8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Despre Valcea nu trebuie vorbit doar in caz de catastrofe naturale sau...

„Despre Valcea nu trebuie vorbit doar in caz de catastrofe naturale sau cand sunt arestati hackeri”

» Care sunt motivele pentru care un fost sef de serviciu de informatii isi doreste sa ajunga parlamentar?
Consider demnitatea de parlamentar ca fiind cel putin la fel de importanta ca cea de director al Serviciului de Informatii Externe. Pe de alta parte, faptul ca persoane care au detinut functii importante in stat candideaza pentru Parlament este, in opinia mea, un plus pentru oamenii pe care acestia ii vor reprezenta. Personalitatile cu vizibilitate mare au cu siguranta mai multe mijloace pentru a le fi de folos oamenilor care ii aleg. Eu sunt convins ca despre Valcea nu trebuie vorbit mai ales in legatura cu cazurile nefericite de inundatii, alunecari de teren, catastrofe naturale sau in cazul arestarilor de hackeri sau primari.  Pe de alta parte, valcenii nu pot fi reprezentati asa cum trebuie de oameni cunoscuti doar la nivel local, pentru ca atunci problemele lor nu vor fi nici macar cunoscute si cu atat mai putin rezolvate.
   

Care sunt afinitatile dumneavoastra cu PNL?
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra e simplu. Eu sunt un om de dreapta si consider ca este firesc sa fac parte din singurul partid de dreapta din Romania – Partidul National Liberal.

» Cine a decis sa candidati in Valcea? Dumneavoastra? PNL? Dupa ce criterii a fost ales, ati ales colegiul in care candidati?
Eu candidez in Valcea pentru ca ma trag din Pietrarii Valcei. Este locul copilariei si al adolescentei mele. In Brezoi si in Voineasa, unde am lucrat in timpul studentiei, am invatat ce inseamna cu adevarat meseria de inginer constructor. E adevarat ca functiile pe care le-am avut m-au tinut multa vreme la Bucuresti, dar asta nu inseamna ca am rupt vreun moment legaturile cu Valcea. Liberalii valceni stiu cate lucruri ma leaga de Valcea si cred ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care mi-au propus sa candidez pentru Camera Deputatilor intr-un Colegiu din judet.

» Cat de bine cunoasteti zona in care veti candida, oamenii si problemele lor?
Candidez in Colegiul Balcesti, care reuneste 2 orase si 21 de comune din sudul Valcei. Ce este specific acestui colegiu e faptul paradoxal ca, desi e o zona foarte frumoasa, bogata in resurse si cu oameni muncitori, este insuficient dezvoltata. Cunosc problemele oamenilor de aici si, impreuna cu alesii locali liberali si taranisti, lucrez deja la proiecte pentru rezolvarea lor. Ma refer, in primul rand, la probleme care tin de infrastructura, aceasta fiind foarte slab dezvoltata. Sunt hotarat ca, in calitate de deputat, sa folosesc toate mijloacele de care dispun pentru a obliga Guvernul sa faca o prioritate din rezolvarea problemelor de infrastructura din sudul Valcei. Este absolut necesara finantarea lucrarilor de reabilitare si de modernizare a drumurilor in Gradistea, in Rosiile, in Tetoiu, in Alunu, in Maciuca, in Popesti, in Fartatesti, in Lacusteni si in Roesti.

Acestea sunt doar cateva exemple pentru ca, de fapt, mai toate localitatile au nevoie de astfel de lucrari. Zona fiind strabatuta de multe cursuri de apa, sunt necesare construirea si consolidarea de poduri si podete in Livezi, in Stanesti, in Tetoiu, in Zatreni si in Ghioroiu. Legat tot de infrastructura, as mai mentiona introducerea si extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare in Rosiile, in Berbesti, in Copaceni, in Tetoiu, in Fauresti. Am, de asemenea, in vedere extinderea retelei de alimentare cu gaze. In orasul Berbesti, de pilda, aceasta problema a alimentarii cu gaze ar putea fi rezolvata relativ usor daca tinem cont ca acest oras se afla la doar 3 kilometri de magistrala Targu Jiu – Craiova.

Insa aceste neajunsuri care tin de infrastructura reprezinta, din pacate, doar un set de probleme care trebuie rezolvate. La Sinesti nu exista gradinita, iar scoala este intr-o stare deplorabila. Acoperisul scolii din Valea Mare trebuie urgent renovat. In multe localitati, cum ar fi, de exemplu Gradistea, Ladesti sau Lapusata, este nevoie de sali de sport. In Zatreni trebuie clarificat statutul juridic al scolii, in sensul trecerii acesteia la Primarie si trebuie modernizata baza sportiva. Cei din Lalosu si Gradistea trebuie ajutati sa-si amenajeze si sa isi doteze terenuri de fotbal. Tot in Gradistea, dar si in celelalte localitati de pe Valea Oltetului, este necesara regularizarea cursului acestui rau. In Berbesti trebuie modernizata zona centrala. Spitalul si Biserica Sfanta Parascheva au nevoie de centrale termice.

In Stanesti si in Valea Mare este nevoie de amenajarea de locuri de joaca pentru copii. In Diculesti este nevoie de un nou sediu al Politiei. In Balcesti trebuie refacut parcul din centrul orasului. Dar dincolo de aceste chestiuni punctuale, exista in multe localitati din zona de sud a judetului o serie de probleme specifice, si anume cele legate de exploatarile de carbune de suprafata. Foarte pe scurt, avem, pe de o parte, exploatari de suprafata de lignit care creeaza probleme grave de mediu, dar, pe de alta parte, aceleasi exploatari reprezinta un motor al dezvoltarii economice si sociale din zona. Principalul meu obiectiv in aceasta privinta este ca exploatarile sa continue sa functioneze, iar in paralel sa fie realizate lucrari de stabilizare a haldelor de steril, de ameliorare a suprafetelor afectate de alunecarile de teren s.a.m.d.

» Credeti ca odata ajuns in Parlament veti putea sa-i ajutati cu adevarat pe valceni?
In opinia mea, rolul parlamentarului se va schimba radical o data cu introducerea votului uninominal. De-acum el reprezinta o comunitate restransa, care il trimite in Parlament in primul rand pentru a se ocupa de problemele ei concrete. Sa stiti ca marea majoritate a primarilor din colegiul meu sunt oameni capabili si muncitori. Dar ce poate sa faca un primar pentru rezolvarea unor probleme de infrastructura cum sunt cele la care m-am referit in lipsa banilor? Banii vin in primul rand de la Guvern, deci de la Bucuresti. Aici intervine rolul parlamentarului. El trebuie sa sustina la Bucuresti prioritatile oamenilor pe care ii reprezinta. Un parlamentar poate si trebuie sa puna presiune pe Guvern pentru a rezolva problemele oamenilor din colegiul sau.

» De ce timp de 18 ani pastrarea legaturii intre alegatori si reprezentantii lor in Parlament a fost mai degraba o exceptie?
Pana acum in Parlament au ajuns multi oameni pentru care mandatul a fost doar un mijloc de a obtine noi castiguri pentru ei si apropiatii lor, fara sa le pese nici cat negru sub unghie de cei pe care ar fi trebuit sa ii reprezinte. Unii au vazut in mandatul de deputat un mijloc de a obtine imunitate pentru a scapa de rigorile legii. Altii au considerat mandatul de parlamentar drept o trambulina pentru obtinerea unui statut social mai bun si s-au mutat cu intreaga familie la Bucuresti, uitand complet de unde au plecat. Aceasta nu inseamna ca nu au existat si parlamentari responsabili, care si-au inteles menirea si au reprezentat interesele celor care i-au votat.
Nu in ultimul rand este de subliniat diferenta fundamentala dintre vechiul si noul sistem electoral in sensul ca daca in trecut cativa lideri politici nationali stabileau parlamentari pentru toate judetele tarii, astazi cetateanul face acest lucru.

» In ce fel credeti ca experienta dobandita ca sef al SIE va va ajuta in campanie si, daca veti fi ales, in activitatea de parlamentar?
Cu siguranta, faptul ca am detinut functii importante in stat este un avantaj. Eu am convingerea ca, inainte de a candida, un om politic trebuie sa acumuleze cunostintele si experienta necesare unei functii publice. Functia de director al SIE, ca de altfel si cea de sef al Administratiei Prezidentiale mi-au oferit prilejul sa cunosc oameni influenti din administratia centrala si locala, din economie si finante, din politica, din societatea civila. Intre altele, aceste relatii imi permit acum sa aduc in sudul judetului Valcea investitori interesati de potentialul acestei zone.

Dar nu e vorba numai de relatii, ci si de faptul ca eu cunosc in amanunt modul in care functioneaza institutiile statului roman. stiu unde sa ma duc si cu cine sa vorbesc pentru a rezolva problemele comunitatii pe care o reprezint. Nu in ultimul rand, prin natura functiilor pe care le-am ocupat am ajuns sa cunosc foarte bine mecanismele Uniunii Europene. E o experienta pe care o pun acum in slujba valcenilor care au nevoie de acces la fondurile structurale, la programele SAPARD, PHARE si asa mai departe.

» Ce alte atuuri aveti fata de contracandidatii dumneavoastra?
Cred ca unul dintre principalele avantaje in fata contracandidatilor mei este acela ca am trecut deja la fapte. O sa va dau doar doua exemple: datorita eforturilor pe care le-am facut, sectia spitaliceasca din Sinesti va avea centrale termice pentru incalzire si apa calda curenta. Poate pentru dumneavoastra, la Bucuresti, aceasta institutie medicala din Sinesti nu inseamna mare lucru, dar pentru valceni buna functionare a acesteia este esentiala. Vorbim despre o unitate, care asigura serviciul medical pe o raza de 40 de kilometri, dar care, pana acum, a fost aproape uitata de autoritati. Daca in urma cu 15 ani acest spital avea o capacitate de 70 de paturi, acum nu mai poate interna decat 10 bolnavi.

Un alt exemplu: am reusit sa determin extinderea retelei de telefonie mobila, astfel incat oamenii comunei Alunu nu mai sunt obligati sa urce pe dealurile din apropiere pentru a putea vorbi la telefon cu rudele si prietenii. Pe de alta parte, un atu important il reprezinta echipa de oameni competenti si devotati pe care o am alaturi de mine. Ma refer la primarii si alesii locali liberali si taranisti din Valcea. Proiectele la care m-am referit au fost concepute impreuna cu ei, dupa discutii indelungate si dupa multe zile "de teren".

» Ce parere aveti despre colaborarea parlamentara actuala dintre PNL si PSD?
Consider ca aceasta colaborare, care este o realitate, are la baza un comportament normal pentru orice partid care, pentru a-si rezolva problemele curente, intelege sa colaboreze constructiv si punctual cu celelalte formatiuni politice parlamentare. Sa fie foarte clar, eu nu ma refer aici la colaborari de factura ideologica si nici la stabilirea unor obiective politice comune, ci doar la coordonarea unor actiuni de natura sa asigure buna functionare a partidului, pentru ca acesta sa-si poata atinge propriile tinte.

» Cine va castiga alegerile din noiembrie si ce credeti despre posibilitatea refacerii aliantei PNL– PD-L?
Rezultatele alegerilor locale indica faptul ca la alegerile parlamentare din acest an vom avea de-a face cu o lupta in trei intre PNL, PSD si PD-L. Va fi o lupta mult mai stransa decat se anticipa la inceputul acestui an si este greu de spus cine va castiga. Sondajele arata ca PD-L, chiar daca are scorul cel mai bun, este in scadere. In ce priveste guvernarea, este prematur sa facem calcule. Oricum, dintre cele trei partide, PNL are cel mai mare potential de coalitie.

2 orase si 21 de comune reuneste colegiul Balcesti in care va candida Catalin Harnagea, fost sef de serviciu de informatii

Cele mai citite

Ordinul Novak rămâne în vigoare! ICCJ confirmă legitimitatea deciziei privind ponderea sportivilor români

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, miercuri, că „Ordinul Novak” este legal și trebuie aplicat de toate federațiile sportive afiliate Agenției...

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...
Ultima oră
Pe aceeași temă