2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialBlaga s-ar putea alătura echipei Boc chiar înainte de alegeri

Blaga s-ar putea alătura echipei Boc chiar înainte de alegeri

Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a argumentat în interviul pentru România Liberă de ce îl susţine pe Emil Boc pentru un nou mandat în fruntea PDL: fiindcă este o soluţie de mijloc între reformiştii radicali de tipul Monicăi Macovei şi tradiţionaliştii de tipul Vasile Blaga. Totuşi, Valeriu Stoica îi vede pe ambii în noua conducere a partidului, care va fi votată la Convenţia Naţională a PDL programată pentru 14 mai. Valeriu Stoica nu s-a hotărât dacă mai candidează pentru încă un mandat, nu pare să fie de acord cu un tehnocrat în fruntea guvernului şi vrea să-şi extindă cultura de viţă-de-vie până la 30-40 de hectare.

Campania pentru alegerile interne din PDL a devenit destul de agresivă şi nu este clar în ce măsură această bătălie îi foloseşte partidului sau, dimpotrivă, îi va accentua lipsa de credibilitate?

V.S.: Eu cred că dincolo de această campanie, care se poartă în limite normale, PDL se află acum în faţa unor mari oportunităţi şi dacă această oportunitate este bine valorificată PDL poate rămâne la guvernare până în 2012 şi chiar ar putea să câştige următoarele alegeri.

Ce fel de oportunităţi?

V.S.: PDL a reuşit să treacă de vârful crizei şi ar trebui să aştepte şi rezultatele benefice ale redresării economice. În al doilea rând, PDL a reuşit să guverneze în această perioadă fără să se destrame. În al treilea rând, pe partea stângă, s-au coalizat toţi cei care se puteau coaliza împotriva acestei guvernări, ceea ce înseamnă că a rămas liber pentru PDL întreg culoarul de dreapta, iar în al patrulea rând, în România are loc o schimbare de generaţii şi de mentalităţi şi studiile sociologice arată că electorii cu opţiuni de dreapta sunt majoritari pentru prima dată în România.

Toate aceste „oportunităţi” se lovesc de problemele pe care le are PDL şi pe care nu le-a putut încă rezolva, cum ar fi corupţia internă. Ce aşteaptă de fapt PDL de la viitorul lider?

V.S.: Să relanseze partidul, după reculul cauzat de măsurile de austeritate şi după stabilizarea economică.

Cine şi cum ar putea relansa partidul?

V.S.: Există patru obiective pe care trebuie să le atingă PDL pentru a se relansa: are nevoie de echipă nouă care să poată transforma instituţional partidul; ar trebui să-şi consolideze identitatea de partid de centru-dreapta, fiindcă deja PDL este integrat în Partidul Popular European (PPE) şi este conectat prin Institutul de Studii Populare la cea mai mare reţea de organizaţii socio-politice care funcţionează în jurul PPE; apoi PDL are nevoie de o transformare instituţională puternică, în aşa fel încât să devină un partid funcţional; iar pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie de o politică de resurse umane bazată pe competenţă şi onestitate.

Criteriile de integritate nu fac parte din obiectivele pe care le-aţi menţionat.

V.S.: Ba da, tocmai de aceea am vorbit nu doar de competenţă, ci şi de onestitate.

Cine poate pune în practică aceste patru obiective câtă vreme cei doi contracandidaţi, Vasile Blaga şi Emil Boc, nu sunt nici nou-veniţi, nu au nici profil ideologic bine definit şi nici nu sunt fani ai criteriilor de integritate?

V.S.: Dacă nu vedem cum au apărut cei doi candidaţi, nu ne dăm seama nici ce ar putea ei să facă. Cine a urmărit ce s-a întâmplat în PDL la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an a observat că mai întâi s-a conturat o mişcare radicală de transformare rapidă a PDL , iar mesajul acestei mişcări era cel de integritate.

Dacă militaţi pentru integritate, atunci de ce nu aţi susţinut public şi nu aţi votat propunerile făcute de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu?

V.S.: Dacă vrei să transformi o organizaţie, trebuie să vezi mai întâi care este reţeta acelei organizaţii, să stabileşti obiectivele şi să găseşti căile cele mai potrivite pentru a parcurge drumul de la ceea ce este astăzi organizaţia până în punctul unde vrei să o duci. E o dovadă de curaj să vrei transformarea peste noapte a unei organizaţii, dar acest lucru este foarte departe de realitatea imediată. Nici ţara nu poate fi transformată imediat, dar un partid trebuie să fie cu un pas înaintea naţiunii. Diferenţa dintre politică şi istorie este că în politică întotdeauna contează victoriile, iar dacă ai şi dreptate, cu atât mai bine. Dacă ai dreptate şi nu câştigi acest lucru poate fi important pentru istorie.

Deci nu i-aţi susţinut pe reformişti fiindcă lor le va da dreptate istoria, dar nu pot câştiga în faţa partidului.

V.S.: N-am spus asta. Ce-au făcut, de fapt, reformiştii, care au dreptate: au reuşit să trezească o reacţie de coagulare a viziunii tradiţionale din PDL, iar rezultatul a fost că au luat trei voturi.

Dacă au dreptate, de ce nu i-aţi susţinut, de ce nu i-aţi votat?

V.S.: Nu am votat fiindcă nu am fost în ţară. Ce vroiam să vă spun este că în ultimele luni s-au conturat aceste două mişcări: una radicală reformistă şi alta conservatoare. Din fericire, în ultimele săptămâni a apărut şi a treia orientare, care este una de echilibru, care îşi însuşeşte şi căile transformării PDL, dar care, în acelaşi timp, are maturitatea de a înţelege că nu cu minorităţile se câştigă bătăliile, cu minorităţile se fac programele, dar în jurul lor e nevoie de majorităţi. Această orientare de echilibru este garanţia reuşitei la Convenţia Naţională.

Totuşi Emil Boc nu întruchipează nici una dintre cerinţele dvs.?

V.S.: Eu nu spun că Emil Boc poate schimba de unul singur PDL, eu vorbesc despre o echipă din care face parte şi Emil Boc. Dacă vrem să schimbăm felul în care se face politică în România în ultimii ani, trebuie să schimbăm şi în PDL modul de a face politică şi nu putem produce schimbări cu trei voturi. Cele trei voturi vor fi foarte bune când va avea loc confruntarea finală dintre cei doi candidaţi. Eu cred că după Convenţia Naţională sau chiar înainte şi Vasile Blaga, şi susţinătorii lui vor veni lângă echipa Boc.

Vasile Blaga ar putea renunţa la marea bătălie, dacă vede că nu are şanse?

V.S.: Am spus doar că şi tradiţionaliştii care-l susţin pe Blaga vor veni, mai devreme sau mai târziu, în jurul acestei orientări reformist-moderate, condusă de Emil Boc.

Dacă va pierde alegerile, Vasile Blaga va putea candida pentru orice altă funcţie?

V.S.: Da, pentru că aşa cum s-a modificat statul va putea candida inclusiv la o funcţie de prim-vicepreşedinte.

Traian Băsescu a spus aproape de la început că-l sprijină pe Emil Boc. După declaraţia preşedintelui tot mai mulţi adepţi ai lui Blaga au trecut în tabăra lui Boc. Vi se pare corect?

V.S.: Este corect fiindcă e o dovadă de sinceritate. În fond, toţi membrii PDL ştiu că parteneriatul dintre PDL şi Traian Băsescu a explicat toate succesele pe care le-a avut până acum PDL, dar şi toate succesele pe care le-a avut Traian Băsescu. Nu cred că au intervenit elemente care să spună că acest parteneriat n-ar mai fi actual, dimpotrivă eu cred că putem vorbi de termene lungi, mai ales că am convingerea că dacă se mai agită mult tema suspendării, rezultatul va fi o creştere spectaculoasă a încrederii în Traian Băsescu. În plus, eu sunt convins că rolul politic al lui Traian Băsescu nu se va încheia în 2014, o dată cu finalizarea mandatului.

Emil Boc ar trebui să rămână în fruntea Guvernului până la alegerile de anul viitor?

V.S.: Emil Boc e un bun premier, dar acest lucru se va decide în interiorul partidului.

Din punctul dvs. de vedere, ar trebui să-şi încheie mandatul pe cale naturală în 2012.

V.S.: Da.

Ce avantaje ar avea opţiunea pentru un premier tehnocrat?

V.S.: Cred că e doar o ipoteză de lucru, dar acest lucru se va decide instituţional, potrivit Constituţiei, între preşedinte şi primul-ministru.

Ar fi avantaje?

V.S.: Eu cred că noţiunea de tehnocrat este una înşelătoare: dacă accepţi să fii prim-ministru cu un guvern politic se subînţelege că ai asumat programul de guvernare al partidului majoritar şi că, de fapt, te-ai angajat politic. Nu există tehnocraţi şi independenţi într-un Guvern politic.

Modelul ar putea fi Mugur Isărescu.

V.S.: În ceea ce-l priveşte pe Isărescu, tot ceea ce pot spune este că sunt foarte bucuros să cooperez cu el în viitor, pentru a pune pe picioare asociaţia producătorilor de vin de la Drăgăşani.

Ar putea fi în beneficiul PDL un premier tehnocrat?

V.S.: Eu nu mă ocup în politică doar de speculaţii.

Faceţi şi vin.

V.S.: Da, dar nu în politică.

Unde?

V.S.: Soţia mea a primit moştenire o vie la Drăgăşani şi de câţiva ani, urmând exemplul lui Mugur Isărescu şi al altora din zonă, m-am lăsat acaparat de această pasiune.

Şi cam câţi litri faceţi pe an?

V.S.: Anul acesta am făcut foarte puţin, fiindcă e foarte puţină vie pe rod.

Ce înseamnă foarte puţin?

V.S.: Cred că până în 10 mii de litri.

Şi la cât aspiraţi?

V.S.: Nu vreau să depăşesc o limită de 30-40 de hectare plantate. Ideea e să am o vie de mărime rezonabilă, care să poată să fie bine îngrijită şi să producă vin de cea mai bună calitate.

Acum câte hectare cultivaţi?

V.S.: În jur de 15 ha, numai că o viţă-de-vie are nevoie de mai mult decât plantare, are nevoie de îngrijire trei-patru ani pentru a rodi. Şi pe lângă asta, ajunge la maturitate abia după zece ani. Deci atunci sper să am cel mai bun vin din România.

Cam tot de atâţia ani ar avea nevoie şi PDL pentru a se reforma?

V.S.: Până la urmă, dacă pentru o vie e nevoie de atâţia ani pentru a produce un vin de calitate, cred că şi o organizaţie are nevoie de câţiva ani. Totuşi cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Cine ar trebui să facă parte din echipa Boc pentru a reforma PDL?

V.S.: Toţi cei care cred că e nevoie de acest pachet de reforme în PDL.

De pildă, credeţi că Monica Macovei va putea să câştige un loc în această echipă?

V.S.: Da. Totul este să vrea.

Credeţi că va reuşi să strângă suficiente voturi?

V.S.: Depinde ce va face până la Convenţia Naţională. Eu cred că oricine are deschisă calea de a face parte din această echipă, dar aici nu e vorba doar despre cei care au funcţii, ci toţi cei care vor să susţină un program de reforme.

Totuşi partidul a respins grila de integritate concepută de Monica Macovei.

V.S.: Nu este adevărat. Partidul a acceptat grila şi singura chestiune care nu a fost adoptată este cea legată de suspendarea automată a unui membru PDL atunci când este trimis în judecată. Moţiunea Boc va cuprinde criteriile de integritate.

Şi cine le va aplica?

V.S.: Noua conducere care va fi formată din cele două orientări opuse va trebui să ofere şi garanţia acestor transformări.

Sugeraţi, de fapt, că din noua echipă ar putea face parte şi Blaga şi Macovei.

V.S.: Nu e nici un obstacol de principiu. Rămâne doar ca ei să vrea şi să fie votaţi.

Traian Băsescu a vorbit despre modificarea Constituţiei în aşa fel încât alegerile prezidenţiale să se suprapună peste cele parlamentare, oferindu-se chiar să renunţe la un an din mandat. Vi se pare viabil?

V.S.: Dacă propunerea de modificare ar avea doar acest punct, mâine s-ar vota, dar sunt sceptic că opoziţia ar accepta să avem Parlament unicameral sau să reducă drastic numărul de parlamentari.

Chiar dacă ar fi un schimb, preşedintele să renunţe la o parte din mandat în schimbul modificării Constituţiei?

V.S.: E posibilă o negociere între putere şi opoziţie, mai ales că preşedintele a oferit acest punct de plecare: renunţarea la o parte din mandat. Nu cred că opoziţia are suficientă viziune pentru a accepta.

Dacă totuşi ar accepta, Traian Băsescu ar trebui să plece în 2012 o dată cu Guvernul.

V.S.: Da, nu am nici o îndoială că preşedintele ar face acest lucru, dar vindem pielea ursului din pădure, fiindcă opoziţia nu va accepta această negociere.

CV VALERIU STOICA (57 de ani)

Vicepreşedinte PDL, profesor universitar, Catedra de Drept Civil, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti

2007 – vicepreşedinte PDL

1990-2006 – membru PNL

1997-2001 – vicepreşedinte PNL

2001-2002 – preşedinte PNL

1996-2000 – ministru al Justiţiei

1997 – doctorat în drept, Universitatea Bucureşti

1976 – licenţa în drept, Universitatea Bucureşti (1976)

1995-1996, 2000-2008 – avocat asociat coordonator al STOICA&Asociaţii SCA

1993 – arbitru al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă