1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialPreotul care se roagă zilnic în faţa lui Gigi Becali

Preotul care se roagă zilnic în faţa lui Gigi Becali

În urmă cu şase ani, într-o seară de vară, Gigi Becali se uita la televizor. În pauza unui meci de fotbal, a dat pe OTV, unde două femei din satul Vadu Roşca, (Vrancea), se plângeau că inundaţiile le-au distrus casele.

Sensibilizat până la lacrimi, Gigi Becali a uitat de meci şi a intrat în direct la OTV. Le-a promis celor două femei mulţi bani şi s-a jurat că reface întregul sat. Ceea ce a şi făcut, într-unul din excesele de bunătate care-l caracterizează. A donat bani pentru 200 de case, construite în Vulturu, la 5 km de Vadu Roşca, şi pentru o biserică. Dar, în stilul propriu, Gigi Becali nu s-a putut abţine să nu-şi lase amprenta personală pe bunul construit din banii lui: el şi familia sa sunt pictaţi în mărime naturală pe un întreg perete al bisericii.

Preotul Daniel Teodorescu din Vadu Roşca, satul lovit în plin de inundaţii, povesteşte într-un interviu pentru România liberă cum a ajuns Gigi Becali să aibă o pictură de 2 metri pe 2 în Biserica Sfântul Gheorghe din satul cunoscut acum drept Vulturu Becali.

Când a început ridicarea bisericii din satul Vulturu cu banii donaţi de Gigi Becali?

Undeva în 2005, în jur de 14 octombrie. Construcţia a fost sfinţită în 2010.

Dumneavoastră l-aţi contactat pe Gigi Becali sau propunerea a venit de la dumnealui?

Au fost două femei din Vadu Roşca la OTV, într-o emisiune, şi s-au plâns de situaţia lor casele le-au fost distruse la inundaţii. Şi domnu’ Becali le-a văzut la emisiune, în pauza unui meci la care se uita. A fost sensibilizat şi a intrat în direct şi le-a zis că le dă câte 50 sau 100 de milioane şi apoi a zis că o să reconstruiască satul. A venit aici, a zis că face 200 de case şi o biserică. Şi le-a făcut.

La cât s-a ridicat suma investită de Gigi Becali? 

Nu ştiu, dar el vorbea de câteva milioane de euro pentru case şi biserică. Biserica este, de 25 de metri înălţime şi 25 de metri lungime, suplă, cu spaţii fru-moase, pictură deosebită. Picturile au fost realizate de pictorul Vasile Brânzan.

Cine este acesta?

E un apropiat al domnului Becali, am înţeles că a mai lucrat pe la palat, la dumnealui.

Am înţeles că şi domnul Becali are o pictură impresionantă în noua biserică.

Da. Are un tablou votiv (n.r. – destinat ctitorului) deosebit. Înfăţişează pe dumnealui, soţia, cele trei fiice, mama…

Ce dimensiuni are tabloul?

Undeva la 2,5 metri lăţime şi 2 înălţime. Sau 2 cu 2, să zicem. Aproape în mărime naturală.

Aproape? Doi metri înseamnă mai mult.

Ei, cu totul. În tablou apar în miniatură şi biserica, şi casele construite.

Cine a hotărât dimensiunile picturii?

I s-a lăsat largheţe pictorului pentru că era un apropiat al domnului Becali.

Unde este poziţionată pictura?

La intrare, pe partea dreaptă. Pe partea stângă este o pictură cu ierarhii, cu Patriarhul şi cu episcopul locului.

Această pictură cu înalţii ierarhi ce dimensiuni are?

Tot în mărime naturală.

Dumneavoastră aţi mai întâlnit tablouri votive atât de mari?

Nu ştiu dacă am mai văzut. E posibil să fie. Acum, depinde şi de spaţiile pe care le conferă fiecare biserică. Şi vă daţi seama, nu s-a pus problema mărimii tabloului votiv,  dacă domnul Becali a construit 200 de case, a construit o biserică fără să se mai implice absolut nimeni…Poţi să-i zici: Domne’, pleacă, că nu ne convine nouă aşa? Şi, estetic, nu putea să se facă mai mic.

 De ce?

Estetic, nu putea să-l facă mai mic. Dacă biserica era făcută cu ajutorul credincioşilor, acolo ar fi fost o pictură cu un alt sfânt.

Pe de altă parte, putea să nu-l facă.

Da, bine, ştiu că e discutabil. Ştiu că unii zic : „Bă, ăsta s-a pictat pe biserică”. 

Cum vi se pare această dorinţă a dumnealui de a fi pictat pe un perete întreg?

Cred că n-a fost dorinţa dumnealui personală, pentru că dumnealui s-a manifestat, de când a venit p-acolo, ca un om simplu.

Un om simplu care împarte 1.000 de euro la enoriaşi, aşa cum a făcut dumnealui la sfinţirea bisericii?

Era un copil deosebit de bolnav căruia i-a dat 1.000 de euro. Sunt foarte mulţi oameni cu bani care nu fac nimic. N-aş avea motive să îi iau partea domnului Becali, vă rog să mă credeţi.

Nu este un exemplu de trufie să ai un perete în mărime naturală pictat cu tine însuţi?

La dumnealui sunt momente când poate şi cădea în trufie. Dar cred că doreşte să dea exemplu şi altora care au bani. Poate sunt şi alţii care au făcut în ascuns lucrurile astea, aşa ne învaţă Mântuitorul.

Dar poate că el şi-a zis: „Vreau să dau un imbold şi altora”. Nu neapărat se simte mândru că se vede pe peretele bisericii. Oamenii îşi vor aduce aminte că stau într-o biserică făcută de Gigi Becali. Până la urmă, e un om care a făcut un bine pentru unii oameni. Şi pentru Dumnezeu, că a făcut un lăcaş. Nu toată lumea face. Nu toată lumea are.

Care este cea mai mare pictură din biserică?

Cred că scena Învierii este cea mai mare. Sau Maica Domnului de sub sfântul altar sau chiar Pantocratorul (n.r. – icoană cu Iisus pictată pe cupolă). Acestea trei ar fi mai mari, cred. Dar nu ştiu, acolo, la noul sat, e un alt preot. Eu am rămas la Vadu Roşca.

Aţi fost parafrazat în presă spu-nând că Gigi Becali merită această pictură pentru că se apro-pie de sfinţenie. Aţi spus aşa ceva?

Nu. În nici un caz. Eu nu susţin lucrul ăsta pentru că îl cunosc destul de bine pe domnul Becali, am o rudă care lucrează foarte aproape de dumnealui şi îmi dau seama că până la sfinţenie este foarte mult. Şi cel care a făcut afirmaţia asta nu ştie ce înseamnă sfinţenia.

Cum se numeşte noul sat?

Vulturu. Dar multă lume spune la Vulturu Becali.   

Cele mai citite

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă