5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua, ca porcii l OPINIE

Ziua, ca porcii l OPINIE

Aștept cu mare interes ca statul să vină puternic în sprijinul fiecărui investitor care a primit o crescătorie de porci crescuți cu tomate de la o firmă care toarnă asfalt. Am încredere că se poate. De ce? De Daea.

„Sunt 12 milioane de oi în România, putem face 12 milioane de plăpumi pentru săraci (…) Îl felicit pe fiul domnului Dragnea (…) Nu avem capacitatea de a crește purcei. Nu avem maternitate (…) Merg noaptea în teren, mă duc la oameni în case, îi bat pe umăr. Îi trezesc din pat.“ Toate vorbele astea grele sunt reale și vin din partea unui mare meseriaș al Guvernului. Ascultându-l pe ministrul Agriculturii, e clar că vin vremuri întunecate. Apocalipsa. El o anunță ca-n „Twin Peaks“. E femeia cu butucul. Acum vine programul porcul cu tomata-n gură. Vreau să văd băiatul cărui șmecher crește tomate pe lângă godacii din bătătură. Mi-am adus aminte și de declarațiile lui Liviu Dragnea din campania electorală. Prin octombrie anul trecut, într-o sâmbătă, mai-marele PSD a apărut la o conferință de presă cu un coș plin cu roșii de Teleorman. N-avea nici castraveți, nici ardei, nici mărar, rostopască sau alte plante agățătoare specifice zonei. Liviu Dragnea avea roșii. Cu câteva zile înainte, murea de grija porcilor. Deci, undeva trebuie să fie un interes. Că așa se lucrează corespunzător, elegant, la lumina zilei.

Multe ordonanțe de urgență din zona economică sunt de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi. Dar o virgulă bine pusă și un paragraf încărcat de termeni economici importanți pot aduce foarte mulți bani pentru o anumită persoană sau pentru un anumit grup de interese. În balamucul ăsta în care trăim, predictibilitatea e un cuvânt mare, dar foarte important în afaceri.

Aranjamente de acest gen se fac de multă vreme, doar că acum sunt mai la lumina zilei. Că s-au săturat să le tot spună lumea că o fac noaptea, ca hoții. Și ei, oricum, cred că dacă au câștigat alegerile pot face orice.

Când am văzut că roșiile de Teleorman au devenit motiv de campanie electorală, m-am întrebat imediat care o fi șmecheria. Am aflat cu totul întâmplător că, atunci când vrei să primești o finanțare europeană, dacă spui că plantezi roșii ai cel mai mare punctaj în comparație cu celelalte legume. Degeaba are nea Vasile două tractoare, 100 de hectare și spune că vrea să cultive cartofi. Obții un punctaj mai mare dacă ai aceleași dotări și spui că vrei să pui roșii, astfel încât proiectul devine eligibil. Umblă deja o vorbă prin târg că băiatul aceluiași mare șmecher de Teleorman ar avea și niște teren pe care cresc, total întâmplător, niște tomate. Nici el nu știe cum au ajuns acolo. Dar acum ce să facă? Le crește așa, de milă. Dacă vin și niște bani de la stat, o să se lase greu, dar o să-i primească.

În același timp, cea mai mare parte din cei care i-au votat o să se zbată în aceeași sărăcie. Vor spera doar să mai primească niște bănuți dacă vor râni la aceiași porci.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă