În Tulcea și Galați au câștigat mai mulți candidați care au mari probleme cu legea.
Alegerile din Constanța au fost caracterizate de o prezență scăzută la vot. Mai puțin de 50% din alegători s-au prezentat la urne în Constanța, Tulcea, Galați și Brăila. La nivelul județean, potrivit datelor preliminarii, PSD și PNL sunt umăr la umăr, cu un ușor avans al PNL, potrivit datelor preliminarii de la ora 15.00. Astfel, pentru Consiliul Județean PNL a obținut un procent de 36,88%, în timp ce PSD are 35,55%. În ceea ce privește primarii, PNL are 40,92% dintre sufragii, iar PSD – 34,26%.
Municipiul Constanța rămâne un fief PSD. După 15 ani de Radu Mazăre, urmașul acestuia, viceprimarul Decebal Făgădău, a câștigat alegerile în fața amiralului în rezervă Vergil Chițac, care a reprezentant PNL. Victoria le-a lăsat însă cu siguranță un gust puțin amar social-democraților, obișnuiți cu diferențe de zeci de procente față de competitori. De data aceasta vorbim numai de 7% între cei doi, ceea ce va duce la un consiliu local mult mai echilibrat (până acum, PSD a avut majoritate absolută). În CL intră și PMP-ul lui Traian Băsescu. Partidul condus aici de Claudiu Palaz, fostul prefect, va juca rolul de arbitru în consiliu. ALDE, condus de senatorul Gigi Chiru, ex-PNL, nu reușește să intre în consiliu. Un rezultat bun, aproape de pragul de 5% la primar, reușește și independentul Andrei Popescu, care, dup primele calcule, intră în Consiliul Municipal. ”Rezultatul mă mulțumește pe de o parte. Prezența scăzută la vot trebuie să fie considerată un vot de blam pentru actuala clasă politică. Îmi doresc ca în Consiliul Local să existe un singur partid, cel al constănțenilor. Vă asigur de o întreagă transparență, de dialog cu constănțenii. Săptămânal, împreună cu un consilier local voi vizita câte un cartier al Constanței. Vom continua schimbarea și în partid, vom face o analiză atentă”, a declarat Decebal Făgădău, după aflarea rezultatelor parțiale.
Medgidia, adjudecată de un independent
Cea mai dură campanie electorală din ultimii ani, din județul Constanța, a avut loc în Medgidia. Lupta s-a dus aici între Marian Odor, PNL, șef la finanțe, Luminița Vlădescu, viceprimar, PSD, și independentul Valentin Vrabie, ex-primar în Peștera. Liberalii au renunțat la primarul în funcție, Marian Iordache. Campania de aici a fost presărată cu acuzații extrem de dure și grave. Unele dintre ele, cum ar fi un ziar de campanie, a fost asumat de PNL. Cea mai dură campanie a fost însă una de gherilă, dusă pe canalele de socializare. În spatele conturilor false s-a dus un război al dezvăluirilor, acuzațiilor și, uneori, al minciunilor. Candidatul liberal l-a acuzat pe independent, de exemplu, că a cumpărat și dăruit tablete și biciclete copiilor din Peștera, fără să le achite. Acesta a prezentat ordinele de plată. La rândul său, a prezentat documente care acuzau că în vremea când liberalul era șef al Fiscului au dispărut 4 miliarde de lei vechi și a dezvăluit apartenența sa la masonerie. Liberalul spune că instanța a decis că nu se face vinovat cu nimic. Luminița Vlădescu a păstrat un discurs obiectiv, dar asta nu i-a adus decât circa 17% din voturi. Valentin Vrabie a câștigat cu circa 60%. ”Nu mi-am închipuit că voi avea parte de o asemenea campanie. Credeam că aici este un nivel superior al bunului simț, al inteligenței, al proiectelor, al viziunilor, însă am dat aici de grupuri de interese care avea doar propriile strategii de a duce Medgidia într-o anumită direcție. Acum, Medgidia este în pragul prăpastiei”, a spus, după ce a aflat rezultatele numărătorii paralele, Valentin Vrabie.
Mangalia – a intervenit poliția
În Mangalia lupta s-a dus între Cristi Radu (care acum 4 ani a câștigat primăria ca independent, susținut de USL, apoi a trecut la PNL) și Zanfir Iorguș. Acesta din urmă a fost PSD, apoi PDL, PNL, iar PSD, pentru ca, înainte de alegeri, să devină independent, fiind susținut de ALDE. PSD nu a mai contat în ecuație. Informațiile pe parcursul zilei de vot spuneau că între cei doi se duce o luptă strânsă. La un moment dat, spre seară, datele centralizare la BEC arătau o prezență mare la vot. Neoficial, se vorbea despre faptul că unul dintre candidați încearcă să cumpere voturi. Cele două tabere au stat una cu ochii pe alta, pândindu-și orice mișcare. La un moment dat a fost nevoie și de intervenția poliției. Acesta a dus la audieri doi bărbați, care aveau la ei câteva liste cu alegători. S-a dat și o sancțiune, pentru continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor. Din rezultatele parțiale, câștigător este Cristi Radu.
Cernavodă – diferență infimă
Cel mai disputat oraș din județ a fost fără îndoială Cernavodă. Primarul PNL a fost arestat în urmă cu câteva săptămâni, iar la conducerea administrativă a venit viceprimarul PSD, Ștefan Pleșa. Numărătoarea paralelă îl dădea câștigător, duminică noapte. Luni dimineață, lucrurile se schimbaseră, și câștigător era anunțat, după numărătoarea voturilor, Liviu Negoiță, PNL, la o diferență de numai 6 voturi. La momentul redactării acestui articol, potrivit unor surse din cadrul Biroului Electoral Județean, urma să se renumere toate voturile. La secția 284 de aici s-au găsit 30 de buletine în plus.
Au confirmat
Nicio problemă nu au avut în a-și adjudeca primăriile foștii primari PDL, trecuți în grup la PNL. Mugurel Mitrana și Florin Mitroi, de exemplu, din 23 August, respectiv Valu lui Traian, au obținut scoruri de peste 80%. La fel și Vasile Delicoti. La Grădina a candidat o singură persoană, care, evident, a și câștigat. Năvodariul a revenit lui Florin Chelaru, PSD, viceprimar, așa cum arătau și sondajele.
Au ales între un condamnat și un cercetat penal
În Tuzla, alegerile au fost câștigate de Reșit Taner, PSD. În septembrie anul trecut, pe când era viceprimar al comunei, acesta a fost reținut de procurorii DNA și băgat la Beciul Domnesc pentru infracţiunea de şantaj. Potrivita cestora, ”în perioada 16.08.2015 – 08.09.2015, inculpații Reșit Taner și Radu Ștefan, pentru a obține de la administratorul unei societăți comerciale suma de 48.000 euro, au exercitat asupra acestuia din urmă, acte de constrângere constând în amenințări cu fapte păgubitoare, respectiv: alungarea clienților, împiedicarea accesului în spațiul comercial și a utilizării acestuia prin schimbarea încuietorilor și sechestrarea bunurilor aparținând firmei respective. Mai mult, în același context, la data de 08 septembrie 2015, inculpatul Radu Ștefan, în prezența celuilalt inculpat, a exercitat acte de violență fizică asupra persoanei respective." Contracandidatul său a fost Marian Sărăcilă, fostul viceprimar. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Sărăcilă a obținut locul secund în alegeri.
Galațiul a redevenit „județul roșu”. PSD a luat tot
La 24 de ani după alegerile din martie 1990, când Galațiul a fost etichetat ca „orașul roșu”, pentru că gălățenii îl aleseseră primar pe candidatul Alianței Socialiste, Eugen Durbacă, în prezent senator ALDE, orașul și județul Galați redevin „roșii”. Asta ca urmare rezultatelor alegerilor locale din „Duminica Orbului” – 2016, care confirmă că PSD deține la Galați o putere la fel de mare ca pe vremea „Duminicii Orbului” din 1990. Deși nu a fost finalizată înregistrarea la Biroul Electoral Județean a tuturor rezultatelor, la închiderea ediției mai fiind de contabilizat procesele verbale de la cele peste 200 de secții de votare din Galați și Tecuci și secțiile din alte 11 localități, pe numărătorile paralele ale partidelor se conturează victoria PSD și dezastrul înregistrat de PNL. Organizația PSD Galați, condusă de europarlamentarul Dan Nica, a câștigat alegerile pentru primăriile municipiilor Galați și Tecuci și orașelor Târgu Bujor și Berești, precum și primăriile a 42 din cele 65 de comune din județul Galați. Este foarte probabil ca PSD Galați să obțină și o majoritate care să îi permită să obțină lejer și președinția CJ Galați. Marele perdant este PNL Galați, condusă de deputatul Victor Paul Dobre, care a pierdut primăriile din Galați și Tecuci.
Primăria Galați, câștigată de PSD cu 1.105 voturi în plus!
Conform rezultatelor finale, 23.378, adică 25,1% dintre gălățeni, l-au votat pe candidatul PSD, Ionuț Pucheanu, în timp ce următorul clasat este candidatul PNL, Nicușor Ciumacenco, a fost votat de 22.273 de gălăţeni (23,9%). Pe locul 3se află actualul primar al Galaţiului, Marius Stan (UNPR), cu 19.856 de voturi (21,32%), urmat de Eugen Durbacă (ALDE), cu 13.181 de voturi (14,15%). Un rezultat peste cel cu care era creditat în sondaje a obținut și candidatul PMP, Cătălin Cristache, votat de 4.315 gălățeni (4,63%),
PNL, UNPR și ALDE au cerut renumărarea voturilor
Între timp, până să fie anunțate rezultatele oficiale, PNL, UNPR și ALDE, au cerut renumărarea voturilor la cele 176 de secții de votare din municipiul Galați. În cele trei cereri se invocă faptul că numărarea voturilor nu s-a efectuat conform legii și anume că președinții secțiilor de votare au procedat la verificarea de către toți reprezentanții partidelor politice, ceea ce încalcă legea electorală. Președinții aveau obligația de a lua fiecare buletin de vot în parte și de a-l verifica pe fiecare pagină, asistat de reprezentanții partidelor.
Candidatul PNL era numărul 1 în toate sondajele
Dacă la renumărare nu vor apare surprize, înfrângerea suportată de PNL la scrutinul pentru Primăria Galați ar putea fi considerată o pierdere la „ruleta rusească”, pentru că sondajele tuturor partidelor îl dădeau ca învingător pe candidatul PNL, Nicușor Ciumacenco. Acesta se și purta ca un învingător, suspendându-și conferințele de presă în perioada de campanie și fiind destul de rezervat în aparițiile la emisiunile electorale sau la dezbateri. Ciumacenco și-a legat cariera politică de obiectivul de a deveni primar al Galațiului. După ce în 2011 era potențialul candidat al PSD, iar la negocierile din USL Ponta a cedat PNL candidatura la Primăria Galați, Ciumacenco a demisionat din PSD și a candidat independent, plasându-se pe locul 2, după Marius Stan, devenit primar pe listele PNL/USL.
Pucheanu, noul primar „pilotat” de Nica de la Bruxelles
Spre deosebire de Ciumacenco, „outsiderul” din sondaje, candidatul PSD, Ionuț Pucheanu, a intrat în campanie fără ca măcar el să fie convins că ar putea câștiga. De fapt, nominalizarea lui Pucheanu a fost o toană a liderului PSD Galați, Dan Nica. Potențialul candidat al PSD, care se și pregătea pentru candidatura la primărie, era viceprimarul Florin Popa, președintele Municipalei PSD Galați. După ce DNA a început anchetarea sa în Dosarul Microsoft, Dan Nica a început să fie suspicios cu privire la cei care ar putea să îi ia locul la șefia PSD Galați și cum viceprimarul Popa își începuse pregătirea echipei de campanie fără să îl consulte, Dan Nica l-a scos din cursă, nominalizându-l pe Pucheanu, care era doar șeful organizației municipale a TSD. Nica este sigur că Pucheanu nu îi va ieși din cuvânt și chiar că îl va putea „pilota” de la Bruxelles, prin „butoanele” sale din primărie, viceprimarul Florin Popa și noul city manager, care va fi Marius Humelnicu, până acum o săptămână secretar de stat la Tranporturi.
Marius Stan. Realizările de pe final de mandat au contat prea puțin
Marius Stan, ajuns în 2012 primar al Galațiului pe listele PNL a avut în primii trei ani de mandat un deficit de comunicare, care a și contribuit la acumularea unor etichete care au scăzut încrederea gălățenilor în bunele sale intenții. A organizat sărbători ale orașului de 900.000 de euro, a dat 600.000 de euro pe iluminatul festiv, a organizat concerte, dar nu a rezolvat problema sistemului de termoficare, intrat în faliment de pe vremea fostului primar PSD, Dumitru Nicolae. Totuși, în ultimul an de mandat Marius Stan a reușit să pună în practică și câteva măsuri pe care gălățenii le cereau de mulți ani, dar pe care fostul primar nu a avut curajul să le dea curs de teamă că ar pierde capital electoral. Chiar cu acest risc, Stan a început demolarea bateriilor de garaje pentru ca în locul acestora să facă parcări și parcuri, a elimintat microbuzele maxi-taxi din transportul local,. A construit un nou sediu pentru primărie, a demarat construirea a 23 de blocuri de locuințe sociale. Probabil că noul primar nu va continua demolarea garajelor, măsură pe care gălățenii o cereau din 2003, iar PSD-ul a blocat-o sistematic.
VIITOR
Victor Dobre, final de carieră? Dan Nica, reloaded?
Rezultatele alegerilor locale de la Galați vor influența carierele politice a doi lideri cunoscuți la nivel național: liderul PNL Galați, Victor Paul Dobre, fost ministru al Administrației, implicat în Dosarul Referendumului și europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor, cercetat de DNA în Dosarul Microsoft. Niciunul dintre ei nu mai era prea bine văzut de conducerile de la București. Schimbarea lui Nica de la șefia PSD Galați au vrut-o și Ponta și Dragnea. Pentru ca pierderea alegerilor locale să nu le termine carierele politice, au avut înaintea campaniei electorale o înțelegere care suna la modul următor: dacă PNL sau PSD câștigă mandatul de primar al Galațiului, celălalt partid să fie susținut pentru obținerea președinției CJ. Astfel și Dobre și Nica ar fi avut câte un „trofeu” cu care să se laude la București. Așa cum se conturează rezultatele, PSD-ul lui Nica a luat totul, PNL-ul lui Dobre mai nimic, iar la împărțirea conducerii executive a CJ Galați, Dan Nica s-ar putea să colaboreze cu partidele preferate de Dragnea, UNPR sau ALDE, nu cu PNL. Înțelegerea cade, iar cariera lui Victor Dobre, președinte al PNL Galați din 1997, este pe muchie de cuțit.
-
Printre marile surprize ale alegerilor se numără și înfrângerea primarului în funcție din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, PSD. Acesta conduce localitate din 2008 și a pierdut în fața viceprimarului Robert Șerban, PNL.
TULCEA
Primar cu probleme la DNA și ANI
Primăria Tulcea a fost câștigată de Constantin Hogea, care a candidat ca independent, după ce a plecat din PNL. Hogea este cercetat de DNA pentru că, împreună cu arhitect – șef și secretarul Primăriei Tulcea, la data de 26 octombrie 2007, ”au semnat și eliberat pentru firma administrată de Georgescu Cornel Constantin o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar și unitate miliară), fără a se fi obținut avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apării Naționale, conform legislației în vigoare.” Complici sunt soția și fiica acestuia. Hogea a fost arestat preventiv pentru câteva luni în această speță. Hogea a fost declarat incompatibil și de ANI, cu care se judecă pe 16 iunie.
Ex foto deschidere alegeri constanta 1: Valentin Vrabie și susținătorii săi puțin după aflarea rezultatelor, în sediul de campanie.
Ex foto deschidere alegeri constanta 2: Decebal Făgădău, PSD, va conduce Primăria Constanța în următorii patru ani.
PENTRU ONLINE
Lisa primarilor aleși din județul Constanța
23 August – Mugurel Mitrana (PNL) |
Adamclisi – Dorina Şerbănescu (PNL) |
Agigea – Cristian Cârjaliu (PSD) |
Albeşti – Gheorghe Moldovan (PNL) |
Aliman – Gheorghe Nicola (PNL) |
Amzacea – Constantin Radu (PSD) |
Băneasa – Paul Coliş (PSD) |
Bărăganu – Titu Neague (PSD) |
Castelu – Nicolae Anghel (PMP) |
Cerchezu – Ştefan Chelaru (PSD) |
Cernavodă – Liviu Negoiţă (PNL) |
Chirnogeni – Gheorghe Manta (PSD) |
Ciobanu – Tudorel Gurgu (PSD) |
Ciocârlia – Traian Dragomir (PSD) |
Cobadin – Cornel Cocoş (PNL) |
Cogealac – Gheorhe Alexa (PMP) |
Comana – Ion Şchiopu (PSD) |
Constanţa – Decebal Făgădău (PSD) |
Corbu – Marian Gălbinaşu (PNL) |
Costineşti – Traian Cristea (PNL) |
Crucea – Gheorghe Frigioi (PSD) |
Cumpăna – Mariana Gâju (PSD) |
Cuza Vodă – Viorel Dulgheru (PNL) |
Dumbrăveni – Stelian Clinciu (PSD) |
Eforie – Robert Şerban (PNL) |
Fântânele – Gheorghe Popescu (PNL) |
Gârliciu – Constantin Cimpoiaşu (PSD) |
Ghindăreşti – Vasile Simion (PNL) |
Grădina – Gabriela Iacobici (PSD) |
Hârşova – Viorel Ionescu (ALDE) |
Horia – Gigel Sava (PSD) |
Independenţa – Marius Ştefan (PNL) |
Ion Corvin – Marcela Rădulescu (PSD) |
Istria – Ioan Herdean (PNL) |
Limanu – Gheorghe Daniel Georgescu (PSD) |
Lipniţa – Florin Crăciun (PSD) |
Lumina – Ioan Roman (PNL) |
Mangalia – Cristian Radu (PNL) |
Medgidia – Valentin Vrabie (independent) |
Mereni – Silviu Gărea (PSD) |
Mihai Viteazu – Gheorghe Grameni (PNL) |
Mihail Kogălniceanu – Ancuţa Belu (PNL) |
Mircea Vodă – George Ionaşcu (PSD) |
Murfatlar – Valentin Saghiu (PSD) |
Năvodari – Florin Chelaru (PSD) |
Negru Vodă – Petre Urziceanu (PNL) |
Nicolae Bălcescu – Viorel Bălan (PNL) |
Oltina – Gheorghe Chirciu (PNL) |
Ostrov – Nicolae Dragomir (PSD) |
Ovidiu – George Scupra (PNL) |
Pantelimon – Vasile Neicu (PSD) |
Pecineaga – Niculae Stan (UNPR) |
Peştera – Marius-Liviu Petre (independent) |
Poarta Albă – Vasile Delicoti (PNL) |
Rasova – Maria Mitu (PSD) |
Săcele – Ion Oprea (PNL) |
Saligny – Ion Beiu (PSD) |
Saraiu – Dorinela Irimia (UNPR) |
Seimeni – Mitică Şerban (independent) |
Siliştea – Mihai Soare (PSD) |
Târguşor – Viorel Petre (PNL) |
Techirghiol – Iulian Soceanu (PNL) |
Topalu – Valentin Stanciu (PNL) |
Topraisar – Gheorghe Stelian (PSD) |
Tortoman – Lucian Chitic (PSD) |
Tuzla – Reşit Taner (PSD) |
Valu lui Traian – Florin Mitroi (PNL) |
Vulturu – Eugen Berbec (PSD) |