0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialStapanul secretelor

Stapanul secretelor

Despre infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii se discuta de multa vreme. Si totusi multi nu-si explica de ce, desi este clara importanta acestei structuri, CNI inca nu functioneaza. S-ar putea, de pilda, ca personajele din umbra care au impiedicat constituirea Comunitatii sa fie aceleasi care nu doresc in ruptul capului ca presedintele sa se inteleaga cu premierul si nici partidele din arcul guvernamental intre ele! Presedintele Basescu a explicat clar ca CNI este, pe sleau spus, un centru de analiza si sinteza a informatiilor venite dinspre serviciile secrete. In momentul in care vor incepe la turatie maxima prelucrarea informatiilor primite si punerea cap la cap a datelor despre anumite subiecte extrem de delicate, grupurile de interese vor avea de ce sa se teama. Daca pana acum informatii acumulate despre diverse cazuri grave zaceau pierdute printre randuri, ele vor fi observate, corelate. Iar noul medicament-minune, tinctura de lege, s-ar putea dovedi eficient.
Pentru ca premierul a anuntat ca rolul Comunitatii urmeaza sa fie stabilit printr-un proiect aflat in lucru ce se va depune pe masa Parlamentului, reactiile clasei politice au fost prompte. Cuvantul cel mai des intalnit este „control”. Multi s-au facut ca nu pricep hotararea CSAT. Noua structura va fi rezultatul colaborarii dintre Presedintie, Guvern, servicii de informatii, ministere cu atributii in siguranta nationala. Liderii PSD au fost primii care au reactionat. Au cerut rapid „un mecanism” de control riguros pe care sa-l stapaneasca Parlamentul. Adica cine? Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD, si nu in ultimul rand Nicolae Vacaroiu. Supararea, exprimata plastic, a lui Nastase este legata tocmai de corelarea informatiilor, caci dupa parerea sa in zona serviciilor secrete nimeni nu pune toate ouale in acelasi cos. Nimeni, spune doar el, caci in alte tari sistemul functioneaza deja cu oarecare succes. In linia a doua, Mircea Geoana ameninta si el ca lucrurile nu se vor opri aici. Imediat ce proiectul de lege ajunge la Parlament, pesedistii stiu ce au de facut.
PSD si PRM au anuntat deja ca vor boicota adoptarea rolului CNI, incercand sa obtina instituirea unei subordonari totale a Parlamentului. Ei ignora faptul ca in hotararea CSAT inclusiv Legislativul are un rol important si bine stabilit. Liderii UDMR au si ei ceva probleme si sustin „controlul” parlamentar, cu nuanta ca daca nu merge asa poate ca Executivul ar fi cel caruia sa i se atribuie un rol mai mare. Interesante sunt si reactiile unor liberali. In ciuda declaratiilor premierului Tariceanu, care a inteles ca va exista colaborare, inclusiv consilierul sau avand un rol semnificativ, exista voci care ataca atributiile consilierului prezidential. Si merg, prin Radu Stroe, chiar pe ideea enuntata de liderii PRM, respectiv aceea ca infiintarea CNI n-ar avea baza legala. Asemenea reactii sunt exagerate, ciudate, mai ales ca s-a decis ca CNI nu va fi o structura de putere, ci una de analiza… Liberalii de fapt de aceea au si scazut in sondaje, ajungand mult in urma PD. Cer intruna „control”, mai exact functii peste functii. In ochii populatiei apar ca fiind avizi de putere, de fotolii caldute. De ceasul mortii se dau mai ales aceia care ar dori sa conduca SIE pentru a ajuta un grup de interese din PNL in afacerile cu petrol (prietenii stiu de ce).
Administrarea tincturii de lege pe baza sintetizarii informatiilor furnizate de serviciile secrete, ce va avea ca prim efect deconspirarea rapida a afacerilor murdare, se dovedeste anevoioasa. Pacientii refuza sa asculte de doctor. De stapanul secretelor. Deci cine tipa mai tare?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă