-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Ce deținuți CELEBRI au dreptul să-și voteze primarii

ALEGERI LOCALE 2016. Ce deținuți CELEBRI au dreptul să-și voteze primarii

Doar o mică parte din cei 28.080 de deținuți în penitenciarele din România votează duminică. Potrivit ANP ar fi vorba despre 1.766 care îndeplinesc condiţiile pentru a avea drept de vot la alegerile de duminică, însă doar 1.397 au formulat cereri pentru urna mobilă. Printre ei se află Dan Voiculescu, Relu Fenechiu și Mihail Vlasov.

UPDATE. 11 persoane private de libertate au votat, duminică, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Gherla, la alegerile locale, iar alte trei persoane aflate în arestul IPJ Cluj şi-au exercitat şi ele dreptul de vot. 

UPDATE. O singură persoană din totalul celor peste 600 încarcerate la Penitenciarul Târgşor a îndeplinit condiţiile pentru a-şi exercita duminică dreptul de vot, alte câteva zeci de deţinuţi votând la Penitenciarul Ploieşti. 

Potrivit BEC, la alegerile locale din această duminică deţinuţii vor putea vota doar dacă au domiciliul pe raza secţiei unde este penitenciarul şi dacă au încă dreptul de vot.

„Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ – teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul, votează prin intermediul urnei speciale”, se arată înHotărârea nr. 18/H/20.04.2016 emisă de
către Biroul Electoral Central.

Cei 1.397 sunt deţinuţi încarceraţi la penitenciare ce se afla pe raza lor de domiciliu, persoane care prin deciziile instanţelor nu şi-au pierdut dreptul legal de vot.

Cine sunt deținuții celebri care își vor vota primarii

La urna mobilă îşi vor putea exercita dreptul la vot şi deţinuţi celebri. Dan Voiculescu,condamnat în luna august 2014 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, a rămas cu dreptul de a vota. Omul de afaceri este închis la Penitenciarul Rahova, aflat pe raza adresei din buletin. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat în dosarul „Transformatorul”, îţi poate exercita dreptul de vot la Penitenciarul din Iaşi. Locul său de detenţie se află în acelaşi judeţ cu adresa de domiciliu. Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, se poate folosi şi el de urna mobilă, tot la Penitenciarul din Iaşi, potrivit Mediafax.

Biroul Electoral Central a stabilit că în situaţiile în care numărul deţinuţilor care vor să voteze într-un penitenciar este mai mare de 200, conducerea unităţii de detenţie va solicita încă o urnă specială.

Potrivit ANP, din cele 45 de locuri de detenţie din toată ţara, cele mai multe solicitări au venit de la deţinuţii din Galaţi (139 de cereri), Craiova(134 de cereri) şi Rahova (101 cereri).

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, duminică, directorul penitenciarului permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru scrutin, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. Deţinuţii au nevoie pentru vot de un act de identitate valabil. Directorul închisoarii îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil afla la dosarul individual.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă