Romania a cerut Tribunalului de Prima Instanta al Comunitatilor Europene sa anuleze decizia Comisiei Europene de a-i reduce cu 20% cota de emisii poluante. Este prima actiune de acest tip a Guvernului roman. In luna octombrie, Comisia Europeana a redus cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012. Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru problemele de mediu Stavros Dimas, Barbara Helfferich, a declarat insa "Romaniei libere" ca plangerea Romaniei nu este intemeiata.
BARBARA HELFFERICH: Nu este prima oara ca o tara introduce o plangere pe langa Tribunal pentru a contesta cotele de CO2. Toate tarile care au recurs deja la aceasta procedura sunt tari est-europene, membri noi ai UE. De fapt, dintre est-europeni numai Slovenia nu a contestat reducerile care i se impun.
» R.l.: Ati primit deja o notificare in acest sens din partea Guvernului Romaniei?
B.H.: Nu, dar nu e nimic de mirare aici. Notificarea, in asemenea cazuri, vine din partea Tribunalului, si nu a celor care introduc plangerea. Totul se petrece ca in orice proces civil.
» R.l.: Guvernul Romaniei afirma ca oficialii CE si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavand dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante.
B.H.: Nu este catusi de putin adevarat!… Nu numai ca avem dreptul sa impunem reduceri, dar fiecarei tari i s-a impus o reducere a emisiilor de CO2 pentru perioada 2008-2012. Procentele variaza insa in functie de capacitatea fiecarei tari de a "murdari".
» R.l.: Cum se calculeaza aceste procente?
B.H.: Avem o serie de 13 parametri care determina calculul. Pentru asta ne bazam pe emisiile industriei grele din tara respectiva, luand in considerare anii precedenti si raportand totul la venitul national brut si la alte cifre oficiale, sau furnizate de catre Biroul European de Statistica – Eurostat. Ne mai uitam si daca pe termen scurt tara respectiva deschide sau inchide noi uzine sau mine s.a.m.d. Pornind de la aceste criterii, tara isi stabileste un plan national de alocare a unui anume prag de emisii poluante, plan pe care il prezinta Comisiei. Comisia Europeana poate contesta insa anumite cifre, comparandu-le cu datele aflate in posesia sa, si asta desigur ca poate nemultumi unele tari, in cazul de fata cvasitotalitatea est-europenilor.
» R.l.: Inseamna asadar ca este gresit a afirma ca "oficialii CE au doar dreptul sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante"?
B.H.: Este total gresit. Comisia are, si trebuie sa aiba, dreptul de a stabili cifre.
» R.l.: Bucurestiul mai acuza Comisia de lipsa de transparenta in modelul utilizat pentru calcularea noilor cote, dar si de incalcarea principiului nediscriminarii. Romania a folosit pentru calcularea cotelor de emisii poluante un model utilizat de OECD, model despre care Comisia stia, si totusi a folosit un altul.
B.H.: E adevarat. Comisia Europeana foloseste modelul PRIMES, care a fost adoptat inainte de primirea Romaniei si Bulgariei in UE. Tot asa, este adevarat ca Romania si Bulgaria nu au participat nici la elaborarea directivei despre emisiile de CO2. E dreptul lor sa se simta lezate. S-ar putea chiar spune ca e vorba despre o revendicare legitima, insa asemenea nemultumiri sunt inevitabile. Majoritatea membrilor actuali ai Uniunii au fost fortati, in momentul intrarii in UE, sa aplice directive si legislatii la a caror elaborare nu au participat. Sigur, in asemenea cazuri tarile pot incerca sa dovedeasca in tribunal ca e vorba de o discriminare, insa ma indoiesc ca tribunalul ar putea sa le dea dreptate.
» R.l.: Romania mai spune ca se afla in acest moment, in ce priveste emisiile de CO2, sub angajamentele de la Kyoto, si nu sub cele ale Comisiei Europene.
B.H.: Romania, ca toti membrii UE, trebuie sa-si respecte ambele angajamente, si pe cele de la Kyoto, si pe cele din cadrul UE.
» R.l.: Bucurestiul mai afirma ca economia sa va inregistra din cauza aceasta pierderi de aproape doua miliarde de euro numai in ce priveste producerea de energie electrica.
B.H.: Nu stiu de unde ies cifrele astea. De fapt, problema ar trebui pusa invers. Nu ca Romania pierde 20% din emisii, ci ca Romania primeste dreptul de a emite o anume cantitate de gaze toxice si ca daca depaseste acel prag care i-a fost atribuit, atunci trebuie sa plateasca… sau sa investeasca intr-o industrie mai "verde".