Uniunea Salvați Parlamentul | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 14 decembrie 2016 - stire actualizata la ora 10:59, 14 decembrie 2016
Cătălin Prisacariu

Multe dintre figurile care au făcut din legislatura aflată acum pe final de mandat un circ al ororilor au primit de la popor câte un nou mandat.

Excepțiile se regăsesc, în majoritate, la USR. Dar dacă Uniunea Salvați România nu va face opoziție la baionetă, agresiv și inteligent, va sfârși măcinată de pietrele de moară ale partidelor vechi.

În malaxorul mai degrabă bizantin de la Palatul Parlamentului, regula de bază este că majoritatea zdrobește minoritatea, chiar dacă cea din urmă lucrează după reguli. Am văzut de multe ori acest film la lucrările Legislativului: ședințe fără cvorum (dar și fără consecințe asupra absenților), voturi la care se numără mai mulți deputați sau senatori decât cei prezenți (iarăși, fără efecte), documente ale comisiilor de specialitate neasumate de posesorii semnăturilor depuse pe respectivele acte (din nou, fără ca cineva să răspundă pentru acest fals în acte) și multe altele.

Când totuși aceste încălcări de lege au fost observate, au fost reclamate fie de către actori politici necredibili (mai precis, au țipat partide mari, experte ele însele în a călca exact pe aceleași becuri), fie de către parlamentari izolați (precum Remus Cernea, de exemplu).

USR, însă, este un partid înființat în această primăvară, cu figuri proaspete și chiar, pe alocuri, competente în câte un domeniu. În orice caz, nu avem motive, până acum, să nu credem în buna-credință a adepților lui Nicușor Dan & Co. Bonus, USR nu are un pasiv parlamentar toxic, nici o istorie înveninată de alianțe politice contorsionate.

Se află, așadar, în cea mai bună poziție să monitorizeze și sancționeze derapajele devenite deja cutumă într-un Parlament prea înrăit în a nu-și respecta propriile proceduri.

Încă aștept ziua în care un parlamentar să depună plângere penală pentru că la o ședință de comisie permanentă au participat trei parlamentari, dar în final, pe procesul-verbal, se regăsesc opt voturi.

Sper că, totuși, în Legislativul care se coace zilele acestea nu se vor mai număra mâinile ridicate ca în Caragiale, din ochi. Și mai vreau să cred că nu vom mai vedea veterinari în Comisia juridică sau ingineri în cea de politică externă.

În opoziție, Uniunea lui Nicușor Dan nu va avea nici o șansă să impună proiecte de lege, mai ales cu PSD majoritar. Singura opțiune a USR este să se profileze ca un păzitor al corectitudinii și legalității acțiunilor forului care chiar cu producerea de legi se ocupă.

Comentarii

 • Mihaela

  15 decembrie 2016 9:14

  "În opoziție, Uniunea lui Nicușor Dan nu va avea nici o șansă să impună proiecte de lege, mai ales cu PSD majoritar. Singura opțiune a USR este să se profileze ca un păzitor al corectitudinii și legalității acțiunilor forului care chiar cu producerea de legi se ocupă."Eu chiar cred ca asa vor proceda reprezentantii USR. OK ! Ei vor face opozitie adevarata. Dar mass-media romaneasca, va comunica ea opiniei publice in timp real si mai ales REAL demersurile USR ???? Eiiii . eu, una am mari indoieli ca mass-media de la noi va fi onesta cu acest partid. Vedeti si dvs. ce se intampla cu presa din Romania. Vedeti si stiti, mult mai mult decat un simplu consumator din ce in ce mai scarbit de jurnalismul romanesc. Un exemplu elocvent ca au fost acaparate incet dar sigur toate fortele mediatice din Romania, exemplul cel mai "exemplu" este "Ev.Zilei" si B1. L-am ascultat aseara putin pe Banciu, fostul dvs.coleg. M-am abtinut cu greu sa nu vars pe ecranul televizorului. De ce m-am abtinut ? Pentru ca tot eu trebuia sa sterg voma mea...asa ca... mi-am intghit-o...

  raspunde comentariului
 • lmihai

  15 decembrie 2016 7:51

  Acesti domni se comporta d-le Prisacariu , inca, ca niste adolescenti in cautare de modele. Eu unul i-am votat cu speranta si mai ales cu convingerea ca uneori este bine sa dam credit adolescentilor pt . naivitatea, exuberanta, optimismul nelimitat...De figurile infecte, corupte, mediocre, blazate, anagramate sunt scarbit peste masura.

  raspunde comentariului
 • dr LMN Dan Samarascu

  14 decembrie 2016 12:05

  Este cel mai bun parlament de pana acum, datorita USB si, desigur, datorita catorva titani ai politici romanesti, de ex, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Robert Turcescu

  raspunde comentariului
 • Aaron Goldberg

  14 decembrie 2016 11:56

  "USR nu are un pasiv parlamentar toxic, nici o istorie înveninată de alianțe politice contorsionate". As putea sa spun doar ca cine nu munceste nu greseste. USR nu are nici un fel de pasiv parlamentar nici toxic nici favorabil. Singura remarca am auzit-o la tv la Nicusor Dan care a afirmat deja ca ei "vor face in parlament o opozitie in favoarea lui Ciolos." Deci nu fac opozitie in favoarea poporului roman. Asta spune deja totul despre ei.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design