Nu am argumente solide sa cred ca Traian Basescu, oricat de tare l-ar fi dezamagit coalitia de guvernamant, nu-si doreste cu adevarat sa mai ramana inca cinci ani presedinte chiar si in conditii de criza economica majora. seful statului nu este omul dispus sa coboare dealul din Cotroceni doar pentru ca Guvernul Boc nu va putea sa diminueze efectele recesiunii, respectiv somajul nu trebuie sa ajunga la 10 la suta, situatie care l-ar pune intr-o pozitie nefavorabila intr-un an electoral daca ar concura din nou la alegerile pentru functia suprema in stat. Sunt convins ca fostul primar general nu va face pasul inapoi in luna septembrie, cand urmeaza sa se pronunte in legatura cu participarea la competitia electorala, indiferent cat de mare ii va fi dezamagirea, cel putin din doua motive. Primul, PDL nu are nici o rezerva serioasa de cadre pentru Cotroceni in masura sa se bata cu Geoana, Antonescu sau Vadim pentru functia de presedinte.
Daca Basescu s-ar retrage, democratii liberali ar ramane fara locomotiva, dar si fara carbuni inainte de startul oficial, riscand sa compromita viitorul. In al doilea rand, Traian Basescu nu va accepta niciodata sa piarda in acest mod si atat de repede puterea, acceptand cu seninatate eticheta de politician expirat atribuita de unii lideri adversari care vor sa-i ia locul prin retragerea lui inainte de marea confruntare. Un motiv de genul "depinde de criza" sau "coalitia m-a dezamagit" nu sta in picioare cata vreme nasul acestei guvernari, pentru care s-a stat la masa cu dusmanul, a fost chiar presedintele Basescu. Cu buna stiinta, domnia sa a girat o astfel de echipa de politicieni, unii dintre ei de stanga, care sa administreze economia nationala intr-o perioada cand instalarea crizei si in aceasta parte a Europei era evidenta pentru toata lumea.
Atunci, domnul Basescu nu s-a aratat deloc dezamagit de prezenta PSD in noul Guvern, un partid in care activeaza unii dintre cei mai mari inamici pe care ii are de cand a ajuns presedinte, si nici de faptul ca il va avea langa el pe "omul politic actual" Mircea Geoana la sedintele CSAT. A facut compromisul doar pentru a-l infunda pe Calin Popescu Tariceanu. Basescu declara acum ca a ales o solutie de stanga dezamagitoare pentru a nu pune in pericol stabilitatea tarii, regretand faptul ca nu a putut sa bage la guvernare PNL si UDMR. Cu o asemenea stare de nemultumire presedintele s-a mai intalnit o data. Amintiti-va de regretul fata de desemnarea lui Tariceanu pentru functia de prim-ministru, mentinut pe tot parcursul mandatului de patru ani, din cauza caruia au avut de patimit democratii prin scoaterea lor din Guvern dupa doi an de la investire.
Decizia nominalizarii unui liberal in fruntea Aliantei D.A. a fost in mana lui Basescu, presedintele PNL fiind considerat cel mai potrivit om politic pentru a conduce un guvern de dreapta dupa intrarea stangii in opozitie. Se stie ce a urmat. Se cunoaste unde s-a ajuns si cine trebuie sa achite nota de plata astazi. Cui i-a folosit dezamagirea domnului Basescu? Cine este vinovat de balciul dintre PDL si PNL, la care am fost martori ani de zile? Apoi, cand a fost condusa tara de destepti si cand de politicieni prosti? Pe undeva, ii inteleg frustrarea presedintelui aflat la terminarea mandatului. Da semne de oboseala nu pentru ca a scazut in sondaje sau ca derapajul datorat crizei nu va putea fi oprit, ci din cauza acelui compromis calculat din luna decembrie, care, s-a vazut, nu lucreaza in favoarea lui. Nu spun ca Traian Basescu ar fi sabotat mai mult decat se astepta si nici nu cred ca scrisorile pierdute de ambasada austriaca de la Bucuresti servesc interesele electorale ale unui candidat precum Mircea Geoana.
Vantul bate contra Cotroceniului pentru ca liderii din PDL sunt lipsiti de personalitate cand vine vorba de o confruntare directa cu partenerii din coalitie. Din acest motiv, Emil Boc nu poate emite pretentii de rezerva la prezidentiale intr-o situatie de forta majora chiar daca seful sau de la Cotroceni il include in categoria "oamenilor politici actuali". Ca atare, tot ce se vorbeste despre o eventuala candidatura a premierului la functia suprema in stat nu este decat o manipulare ieftina, menita sa-i invite pe unii sa se relaxeze. Pe urma, nu cred ca discursul presedintelui in fata comunitatii romanesti din Franta, referitor la starea de dezamagire care l-a cuprins, este unul fara rost, lipsit de perspectiva, in masura sa-i linisteasca pe cei interesati de castigarea functiei de presedinte. Basescu se plange de coalitie pentru a arata ca pesedistii nu urmaresc decat interese electorale, cele mai mari fiind legate de o eventuala retragere a sa inainte de campanie pe motiv ca locomotiva PSD nu se mai potriveste cu vremurile actuale.
Prin urmare, Basescu lasa impresia ca este lucrat, ca nu detine un scut de aparare destul de rezistent, asa cum au adversarii sai de la putere si din opozitie, situatie care i-ar slabi credibilitatea in fata alegatorilor. In realitate, presedintele testeaza piata politica si rabdarea competitorilor printr-o miscare tactica, previzibila de multe ori, care ma determina sa cred ca isi va vedea din nou visul cu ochii candidand pentru al doilea mandat.