7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn val uriaș de dispreț lovește România

Un val uriaș de dispreț lovește România

Campania electorală de anul acesta nu este despre cine va conduce orașele României pentru următorii patru ani, ci despre dispreț. Candidați schimbați săptămânal, sacrificarea unora nevoiți să își asume rolul de a testa populația, anunțarea unor nume noi doar pentru a pune presiune pe candidații deja nominalizați și nu în ultimul rând aruncarea în luptă a unor indivizi cu dosare penale grele arată valul de dispreț uriaș îndreptat ca un tsunami asupra societății românești, de la țăran la academician.

Nu știu cum a fost ședința de partid a liberalilor, dar, în locul lui Marian Munteanu, le-aș fi pus masa în cap lui Blaga și Gorghiu: m-ați invitat în casă și, la primele semnale din vecini, mă aruncați ca pe ultima cârpă. Dacă aș fi fost Vasile Blaga sau Alina Gorghiu, l-aș fi luat la palme pe Ludovic Orban, după ce fostul candidat a fost prins de DNA cu 50.000 de euro bani negri de campanie. Cei doi lideri liberali i-au mulțumit pentru onoarea de a se retrage. La rândul lui, Cristian Bușoi, primul candidat liberal, s-a retras într-o tăcere deplină, uitând să le mai bată obrazul liderilor liberali care l-au făcut de râs, dacă nu în ochii alegătorilor – ei oricum nu contează – măcar la el pe stradă, acasă și în familie.

Jurnaliștii s-au dat de ceasul morții să obțină interviuri cu Bușoi, Orban și Munteanu. Acum – retrospectiv – eforturile lor sunt de tot râsul. Marian Munteanu și-a anulat interviul programat la cotidianul Adevărul ca să își facă timp pentru a-i fi retrasă candidatura. Interviul pe care i l-am luat vineri lui Ludovic Orban era maculatură luni cînd DNA i-a deschis dosar penal. Candidaturile anunțate au stîrnit pasiuni, controverse, sau măcar curiozitate în rândul populației care a urmărit prestația acestora candidați, ulterior, retrași. Timp pierdut, nervi încordați aiurea, poate certuri. Ați auzit vreun partid să spună: băi, alegătorilor, iertați-ne, v-ați pierdut timpul cu băieții aceștia? Absolut deloc. Președintele de onoare liberal Mircea Ionescu Quintus a sfârșit spunând că prin plecarea lui Marian Munteanu au pierdut un candidat, dar au câștigat un prieten. Noi, alegătorii, nu contăm. Bine că au găsit ei „un prieten”. Au răsuflat ușurați că toate elementele de culise ale acestei candidaturi ciudate și controversate nu vor ajune în mass-media. Când e vorba de o candidatură la primăria unui oraș în care locuiesc, vreau adevărul indiferent de manifestarea lui: reacții virulente, dezvăluiri, urlete. Atunci, aș fi zis – da, le pasă.

Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu ne amenință cochet – ca niște domnișoare de pension – că în curând ne vor da un răspuns tranșant dacă vor candida sau nu la primărie. Doi oameni cu două decenii în politică nu pricep că noi le facem marea onoare că le dăm pe mână o capitală a Europei, nu invers. Din atitudinea lor misterioasă, ai senzația că îi punem în fața unor alegeri „complicate”: să își bea cafeau cu un prieten sau să conducă puțin orașul.

Avem și cîteva cazuri de primari a căror candidatură arată ticăloșia întregii clase politice din care au provenit, care i-a susținut și care astăzi, camuflat, le oferă mijloacele să o mai facă o dată. Mă voi referi doar la cazul lui Popescu-Piedone acuzat că este responsabil de moartea a 60 de tineri care au ars într-un club pe care el, ca edil al Sectorului 4, l-a lăsat să funcționeze. A anunțat că se retrage din viața politică în zilele acelea de noiembrie în care furia populară nu se stinsese. Acum, nu doar că s-a răzgândit, dar adoptă tactica care nu dă greș, a victimei, invocând comploturi și lăsând să se înțeleagă că a sa candidatură este un sacrificu personal: "Văd că se dă o luptă pe viață și pe moarte să îmi fie impiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opțiuni, să mă omoare sau să mă lase în pace să mă supun judecății dumneavoastră, la vot”. Va merge până la capăt și va decide că nici o instituție – școli, grădinițe, baruri și restaurante – nu mai are nevoie să ia autorizație de la primărie și fiecare va putea funcționa cum dorește?

Totul e posibil pentru că nici Piedone, și nici un alt candidat dintre cei de mai sus nu au anunțat vreun plan pentru București. Altfel zis, ne-au cerut un vot în orb.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă