Interviu cu analistul american Robert D. Kaplan: Rusia are mai multe interese strategice în România decât SUA

de Sabina Fati , 23 februarie 2016 - stire actualizata la ora 00:08, 24 februarie 2016
Interviu cu analistul american Robert D. Kaplan: Rusia are mai multe interese strategice în România decât SUA

Scriitorul și analistul american Robert D. Kaplan crede că Ungaria încă își mai dorește “să recupereze teritoriile pierdute”, între ele și Transilvania. Kaplan  știe că nimeni la Budapesta nu vorbește “public” și “deschis” despre acest ideal, dar susține că “acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare”. Rusia și Ungaria “ar putea colabora” pentru revenirea la Ungaria Mare, declară analistul american, amintind, însă că “Statele Unite sunt un factor descurajant” pentru orice aranjament de acest fel.

În ceea ce privește “geografia imposibilă” a României din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Kaplan amintește că atunci țara s-a aflat “între Hitler și Stalin”, în vreme ce azi este “mult mai aproape de Putin, decât de Statele Unite: în vreme ce SUA se află în partea cealaltă a lumii, Putin este chiar lângă România”.

Luna trecută, a apărut în Statele Unite voulmul despre România al analistului Robert D. Kaplan sub titlul, “În umbra Europei”, carte care va fi lansată în martie și în limba română la editura Humanitas. Scriitorul și analistul american speră că acest volum ar putea așeza și “mai bine” România pe harta Washingtonului.

Există puține cărți în limba engleză despre România. Credeți că ultima dvs. carte, “În umbra Europei”, dedicată într-un fel Româniai, ar putea să-i influențeze pe liderii Statelor Unite în așa fel încât să aibă un mai mare interes față de România?

Robert D. Kaplan: Da, acesta a și fost unul dintre motivele pentru care am scris această carte. Am vrut să așez și mai bine România pe harta Washingtonului. Există atât de multe cărți bune, scrise în engleză de istorici și jurnaliști despre Polonia, încât poți spune că există o bibliotecă întreagă despre această țară. România are în schimb parte de mult mai puține cărți. Pentru mine, România este la fel de importantă ca Polonia: geografic, demografic, ca fel de organizare cele două state sunt similare în efortul lor de a face față Rusiei.

Expansiunea Rusiei nu a putut fi oprită până acum: Crimeea a devenit parte a Rusiei, iar Ucraina este pe cale să devină un stat eșuat, Georgia a fost invadată în 2008 de Rusia, și la rândul ei are două enclave rusești pe terioriul ei, Osetia de Sud și Abhazia, în vreme ce Republica Moldova are la rândul ei una, Transnistria. Când credeți că acest episod de revenire în forță a Rusiei va lua sfârșit?

R.D.K.: Cred că economia Rusiei va merge din rău în mai rău și din acest motiv agresiunile Rusiei în afară vor merge la fel din rău în mai rău. De asemenea, în interior situația este complicată, de aceea Putin vrea să fie agresiv în afară. Strategia lui Vladimir Putin este de a crea enclave rusești, spații destinate contrabandei, locuri care nu sunt de loc state legale, ca Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabch, dar care pot fi folosite de Moscova pentru a controla statele pe teritoriul cărora există aceste enclave. Este metoda imperialistă a lui Vladimir Putin: nu cucerește statele cu armata, ci le subminează în acest fel.

Cunoașteți destul de bine Europa de Est, unde doar România, Polonia și statele baltice sunt amenințate de Rusia. De ce credeți că celelalte sunt pro-Rusia?

R.D.K: La ce state vă referiți?

Ungaria, Serbia, poate chiar Cehia și Slovacia.

R.D.K.: Serbia, Bulgaria și celalte state slave au legătură lingvistică naturală. Ele au tradiționale istorice. România nu are. Pe de altă parte, Ungaria este diferită și cu toate că nu este o țară slavă, se orienteză spre Rusia datorită premierului Viktor Orban. Cred că Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute. Nimeni nu spune acest lucru deschis, în public, dar cred acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare

Credeți că Budapesta vrea o Ungarie Mare?

R.D.K.: Se știe că nu e posibilă o Ungarie Mare, ceea ce nu înseamnă că acest lucru nu-i deranjează pe unguri: acela că nu e posibilă revenirea la Ungaria Mare.

S-ar putea ca Ungaria și Rusia să lucreze împreună pentru acest ideal al Ungariei Mari?

R.D.K.: Cred că Rusia și Ungaria ar putea colabora în legătură cu acest lucru până la un punct, dar în același timp, nu uitați, că Statele Unite sunt un factor descurajant în această ecuație. Statele Unite trimite mai multe trupe americane în Europa, mai mult echipament militar și  după cum vedem există o mare rezistență împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Cred că avem motive de optimism

Revenirea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune al Occidentului când Ordinea Vestică înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România și regiunea în care se află țara. Cum vedeți această confruntare geopolitică între Est și Vest?

R.D.K.: România, alături de Polonia, este cel mai mare stat din Estul Europei și împreună cu Turcia și Azerbaidjan este unul dintre cei patru pivoți geopolitici ai regiunii în această confruntare între Est și Vest. Aceste state i-au rezistat Rusiei și ele sunt puternice din motive diferite: România are o economie de succes, o coeziune mare în interior la fel ca Polonia; Turcia este o țară masivă cu o armată mare, în vreme ce Azerbaidjanul are rezerve importante de petrol și gaz. România este unul dintre statele cele mai importante din această regiune aflată între Marea Baltică și Marea Neagră, care se confruntă cu Rusia.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Occidentul, prin politica sa de securitate, a pus accentul mai mult pe Nordul Europei Centrale: pe Polonia și pe Statele Baltice.

R.D.K.: Este corect ce spuneți și cred că e parțial greșită această politică îndreptată mai mult spre Marea Baltică, fiindcă Putin se îndreaptă de asemenea spre Sud-Estul Europei: subminează cu ușurință Republica Moldova și încearcă să preia controlul în Marea Neagră, prin statele din jur, iar în acest moment presează Turcia. Cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra sud-estului european nu asupra Nordului Europei Centrale.

Credeți că R. Moldova va cădea în cele din urmă pradă Rusiei sau va merge spre Europa?

 R.D.K.: Republica Moldova este o regiune vulnerabilă cu instituții slabe, cu un nivel extrem de mare de corupție și un stat haotic, din punct de vedere politic.  Deci nu se va putea apăra în fața Moscovei

România sau mai degrabă marile puteri ar putea ajuta R. Moldova?

R.D.K.: Cred că marile puteri trebuie să ajute R. Moldova. România poate la rândul ei fi de folos, dar n-ar trebui să intre într-o astfel de combinație: ar fi prea provocator pentru Moscova. Eu cred că deocamdată România este norocoasă: nu s-a reunit cu R. Moldova, nu este parte a Spațiului Schengen și nu a aderat la Euro Zonă. Dacă ar fi fost membră a zonei euro ar fi ajuns ca Grecia, iar în Schengen ar fi avut multe bătăi de cap cu refugiații. Reunificarea cu R. Moldova ar fi dus la o situație internă care ar fi fost de departe mult mai rea decât cea actuală.

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre reunificarea României cu R. Moldova ca despre următorul obiectiv major al țării. Există de asemenea o serie de mișcări în acest sens. Sunt utile aceste planuri și aceste discuții despre reunificare?

R.D.K.: Oamenii au planuri pe termen lung, dar în climatul politic actual, a vorbi serios despre reunificarea României cu R. Moldova n-ar fi înțelept.

În ultima dvs. carte, “În umbra Europei” ați observat că “oficialitățile de la Washington se comportă ca și cum ar avea mai puține interese în această chestiune decât autoritățile de la Kremlin”. De ce credeți că liderii SUA nu vor să fie mai implicați?

R.D.K.: Totul este legat de geografie: în secolul 20, România  a experimentat o situație extrem de tragică, înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. România a fost între Hitler și Stalin, iar acum România este mult mai aproape de Putin, decât de Statele Unite. În vreme ce SUA se află în partea cealaltă a lumii, Putin este chiar lângă România. E adevărat, totuși, că susținerea pe care o acordă Washingtonul României este semnificativă. Statele Unite nu sunt o țară izolaționistă, deci România este apărată în NATO, este protejată de UE și Wasington, dar în final trebuie să recunoaștem că Rusia are mai multe interese strategice în Balcani decât puterile Vestice sau decât SUA

Ce planuri credeți că are Rusia în România?

R.D.K.: Rusia poate acționa indirect: poate încerca să facă statele est-europene să fie mai dependente de Moscova din punct de vedere energetic, poate pune în operă operațiuni subversive cu ajutorul serviciilor secrete, poate susține crima organizată, poate influența mass-media sau chiar partidele. Toate acestea par să existe mai puțin în România decât în cazul vecinilor slavici ai țării dvs. Dar există întotdeauna un risc.

Folosind toate aceste instrumente despre care ați vorbit, până unde poate merge Rusia? Poate ajunge să controleze această regiune sau, în orice caz, tinde spre acest deziderat?

 R.D.K.: Nu. Rusia știe că Pactul de la Varșovia nu poate fi recreat: a fost prea scump și atunci când exista. Control direct din perioada comunistă asupra statelor estice s-a dovedit mult prea scump. Rusia crede că Europa Centrală și de Est este o zonă tradițională a influenței sale imperiale

Într-un articol recent publicat în The Wall Street Journal și intitulat Noua hartă medievală a Europei scrieți că UE continuă să se “fractureze” și că “acest vacum de putere ar putea crea în secolul 21 un echivalent al sfârșitului Sfântului Imperiu Roman”. Analiza dvs. sugerează un final al Uniunii Europene. Prevedeți un astfel de viitor?

R.D.K.: Prezic o slăbire a Uniunii Europene, nu sfârșitul ei. Cred că reacțiile diferite față de refugiații musulmani care vin din Africa și Orientul Mijlociu aruncă în aer Europa și conduce la regândirea granițelor libere și amenință Spațiul Schengen. UE se frânge sub propria-i greutate. Deci Rusia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord se alătură Europei într-o singură mare zonă geopolitică, cu toate că înainte UE era separată de toate acestea.

Care ar fi soluția pentru a UE?

R.D.K.: Soluția optimă pentru Europa ar fi să facă o reformă economică structurală. Statul social generos pe care l-au adoptat statele europene a devenit accesibil cu adevărat doar în statele din nordul continentului, care sunt mult mai dinamice. E nevoie de reformarea acestui stat social pentru ca economia UE să poată merge mai departe. Pentru că doar creșterea economică  i-ar putea face pe europeni să fie mai primitori cu refugiații, ceea ce ar duce și la pacea socială

Credeți că pentru moment România ar trebui să renunțe la ambiția ei de a intra în Schengen și la spirațiile spre Zona Euro?

R.D.K.: Cred că pentru moment România se află într-o poziție bună, tocmai fiindă este în afara Schengen și a Zonei Euro, fiind în același timp în interiorul UE. Situația s-ar putea schimba în viitor. Dacă vor avea lor reforme economice în UE, dacă Bruxelles-ul va reuși să țină sub control criza refugiaților, atunci România ar trebui să adere la Schengen sau la Zona Euro, dar nu acum.

În ultima dvs. carte, “În umbra Europei” ați vorbit despre “imposibila geografie a Românei” din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Cum e acum?

R.D.K.: Într-adevăr geografia României a fost tragică. România are trebuie să-și întărească instituțiile, să lupte împotriva corupției și să creeze un mediu atractiv pentru investițiile străine

România ar avea nevoie de o armată mai puternică?

R.D.K.: România trebuie să-și întărească armata din motive geopolitice evidente. Cred că țara a făcut progrese serioase în acest sens în ultimii 20 de ani. E bine pentru România că găzduiască trupe americane pe teritoriul său ca o măsură de protecție. împotriva Rusiei.

La nevoie, România ar putea rezista singură în fața unei invazii până la primirea unui sprijin din partea Alianților?

R.D.K.: Da. S-ar putea apăra singură destul de bine pentru că are o puternică identitate națională. O coeziune internă serioasă și o identitate națională puternică sunt importante și ajută imens din punct de vedere militar.  

Comentarii

 • here

  18 mai 2016 16:13

  Robert Kaplan este printre primele 100 voci a lumii declarat de Foreign Policy cred.Vorbele lui au greutate f mare prin cancelariile lumii.Magulitoare cuvintele lui la adresa Romaniei,mie mi se par excesiv pozitiviste dupa cum acum 20 de ani era o campanie excesiv negativista la adresa Romaniei.Oricum un prieten cu greutate pe care-l avem.Sa ne traiasca!

  raspunde comentariului
 • Bebe

  26 februarie 2016 11:44
 • un roman mai prost

  26 februarie 2016 0:10

  PLANUL SI AGENDA, SI LUMEA LOR SI RESTUL, AIA 1 LA SUTA, SI TURMELE www.youtube.comwatch?v=9PJg5pAk4KMebc=ANyPxKr9EwPTGX06HU8U6Yb6pECNz-1LX4TXZDDZ6_POsL51IXFm55Uh2h6IqkCfoXgvz2ktXBhlbE_N5uu02E7xqEPhOMVWVw, ELITARI INTRA PRIMI IN GROAPA, IN GAURILE DE UNDE SE TRAG, SE TIRASC CA DICTATORI.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  26 februarie 2016 0:01

  SI ASTIA MARI SE TRISEAZA , INTRE EI, E CA LA NOI. TRADATORI PESTE TOT DEPINDE DE CINE-I LA PUTERE SI CUM IL JUDECA ISTORIA ,ANALISTI JURNALISTI SI RESTUL.www.youtube.comwatch?v=4W85OnL4xtY

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 februarie 2016 23:58

  PAPI DE DOUA ORI LA FIDEL SI LA POLUL SUD, CU PATRARHUL, E VREME MULTA, DE PE VREMEA CRCIADELOR, CEVA MII DE ANI SI SUTE, DE DINAINTE DE CADEREA CONSTANTINOPOLULUI, PARTEA CEALALTA DE BOSFOR VREMEA LUI ALEXANDRU CEL MARE, SI VITEAZUL ,NU CONTEMPORANUL CU AL NOSTRU DED PE VREMEA LUI CEZAR,SI ALTI.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 februarie 2016 23:53
 • un roman mai prost

  25 februarie 2016 23:49

  inca o mother si te las,www.youtube.comwatch?v=8cb502BdXV0,

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 februarie 2016 23:47

  pyt pupeti si mupeti de hollywood ,Galantis - Peanut Butter Jelly Official Video

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 februarie 2016 23:46

  uite aici analiza, analist, pe mai putini arginti,www.youtube.comwatch?v=LQrxjh-xtcUebc=ANyPxKrL-7Suk4p3VpaupuqmiQl8axUlwmOVEGL9Mip6liuyl1OPrWBhffEMF6ILuErpAzGY1gU__aFV1vazSaTHLQUHYHjXgQ

  raspunde comentariului
 • vandam

  25 februarie 2016 20:27

  Kaplane cam vad eu unde bati.....ai vrea ca romania sa se uneasca cu turcia si sa intre intr-un razboi de hartuire cu rusia....cu ideile astea sa te duci tu ci cine e in spatele tau in p matii NOI ROMANII NU MAI AVEM NEVOIE DE RAZBOAIE ...asta s-a hotarat in anumite cercuri din Romania in urma cu vreo 50 de ani cercuri de care tu si altii ca tine care credeti ca conduceti Romaniade nu tebuie sa stiti veti afla la momentul potrivit.....noi romanii am trait sub romani sub turci sub rusi acum suntem sub americani vom fi poate sub alte natii chinezi indieni coreeni argentinieni brazilieni dar razboaie nu vom mai duce niciodata impotriva nimanui important pentru noi este sa traim si sa construim in orice fel....

  raspunde comentariului
 • Adriana Negruti

  24 februarie 2016 12:50

  Din pacate interviul acesta este extrem de vag, desigur, omul nu e politician, dar opinia lui este atat de blanda, cumva extrem de sincera, reflecta exact ceea ce reprezinta Romania pentru USA, adica o zona incerta. La fel chiar UE pentru ei este ceva care nu reprezinta mare lucru...M-a intrigat cuprinderea intregii regiuni, asa, cu Africa cu tot, cu Rusia cu tot...pentru americani faptul ca Europa se tine mare si cu traditie istorica si cultura de inalta clasa e ceva iritant care probabil ca trebuie diminuat...Am simtit asta comunicand si cu niste colegi americani...deci pentru ei daca ne invadeaza refugiatii e ceva normal...Nu mi-a placut ambiguitatea parerilor lui...Dar n-avem ce face, noi, oricum, ne-am invatat sa depindem de marile puteri in loc sa facem asa schimbari si sa muncim atat de mult incat sa le castigam admiratia si respectul pentru a fi interlocutori redutabili si nu slugi umile si fara orizont cum le aparem...Ce cerc vicios, sa te faci ca respecti reguli democratice care la romani sunt exact ceva ce se poate simula, maslui, bagateliza, cand noua ne-ar trebui o dictatura a refacerii nationale, cu reguli stricte de cinste si merit autentic si cu o educare a populatiei bazata pe cultura abnegatiei, a sacrifciului, a ambitiei, curateniei morale, pentru a cuagula fortele creative si productive ale acestei natii. La noi e moliciune, indulgenta, plecaciune in fata celor mai puternici, fara cultivarea mandriei de a dovedi ca suntem un popor superior. Ma deprima astfel de interviuri.

  raspunde comentariului
 • Ion

  24 februarie 2016 11:07

  Putin nu intra in Romania cata vreme o poate manevra wireless

  raspunde comentariului
 • Felix Sima

  24 februarie 2016 6:02

  Paginile scrise de Robert Kaplan despre pelerinajul sau la mormantul Reginei Maria sunt memorabile, magistrale.

  raspunde comentariului
 • Felix Sima

  24 februarie 2016 5:40

  Robert Kaplan este pentru Romania un adevarat Jules Michelet sau Edgar Quinet contemporan. El a adus tara in NATO si UE.

  raspunde comentariului
  • un roman mai prost

   26 februarie 2016 0:07

   PRECIS UN JULES VERNES, UN GLOBALIST MAI MODERN MAI INSPIRAT SI MODERAT DE PE LINGA CEI CE IMPASRT COOKIES , CAFEA SI CEAI, PRIN PIETE, PLEACA SI INCEPE KABALA, FRICA, PANICA SI TEROAREA, HAOSUL SI SE NUMARA MORTI , SI PABULELE MATERIALE, DE RAZBOI, SI SE FACE NOTA , FIECARE O TRIMETE LA AI LUI, SI AIA MAI DEPARTE, TOT COBOARA O TREAPTA SI TREC MAI DEPARTE, PESTE CADAVRE SI ARGINTI.

   raspunde comentariului
   • ți-a băgat țărrrișoara iubită în N.A.T.O.

    26 februarie 2016 5:27

    Zsa intzellegg koszonom ka Romanika nu e szi tzariszoara ta szi ka nu o iubesztiy de lokk...

    raspunde comentariului
  • Yitzhik Kaplan, un adevărat Baron Münchhausen contemporan

   24 februarie 2016 12:49

   Lasă-l, bă, motane Pheelyks, pe analyzdu' _ooIii amerloc... Iliescu ți-a băgat țărrrișoara iubită în N.A.T.O. - la koorkubău' miticesk dîn 2003 - fiindcă în 2001 bolșeviku' kriminal zîmbăreț a dat amerlocilor ÎNCHISOAREA ILEGALĂ SECRETĂ dă la BucaIe, în care au fost torturați jihadiști capturați în Afghanistan și aduși aerial în Rrromînika "pe drumul de costișe ce duce la Vaslui" ! De-aia amerlocii "nu-l ating nici cu o floare" pe Ilici în problema juridică gravă a celor peste 1300 de oameni morți la ribuluție și la mineriade.

   raspunde comentariului
   • Gherasim

    26 februarie 2016 5:11

    De unde ai mai scos-o si p-asta cu Iliescu, bay towarasze fruntasz in intrecserea szocsializda?

    raspunde comentariului
 • Iarăși MINCIUNI !

  24 februarie 2016 3:31

  "Ucraina este pe cale să devină un stat eșuat" ? ...Ucraina ESTE un stat eșuat PRIN POLITICA AMERLOCILOR din ultimii doi ani, autorii fiind maimuțoii evaluatori de stele pe cer de la C.F.R.-ul din Washington - și, probabil, și acest Kaplan - și slugile criminale și corupte puse de ei ca "guvernanți" la Kiev. Ucraina mai are o jumătate de an de trăit ca "stat", și apoi va dispărea de pe harta Europei. Georgia NU "are două enclave rusești pe teritoriul ei, Osetia de Sud și Abhazia" ! ...Osetia de Sud și Abhazia au fost incluse în teritoriul Georgiei de satrapul criminal bolșevik Stalin, "cel mai iubit fiu al poporului" georgian. Un ceaușescu oltean al Rusiei... Osetia de Sud - așa cum spune și numele - este SORĂ cu Osetia de Nord și este locuită de OSETINI, care sunt UN POPOR - indo-arian - DIFERIT DE GEORGIENI - caucazieni ! Abhazia e locuită de abhazi, caucazieni ca origine și limbă, dar - la fel - diferiți de georgieni, și MUSULMANI ca religie, georgienii fiind creștini ! Ce-ți mai trebuie ca să înveți DIFERENȚELE ? ...ai umblat degeaba pe Drumul Mătăsii ! Independența unui popor nu este o chestie de mărime, ci de voință, și nu se discută, ci se afirmă. De unde și până unde a devenit Rromînika nevolnikă marea campioană a anti-rusismului și democrației în zonă, în timp ce Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia sunt paria acestei orientări ? Nu vă mai vedeți în oglindă, acolo la BucaIe ? Kaplan vorbește prostii cu "întărirea armatei" în ulltimii 20 de ani și cu "rezistența" în fața unei invazii. Se știe bine că miticii au cedat fără un foc de armă orice li s-a cerut, oricare dintre provincii ! Lașitatea miticească în caz de conflict nu are margini, și este proporțională cu centralismul ce-l impune pe timp de pace. Cât despre "koyeziune", vezi atmosfera de la protestul oierilor ! ...că foarte rar apar pe tilivizuinile țăntralizde dă la BucaIe imagini adevărate despre ce simt unii despre alții, în Rromînika "un ionistă" ! Mitingismu' ku skoatere sub drapel în Secuime și cu fasoli ku ciolan e yezakt pișu'-'n-ploaie, cu epooIeți, șî trikolor di 15 mietri lunjime ! Oricum, amerlocii se pregătesc să se retragă deja din Rromînika - ăsta e sensul formulării lui Kaplan "Rusia are mai multe interese strategice în România decât SUA", în ciuda declarației că a scris cartea pentru mai multă "vizibilitate", și apropo de "vizibilitate" se vede cu ochiul liber cum se retrag de la BucaIe cele câteva mari companii amerloce venite, iar altele evită să investească acolo - chiar dacă țirkus-ul obamizd cu "skutul" continuă... Oricum e BUN-LA-NIMIC... hahaha !

  raspunde comentariului
  • gigi

   25 februarie 2016 12:24

   practic trolii de aici se impart in doua categorii, pro-rusi si visatori maghiari.

   raspunde comentariului
 • eugen raduca

  24 februarie 2016 1:58

  doua lucruri am observat la kaplan si la soros .primul, amindoi sint ji da ni si al doilea mint cind vorbesc despre putin...putin n-a invadat georgia ...shakaashvili a invadat-o la indemnul celor doi ciini turbati , tradatorii americani vinduti israelului john mccain si lindsy graham .....israelul a fost de ...ajutor.....lui shakaashvili de asemenea........******* nu-si dau seama cit de prosti sint crezind ca pot specula rusofobia romanilor cu minciuni puerile ......crede ca orban si putin vor sa reintregeasca ungaria mare....o afirmatie de genul si de magnitudinea asta , pentru romania e normala daca vine de la unu in gara la caracal la o bere in asteptarea personalului spre pitesti ...in niciun caz din partea unui analist.....cum se lauda kaplan......divide et impera ....tactica jidaneasca....are norocul cu indivizi de genul celui care l-a intervievat si care nu prea are habar de multe lucruri simple care ne inconjoara ......in principiu ...conventional wisdom ....spune ca un prieten care te minte ....nu ti-e prea prieten.....

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  23 februarie 2016 22:11

  Convingator !România e necesar sa multiplice eforturile de integrare in lumea libera.Dialogul politica -economie sa fie optimizat.Norocul nostru,ca suntem in NATO si EU..Sansele tebuie folosite,nu ratate.Succes.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  23 februarie 2016 20:43

  Putin a spus foarte clar ca nu vrea sa ocupe Romania caci e intr-atat de innapoiata incat oricine o ocupa trebue sa cheltuiasca multi bani pentru a redresa Romania. In aceascta situatie a adus Romania alianta cu UE si NATO. Romanii se sin-ucid in mizeria shomeri si Romancele se prostitueaza in bordelurile din Germania. Cum Rusii nu vor sa extermine poporul Roman ca Americanii pentru ei situatia actuala este minimul acceptabil astfel incat inca nu toti Romanii se sin-ucid. Continuati alianta cu UE si NATO si vor pieri si Romanii inca in viata ca 2 000 000 au fost ucisi deja de Americani prin shomaj si mizerie.

  raspunde comentariului
  • Rodica

   23 februarie 2016 21:06

   daca ma uit la tine si la scrii tu realizez ca poate din cand in cand ai dreptate.

   raspunde comentariului
   • Paul Visoianu

    23 februarie 2016 23:01

    Postacii putinisti adica trollii lui Putin muncesc din greu dar in ZADAR pentru cateva copeici gaurite sa-i convinga pe romani de "bunatatea" imperiului RAULUI si "relele intentii" ale Americii.

    raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    23 februarie 2016 21:44

    Un plan de alianta Romano-Rusa a existat pe vremea cand Romania nu era inca in situatia de plans de azi. Avionele Mig-29 urma sa fie produse la Craiova inclusiv modernizarile numite azi Mig-35. Rom-BAC continua productia re-motorizat atat cu motoare Rusesi cat si PW din Canada. Reactorele 3,4 si 5 ar fi trebuit sa fie deja gata cu sprijinul "comunistilor" Canadieni. Era prevazuta si unirea cu Basarabia dar si construitea in Basarabia a unei centrale nucleare proprietatea investitorilor Rusi cum e Lukoil azi. Urma sa continue productia de calculatoare Romanesti folosind cand e cazul si componente Rusesti cum se foloseau deja. Aa ! da pierdea Romania baza de la Deveselu deci planul era inacceptabil pentru Basescu. Sunt si eu patriot si vreau unirea cu Basarabia dar ii inteleg si pe Rusi. Si unire si rakete la Deveselu care pot ataca si distruge Moscova nu se poate.

    raspunde comentariului
 • si sa intelegem ca,

  23 februarie 2016 19:02

  cei care "au" interese mai mari ne vor subjuga in continuare?... Un nou Yalta?....

  raspunde comentariului
  • bibart petru

   23 februarie 2016 22:27

   Minte destul de bine escrocul asta,numai ca,nimeni nu prea il crede ce vorbeste!

   raspunde comentariului
 • si sa intelegem ca,

  23 februarie 2016 19:02

  cei care "au" interese mai mari ne vor subjuga in continuare?... Un nou Yalta?....

  raspunde comentariului
 • Simona

  23 februarie 2016 17:45

  A scris si Kaplan o carte pentru faima si bani....ca oricine de altfel. In rest nimic nu e cert...sunt parerile lui pe care RL in dorintza de senzatzional le pune la BRACKING NEW.....Cam Penibil RL ma asteptam la mai mult...

  raspunde comentariului
 • ka Planorul (nume de turc asiatic

  23 februarie 2016 16:01

  Ce mai tura-vura, cand AMBASADA USA in BUcurEsti se afla pe Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, vis-a-vis de Ambasada Federatiei Ruse si sediul PSD! Credeti poate ca "La Shosea a aparut in 1940, or dupa 1948? Nici vorba, Soseaua Pavel Dimitrievici Basarabov Kisselev exista inca de pe vremea neamtzului, care cica a pus ROmania pe harta Europei! cand Romania a ajuns pe harta Europei, iar natiunea romana cu drepturi depline in Europa, abia dupa ce a ajutat ANTANTA sa tina in shah Puterile Centrale rezistand eroic la Oituz-Casin-Marasti si Marasesti - fapt care nu are absolut nicio legatura cu carol1. Iar Angloamericanii s-au aratat mai interesati dintotdeauna de popoarele de pe cuprinsul fostei iugosclavii decat de ROmania pe care nu o prea cunosc, desi i-au exploatat petrolul, si se arata neinteresati de culoarul diuntre Mari - Marea Neagra si Marea Baltica - pentru a carui control ai aparut Romania Mare, dupa Gallipoli si aparitia Turciei si a URSS. De ce Steagul Turciei seamana cu cel sovietic, iar parintele turciei - gresit numita moderna, deoarece nu a existat nicio turcie in Imperiul Ottoman - era prieten la catarama cu STALIN? Adinca, nu au niciun interes ca Romania sa CTRL acle Culoar strategic - acum, daca tot s-au certat turcii cu rusii, poate pun de un control comun cu izdrahellul catalizator cu experientza SUEZULUI.

  raspunde comentariului
 • dusu

  23 februarie 2016 15:09

  cit i ati dat astuia sa va laude atit ?macar de ar face lauda mai subtila, ca pare facuta ptr scolari ! da poate asa inteleg romini, ca inca is in vremea pubertati

  raspunde comentariului
  • ai observat bine

   24 februarie 2016 12:59

   E clar că l-au plătit gras și pentru cartea cu umbra, editată acum, ce vrea să skoață dîn penumbra neolitikă Miticistanul nevolnik... Probabil dogăreii au ajuns la el prin celălalt șpăgar amerloc skribălău, Larry Watts, omu' propagandei pisti oușiăn a lu' Ceașkă devenit al "sistemului" multipartinik-transpartinik dă aku', fost bolșevik-sadea transformat în krypto-bolșevik-kopitalizd...

   raspunde comentariului
 • parere

  23 februarie 2016 14:59

  America ar castiga si mai mult daca Romania ar fi o tara puternic industrializata si intreaga unita cu Moldova fosta sovietica. O tara puternica este un bun strajer al granitei NATO.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design