Liderul formaţiunii politice, „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a oferit, în exclusivitate, un interviu pentru DW în care a discutat despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Andrei Năstase a fost candidatul formațiunii sale pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, însă, a decis să se retragă din cursă în favoarea candidatei Maia Sandu.
DW: Care este importanța alegerilor pentru cetățenii Republicii Moldova?
Andrei Năstase: Aceste alegeri reprezintă o ocazie extraordinară de a ne salva țara, de a schimba din temelii sistemul putred de corupt care ne ține în captivitate. E o șansă pe care n-ar trebui s-o ratăm, astfel încât, din această toamnă, să începem procesul de tranziție de la un regim autoritar patronat de un singur om, care a îngenuncheat un întreg popor şi a pus pe butuci instituțiile unui stat, către un regim democratic, care respectă normele occidentale, în care instituțiile statului se află în slujba cetățeanului, iar politicienii urmăresc binele comun, nu propria îmbogățire. Acest proces va lua câțiva ani, depinde de noi cât de repede ne vom consolida pentru a oferi electoratului o alternativă validă la partidele actuale care domină scena politică. Pentru asta, avem nevoie nu doar de partide noi, dar şi de o nouă elită. Ce avem acum pe scena publică, politicieni, jurnaliști, comentatori, analiști, pseudo-ONG-işti trebuie înlocuit cu altceva nou. Cred că a apărut deja o nouă generație, de altă calitate profesională şi umană, care va putea să se implice efectiv într-un un proiect de ţară.
DW: Igor Dodon a participat cu Dvs la proteste, la fel ca și Renato Usatîi de fapt. De ce ați ales să nu îl susțineți pe liderul socialiștilor?
A.N.: Protestele comune au fost aprobate, ca să zic așa, de către Forumul societății civile din 20 ianuarie 2016. Până atunci Platforma Demnitate și Adevăr a organizat o mulțime de mitinguri, inclusiv Marea Adunare Națională din 6 septembrie 2016. Intrarea în proteste a lui Dodon a fost extrem de tardivă și pusă la îndoială din punctul de vedere al sincerității politice. Există voci puternice care spun că Dodon a fost infiltrat pentru a compromite efortul protestatar. Lucru care s-a și văzut pe 24 aprilie, când Dodon a trădat și s-a ascuns în spatele unei scuze puerile și sugerate de oligarh. În linii mari, putem trage concluzia că electoratul lui Dodon, care striga alături de noi și Partidul Nostru „Jos Plahotniuc. Plahotniuc nu uita, pușcăria-I casa ta”, a fost tras pe sfoară de trocul electoral dintre Dodon și Plahotniuc.
Dacă și Usatîi a declarat că Dodon e proiectul lui Plahotniuc, atunci lucrurile sunt absolute clare. Și ar mai fi ceva de spus. Campania murdară, mincinoasă și abjectă a lui Dodon la adresa candidatului comun îmi provoacă repulsie. Toarnă zoi cu nemiluita inventând imigranți inexistenți și speculând pe seama unor bieți tineri ajunși la capătul răbdării. Am trecut prin tunurile lui Plahotniuc, știu ce e asta, prin urmare condamn comportamentul indecent și suburban al lui Dodon.
DW: Va reuși viitorul președinte să lupte cu oligarhii și să aducă bunăstare pentru cetățeni? Veţi continua protestele dacă nu vor fi rezultatele aşteptate?
A.N.: Am încredere în Maia Sandu şi văd în această femeie firavă, la prima vedere, un om puternic, curajos, determinat să lupte până la capăt cu regimul antipopular, antidemocratic şi autoritar al oligarhului Plahotniuc. Principiile enunțate de „Platforma DA” sunt, fără echivoc, şi principiile Maiei Sandu, astfel că o susținem fără rezerve. Platforma, eu personal, alături de ceilalţi lideri ai PDA, ne-am implicat sută la sută în campania electorală.
Intregul interviu poate fi citit aici.