8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUniunea Salvați Parlamentul | OPINIE

Uniunea Salvați Parlamentul | OPINIE

Multe dintre figurile care au făcut din legislatura aflată acum pe final de mandat un circ al ororilor au primit de la popor câte un nou mandat.

Excepțiile se regăsesc, în majoritate, la USR. Dar dacă Uniunea Salvați România nu va face opoziție la baionetă, agresiv și inteligent, va sfârși măcinată de pietrele de moară ale partidelor vechi.

În malaxorul mai degrabă bizantin de la Palatul Parlamentului, regula de bază este că majoritatea zdrobește minoritatea, chiar dacă cea din urmă lucrează după reguli. Am văzut de multe ori acest film la lucrările Legislativului: ședințe fără cvorum (dar și fără consecințe asupra absenților), voturi la care se numără mai mulți deputați sau senatori decât cei prezenți (iarăși, fără efecte), documente ale comisiilor de specialitate neasumate de posesorii semnăturilor depuse pe respectivele acte (din nou, fără ca cineva să răspundă pentru acest fals în acte) și multe altele.

Când totuși aceste încălcări de lege au fost observate, au fost reclamate fie de către actori politici necredibili (mai precis, au țipat partide mari, experte ele însele în a călca exact pe aceleași becuri), fie de către parlamentari izolați (precum Remus Cernea, de exemplu).

USR, însă, este un partid înființat în această primăvară, cu figuri proaspete și chiar, pe alocuri, competente în câte un domeniu. În orice caz, nu avem motive, până acum, să nu credem în buna-credință a adepților lui Nicușor Dan & Co. Bonus, USR nu are un pasiv parlamentar toxic, nici o istorie înveninată de alianțe politice contorsionate.

Se află, așadar, în cea mai bună poziție să monitorizeze și sancționeze derapajele devenite deja cutumă într-un Parlament prea înrăit în a nu-și respecta propriile proceduri.

Încă aștept ziua în care un parlamentar să depună plângere penală pentru că la o ședință de comisie permanentă au participat trei parlamentari, dar în final, pe procesul-verbal, se regăsesc opt voturi.

Sper că, totuși, în Legislativul care se coace zilele acestea nu se vor mai număra mâinile ridicate ca în Caragiale, din ochi. Și mai vreau să cred că nu vom mai vedea veterinari în Comisia juridică sau ingineri în cea de politică externă.

În opoziție, Uniunea lui Nicușor Dan nu va avea nici o șansă să impună proiecte de lege, mai ales cu PSD majoritar. Singura opțiune a USR este să se profileze ca un păzitor al corectitudinii și legalității acțiunilor forului care chiar cu producerea de legi se ocupă.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă