10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialUnde este Klaus Iohannis, cel ales pe 16 noiembrie 2014?

Unde este Klaus Iohannis, cel ales pe 16 noiembrie 2014?

Au trecut patru luni de când un candidat la prezidenţiale ne-a promis că “o să ne luăm ţara înapoi” şi nu avem încă dovezi temeinice că o să se ţină de cuvânt. Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie, dar nu reuşeşte încă să fie liderul acestei ţări, pe care o lasă în continuare pe mâinile unora ca Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Gabriel Oprea.

Am fi chiar ridicoli dacă am aştepta ca schimbarea de care avem atâta nevoie să vină doar de la DNA şi judecători. Adică să stăm în faţa televizoarelor, ca să vedem ce politician mai este arestat de procurorii anticorupţie, iar la următoarele alegeri să-i votăm pe cei care au mai rămas în libertate. Pe 16 noiembrie, mulţi, foarte mulţi dintre cetăţenii României au votat pentru “altfel de politică”, împotriva hoţiei, imposturii, propagandei mincinoase, sperând totodată că noul preşedinte îşi va folosi toate puterile constituţionale pentru a conduce operaţiunea de deratizare a clasei politice româneşti. Nu s-a aşteptat nimeni ca lucrurile să se întâmple peste noapte, am înţeles că Iohannis este “altfel”, nu face zgomot, nu se grăbeşte, dar acţionează. Totuşi nu putem să nu avem câteva nedumeriri, legitime zic eu. În câteva zile se termină şi luna martie, iar situaţia se prezintă astfel:

# Parlamentul a votat până acum împotriva a două cereri ale DNA de începere a urmăririi penale pe numele miniştrilor Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely. Cei doi demnitari, unul liberal şi celălalt de la UDMR, au ratat astfel, pentru a doua oară, şansa de a-şi dovedi nevinovăţia. Dacă tot vorbim de blocarea justiţiei, avem semne cât se poate de clare că miercuri vor scăpa de arestare, după aceeaşi metodă, şi foştii miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov. Se vorbeşte chiar, tot mai insistent, de încercările unor parlamentari PSD de a umbla iar la legislaţie, astfel încât arestarea unor aleşi să devină mai complicată. O “marţe neagră” mai mică, după cum spun unii. Este, aşadar, exact ca înainte de alegeri.

#Deşi a pierdut scrutinul prezidenţial într-un mod ruşinos, Victor Ponta este pe cai mari. În PSD, premierul nu mai are practic nici o opoziţie, după cum s-a dovedit la Consiliul Naţional de week-endul trecut, mimând în acelaşi timp că lucrează la reformarea partidului. Dacă strângerea rândurilor în PSD poate fi explicabilă, în contextul asaltului DNA, mai greu de înţeles mi se pare eşecul liberalilor de a-l da jos pe Ponta din fruntea Guvernului, mai mult chiar, de a se afirma ca nişte opozanţi credibili ai guvernului PSD. Nici din acest punct de vedere lucrurile nu arată diferit faţă de 2014.

# Din punct de vedere politic, Victor Ponta este cel care impune încă agenda publică. Codul Fiscal a lui Darius Vâlcov este prezentat din toate poziţiile ca unul revoluţionar, deşi nu e nici pe departe şi conţine suficiente puncte vulnerabile care ar fi putut fi puse pe tapet de liberali şi dezbătute. În acest moment, opinia publică nu aude decât despre scăderile de taxe prevăzute în noul cod, pentru că asta este direcţia impusă de Ponta şi propaganda sa, dar nu şi despre pericolul real ca acestea să destabilizeze bugetul ţării. Vedeţi vreo diferenţă faţă de perioada dinainte de alegeri?

# Ponta îşi continuă nestingherit meciul cu Traian Băsescu, ajutat de anchetele penale care îl vizează pe fostul preşedinte şi pe oamenii apropiaţi ai acestuia. Ajutat de aceeaşi propagandă mincinoasă ca şi în anii trecuţi, premierul vrea să creeze senzaţia că toată corupţia din această ţară s-a adunat în spatele lui Băsescu, deşi el a pierdut alegerile din 2014, în primul rând din cauza hoţiilor făcute de membrii PSD. Acelaşi discurs, aceeaşi propagandă, aceleaşi slugi fidele actualului premier.

#Afacerile urât mirositoare cu banii publici continuă în voie, un exemplu recent fiind decizia Metrorex de a cumpăra vagoane pentru linia de metrou din Drumul Taberei la preţuri cu 20% mai mari decât ale celorlalţi ofertanţi. Cum ne-am obişnuit deja în ultimii 25 de ani.

Ştiu că e la modă, în această ţară care uită repede, să vezi doar răul din cele două mandate ale lui Băsescu, dar parcă Ponta şi gaşca din jurul său nu erau atât de relaxaţi pe vremea fostului preşedinte. Nimeni nu-şi doreşte probabil să ne întoarcem la scandalurile dinaintea alegerilor, dar parcă liniştea care vine acum de la Cotroceni e mai deranjantă decât războaiele lansate de “cucul de la ora 6”.

Noul preşedinte ar trebui să-şi ia în serios rolul de lider al acestei ţări. Nu l-am auzit să-şi manifeste indignarea atunci când parlamentarii au blocat anchetarea a doi foşti miniştri, nici nu-l văd deranjat că Ponta îşi securizează pe zi ce trece poziţia în fruntea Guvernului. Iohannis nu pare supărat nici că a fost împins în plan secund exact de cel pe care l-a bătut groaznic în alegerile din noiembrie. Iar dacă îşi imaginează că Ponta chiar îl respectă, doar pentru că nu-l atacă în public, fostul primar al Sibiului se înşală amarnic.

Preşedintele vrea să fie altfel decât Băsescu, am înţeles asta, numai că uită un singur lucru. România este o ţară care a suferit mult prea mult din cauza politicienilor săi, în ultimii 25 de ani, pentru ca oamenii să mai aibă răbdare cu cineva. Cu atât mai mult, se vor simţi trădaţi când vor vedea că unul ca Ponta, pe care au vrut să-l dea jos în stradă, dictează în continuare agenda ţării, în timp ce preşedintele ales pierde teren. Când vom vedea, aşadar, de ce este în stare Klaus Iohannis?

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...
Ultima oră
Pe aceeași temă