4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPuscas: "Imaginea PSD este asociata coruptiei"

Puscas: „Imaginea PSD este asociata coruptiei”

Vasile Puscas, 55 de ani, deputat PSD, fost negociator sef in relatia cu Uniunea Europeana (2000-2004) si unul dintre liderii grupului de la Cluj, ii cere lui Mircea Geoana sa-si dea demisia si sa isi asume prin aceasta slabele rezultate obtinute de PSD la alegerile europarlamentare de duminica. Intrebat de "Romania libera" daca scorul de 23 la suta este un succes sau un esec, Puscas a raspuns ca, daca spunem ca este o victorie cand un partid de pe locul intai ajunge pe locul doi, "atunci inseamna ca ne devoram propria imagine". Mai mult, Puscas socoteste ca imaginea partidului este inca asimilata cu scandalurile de coruptie legate de Adrian Nastase si de alti fosti ministri ai guvernului sau: "Partidul mai are asemenea sechele tocmai fiindca nu s-a mers pe proiectul de viitor". Puscas este unicul membru marcant al PSD care si-a asumat esecul de la referendumul din luna mai. El a renuntat in luna mai la functia de vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor in semn de protest fata de strategia colegilor sai privind suspendarea presedintelui Basescu.

» PSD a reusit un scor de 23 la suta la alegerile europarlamentare. Este un succes sau un esec?
— Daca spunem ca este o victorie cand un partid de pe locul intai ajunge pe locul doi, atunci inseamna ca ne devoram propria imagine. Cred ca PSD trebuie sa aspire la prima pozitie, nu sa se bucure ca a murit si capra vecinului.

» Este deci un esec?
— Este un esec, dar nu unul din care nu se mai poata iesi. Avem totusi o platforma-program care, daca ar fi aplicata, ar transforma din nou PSD intr-un partid de locul intai. Faptul ca oferta nu a fost pe masura, nu a existat o comunicare pe masura, iar aceasta campanie s-a desfasurat pe fondul unei schizofrenii generalizate este cu totul altceva. Trebuie sa luam raul cel mai mic pentru a face o noua constructie.

» Cine ar trebui sa-si asume esecul PSD si schizofrenia din interiorul acestui partid?
— Ma indoiesc ca cineva isi va asuma acest esec.
» Dar ar trebui?
— Ar trebui daca ar exista o anumita rationalitate in partid si in conduita liderilor. Daca liderii nostri prefera insa sa scoata in fata asa-zisele responsabilitati colective si sa aduca numai justificari pentru situatia existenta, aceasta nu inseamna ca ei nu vor fi responsabilizati de militantii PSD.

» Mircea Geoana, presedintele PSD, ar trebui cu alte cuvinte sa-si asume esecul partidului in alegeri, lipsa unui mesaj unitar in aceasta campanie electorala?
— Indiscutabil, Mircea Geoana trebuie sa-si asume esecul pentru ca doar in urma cu cateva luni vorbea despre PSD ca despre cel mai mare partid din Romania. Iata ca acum este al doilea partid.

» O asumare practica ar insemna totusi sa-si puna in joc pozitia de presedinte intr-un congres extraordinar?
— O asumare practica ar insemna sa vina cu un proiect pe care sa il supuna in forurile partidului. Lucrurile se pot clarifica foarte bine in cadrul Consiliului National si acolo, daca se considera ca e nevoie de un congres extraordinar, acesta s-ar putea organiza. Dar un congres extraordinar in sine nu este rezolvarea problemei.

» Daca dvs. ati fi in locul lui Mircea Geoana si ca presedinte ati fi obtinut aceste rezultate modeste, ce ati face? V-ati depune demisia?
— As convoca institutiile partidului pentru a da seama pentru ceea ce a realizat PSD in 25 noiembrie. Mi-as pune mandatul pe masa, fiindca asa este normal dupa fiecare scrutin. Alegerile sunt intotdeauna si o forma de evaluare a conducerii partidului. Vrei-nu vrei, aceasta este realitatea. A evita acest lucru inseamna sa te plasezi pe o pozitie conservativa. Conducerile partidelor vor mereu sa-si conserve pozitiile, dar in mod normal conducerea PSD ar trebui sa-si depuna mandatul, sa recunoasca unde au fost erorile, sa propuna corectii. E posibil ca actuala conducere sa fie chiar reinvestita. In evolutia partidelor contemporane din Europa au existat multe cazuri de acest fel, dar acest lucru inseamna curaj si rationalitate, nu atitudini permanent justificative.

» Mircea Geoana nu este sfatuit sa-si asume esecul sau se teme ca are prea multi dusmani si ca si-ar putea pierde functia?
— Din pacate, in ultima vreme in PSD oamenii aspira doar la pozitii si, probabil, are aceasta senzatie de neclaritate si instabilitate. Asa ca Mircea Geoana simte ca e posibil un asalt de pretentii asupra statutului pe care il are. Domnul Geoana are insa posibilitatea sa deschida el insusi discutia, sa fie in ofensiva, pentru a le putea arata eventualilor contestatari ca pot veni si ei cu proiecte, ca o competitie a celor mai buni este tot timpul deschisa. PSD este un partid viu si intr-un fel este si meritul domnului Geoana pentru aceasta deschidere si nu ar trebui sa pierdem ce s-a castigat in aceasta perioada. Dar deschiderea partidului inseamna o permanenta competitie de proiecte si ar trebui sa le lase sa circule si sa fie dezbatute in partid.

» Grupul de la Cluj il mai sustine pe Mircea Geoana de vreme ce nu a putut sa imprime o anumita coerenta si sa inceapa reformarea partidului, pentru care a fost de fapt investit?
— In momentul de fata nu a inceput inca dezbaterea in PSD despre rezultate si trebuie sa vedem ce proiecte vor aparea in perioada urmatoare.

» Grupul de la Cluj ar vrea cu alte cuvinte sa initieze o competitie de proiecte?
— Noi avem deja un proiect, dar nu am vrut sa intram in ciorovaiala pentru putere din partid, ci insistam mai degraba cu o formula transilvana de educare a spiritului civic si al celui politic.

» Aceasta formula s-ar putea sa aiba nevoie de zeci de ani.
— Este un proiect pentru urmatorii ani, dar proiectul acesta de reforma s-a transformat in 2007 in contrareforma si atunci am prefera sa revenim la reforma si sa facem o constructie pe identitatea social-democrata a partidului.

» Mircea Geoana este responsabil de aceasta contrareforma?
— Domnul Geoana a fost cel care a agreat proiectul de reforma, dar a si agreat combinatii politicianiste in 2007, ceea ce a dus la oprirea reformei si chiar a creat senzatia de contrareforma.

» La ce va referiti?
— La situatia din primavara, cand a sustinut Guvernul Tariceanu 2, deci iesirea PD din Guvern, iar acum, iata, PD este vazut ca partid de opozitie, iar PSD nu-si gaseste locul intr-o opozitie recunoscuta. Apoi este vorba de referendumul pentru suspendarea presedintelui tarii, maniera in care a fost comunicata tema pensiilor, care a fost vazuta ca o atitudine conjuncturala a PSD, si nu in structura aprecierii celor dedicati muncii. A fost vazut mai degraba un protectionism social de tip vechi, iar PSD nu a venit sa spuna ca este partidul care se ocupa de cei care se dedica muncii.

» Toate aceste evenimente au legatura si cu oamenii care l-au influentat pe Mircea Geoana, care in ultimul an s-a indepartat de Grupul de la Cluj, lasandu-se influentat de Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc?
— Aceasta echilibristica l-a indepartat intr-adevar de programul partidului. Eu am spus mereu ca Mircea Geoana ar trebui sa aiba intotdeauna pe masa programul politic adoptat la congresul din 2006. Actualii lideri ai PSD sunt responsabili pentru aplicarea acelui program politic.

» Ion Iliescu cere cu insistenta un congres extraordinar al PSD si spune ca partidul a suferit la aceste alegeri cel mai mare esec din istroria sa.
— Nici in 1996, PDSR, se pare, nu a performat foarte bine, dar acum conteaza cum isi asuma proiectul politic pentru viitor. Nici una dintre grupari nu-si asuma programul partidului pentru a face evaluari pe aceasta baza.


» Si atunci nu ar fi util un congres care sa limpezeasca situatia?

— Congresul in sine ar putea limpezi lucrurile doar daca un Consiliu National nu ar reusi aceasta limpezire. Consiliul National trebuie sa evalueze rezultatele alegerilor, dar si modul in care PSD s-a raportat la propriul program politic. Nu cred ca ar creste credibilitatea PSD daca in fiecare an ar face cate un congres extraordinar, or, in momentul de fata PSD are o mare problema de credibilitate din cauza diferentei mari dintre vorbe si fapte. Vorbele din program sunt frumoase si promitatoare, in vreme ce faptele nu au fost pe masura.

» Totusi, partidul vorbeste adesea pe mai multe voci: Mircea Geoana sustine votul uninominal, Ion Iliescu si oamenii din jurul sau spun ca sistemul uninominal este de sorginte dictatoriala. Mesajele divergente nu bulverseaza electoratul social-democrat?
— Aceste lucruri pot fi clarificate in Consiliul National.

» Cine-l poate convinge, de pilda, pe Ion Iliescu sa nu mai contrazica politica oficiala a PSD?
— Presedintele Iliescu are dreptul sa spuna ce gandeste si are obligatia sa se raporteze la actualul program al partidului.
» Chiar daca face deservicii parti-dului?
— Sa vedem daca dauneaza, poate ca aceste tipuri de interventii repetate vor crea o mobilizare care l-ar putea marginaliza in cele din urma pe Ion Iliescu, dar acest lucru ar fi destul de neplacut fiindca detine pozitia de presedinte de onoare. De fapt, liderii partidului trebuie sa caute o clarificare la nivelul Consiliului National sau, daca este nevoie, chiar la nivelul Congresului.
» Intr-un document oficial emis de Grupul de la Cluj inaintea alegerilor din 2004, se spunea ca Ion Iliescu nu ar mai trebui sa ocupe pozitii de varf, socotindu-se intr-un fel ca e un personaj politic expirat. Intre timp, Iliescu a redevenit important, face jocuri si isi foloseste influenta pentru a deturna mesajul PSD.
— Presedintele Iliescu va fi apreciat pentru modernizarea partidului, nu pentru blocarea reformelor, cred ca datoria liderilor PSD este sa gaseasca forma de comunicare cu fostul sef de stat.

» Deocamdata nu s-a intamplat asa. Declaratiile lui Iliescu din campanie, prin care se opunea votului uninominal, au facut bine partidului?
— Nu au facut bine PSD-ului, iar ceea ce s-a intamplat in tot anul 2007 nu a fost decat o accentuare a confuziei din PSD, in special la nivelul militantilor sai. Toate acestea trebuie discutate cu seriozitate la Consiliul National.
» Grupul de la Cluj va cere demiterea lui Ion Iliescu din functia de presedinte onorific?
— Domnului Iliescu i se va solicita sa aiba aceasta atitudine rationala fata de conducerea si programul partidului. Pro-iectul nostru de modernizare nu a vrut sa elimine persoane, dar daca cineva nu doreste se automarginalizeaza.

» Deci ii veti cere demisia?
— Nu pot eu sa vorbesc in numele liderilor actuali ai PSD.
» Adrian Nastase ar putea reveni in echipa de conducere a PSD?
— Nu cred ca mai aspira la o functie, dar este considerat un lider informal, tocmai datorita legaturii pe care a avut-o cu filialele partidului, cu cetatenii.
— Imaginea partidului este inca asimilata cu scandalurile de coruptie legate de Adrian Nastase si de alti fosti ministri ai guvernului sau.
— Imaginea PSD este asociata coruptiei, din pacate, perceptia este ca partidul mai are asemenea sechele tocmai fiindca nu s-a mers pe proiectul de viitor. Tot timpul discutiile au fost despre trecut si despre persoane. Cetateanul se uita la prezent si la viitor. Nu inseamna ca trebuie sa lasi trecutul sa moara, dar il poti administra inteligent.

» Se vorbeste mereu despre necesitatea curatirii PSD. Cum poate fi facuta, eliminandu-i pe cei perceputi drept corupti, pe cei care sunt legati de o anumita clientela, pe cei care fac jocuri in interesul lor si in detrimentul partidului?
— Nu as vrea sa interferam cu statul de drept, iar procedurile democratice solicita ca aceasta curatenie sa se faca prin optiunea electoratului si prin alegeri interne, care nu s-au facut cum trebuie. Doar procedurile democratice si functionarea statului de drept pot rezolva aceste probleme, in vreme ce revolutiile nu pot aduce rezultate.
» Ar fi posibil ca PSD sa intre la guvernare, dupa cum sugereaza Ion Iliescu?
— Am destule semne de mirare ca se mai pune aceasta problema. Eu cred ca PSD trebuie sa se dezvolte ca partid de opozitie, si nu sa participe acum la guvernare.

 

» PSD are un prezidentiabil?
— Cel care va fi presedintele partidului va fi si cel care va candida la Presedintia tarii.
» In acest caz Mircea Geoana ar trebui sa nu mai fie presedinte, fiindca la confruntarea sa din 2004 cu Traian Basescu, la Primaria Capitalei, a fost eliminat din primul tur.
— Sa vedem cum se va construi spatiul politic.
» Ioan Rus ar putea fi candidatul PSD la Presedintie?
— Da, dar deocamdata putem vorbi doar despre tipologia sa de lider.

 

60 DE SECUNDE
DNA nu e expirat
» Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a spus, recent, ca Leonard Orban, comisarul european din partea Romaniei, s-ar fi plans colegilor sai din Comisia Europeana ca dosarele instrumentate de DNA ar fi politice. Exista deja un curent politic tot mai important printre politicienii tuturor partidelor ca DNA ar trebui desfiintat.
— Nu stiu daca Leonard Orban a facut asa, dar daca exista astfel de tendinte, cred ca sunt gresite din punctul de vedere al interesului tarii. Orice directie de imbunatatire a mediului de afaceri si moral este in interesul Romaniei. Eu nu sustin ca DNA este expirat sau ca ar trebui introdus in alta casuta institutionala.

» Calin Popescu Tariceanu v-a chemat nu de mult sa va ceara sfaturi pentru administrarea tot mai complicata a relatiei cu UE. Ce l-ati sfatuit?
— Sa aiba in vedere ca la articolele 32-42 din Tratatul de Aderare sunt prevazute monitorizari speciale pe anumite domenii si sunt posibile chiar penalitati, daca in perioada 2007-2009 nu se insista asupra rezolvarii problemelor Agriculturii, Justitiei, statului de drept.

» V-a propus o functie?
— Nu.

» Romania s-ar putea astepta la o clauza de salvgardare pe Justitie dupa toate derapajele din ultima vreme?
— Da. Clauza de salvgardare nu trebuie vazuta doar ca o pedeapsa politica, ci mai degraba ca o scoatere a Romaniei din sistemul integrat european, cu costuri foarte mari. Costul de tara se va transforma, de fapt, in costul de cetatean.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă