7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCampania de colectare a deseurilor, voluntariat la nivel national

Campania de colectare a deseurilor, voluntariat la nivel national

» Sambata incepe campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Actiunea va constitui o premiera pentru ceea ce inseamna protejarea mediului in Romania, cetatenii, dar si firmele de salubritate, primariile si diverse organizatii civice si profesionale fiind antrenate in acest demers. Campania este initiata de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, care a acordat un interviu "Romaniei libere" despre modul in care se va desfasura actiunea de colectare a deseurilor in orasele Romaniei.

» R.l.: Care este motivatia organizarii la nivel national a campaniei de colectare a deseurilor de la populatie?
Attila Korodi: In Romania exista aceasta problema a deseurilor electrice si electronice. Cetatenii, mai ales cei de la oras, au obiceiul sa se debaraseze de aceste aparate electrice, de care nu mai au trebuinta, in diverse locuri, in loc sa le trimita la centrele de reciclare. Astfel de centre de colectare au fost infiintate – ca sa dau un exemplu, numai in sectorul 3 al Capitalei exista 18 depozite –, dar nu exista aceasta initiativa a cetateanului de a duce in locurile special amenajate frigiderul vechi, televizorul care nu mai functioneaza, calculatorul uzat etc. Unii nu inteleg ca aparatura veche, care nu mai functioneaza, intra intr-un proces de degradare urmat de eliminarea unor substante toxice periculoase in special pentru copii si batrani. De aceea organizam o zi speciala in prima saptamana din luna noiembrie, zi in care cetatenii duc in fata locuintei obiectele electrice de care nu mai au nevoie, urmand sa fie colectate cu sprijinul autoritatilor locale si al firmelor de salubritate. Este un exercitiu, nu neaparat cu un succes extraordinar, dar ne vom da seama cum trebuie actionat pentru ca la anul sa fie si mai bine.

» Cum au fost atrase in aceasta actiune primariile si firmele de salubritate?
In principiu, autoritatile locale au datoria de a colecta de la populatie orice tip de deseuri. Nu toate firmele de salubritate au contracte de a aduna echipamentele electrice sau electronice. Ceea ce facem acum putem spune ca este un voluntariat la nivel national, vom sti cum va fi nevoie sa actionam in viitor.

» Ati declarat recent ca, in Romania, pentru anul 2008, vor trebui colectate 4 kg de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor. Estimati ca aceasta cifra va fi atinsa?

Pentru acest an, am estimat trei kilograme. Nu cred ca vom atinge aceasta tinta. Sa nu uitam ca asociatiile profesionale care se ocupa de aceste deseuri abia au fost infiintate. Dar cifra de patru kilograme pe cap de locuitor, pentru anul 2008, este o tinta pe care o luam serios in seama. Exista o directiva europeana care defineste cantitatea de deseuri provenite din electrocasnice care trebuie adunata de la fiecare cetatean – patru kilograme.

» Romania risca vreo sanctiune in cazul nerealizarii normei la colectarea de deseuri?
La noi, 2008 va fi primul an in care se va aplica cantitatea de 4 kg de deseuri electrice. Unele tari europene au atins deja aceasta cifra, altele fac demersuri in acest sens. In cazul Romaniei, daca nu se va atinge cifra de 4 kg pentru fiecare locuitor nu cred ca vor exista probleme, cu o conditie insa – ca aceste cantitati sa nu existe fizic, sa nu avem de unde sa colectam. Probleme vor fi daca strangerea acestor deseuri de la oameni este ineficienta.

» Care este experienta celorlalte state ale Uniunii Europene in problema gestionarii deseurilor electrocasnice?
Sistemul de colectare si reciclare a deseurilor electrice si electronice este unul costisitor. Nu exista alt deseu a carui reciclare sa coste mai mult. Capacitatile de reciclare nu se regasesc in fiecare tara. Exista unitati in diverse locuri din Europa. In Europa de Vest sistemul functioneaza mai bine deoarece exista un anumit comportament al consumatorilor, care-si schimba periodic aparatura din casa. In general, asociatiile profesionale care au responsabilitatea de a prelua si trimite mai departe cotele de reciclare duc greul in aceasta activitate. Exista mari firme europene care s-au specializat si au responsabilitati de a prelua si recicla deseurile electrice. Sunt proceduri complicate, transportul se face in containere speciale, iar dezasamblarea necesita experienta si utilaje specializate.

» Ce investitii sunt necesare pentru amenajarea depozitelor de colectare si a centrelor de dezmembrare?

Pentru depozitele de colectare investitiile nu sunt spectaculoase. E nevoie de o platforma betonata, cu anumite conditii, pentru a nu se infesta solul cu scurgeri de la aparatura uzata si, bineinteles, protejarea spatiului impotriva ploii si a ninsorii. In cazul centrelor de dezmembrare, investitiile sunt mai mari. In Romania exista un astfel de centru la Constanta, dar alte elemente se trimit in alte tari din Europa pentru reciclare. Elementele care contin metale grele pleaca in alte zone din Europa.

» Cum apreciati ca se va desfasura campania din 3 noiembrie si cat de receptive vor fi primariile?
Din informatiile pe care le detinem, sunt in jur de 100 de localitati care au raspuns pozitiv la campania noastra. Vreo 15 localitati inca nu ne-au dat un raspuns clar, iar in cazul a doua orase mari actiunea nu va avea loc (probabil Iasi si Targu-Mures). La finalizarea actiunii vom putea trage niste concluzii – daca efortul a meritat, daca programul este fezabil, daca sunt costuri mari ce trebuie acoperite. Vor fi dezbateri si vom hotari pe urma ce mai e de facut.

Site dedicat
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a deschis un site dedicat campaniei nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Actiunea se desfasoara in 100 de localitati, in ziua de 3 noiembrie. Vor participa cetatenii din orasele cu peste 20.000 locuitori si cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti, firmele de salubritate, organizatiile colective Ecotic, RoRec si Recolamp, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Adresa site-ului este: www.mmediu.ro/ deseurielectrice.htm
Site-ul cuprinde informatii utile pentru cetateni, programul zilei de 3 noiembrie, ghidul primariilor, precum si lista oraselor participante la campanie.

Cele mai citite

Florin Piersic, la o mănăstire. Imagini rare cu celebrul actor – VIDEO

Florin Piersic, marele actor al României, a ajuns recent la Mănăstirea Moldovița din Bucovina, un loc în care se simte foarte bine primit. ...

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,77 miliarde de lei în ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor a anunțat că, în luna ianuarie 2025, va organiza împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. La această...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...
Ultima oră
Pe aceeași temă