Rareori s-a intamplat ca redactarea unui raport al Comisiei Europene sa aiba loc intr-o asemenea atmosfera de precautii extreme, functionarii europeni temandu-se si sa pomeneasca respectivul document, fiecare pretinzand ca ignora totul despre el. Procedura e neobisnuita si in mod paradoxal reflecta, precum intr-o oglinda deformanta, continutul raportului. Bulgariei si Romaniei li se reproseaza acolo opacitatea functionarii institutiilor locale care trebuie sa administreze fondurile UE, dar documentele care pun in lumina acest lucru au fost la randul lor pregatite in mod opac.
Tacerea neobisnuita si precautiile paranoice care inconjoara inca, in acest moment si pana miercurea viitoare, publicarea acestor rapoarte i-au facut pe unii sa cada intr-o obsesie a complotului. S-a lasat chiar de inteles ca asupra presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cel care va redacta concluziile politice finale, ar fi fost exercitate presiuni enorme din partea unei mari puteri care ar fi interesata ca Bulgaria sa nu fie criticata prea dur. (Aici, cu o clipire a ochiului, e indicata directia Atlanticului, subintelegandu-se: SUA au baze militare in Bulgaria, precum si diferite alte interese.) Realitatea e insa ca personalului diplomatic din Bruxelles al Romaniei si Bulgariei, precum si celor doi comisari europeni proveniti din aceste doua tari, Meglena Kuneva si Leonard Orban, li s-a atras cu strictete si severitate atentia, din partea conducerii Comisiei, ca vor fi socotiti direct responsabili daca cea mai mica informatie despre aceste rapoarte va aparea in presa inainte de data oficiala a prezentarii lor – miercuri, 23 iulie.
Si aici apare iarasi ironia oglinzii deformante: raportul pune in lumina coruptia si criminalitatea din Romania si Bulgaria, discursul subinteles fiind: va avertizam pe voi, diplomati si oficiali ai acestor doua tari, sa ramaneti muti, intrucat sunteti mai suspecti decat altii de minciuna si prefacatorie. Este o atitudine in acelasi timp banuitoare si paternalista, ca atunci cand parintii pleaca de acasa si, in ciuda promisiunii ferme a copiilor ca nu o sa umble la cofeturi, dulapul totusi se incuie, facandu-i astfel pe copii sa se simta umiliti si, in ciuda promisiunii pe care au facut-o, niste mincinosi potentiali.