1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialInterviu cu Valeriu Turcan. Viitoarea confruntare pentru Cotroceni: MRU contra Oprescu?

Interviu cu Valeriu Turcan. Viitoarea confruntare pentru Cotroceni: MRU contra Oprescu?

Valeriu Turcan (36 de ani), fost purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, în prezent consultant politic, este de părere că situaţia de acum şi suspendarea preşedintelui ar fi putut fi evitate dacă anunţul din 2010 privind reducerea salariilor ar fi fost făcut de guvern, nu de preşedinte: „Atunci s-a transferat toată povara pe cel care trebuia cel mai mult protejat”.În cheia actorilor euro-atlantici, suspendarea preşedintelui ar putea duce la întrebarea ” Oare n-ar putea să schimbe şi politica externă, dacă schimbă peste noapte regulile în politica internă?”. Turcan crede că a fost o greşeală replica „dottore” folosită de Traian Băsescu înainte de deconspirarea plagiatului de care este acuzat Victor Ponta, dar că interpretarea „a fost magistrală”. În cazul alegerilor prezidenţiale anticipate, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui nu se aşteaptă ca PSD să accepte un preşedinte liberal şi spune că n-ar fi exclus să fie o finală Sorin Oprescu-Mihai Răzvan Ungureanu.

 

Sondajele de opinie nu sunt în avantajul lui Traian Băsescu. Ce-ar mai putea face pentru a întoarce scorul?

V.T.: Sunt sigur că preşedintele şi-a planificat atent următoarele săptămâni. E mijlocul verii şi un procent important din populaţie e în mişcare în ţară, situaţie care te obligă să te duci pe media consumate în această perioadă. De regulă, prioritizezi foarte atent, dar acum, având în vedere timpul extrem de scurt, eşti obligat să comunici masiv către toate audienţele. Un rezervor important de creştere este în mediul rural, unde multe lucruri s-au schimbat în bine în ultimii opt ani – de la creşterea pensiei pentru agricultori la investiţiile în drumuri şi canalizare şi reabilitările de şcoli şi unde arhetipul cu duşmanii care se coalizează împotriva unui singur om pentru a-i face rău e încă unul puternic.

De fapt, pe ce fel de electorat se mai poate baza?

V.T.: Depinde cum defineşti referendumul, dacă e despre Traian Băsescu sau despre încercarea USL de a-şi subordona justiţia. Există un electorat dur de 20-25% pro PDL şi Traian Băsescu şi, probabil, încă 20-25% electorat care l-a sprijinit pe preşedinte, dar care a fost pierdut. Din această ultimă categorie, unii au fost treziţi la realitate de ştirile proaste din ultimele săptămâni. E important de evaluat câţi sunt aceştia. Deocamdată, sunt atenţi la ideea de abuz, de nedreptate, de imagine proastă pe plan extern, dar pentru că lucrurile s-au desfăşurat cu repeziciune şi au fost multe dezbateri dificile, tehnice, pe modificări de legi, sunt în aşteptarea unor noi mesaje şi dovezi privind încercările de subordonare a justiţiei de către USL.

Între 2007 şi 2012 ar fi avut timp Traian Băsescu  să se reconcilieze cu PSD şi cu PNL?

V. T.: S-a încercat o conciliere cu PSD în 2008-2009, când PDL şi PSD au guvernat împreună. Nu s-a reuşit crearea unei relaţii de încredere, e limpede.

Iniţial, Victor Ponta a fost prietenos cu Mihai Răzvan Ungureanu şi  apoi, după răsturnarea acestuia, şi cu Traian Băsescu. Suspendarea a fost declanşată abia după faimoasa replică „dottore” din care Victor Ponta a dedus că preşedintele nu era străin de demascarea plagiatului. A fost o greşeală?

V.T.: Suspendarea era deja decisă de ceva timp. Nu cred că a influenţat în vreun fel comportamentul politic al domnului Ponta. Cred că a fost o greşeală acea replică, deşi interpretarea a fost magistrală.

Putea să evite preşedintele acest proces de suspendare?

V.T.: Nu. Retrospectiv, cu siguranţă da, dacă anunţul din 2010 cu reducerea salariilor ar fi fost făcut de guvern, şi nu de preşedinte. Atunci s-a transferat toată povara pe cel care trebuia cel mai mult protejat. Au existat însă factori care au declanşat acum suspendarea. Cred că plagiatul şi executarea pedepsei cu închisoarea de către dl Năstase. Apropo, acum constatăm că dl Năstase nu a fost într-o situaţie gravă nici un moment. Atunci de ce a fost nevoie de tot circul orchestrat cu ajutorul unor colegi de partid medici? Cum să nu fie şocaţi partenerii României când totul e pe faţă?

Pentru USL, demiterea lui Traian Băsescu are o miză clară: o majoritate care vrea preluarea puterii în întregime. Dincolo de revenirea sa la Cotroceni, există şi o altă miză pentru preşedintele Băsescu?

V.T.: Cred că poate fi şi un context favorabil relansării preşedintelui. Aceste ultime zile au pus în valoare punctele forte ale mandatelor preşedintelui – independenţa justiţiei, respectarea statului de drept, presa liberă. Dublarea încrederii în sondaje ar echivala cu o relansare a omului politic Traian Băsescu. În ultimele două săptămâni, USL a jucat în terenul preşedintelui, pe temele preşedintelui.

Dacă referendumul nu se validează, dar Traian Băsescu pierde la scor această confruntare, ar mai putea fi „preşedinte jucător”?

V. T.: Experienţa politică e totul. Dacă vă uitaţi cu atenţie, dl Ponta a atacat toată campania de locale. Când s-au terminat localele, dl Ponta a fost servit la micul dejun, pe propriile-i greşeli. Deci calibrul jucătorilor contează. Dar şi mai important e să ai o majoritate parlamentară. Cum a făcut inclusiv fostul preşedinte Iliescu. El a jucat cu majoritatea sa împotriva premierului Năstase, dar nu s-a implicat deloc în economie. În contextul actual, e imposibil ca preşedintele să nu aibă un cuvânt de spus în chestiuni economice. Iar pentru Guvern, decontul politicilor economice vine rapid, fiindcă oamenii se vor întoarce din vacanţă şi vor vrea veşti bune în ce priveşte nivelul de trai.

Ar mai avea suficientă legitimitate dacă nu câştigă în mod efectiv referendumul?

V.T.: Legitimitatea derivă şi din respectarea procedurii legale. Parlamentul i-a chemat pe cetăţeni să se exprime. E şi argumentul că, prin nevalidare, decizia Parlamentului de suspendare şi demitere a preşedintelui nu s-a bucurat de un sprijin suficient din partea cetăţenilor. 

Vedeţi posibil scenariul în care Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) ar ajunge preşedinte şi Traian Băsescu ar fi numit premier?

V.T.: Eu cred că trebuie avută în vedere declaraţia că după ce nu va mai fi preşedinte nu va mai face politică în sensul ocupării unei funcţii.

Un eventual eşec la referendum va modifica probabil dramatic configuraţia politică. Credeţi că PSD s-ar putea resemna cu un preşedinte liberal?

V.T.: Cred că poporul PSD nu se va resemna niciodată să nu aibă candidatul său la preşedinţia României. Pentru poporul PSD, acest lucru e ca un drept câştigat în 90, i se cuvine.

Îşi va căuta PSD un candidat independent pe care să-l ducă în turul doi?

V. T.: Un independent cu anvergură capitalizează în mod natural pe seama actualei stări de tensiune şi confruntare. Acum, depinde şi cum vor fi evaluate săptămânile în care dl Antonescu asigură interimatul. Poate să fie creştere, stagnare sau erodare. E logic că PSD se va uita cu atenţie la cifrele din sondaje, indiferent cât de bună ar fi colaborarea în USL.

PDL ar putea să-l susţină pe MRU pentru prezidenţiale în cazul în care Traian Băsescu va fi demis?

V.T.: Dacă se va ajunge la demiterea preşedintelui, ceea ce cred că e puţin probabil, ar fi normal pentru PDL să caute un candidat şi desigur că dl Ungureanu ar putea fi o variantă, are multe atuuri. În ritmul rând, prin funcţiile deţinute anterior, e un om de stat. 

Dacă din partea PSD este împins Sorin Oprescu într-o viitorare cursă prezidenţială anticipată, ce şanse ar avea MRU?

V. T.: Sorin Oprescu este un candidat redutabil, cu un excelent control al mişcărilor. Şi nu riscă inutil, exact ca Ion Iliescu. Iar asta are cel puţin o semnificaţie importantă – e predictibil. Dar e dificil de estimat parcursul electoral al celor doi, mai ales că nici unul nu şi-a anunţat candidatura. Iar MRU de-abia se lansează în viaţa de partid. Oricum, ar fi interesant să vezi o confruntare între fiul unui spion şi un fost şef al serviciului de spionaj.

Dar dacă Traian Băsescu revine, care vor fi raporturile cu USL?

V. T.: Cred că preşedintele va încerca să detensioneze situaţia politică. Şi, desigur, există şi posibilitatea ca o parte a USL să intre în opoziţie din toamnă.

După acest război total, mai este loc de reconciliere? Traian Băsescu va mai putea colabora cu Guvernul Ponta?

V. T.: Este obligatoriu să se manifeste disponibilitate în acest sens. Acum, desigur,  unele lucruri nu vor mai fi niciodată la fel. Însă, văzând că şi dl Ponta a căutat o ieşire rapidă conformându-se exigenţelor Uniunii Europene, poate e un semn bun. El are o presiune mult mai mare, va fi judecat aspru în două luni în funcţie de gestiunea economică, ori până acum a luptat pe terenul preşedintelui şi pe temele care îl avantajează pe preşedinte – statul de drept şi justiţia. Dl Ponta a pierdut foarte mult. Dintre liderii USL, decontul a fost preponderent la el, dacă stă fixat doar în lupta asta pierde tot. Nu poate nici să rămână cu supărarea. Când pleci la război nu te poţi plânge că te întorci cu cicatrici.

Există interese străine în luptele interne care se dau acum? La suspendarea din 2007 existau?

V. T.: Pentru partenerii României, obiectivul este să se asigure că interlocutorii de la Bucureşti sunt şi rămân legitimi şi că statul de drept este respectat. Sunt întrebări care pentru parteneri vor rămâne – oare nu cumva s-a creat un precedent pentru cronicizarea instabilităţii politice în România? Oare nu e schizofrenică această dorinţă furibundă a majorităţii parlamentare de a avea îngenunchiată o altă instituţie – Preşedinţia? Oare n-ar putea să schimbe şi politica externă, dacă schimbă peste noapte regulile în politica internă? În concluzie, există o mare dorinţă ca situaţia din ultimele săptămâni să nu se mai repete vreodată. Cei care sunt în continuare nedumeriţi de reacţia dură a partenerilor occidentali scapă din vedere că de la căderea comunismului şi până acum, consolidarea statului de drept a fost probabil cel mai important proiect occidental în România. Vă daţi seama de şocul produs când au văzut că e pusă în pericol o investiţie de peste două decenii.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă