8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialDeputatul PDL care a votat pro Nastase: "Il admir pe Nastase... Basescu...

Deputatul PDL care a votat pro Nastase: „Il admir pe Nastase… Basescu e micut”

» Singurul deputat PDL care a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase spune ca a facut un gest de constiinta fata de un "mare om politic si de stat". Viorel Arion, deputat PDL, considera ca e vorba de "optiunea personala a colegului sau, iar Constitutia interzice votul imperativ".

Adrian Nastase a mai trecut marti de un hop. Dosarul "Zambaccian" ramane in Parlament, iar justitia romana mai asteapta putin pana la independenta. Cererea Parchetului General, de incepere a urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase, a fost respinsa de 116 deputati, de la PSD, PNL, UDMR si unul singur de la PDL. Astfel, alura lui Nastase, de rasat intelectual, om rafinat de cultura si economist de mare pricepere, l-a convins pe deputatul PDL Nicolae Stan sa abdice de la disciplina de partid. Marti, democrat-liberalul din judetul Olt a fost singurul membru al formatiunii lui Emil Boc care a votat impotriva trimiterii liderului PSD in fata justitiei. Deputatul Nicolae Stan, poreclit Bula in colegiul sau din comuna Colonesti, povesteste intr-un interviu halucinant acordat Romaniei libere de ce il admira nespus pe Adrian Nastase, de ce Nicolae Ceausescu este cea mai mare figura politica a tarii noastre, de ce se motaie in plen si cum de se inghit cam multi bani publici pentru plictiseala din Legislativ.

» Romania libera: In campania electorala le-ati promis alegatorilor ca veti vota doar cum credeti dumneavoastra, independent de disciplina de partid. Cum v-ati tinut de aceasta promisiune?
Nicolae Stan: Am votat cum mi-a dictat constiinta. Spre exemplu, si azi (miercuri – n.red.) am zis ca la Nastase s-a mai dat o data un vot, in martie, asa ca am votat impotriva judecatii domnului Nastase. E un vot de constiinta. Dar a fost o pierdere de timp, credeti-ma. Adica in cinci ani de zile nu putura sa-l ia pe domnul Nastase, chiar daca s-a zis ca a furat, ca a facut…

» R.l.: Totusi, justitia nu se poate pronunta in acest caz tocmai pentru ca dosarul nu pleaca de la Parlament.
N.S.: Pai, e normal, eu consider totusi ca e ceva politic. Ce se intampla, eu il stimez, sunt cu domnul Basescu, fara probleme, si in toamna in colegiul meu va castiga detasat. Dar un adevarat politician este domnul Nastase. Dansul e politician, nu discut.

» R.l.: Atunci, faceti o paralela a calitatilor intre cei doi.
N.S.: Va spun eu, sunt ambii politicieni super, din toate punctele de vedere. Economic se pricep, politic nu mai vorbesc, au demonstrat ambii, intelegeti?

» R.l.: Il admirati pe Adrian Nastase?
N.S.: Da, il admir. Este un om foarte inteligent, foarte pregatit, din toate punctele de vedere.

» R.l.: Daca, ipotetic, ar pleca din PSD si ar infiinta un nou partid politic, ati fi dispus sa urmati un astfel de om?
N.S.: S-ar putea sa ma duc. Il stimez si pe domnul Basescu, dar, vedeti, in 2004 domnul Nastase a castigat detasat, in turul doi, la Colonesti. Asta a fost. Acum, daca ar fi tot la fel, nu stiu, nu stiu cui as face campanie electorala, lu’ domn’ Basescu sau lu’ domn’ Nastase. Eu ma inchin la Dumnezeu sa nu candideze domn’ Nastase.

» R.l.: Asadar, ca vot de constiinta, ati opta pentru un presedinte in persoana lui Adrian Nastase.
N.S.: Este unul dintre cei mai pregatiti oameni din Romania si din toate punctele de vedere.

» R.l.: Parerile dumneavoastra sunt cunoscute de colegii de partid din PDL? Discutati cu ei despre crezul dumneavoastra?
N.S.: Eu nu discut cu dansii despre asta, domnule. E treaba mea. Cand o ajunge cineva sa-mi spuna sa votez cu cine vrea dumnealui, indiferent cine ar fi el, cu mine a incheiat-o. Eu am fost crescut de mic printre oameni, am 37 de ani de administratie. Cand am candidat pentru postul de deputat eram primar in Colonesti. Dar domnul Toma, presedintele PSD Olt, m-a determinat sa plec din PSD, desi eu sunt social-democrat, om de stanga, indiferent ce ar spune unul si altul.

» R.l.: In cazul acesta, cum definiti disciplina de partid? Ce inseamna ea pentru dumneavoastra?
N.S.: Pentru mine, disciplina de partid e constiinta fiecaruia.

» R.l.: Tocmai ca nu este neaparat asta.
N.S.: Eu nu respect disciplina de partid, pentru ca asa am fost toata viata. Cand am plecat din PSD, am plecat datorita acelui om care se numeste Toma si e dictator. Ce Nero, ce Ceausescu! Ceausescu a fost pui pe langa el.

» R.l.: Ca tot ati pomenit de Nicolae Ceausescu, de faptul ca ati lucrat mult in acea perioada in administratie, cum l-ati caracteriza, ca om politic, ca om de stat?
N.S.: Ca om politic, retineti, nu s-a nascut pana acum unul ca el, si poate vor mai trece o suta de ani.

» R.l.: Atat de bun a fost, ca nici Adrian Nastase, nici Traian Basescu nu se ridica la nasul lui?
N.S.: Ceausescu a lasat si bune, si rele. Tot fondul locativ, fabricile si uzinele au fost lasate de el, dar vandute de cei care au venit din ’90 pana acum. S-au imprumutat 80 de miliarde de dolari dupa Ceausescu, iar cu astea 20 de la FMI si UE se fac 100, da? Spuneti-mi si mie cu ce a crescut nivelul de trai al oamenilor?

» R.l.: Revin. Pe langa statura lui Nicolae Ceausescu, unde se situeaza Nastase si Basescu?
N.S.: Ei, e micut domnul Basescu. A incercat el sa faca, dar, deh, tinand cont ca e democratie, dar asta nu e democratie (rade)…

» R.l.: Dar pana unde i-ar ajunge lui Ceausescu?
N.S.: Va rog eu sa nu ma provocati asa.

» R.l.: Atunci vorbiti-mi despre cum vi s-a parut modalitatea de trecere prin Parlament a Codurilor, prin asumare guvernamentala…
N.S.: Acolo a trebuit, pentru ca asa a zis Uniunea Europeana, la nivel de… stiti dumneavoastra.

» R.l.: Concret, ati votat cum v-a cerut partidul.
N.S.: Nu. Nu, nu, nu, ci cum m-a lasat constiinta, ca sa treaca. Dar nu stiu daca or fi bune sau nu, ca nu prea le-am studiat eu.

» R.l.: Care sunt asteptarile dumneavoastra? Ce sperati sa realizati in continuare in politica, din postura de parlamentar?
N.S.: Sa stiti ca sunt dezamagit. Noi suntem cam 30% boboci in Parlament, oameni aflati la primul mandat. Dar legea in Parlament o fac cei care sunt acolo din ’92, care se intrec in regulamente, in legi, in articole, in subarticole.

» R.l.: Adica va simtiti mic, izolat si ratacit in Parlamentul Romaniei?
N.S.: Nu ma simt izolat, sa stiti. Dar poporul roman are dreptate cand vorbeste de rau de noi, parlamentarii. Pentru ca asta e adevarul. Domnule, in loc sa ne ocupam de problemele mari ale tarii, ne ocupam de chestii marunte. Pai, astazi (marti – n.red.) a durat peste trei ore sedinta: ca e bine pentru ridicarea imunitatii lu’ domnu’ Nastase, cum zic cei de la PDL, ca nu e bine, cum zic ceilalti de la PSD. Uite, s-au certat asa si au trecut trei ore jumate, cand acest timp ar fi putut fi folosit pentru altceva.

» R.l.: Atunci ce ati fi preferat dumneavoastra sa se dezbata in locul subiectului Nastase?
N.S.: Despre problema agriculturii, ca e la pamant. Aduceti-va aminte, pe timpul lui Ceausescu, el cu agricultura a dat-o inainte. Pai, la ora actuala, in colegiul meu, peste 80% din suprafata arabila este plina de ciulini.

» R.l.: Ati adus vorba de agricultura lui Ceausescu. Dumneavoastra pe atunci ati fost si sef de CAP…
N.S.: Am fost, da, 16 ani.

» R.l.: Cum era cu organizarea? Se zice ca in anii ’80 vitele traiau sprijinite una de alta, moarte de foame…
N.S.: Atunci, domnule, CAP Colonesti dadea productia pe care o da acum aproape tot judetul Olt, ce naiba!

» R.l.: Credeti ca ar fi acum indicata revenirea la exploatarea agricola pe baza de CAP-uri?
N.S.: Nu precum CAP-urile, dar inca din 1990 ar fi trebuit ca SMA-urile sa fie desfiintate, iar CAP-urile impartite in doua-trei ferme, cu utilaje de la fostele sectii de mecanizare si cu pamanturile de la oameni, de la fiecare dupa cum avea inscris in registrul agricol inainte de colectivizare. si se facea treaba.

"De multe ori luam bani degeaba"
» R.l.: Cat timp mai dati dumneavoastra coalitiei PSD-PDL?
N.S.: Dupa mine, acum as termina povestea asta. Nu mai au nici bani de salarii, asta, in toata tara.

» R.l.: Din cauza cui sunteti suparat? Din cauza PSD sau a sefilor din PDL, de la Bucuresti?
N.S.: Domnule, uitati ce s-a intamplat la Teleorman. Domnule, cand ajungi sa faci hot, bandit pe cineva… nu se poate asa. De la noi nu a vorbit nimeni asa. Doar astazi il auzi pe un coleg din PDL, in Parlament, ca ii facu si el hoti pe astia de la PNL, de la PSD, de la Uniunea Democrata a Maghiarilor, dar nu-i frumos. Nu-i frumos, trebuie sa ne respectam unii pe altii.

» R.l.: Cum curge o zi din viata dumneavoastra de parlamentar?
N.S.: Ajung in jur de 9.00 dimineata si plec uneori si la 10.00-11.00 noaptea.

» R.l.: Dar ce faceti in tot acest timp? Sunt peste 12 ore.
N.S.: De la 9.00 la 10.00 intru la grupul parlamentar PDL, unde avem activitati pe subgrupe. Eu sunt in Comisia de administratie. Apoi, de la ora 10.00, intru in plen, unde se discuta ordonante, legi si trece timpul toata ziua. Azi (marti – n.red.), spre exemplu, am intrat la 10.00 si am iesit la 6.00 seara.

» R.l.: Cum este in sedintele de plen? Te ia si somnul, pentru ca am vazut de atatea ori imagini cu parlamentari care motaiau?
N.S.: Le dau dreptate la unii care mai fac asta, pentru ca sunt altii facuti, domnule, numai pe cearta.

» R.l.: Ca atare, sunt sedinte in Parlamentul Romaniei atat de plictisitoare, ca, pur si simplu, iti vine sa dormi?
N.S.: Mai sunt, sunt sedinte plictisitoare. Dar la unele, cum a fost si azi (marti – n.red.), te distrezi.

» R.l.: Vad ca sunteti nemultumit de activitatea parlamentara. Cum vedeti dumneavoastra reformarea Parlamentului Romaniei?
N.S.: O singura Camera si nici jumate din ce-i acum ca numar parlamentari. Dar nu ma provocati, va rog frumos, va rog frumos. Nici jumate n-as lasa din ei (rade). De multe ori se cam iau si bani degeaba.

Student la 50 de ani
Pana sa ajunga deputat PDL de Olt, colegiul Colonesti, Nicolae Stan (58 de ani) a facut cariera in agricultura ceausista. Din 1971 pana in ajunul Craciunului lui 1989, politicianul de azi a avansat cu calm in ierarhia CAP-ista: a fost intai contabil, apoi sef de ferma si, din ’74 pana in ’89, presedintele CAP Colonesti. Membru PCR o data cu avansarea in functia suprema de la Cooperativa Agricola de Productie, Nicolae Stan s-a reprofilat politic dupa Revolutie, cand a inceput sa-si consolideze statutul de migrator: intre 1990 si 1992 a fost in FSN, a trecut apoi la PD, unde a ramas pana in 1996. Un an mai tarziu, a fost cooptat in PSD, de unde a plecat din nou, in toamna electorala a lui 2008, cand a revenit in PDL. Conform CV-ului oficial, Nicolae Stan a condus comuna Colonesti timp de 19 ani, din 1989 pana in 2008, cand a lasat fotoliul de primar pentru unul de parlamentar. Pentru tot acest parcurs, admiratorul lui Adrian Nastase s-a descurcat cu invataturile trase in liceul agricol absolvit la Slatina. In 2001 insa, cand implinea 50 de ani, politicianul a dat la facultate. Astfel ca in 2006 a absolvit Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Apoi, pana in 2008, s-a si supraspecializat, de doua ori, cu un master in Economia Europeana si altul in Analiza, Diagnostic si Evaluarea Afacerilor.

Despre Nicolae Ceausescu
Ca om politic, retineti, nu s-a nascut pana acum unul ca el. (…) Aduceti-va aminte, pe timpul lui Ceausescu, el cu agricultura a dat-o inainte."

Despre Adrian Nastase
Sunt cu domnul Basescu, fara probleme, si in toamna in colegiul meu va castiga detasat. Dar un adevarat politician este domnul Nastase."

Despre Traian Basescu

Ei, e micut domnul Basescu. A incercat el sa faca, dar, deh."

Cele mai citite

Politico: România stabilește o nouă dată pentru alegeri, dar riscă același rezultat

Dacă nu va fi interzis, ultranaționalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru a câștiga reluarea alegerilor prezidențiale din mai, scrie Politico România...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă