Kelemen Hunor: Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc este neconstituțional

de Sabina Fati , 21 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 11:40, 22 septembrie 2014
Kelemen Hunor: Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc este neconstituțional

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, 47 de ani, declară că UDMR nu a cerut ajutorul Budapestei pentru susținerea noului proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc. În plus, proiectul nu are ter­men de punere în practică, fiindcă, după cum spune liderul UDMR,  „atunci când aștepți de 100 de ani să fie respectate principiile Declarației de la Alba Iulia, un an, doi, trei nici nu mai contează“.

Kelemen susține că el  nu a spus „niciodată“ că „proiectul privind autonomia culturală sau acest proiect privind autonomia ar fi în limitele Constituției, dar nici nu mă poate opri cineva să vorbesc despre un proiect care necesită revizuirea Legii fundamentale“. În viziunea președintelui UDMR, România are nevoie de o nouă Constituție, care în viitor ar putea cuprinde și propunerile anunțate de Kelemen Hunor. Viziunea maximalistă a proiectului Autonomiei Ținutului Secuiesc este doar pentru dezbatere, pentru a vedea ce și cât din el ar putea accepta românii. Kelemen Hunor crede astfel că fiecare punct al proiectului poate fi dezbătut și negociat cu societatea. În ceea ce privește atenționarea directorului SRI, care spunea nu de mult că propaganda ungară ar putea să  se transforme „în măsuri operaționale pe teritoriul României“, inclusiv „obținerea forțată de autonomie teritorială“, liderul UDMR răspunde că  „șeful SRI nu este un actor politic“ și că „aprecierile politice din partea serviciilor secrete sunt extrem de interesante, dar nu sunt necesare“.

Ați lansat proiectul privind Autonomia Ținutului Secuiesc fără să înaintați vreun termen. În cât timp credeți că ar putea deveni realitate?

K.H.: Nu cred că factorul timp este foarte important. Dezideratele referitoare la autonomie există în programele noastre încă din 1993, dar pentru comunitatea maghiară aceste așteptări împlinesc în curând 100 de ani. Mult mai important este să discutăm cât mai rațional și dacă se poate cu argumente și să-i convingem pe români că ceea ce ne propunem și dorim noi nu lezează în nici un fel România. Mai mult, România devine mai puternică dacă relațiile româno-maghiare sunt rezolvate, de aceea noi nu ne propunem nici un termen.

Totuși, orice proiect de acest fel este, în genere, însoțit de o strategie care presupune termene de acomodare și de punere în aplicare. Vă gândiți la 5 ani sau la 25 de ani?

K.H.: Când aștepți de 100 de ani să fie respectate principiile Declarației de la Alba Iulia, un an, doi, trei nici nu mai contează.

E vorba despre un proiect pe termen mediu sau lung?

K.H.: Deocamdată este important să avem o abordare corectă și să încercăm să demontăm prejudecățile care umbresc relația româno-maghiară. Ceea ce ne dorim noi nu este împotriva românilor și a României. Acest proiect poate fi implementat doar dacă societatea românească, o parte semnificativă a acesteia, va fi de acord, iar Parlamentul îl aprobă. Nu putem da termene, înainte de a începe un dialog consistent cu toată societatea românească.

Deci vă gândiți mai degrabă la un termen de lungă durată?

K.H.: Da, cred că va dura, mai ales că există încă frica unor români care cred că se mai poate rupe ceva din teritoriul țării. Dar UDMR spune mereu că orice deziderat al comunității maghiare este conceput în interiorul statului unitar român și indivizibil.

Ați menționat modelul Tirolului de Sud ca punct de plecare pentru proiectul de autonomie al UDMR, dar în acel caz principalul rol în obținerea autonomiei pentru vorbitorii de limbă germană din Italia l-a jucat Austria. Ar putea face același lucru Budapesta pentru maghiarii din România?

K.H.: Nu, fiindcă sunt totuși cazuri diferite: în anii ’50, ’60 și până când a fost votată legea autonomiei Tirolului de Sud era o altă situație în relațiile dintre Italia și Austria. Eu nu din acest punct de vedere făceam trimitere la această lege. Budapesta spune de 20 de ani că susține dezideratele comunității maghiare, indiferent unde se află, în România, Slovacia, Serbia sau Ucraina. E suficient ca Ungaria să spună acest lucru. Nu trebuie ca Budapesta să dea soluția, noi nu i-am cerut Guvernului ungar să negocieze pentru noi și nici nu-i vom cere.

Deci nu credeți că Budapesta v-ar putea sprijini în obținerea autonomiei teritoriale, așa cum a făcut-o Guvernul de la Viena pentru comunitatea de limbă germană din Bolzano?

K.H.: Nu, nici Budapesta, nici Bru­xelles-ul. Eu m-am referit la modelul Tirolului de Sud, ca la o formulă de autonomie funcțională.

Spuneați cu ocazia lansării proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc că este vorba despre un document „legal, constituțional și legitim“, dar menționarea limbii

maghiare ca „limbă oficială“ alături de cea română în Ținutul Secuiesc contravine Art. 13 din Constituție, care precizează că „în România, limba oficială este limba română“.

K.H.: Nu m-am referit la proiect în sine atunci când am spus că este constituțional, am spus că orice deziderat de acest fel este constituțional, legitim și democratic. Nu pot accepta că nu pot vorbi despre acest lucru, chiar dacă nu se încadrează în limitele actualei Constituții, fiindcă atunci nu se poate discuta nici despre monarhie, nici de regiuni administrative. Din punctul nostru de vedere este o propunere constituțională: mă refer la principiul dreptului la liberă exprimare. Nimeni, nici chiar Constituția nu-mi interzice să propun o dezbatere publică despre un anumit subiect.

Deci proiectul este neconstituțional?

K.H.: Da, la fel ca și amendarea prezentei Constituții. Amendamentele aduse legii fundamentale pot fi considerate de asemenea neconstiutționale fiindcă schimbă ceva din actuala Constituție. Eu am spus, și am fost criticat de adversarii noștri din comunitatea maghiară, că în limitele Constituției pe care o avem astăzi, nu se poate obține nici autonomia culturală, nici cea regională. Curtea Constituțională nu a acceptat modificările făcute la proiectul de amendare a Constituției, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim la o nouă Constituție. În această Constituție nu se pot face modificări esențiale. Eu nu am spus niciodată că proiectul privind autonomia culturală sau acest proiect privind autonomia ar fi în limitele Constituției, dar nici nu mă poate opri cineva să vorbesc despre un proiect care necesită revizuirea legii fundamentale.

Chiar și așa, există niște limite ale revizuirii, care de pildă, precizează că limba oficială nu poate face obiectul revizuirii.

K.H.: De aceea vorbesc eu mai degrabă despre necesitatea unei noi Constituții decât despre revizuirea celei actuale. România a făcut o greșeală fundamentală la începutul anilor ’90, când a considerat că Legea fundamentală a statului este peste Sfânta Scriptură. Dacă e făcută de oameni, ar trebui să poată fi modificată de oameni.

Proiectul referitor la autonomie prevede, de asemenea, obligativitatea predării „celei de-a doua limbi“ din regiune în școli. Altfel spus, românii din Ținutul Secuiesc vor fi obligați să învețe la școală maghiara. Nu vă temeți că această propunere readuce în memoria colectivă perioada maghiarizării dinainte de 1918 sau cea a Dictatului de la Viena, producând o reacție adversă?

K.H.: Este doar o temă de discuție. Nu cred că cineva ar putea suferi fizic sau intelectual dacă vorbește o limbă în plus. Nu cred că aceasta ar fi o problemă.

Una e să vrei să înveți o limbă străină și alta e să fii obligat.

K.H.: Noi nu impunem nimic, doar lansăm o dezbatere pe această temă.

Pădurile, minele, carierele, apele minerale și alte proprietăți ale domeniului public din Covasna, Harghita și Mureș, aflate acum în domeniul public, ar urma să treacă, potrivit proiectului UDMR, în „domeniul public al regiunii“ Ținutului Secuiesc. Cum veți putea convinge majoritatea că aceste proprietăți ar fi mai bine administrate de comunitatea maghiară?

K.H.: Și acum sunt o serie de clădiri și terenuri care se află în administrarea comunelor, orașelor, județelor. Dacă se va face o reformă administrativă, iar regiunile administrative le vor înlocui pe cele de dezvoltare, lucrurile vor fi similare. Viitoarele regiuni, din Nord, Sud, Vest sau Est vor primi în administrare niște bunuri. La modul general, tot în proprietatea statului român vor rămâne și proprietățile regiunilor.

Întrebarea era: cum veți convinge majoritatea că acele proprietăți menționate de dumneavoastră în proiectul autonomiei ar trebui administrate de comunitatea maghiară?

K.H.: Este vorba despre comunitatea locală, formată doar întâmplător în acest caz de maghiari. Știu că e foarte deranjant, la fel ca la Constanța sau la Vaslui, și la Miercurea Ciuc sau la Sfântu Gheorghe există proprietăți administrate de aceste localități și nu am văzut că au fost cărate de aici bucăți de proprietăți în alte țări. Maghiarii administrează deci și astăzi unele proprietăți locale, știu că e deranjant, dar aceasta este situația.

Nu știm dacă e deranjant sau nu, dar administrarea resurselor naturale ar putea ridica unele probleme.

K.H.: În dezbaterea care va urma și care va fi de lungă durată, vrem să aflăm de ce există această frică, să înțelegem de ce românii cred, de exemplu, că administrarea de către maghiari a unei anumite zone lezează interesele românilor. Până acum am primit de la societatea românească un singur răspuns: nu. Așteptăm și argumentele.

Ce câștigă cetățenii români în ipoteza în care proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc ar deveni lege?

K.H.: Cred că România va avea de câștigat, fiindcă dacă relațiile româno-maghiare vor fi rezolvate va fi mai bine, dar și între România și Ungaria există tensiuni, iar soluționarea lor va face ca România să fie mai puternică. Statele europene care au rezolvat problema minorităților naționale au devenit  mai prospere și mai puternice.

Dar cetățeanul român ce beneficii va avea?

K.H.: Nimeni nu ia nimic de la el. Ceea ce doresc maghiarii este exact ceea ce dorește și românul: identitatea națională și viitorul identității naționale să fie în siguranță.

Spuneați că  numărul magistraților ar trebui să fie proporțional cu populația maghiară din Ținutul Secuiesc. Câți judecători maghiari sunt în acest moment în sistemul judiciar din Români; ar fi suficienți pentru dezideratul dumneavoastră?

K.H.: În județul Harghita, spre exemplu, sunt cei mai puțini judecători din toată țara.

Aveți o statistică? Poate că nu sunt suficienți absolvenți de licee maghiare care să se îndrepte spre facultățile de drept.

K.H.: Chiar nu știu câți judecători din România sunt maghiari. Consiliul Superior al Magistraturii ar putea avea situația. Există oricum obligativitatea statului, potrivit legii, de a le asigura cetățenilor din zonele preponderent maghiare, justiție în limba lor maternă. Nu prea sunt judecători maghiari. Oricum nu trebuie să confundăm criteriul etnic cu cel profesional, cel profesional trebuie să domine.

Credeți că, pe fondul campaniei electorale, acest proiect ar putea resuscita naționalism românesc și maghiar? Directorul SRI vorbea nu de mult despre propaganda ungară care ar putea să  se transforme „în măsuri operaționale pe teritoriul României“, inclusiv „obținerea forțată de autonomie teritorială“. Dacă apar violențe pe această temă, vă veți simți responsabil?

 K.H.: Suntem împotriva violenței și a oricăror manifestări care ar putea degenera în violență.

Dar pot apărea manifestări ale unor grupuri extremiste, așa cum sugera șeful SRI?

K.H.: Șeful SRI nu este un actor politic. Aprecierile politice din partea serviciilor secrete sunt extrem de interesante, dar nu sunt necesare în spațiul public. Structurile secrete nu sunt actori politici. Nu mă deranjează ce spune un om politic, dar serviciile secrete nu trebuie să se amestece în dezbaterile publice, fiindcă ele au alte pârghii, dacă simt că există vreo problemă. Nu cred că dezbaterea unor probleme democratice ar trebui să ne ducă cu gândul la violență. Nu văd legătura: o gândire normală cu principii democratice nu poate face astfel de legături. Nu cred că o dezbatere transparentă naște violență. În orice caz noi vom depune toate eforturile pentru a opri orice act de violență și pentru ca momentul Târgu-Mureș 1990 să nu se mai repete niciodată.  

Comentarii

 • Szabo

  11 octombrie 2014 21:45

  Unguroaicele au sange mai iute,mostenire din triburile asiatice de unde provin,se culca cu orice barbat.Cand raman gravide si nasc de cele mai multe ori nici nu stiu cine este tatal copilului,"ARDELEANU" este un astfel de caz.,uite ce gandire si comportament de bastard are.Vinovati nu sunt parintii asta este gena lor.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  30 septembrie 2014 9:44

  In ziua globalizarii secuii vor sa se separe. Scotia a votat sa stea in UK si secuimea mica ca numar vrea sa mearga separat. Asta numesc eu a nu tine pasul cu timpul.

  raspunde comentariului
 • Cantemir

  23 septembrie 2014 8:50

  ba Hunor, sa spuneti mersi ca nu va dam un sut in cooor sa ajungeti in stepele de unde ati venit, futu-va muma-n coor de nomazi. Sa nu mai aduceti vorba de autonomie ca iar ne vom pisa pe monumentele voastre din Budapesta.hai sictir

  raspunde comentariului
 • gelu

  22 septembrie 2014 20:43

  Propunere1. Autonomia secuimii a la Gaza2. Drepturi pt. ungurime tot atitea cite a avut natia romana in Transilvania dupa Unio Trium Nationum din 1437...

  raspunde comentariului
  • valeanu

   25 septembrie 2014 22:36

   S-a nu uitam ca Ponta a promis ca pana in 2018 face marea UNIRE cu Rep. Moldova. S-a nu uitam ca in Basarabia traiesc pe langa romani si rusi, ucrainei si gagauzi. Acesti oameni cum stim nu sant asa pasnici ca ungurii. Ungurilor acum aproape 100 de ani am promis autonomie, care stim ca nu sa realizat. Gagauzi si rusii nu vor fii asa pasnici. Ar trebui s-a ne gandim mai bine si s-a nu spunem nu din start. Ar trebui s-a luptam si pt. autonomia romanilor unde traiesc in numar mare Sebia, Ucraina, Bulbaria.

   raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 20:41

  Brigitte Bardot ot BukaIe Balkanik, nu shtiu ce înseamnă "motz", nu shtiu nici de la ce vine, shi nu shtiu dacă ce-ai scris tu e o întrebare sau un răspuns la o întrebare ne-pusă ! ...fiindcă n-ai binevoit să pui un semn al întrebarii "?", la final. Par igzamplu, shtiu că în limba ishpaniolă se pune semnul de întrebare la finalul propozitziei - ca în mai-toate limbile, mai putzin în chineză - shi simultan shi la începutul ei, cu curu'-n sus "". Poate c'-ar trebui introdusă regula asta shi-'n limba română, ca să nu mai uite unii shi altii să le pună... Că dacă-s' două, putem spera că pun valahii măcar unul... Shi mai shtiu că pandishpanul de acum 200 de ani al bănătzănilor - "pain d'Espagne", pronuntzat conform foneticii maghiare - a fost SHTERS de mitici shovini din limba rrromînă literară acaparată de kAkademia ot BukaIe. Nu mai există cuvântul , dar oricum nu mai e necesar pentru ei, findcă se shtie de 95 de ani - de când au anexat Transilvania - că regătzencele nu shtiu găti shi că nu prea stau prin bucătărie, shi kă ku atât mai mult nu-s în stare să facă un pandishpan. În schimb, legat de "motzi", ce crezi tu că înseamnă apelativul pentru nevestele motzilor - "motzuci" - shi apelativul pentru copiii motzilor - "motzucashi" ? Hă ?

  raspunde comentariului
 • valjean

  22 septembrie 2014 20:12

  daki tot rekunoasti homu ka proiektu'i nekonstitutionalu', hatunci institutiili statului, alea indiependenti si neinfluientati politiku - asa kum ii placi baselului si spuii, sa aplice legea ... daki tot "nimeni nu'i deasupra legii ...

  raspunde comentariului
 • BBBB

  22 septembrie 2014 19:48

  Ardelene ce crezi tu un ungur ca inseamna MOTZ ,de la ce crezi ca vine.

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  22 septembrie 2014 15:55
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 14:28

  Să re-amintesc un lucru clar - înainte de 1924, sub Austro-Ungaria, motzii din Muntzii Apuseni erau PROPRIETARII MINELOR de acolo, fiecare sat avea minele lui, shi nu venea nimeni de la Budapesta sau de la Viena ca să le spună că nu-s ale lor ! În conditziile astea shi-au făcut Traian Vuia shi Aurel Vlaicu, fii de tzărani români săraci, studiile universitare la Budapesta. Sub "asuprirea cruntă ungurească", cum le place regătzenilor să mintă de atunci încoace. După 1919, când miticii au început să pună-laba pe Transilvania, situatzia a început să se schimbe din-rău-în-mai-rău, iar în 1924 măgarul mitici intrigant shi parshiv Brătianu a "natzionalizat" minele din Apuseni, mintzindu-i pe motzi că situatzia "sărmanei tzărishoare" o cere... Brătianu shi camarila lui furau-pe-rupte atunci, exact ca shi PiSzDeii mitici de acum, iar bugetul era sifonat către boierii regătzeni, iar motzii au fost pushi să plătească nota-de-plată ! Transilvani dădea atunci aproape 90 la sută din bugetul Rrromînikăi Marrri, iar Valahia shi Moldova RESTUL... Asta e esentza proprietătzii actuale a BukaIe-ului asupra bogătziilor Transilvaniei. De la BukaIe e indusă ideea că toate astea ar apartzine miticilor, care fac cu ele - fie aurul de la Roshia Montană shi Certej, dat de Ilici shi Votkăroiu perciunatzilor prin intermediul traficantului de droguri sekurel Timish "SLM7SVALbYY", fie apele minerale date pe-shest firmelor miticesti, fie marmura din 11 zăcăminte fără egal în Europa date miticului Vindeanu - ceea ce vor ei, în dispretz total fatză de localnicii din Transilvania cărora le-au apartzinut până la venirea regătzenilor. Asta a fost esentza "unirii", în fapt o ANEXARE A UNEI PROVINCII HARNICE SHI BOGATE, la sute de ani distantză, civilizatzional, de Miticistanul însorit, înapoiat shi puturos. Asta e "fratzia" ce au proclamat-o regătzenii fatză de românii transilvăneni ! ...ca să pună miticii labele pe ce era aici, în Transilvania, proprietate adusă la nivel european prin mult lucru, timp de sute de generatzii ! ..."Trecetzi batalioane rrromîne Carpatzii", bre, că acolo e mult de furat ! Nu-i asha ? ...că la regătzeni "ereau" CIULINII BĂRĂGANULUI ! ...shi acum e la fel, după aproape 100 de ani, doar că pe noi ne-au jefuit shi ne-au tras înapoi cu nivelul de civilizatzie, cu demografia - i-au alungat pe sashi shi pe svabi în numai câteva decenii, acum i-au luat-la-tzintă pe unguri, iar apoi urmează shi românii transilvăneni, shi se vor instala numai regătzeni puturoshi shi hotzi aici, colonishti "dupe" modelul impus de Brătianu shi Ceashkă ! - cu agricultura, cu industria, chiar shi cu nivelul învătzământului în limba română, în timp ce la ei au mai ridicat câte ceva cu banii furatzi de Ceashkă de la noi, transilvănenii.

  raspunde comentariului
 • Cosmina

  22 septembrie 2014 13:35

  Astia fac proiecte sa justifice furtul ungurilor de rand care sunt la fel ca noi, Acolo primarul ungur nu a pus taxe ca matura el strazile doar e autonomie locala .Nu vreau sa invat ungureste prietenele mele imi zisera ca in Ungaria erau prost primite la munca si aci in Israel ne chinuim in romana la conversatie cat stiu eu ce mai stiu ele ne descurcam daca nu intelegem tot mergem pe intuitie Eu zic sa investiti in Ungaria e pacat sa asteptati inca 100 de ani 2 generatii e mai greu pentru voi acolo , nu va pun aia sefi din prima e concurenta mai mare si nu o sa aveti ce proiecte de autonomie sa faceti.Iar steagurile nu va obositi sa le mariti si afisati ca nu e proiectul.In Bulgaria castelul de la BalciK nu are o inscriptie cu regina Maria a Romaniei si noi il vizitam ca cetateni europeni .Ne credeti voi prosti dar daca ne enervati mult va dam una pe cocoasa sa o tineti minte inca 500 de ani

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  22 septembrie 2014 12:57

  Asa autonumitul "ardelean"...care 100 nu e ardelean,aiureaza...Aiuriti avem destui si fara el.Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 12:21

  "07_09", "07_10" - Regătzene parshiv care mă clonezi, îtzi repet - te bag în pi zda 'mă-ti aia c urvă, regătzeanca tuciurie care te-a făcut cu turkaletzii care "i-o trag" la 'Stambul pe 5 dolari ! Javră balkanikă... Multă vreme n-am priceput cum de avetzi voi, regătzenii, caracterul ăsta lash shi mizerabil, ce nu seamănă cu al nici unei alte natzii existente pe teritoriul Europei... Obligat fiind să mă documentez pentru disputele cu voi, aici pe forum, am remarcat similitudini clare între voi shi neamurile de la est de Bosfor, similitudini ce le credeam ajunse la voi doar prin actziunea phootelnicilor ieniceri, timp de 4 secole, în urma celor N x 1000 de noptzi petrecute de "mamaiele" "mamaielor" voastre cu turkaletzii, în urma cărora ele, "cinstitele" - ha,ha,ha ! - s-au ales cu mahramele de burancik scumpe din portul lor "popular" - dă care suntetzi azi atât dă mîndri - shi cu intonărili dă "shahada", "la 'ilaha 'illa-llah", din folklorul vostru, învătzate călare pă yatagane în noptzili fără lună - yegzemplifikare aici "A3QF675SlqM". "Mamaiele" voastre "ereau" dă tăvăleală în casele arendashilor evrei de dinainte shi de "dupe" 1907, iar muycile voastre a descoperitără repede "dupe" 1990 că pot face bani buni "la produs" în 'Stambul... De aceea purtatzi voi genele bosforenilor, lucru vizibil în mutrele voastre defecte, în coloarea voastră măslinie, neicilor "spâncenatzi" ! Ha,ha,ha ! ...dar, uite că mai sunt elemente determinante în istoria voastră, ce vă fack pe voi atât de apropiatzi de neamurili asiatice, iar astea demonstrează că totushi nu v-atzi schimbat prea mult în ultimele mii de ani. V-am spus-o de multe ori că voi suntetzi un neam neolitic, rătăcit în Yoropa. Uite dovada - Brăiloiu a adoptat în lucrărili lui folkloristice denumirea turcească "aksak" pentru ritmul specific balkanik al valahilor dîn Uăltenia, Shesenia shî Dobrudja, pentru a sublinia ÎNRUDIREA jănietikă shî yetnofolklorikă a valahilor dintre Carpatzii Meridionali shî Dunăre cu fratzii lor uălteni di la sud di Dunăre di pi Valea Timokului, cu verii lor bulgari di la sud di Dunăre, shî cu neamurili asiatice ce lăkuiesk între Anatolia shî Afghanistan. Uite, despre ei, pe "YouTube" "w7vFeJ3JYKc", "xj-ox2owZT0", "S7_lrPdtavw", "5ClJ_ETP_S0", "IhILkymMc3E", "iBQuolkvuI0", "8cV2jOqPr20", "ysLF7Ij-QiY", "C2jOK_mWkjw", "5I15qpIuVWo", "X68phk_wwpM", "KP1_Np91hXY". Iar asemănarea evidentă dintre ritmul shi liniile melodice ale acestor două piese folklorice, una valahă shi una afghană, este DE COMĂ - "c1AYzsit7GI", "I_kYE988wZY". Ha,ha,ha ! Shi am găsit shi o dedicatzie pentru pontănakele care ne-a dezvăluit cu justifikată mîndrie ceshkizdă kă strămoshii lui sunt imigratzi de la Moskopole, nu din altă parte, cum se credea - "9nv26YrxRM4". La voi totzi, de la Dunăre shi Pind până în Pamir, acelashi dans în linie al femeilor cu bărbatzii, cu coregrafie identică, cu aceiashi pashi, cu nelipsitele basmale orientale de început shi de sfîrshit de shir. Iar shirul shi dansul se numesc hALAY, yezakt ca la regătzeni. Ha,ha,ha ! Iar dacă-i pui pe olteni să danseze pe muzica kurzilor, sau pe afghani pe muzica ilfovenilor, nu e nici o contradictzie ritmică, fiindcă chiar shi melodia e YEZAKT ACEEASHI ! ...uite shi în podishul iranian "daiyni" - "a doini", doina oltenească brevetată la U.N.E.S.C.O. de miticii shovini asimilishti "_z94dI7sLY4", doina ce o kîntasă shî rhapsodu' ot Kraljevo "3N54ULC0vCs". Ha,ha,ha,ha,ha ! ...spre deosebire de balkanicii shi asiaticii exemplificatzi mai sus, românii din Transilvania au un-cu-totul-alt ritm folkloric, fără nici o legătură cu Valahia, TOTAL DIFERIT "YT3k-ZyUkLc", "_4Gj8J1S2ik", "kufB3MY3ZfI", "_dvS1nJPtSw", "iP0X7y3FQRE", "zUnuFYYemNg". Noi ardelenii suntem înruditzi genetic shi folkloric cu vecinii noshtri - aici de 1000 de ani - secui shi unguri "8vLmVTE5yDE", "yMVJijss-JY", shi cu românii din Moravia, de origină ardeleană care, aici "NsVBK6eVOS0", cu aceiashi gaci ca la noi în Partium shi-'n Maramurăsh, cântă despre Marishka lor shi despre KOLINDA' MARAMU' shi dansează strigând "ei-ha" shi "hop-asha", ca în Ardeal "8QInlVF4pq0". Transilvania nu are nimic în comun cu Valahia, după o dezvoltare de 2000 de ani separată pentru fiecare din ele. E opozitzia totală dintre Europa Centrală shi Balkani, cu frontiera între ele pe Carpatzi.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 12:19

  De când nu poate fi pusă-în-discutzie Prostitutzia stalinistă a criminalului Ylici shi a analfabetului Yorgovan, mentorii nemernici - de deasupra, încă, unul, shi de sub suprafatza pământului, celălalt - ai pontănakelui ? ...s-a ajuns că miticii nu respectă angajamentele luate-în-scris în Declaratzia de unire de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 de românii ardeleni în frunte cu Maniu shi Vaida-Voevod shi shi cele din Tratatul privind Minoritătzile semnat în martie 1919 la Paris - fără de care nu vedeau shoha miticii Transilvania în labele lor lacome, puturoase shi hoatze - motivând cu bolshevismele din anii '90 ? ...asta da, "democratzie" balkano-fanariotă de sorginte yoropenisă... Afară din U.E. cu Miticistanul !

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  22 septembrie 2014 10:26

  Televiziunea -probabil nu numai TV-ul-din Ungaria face propaganda pentru "autonomie"...Românii de nationalitate maghiara,care s-au stabilit in Ungaria...acolo sunt considerati drept români...nu chiar unguri. Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • nu plecati

  22 septembrie 2014 10:13

  o sa ajunga romanii minoritari si rromii majoritari.

  raspunde comentariului
 • crestinul

  22 septembrie 2014 9:34

  O expunere interesanta a domnului Hunor, numai ca este o viziune mai mult unilaterala a celor ce se pot pune la masa discutiilor. Intrebarile mele sunt altele. Cate scoli cu predare in limba romana sunt in Ungaria?!. Nu prea inteleg expresia "tinut secuiesc si autonomie " ?! De ce drepturi nu se bucura un cetatean roman de etnie maghiara in Romania? Administratiile locale au deja alesi din locurile de bastina , asta arata ca nu au autonomie?!. Cetatenii deorigine maghiara au dreptul sa candideze la presidentia tarii asa ca drepturile sunt egale pentru toti cetatenii. Faptul ca se profita de aceasta campanie prezidentiala , murdara, pot spune , asta nu presupune ca obligam romanii sa invete limba maghiara. Eu intreb daca un absolvent de drept , gandeste si vorbeste in maghiara ce se face cu cei care sunt romani si vorbesc romaneste. La noi este o vorba cine vrea sa -si insuseasca o limba straina este liber sa o faca dar limba romana este limba oficiala conform Constitutiei.

  raspunde comentariului
 • contribuabil

  22 septembrie 2014 9:08

  Cind un ministru al unui guvern oarecare lanseaza proiecte neconstitutionale si le mai si sustine public , ca un simplu cetatean din a carui contributie la bugetul tarii este platit regeste si acest guvern ma intreb pe cine mai reprezinta guvernul Romaniei in acest caz ? Se-aude domnule prim-ministru si la matale intrebarea sau ai urechile infundate de la urletele de pe stadion ?

  raspunde comentariului
 • necsu

  22 septembrie 2014 7:54

  absolut toate demersurile ungurilor de la 89 si pana in prezent au fost antiromanesti.Au mers cu alai si trambite,cu tablite si steaguri,pana si cu acea scriere secuiasca de care nici ei habar nu au,au mers peste tot si si-au delimitat siunguri teritoriile,provocand si instigand.Au dat afara pana si elevii Romani din scolile cu predare in Limba maghiara.Si-au trecut Limba romana in CV-uri ca si Limba straina. Fiind mereu la guvernare,au sabotat mereu statul.Au venit cu tot felul de initiative de regionalizare si merg asa de departe pana la a schimba insasi constitutie.Au drepturi maiu multe chiar decat in Ungaria si sa nu mai vorbesc de etnicii Romani din Ungaria care nu au aceleasi drepturi ca si ungurii in Romania. NU concetateni unguri,ceea ce voi vreti e peste puterea de perceptie a oricarui Roman. Nu va convine nimic.E OK. Plecati si lasti Romania si romanii,caci se poate si fara voi sa traim. Romanilor le place sa traiasca in pace dar,nu ne mai provocati.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 7:10

  Unguroaica mea a vrut p00la de Valah, nu autonomie.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  22 septembrie 2014 7:09

  Este si boazgaru oameni. Nevasta meu m-a parasit si a plecat cu un Valah. Nu suport ideea ca un valah mi-a insamantat unguroaica. O sa ma sinucid!

  raspunde comentariului
 • TIMIS

  22 septembrie 2014 4:46

  MAI BOZGORII OAMENII FARA TARA PLECATI IN UNGARIA SI FACETI CE VRETI LOFOSO SEGEBET

  raspunde comentariului
 • ottila schiopu

  21 septembrie 2014 23:34

  Honor nimeni nu te poate opri sa vorbesti despre distrugerea Romaniei, adica de proiect, dar te poate da afara din politica democratit prin lege votata in parlament care sa excluda ungurimea din politica ca dusmani ai tzarii.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design