– Va asteptati ca presedintele sa semneze revocarea lui Flutur, a fost o surpriza?
-Nu, pentru ca presedintele nu a dorit sa intre in jocul politic al PNL si si-a dat seama ca, daca n-ar fi semnat decretul de revocare, situatia acelui ministru in Guvern ar fi fost neplacuta. A luat o decizie corecta pentru ca a tinut seama de interesele Romaniei.
– Mai degraba a fost o decizie politica, pentru ca nu este in interesul Romaniei inlaturarea unui ministru cu un rol esential in integrare. Din acest punct de vedere va intreb.
– Tariceanu trebuia sa tina seama de acest interes si sa nu se ajunga in aceasta situatie. Decizia presedintelui mi se pare corecta, Tariceanu a demonstrat inca o data ca nu stie sa faca diferenta intre responsabilitatea de prim-ministru si cea de presedinte de partid. Pai, cine il da afara pe Flutur, care beneficiaza de 46% incredere in Suceava si de 27% pe tara? Ministri si parlamentari care au 1% incredere, de care
n-a auzit nimeni.
Tariceanu nu ne mai reprezinta
– In replica la revocarea lui Flutur, diversi membri ai Platformei au anuntat ca-i vor retrage premierului sprijinul politic. S-a luat o decizie oficiala in acest sens, este tot grupul de acord cu asta?
– In cursul zilei de miercuri s-a luat aceasta decizie prin consultarea fiecarui membru, toata lumea a fost de acord.
– In mod concret, ce legi veti sustine?
– Bugetul, tot ce inseamna integrare, dupa care vom judeca de la caz la caz. Depinde foarte mult de ceea ce va face Tariceanu in continuare.
Sa se faca doua congrese
– Nu pare un santaj?
– Nu e vorba de santaj, Tariceanu a avut optiunea in fata, i-am spus marti dimineata sa-i reprimeasca pe toti cei exclusi abuziv, a fost o conditie minima. Iar peste doua ore l-a revocat din functie pe Flutur. De acum inainte raspunsul nostru e limpede, Tariceanu nu ne mai reprezinta.
– Treceti in opozitie sau ce faceti?
– Vom sprijini toate proiectele care conditioneaza viitorul Romaniei, dar cand va fi vorba de o motiune de cenzura ne vom gandi foarte serios ce avem de facut. Pana atunci mai asteptam, suntem deschisi dialogului, daca nu intelege sa dea curs acelor cerinte minime pentru corectitudinea unui congres, adica sa anuleze excluderile pentru delict de opinie.
– Cum sa le anuleze, din varful pixului? Nu prea e statutar.
– Asa cum a facut presiuni asupra organizatiilor sa ne dea afara, sa gaseasca metode, nu-i problema mea. Altfel cum vrea sa faca congres, doar cu Orban, Antonescu, Norica? Sa faca doua congrese, unul in care sa ne reprimeasca.
– E posibil?
– Nu stiu, e problema lui. Ne-a amenintat ca pe 30 noiembrie, la urmatoarea Delegatie permanenta, ii va exclude pe presedintii de filiale si parlamentarii care ne sustin. Deci escaladeaza amenintarile.
– S-a spus ca este un puci decizia aceasta a celor 30 de parlamentari.
– Nu, e doar o strategie de a aduna cat mai multi aderenti la Platforma, iar Tariceanu si grupul lui sa inteleaga ca duc partidul spre pierzanie. Ceea ce a facut cu dl Flutur e o noua lovitura data credibilitatii PNL.
Nu vrem sa fim nevoiti sa apelam la motiune de cenzura
– Sa revenim, la o adica, veti vota o motiune de cenzura, chiar daca asta inseamna sa votati alaturi de PSD si PRM?
– Dar Bogdan Olteanu nu a fost ales cu voturile lor, asta inseamna ca PNL a trecut de partea opozitiei? Folosim un mijloc al luptei parlamentare, astfel incat Tariceanu sa inteleaga ca e neperformant.
– Vreti sa provocati alegeri anticipate sa inteleg?
– Alegerile anticipate sunt necesare Romaniei imediat dupa intrarea in Uniunea Europeana.
– Exista informatii potrivit carora in ianuarie se pregateste o motiune de cenzura, o veti sustine?
– Noi ne asteptam ca pana in ianuarie sa avem o asemenea aderenta incat sa nu fim nevoiti sa apelam la o motiune de cenzura si Tariceanu sa se retraga singur din functia de presedinte al PNL si sa organizam un congres corect.
– Veti negocia ceva cu Geoana? Fara PSD nu e nici o sansa?
– Cu Geoana negociaza finantatorul lui, am inteles din presa ca au avut o intalnire. Noi nu vom face asemenea intelegeri.
Ma astept ca unii platformisti sa cedeze presiunilor
– Este unit acest grup al platformistilor? Va intreb asta pentru ca e ciudat cum au fost facute inregistrarile de la intrunirea de marti. Exista posibilitatea ca autorul sa fie unul din interior?
– Acum Tariceanu si grupul lui au luat la „fezandat” pe fiecare dintre cei 31 de parlamentari care fac parte din grup. Ore in sir ii tin la telefon si le propun functii sau ii ameninta. Va fi un test de rezistenta pentru ei. Principiul pe care Tariceanu il urmareste este asasinarea caracterului. Exista acum un post liber de secretar de stat sau ministru, nu stiu exact, a fost promis la opt deja. La opt din acest grup, fiecaruia in parte, va dati seama cum lucreaza!
– De aceea va si intreb cine a facut inregistrarile? Exista informatii ca unii dintre platformisti vor defecta.
– Suntem la inceput, grupul acum se coaguleaza…
– Aveti „tradatori”?
– Ma astept ca unul sau altul sa cedeze la asemenea tentative de asasinare a caracterului. Dar nu multi, poate unul-doi, pentru ca in general sunt oameni care deja si-au riscat functia. Nu am nici o banuiala, dupa declaratia de presa au ramas acolo doua trepiede, e posibil sa fi fost acolo un microfon, asa cum e posibil sa fi fost unul dintre noi, nu exclud asta.
– Aveti vreo banuiala?
– Nu.
Voi sustine financiar viitorul partid
– Deci veti face un partid care nu va avea nici o infrastructura. Tot din faimoasele inregistrari reiese ca platformistii sunt destul de ingrijorati de acest aspect. Nu-i cam greu s-o luati de la zero, mai ales ca timp nu prea e?
– O luam de la zero si asta nu ne sperie, vin alegerile parlamentare si astea nu se fac cu sedii, ci cu munca.
– Si cu bani. De unde luati bani?
– Ne inregistram ca partid, vom avea donatii, cotizatii.
– De aceea ati vandut hotelul din Predeal, ca sa aveti bani pentru finantarea acestui partid?
– Inca nu l-am vandut, dar e timpul s-o fac, pentru ca afacerea s-a maturizat si pretul e bun. Oricum, nu pot sa investesc banii aceia pentru ca proprietari sunt cei doi copii ai mei.
– Dle Stolojan, concret, veti sustine financiar partidul?
– Desigur, pentru ca veniturile mele provin si din alte afaceri, din actiuni, pana acum nu am avut cheltuieli prea mari, dar acestea vor fi. Categoric ca si eu voi cheltui mai mult, cat voi considera necesar, plus ca nu sunt singur, avem deja mii de aderenti la Platforma liberala si, cand se va pune problema sa sustinem financiar o campanie, nu va fi o problema, fiti convinsa ca toti acestia care au riscat enorm sa adere la platforma nu-si vor pune problema sa dea ceva.
PD va alege intre Platforma si PNL, in functie de sondaje
– Ce garantie aveti ca PD va prefera sa se alieze cu o grupare sau un partid despre care nu stie ce forta are, ce potential, in detrimentul PNL, cu care are un protocol si alaturi de care este inca bine cotat in sondaje ce dau Alianta castigatoare?
– Asta depinde de forta pe care o vom avea atunci, daca ramanem o mana de oameni, nu vom prezenta nici un interes, daca forta noastra va creste…
– Si cum veti demonstra asta, ca sunteti mai puternici, ca aveti mai multi membri? Cum veti convige PD-ul?
– Avem grupuri de initiativa in fiecare judet, iar acum are loc constituirea grupurilor de initiativa la nivel de orase si de comune.
– Si chiar nu aveti nici o intelegere cu PD, nici o strategie, mergeti la nimereala? Greu de crezut.
– Nu avem nici o intelegere.
– Noi, ziaristii, avem informatii ca ati negociat deja paritatea pe viitoarele liste cu PD in viitoarea constructie politica. Ce spuneti?
– Eu nu stiu treaba asta. Forta noastra, pe care o va lua in calcul orice aliat, va fi data nu atat de marimea grupului, ca suntem 1.000 sau 10.000, desi si asta coteaza, cat mai ales de sustinerea electorala pe care o vom avea.
– Deci tot sondajele vor vorbi.
– Evident, daca PNL chiar dupa un congres facut acolo intre ei ajunge la 6-7%, iar miscarea noastra va avea o sustinere electorala mai mare, ea va fi partenerul bun.
– Dar daca tot acest taraboi liberal continua, s-ar putea sa piarda si gruparea dumneavoastra, nu numai PNL-ul.
– Dar cine l-a provocat? E normal ca un partid sa-si elimine doi fosti presedinti si pe cel mai bun ministru? Asta trebuie sa inteleaga liberalii, ca vremea asteptarii a trecut, fiecare organizatie trebuie sa ia o decizie, nu e usor de luat, dar aceasta hotarare nu e de a alege intre PNL si Platforma, ci de a alege intre Platforma, care propune o noua strategie, si acest grup care, cu Tariceanu in frunte, il duce de rapa.
– Dar chiar dumneavoastra spuneati ca membrii PNL, sefii de organizatii nu se vor dezice de Tariceanu atat timp cat el e prim-ministru, iar ei astfel au un acces mai mare sau mai mic la fonduri. Care este punctul in care se va rupe acest cerc vicios?
– Se va rupe prin faptul ca un partid condus astfel ajunge in pragul disolutiei.