-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialUniunea Salvați Parlamentul | OPINIE

Uniunea Salvați Parlamentul | OPINIE

Multe dintre figurile care au făcut din legislatura aflată acum pe final de mandat un circ al ororilor au primit de la popor câte un nou mandat.

Excepțiile se regăsesc, în majoritate, la USR. Dar dacă Uniunea Salvați România nu va face opoziție la baionetă, agresiv și inteligent, va sfârși măcinată de pietrele de moară ale partidelor vechi.

În malaxorul mai degrabă bizantin de la Palatul Parlamentului, regula de bază este că majoritatea zdrobește minoritatea, chiar dacă cea din urmă lucrează după reguli. Am văzut de multe ori acest film la lucrările Legislativului: ședințe fără cvorum (dar și fără consecințe asupra absenților), voturi la care se numără mai mulți deputați sau senatori decât cei prezenți (iarăși, fără efecte), documente ale comisiilor de specialitate neasumate de posesorii semnăturilor depuse pe respectivele acte (din nou, fără ca cineva să răspundă pentru acest fals în acte) și multe altele.

Când totuși aceste încălcări de lege au fost observate, au fost reclamate fie de către actori politici necredibili (mai precis, au țipat partide mari, experte ele însele în a călca exact pe aceleași becuri), fie de către parlamentari izolați (precum Remus Cernea, de exemplu).

USR, însă, este un partid înființat în această primăvară, cu figuri proaspete și chiar, pe alocuri, competente în câte un domeniu. În orice caz, nu avem motive, până acum, să nu credem în buna-credință a adepților lui Nicușor Dan & Co. Bonus, USR nu are un pasiv parlamentar toxic, nici o istorie înveninată de alianțe politice contorsionate.

Se află, așadar, în cea mai bună poziție să monitorizeze și sancționeze derapajele devenite deja cutumă într-un Parlament prea înrăit în a nu-și respecta propriile proceduri.

Încă aștept ziua în care un parlamentar să depună plângere penală pentru că la o ședință de comisie permanentă au participat trei parlamentari, dar în final, pe procesul-verbal, se regăsesc opt voturi.

Sper că, totuși, în Legislativul care se coace zilele acestea nu se vor mai număra mâinile ridicate ca în Caragiale, din ochi. Și mai vreau să cred că nu vom mai vedea veterinari în Comisia juridică sau ingineri în cea de politică externă.

În opoziție, Uniunea lui Nicușor Dan nu va avea nici o șansă să impună proiecte de lege, mai ales cu PSD majoritar. Singura opțiune a USR este să se profileze ca un păzitor al corectitudinii și legalității acțiunilor forului care chiar cu producerea de legi se ocupă.

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă