Pentru a putea funcţiona democratic, România are, indiscutabil, nevoie de Opoziţie. La fel de adevărat este că, în acest moment, USL nu răspunde acestei nevoi fireşti a societăţii româneşti, ba mai mult, se comportă de parcă şi-ar fi trasat ca obiectiv strategic pierderea alegerilor de anul viitor.
Atât Traian Băsescu cât şi Guvernul Boc au suficiente păcate care, într-o lume politică sănătoasă la cap ar constitui tot atâtea grenade aflate în mâinile opoziţiei.
Cu toate acestea, în loc să-şi pună serios tunurile pe slabele performanţe economice ale guvernării, pe clientela politică lacomă de bani publici a PDL sau pe incompetenţa dovedită a multora dintre membrii cabinetului Boc, liderii USL se întrec în ultima perioadă în a arunca către putere cu jigniri suburbane şi acuzaţii puerile, şi în gâdilarea orgoliului propriu prin cultul personalităţii la televiziunile aliate. Mai mult decât orice, atacurile lui Victor Ponta şi ale lui Crin Antonescu constituie veritabile gafe politice. Iată câteva exemple.
Săptămâna trecută când USL şi-a lansat la Teleorman programul pentru agricultură, Victor Ponta nu s-a putut abţine să nu-l înjure din nou pe preşedinte afirmând că în timpul întâlnirii de la Cotroceni de pe 21 iunie, Traian Băsescu „îşi căuta sticla de băutură de pe jos”, în timp ce, vezi Doamne, cei doi lideri ai USL vroiau să discute lucruri serioase. Urmarea a fost că toate televiziunile şi site-urile de ştiri au preluat această declaraţie de la Teleorman, pe care au întors-o şi comentat-o pe toate părţile, iar programul pentru agricultură al alianţei a trecut neobservat. Şi Crin Antonescu a gafat pe acest subiect, când a intervenit agresiv într-o emisiune la Antena 3 (ce ironie!) pentru a-i pune la punct pe ziariştii care dezbăteau această temă, manifestându-se astfel mai rău decât Băsescu, cel pe care-l critică zilnic pentru atitudinea sa „nedemocratică”.
Gafă politică poate fi considerată şi atitudinea de copii răsfăţaţi a lui Antonescu şi Ponta care imediat după întâlnirea de la Cotroceni s-au repezit la televizor şi au început să se laude ce isteţi au fost şi cum l-au pus ei la punct pe Traian Băsescu, în loc să explice simplu, pe înţelesul publicului, de ce punctul lor de vedere referitor la regionalizare este mai bun decât al preşedintelui.
O altă greşeală politică a fost făcută zilele trecute de Ponta prin schimbarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucureşti, lucru care a bulversat apele în cea mai mare şi mai importantă filială a PSD, într-o perioadă în care prioritatea alianţei ar trebui să fie pregătirea alegerilor locale din 2012, extrem de importante pentru viitorul partidului.
Nici lipsa unei reacţii ferme a PSD în cazul acuzaţiilor grave care planează acum asupra unora dintre membrii marcanţi ai partidului- preşedintele CJ Teleorman Liviu Dragnea şi deputatul Cristian Rizea- nu poate trece neobservată. „Sunt dosare politice” este o scuză prea subţire în condiţiile în care multe dintre acuzaţii vin dintr-o zonă foarte credibilă- Comisia Europeană.
O mână de ajutor la demolarea opoziţiei actuale vine, culmea, din partea postului de televiziune Antena 3. Asta pentru că atât atacurile din ce în ce mai mizerabile la persoană la adresa oamenilor puterii ale lui Badea, Gâdea & company dar şi linguşirea prostească a liderilor USL de către unii realizatori ai televiziunii s-ar putea să se întoarcă împotriva lui Ponta şi Antonescu. Cele două entităţi- USL şi Antena 3- s-au asociat atât de mult în ochii publicului astfel încât dacă un telespectator sătul de mitocănii şi ode vrea să schimbe canalul îşi va schimba automat şi opţiunea de vot.
PSD şi PNL pendulează între infantilism şi mitocanie, şi dorinţa disperată de a apărea la televizor. In spatele denumirii de USL nu se află nimic. Nici programe, nici alternative, nici speranţe de „altceva” faţă de guvernarea Băsescu-PDL. Astfel am ajuns în situaţia incredibilă în care dacă vrem cu adevărat să schimbăm puterea în România trebuie musai să schimbăm mai întâi Opoziţia.