Securistule! Faza pe documente | OPINIE

de Sabin Orcan , 20 martie 2017 - stire actualizata la ora 09:37, 20 martie 2017
Securistule! Faza pe documente | OPINIE

Dezvăluirea de astăzi a ziarului nostru – despre trecutul de turnător al dlui Mugurel Isărescu de la BNR – face parte dintr-o necesară operațiune de curățenie morală a societății în care trăim.

La 27 de ani după căderea regimului comunist, declarat în mod oficial un regim criminal, România este încă infestată de foști colaboratori sau agenți ai poliției politice. Deconspirarea lor, începută în urmă cu un deceniu de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, este departe de a se fi terminat. Motivul este simplu. Oamenii care ne conduc nu vor în ruptul capului să se afle tot adevărul.


Citește și:  Guvernatorul BNR și Grupul Operativ „Negoiul“. Mugur Isărescu nu a fost doar informator, ci și ofițer acoperit! DOCUMENTUL care probează calitatea șefului Băncii Naționale a României de agent al Securității 

Conform unei “note de prezentare” întocmite de Securitate în 1979, Mugur Isărescu făcea parte din “Grupul «NEGOIUL»“. Iar “Grupul Operativ Negoiul” era “legenda” — numele conspirativ — al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (parte din Institutul de Economie Mondială), structură folosită pentru acoperirea misiunilor de spionaj.

Nu trebuie să fii jurnalist de investigații ca să te prinzi că dl Isărescu a avut relații strânse cu fosta Securitate. Câteva indicii solide apar chiar în CV-ul său. În cel complet, care nu poate fi citit pe pagina de internet a Băncii Naționale, dar care poate fi găsit, cu oarecari eforturi, în arhiva Parlamentului. Când l-am publicat, în urmă cu aproape doi ani, am descoperit câteva detalii care mi-au dat de gândit.

Vă aduceți aminte, probabil, de serialul “Fantomele Securității”, difuzat de B1 TV în vara lui 2015. Deși se baza pe dezvăluiri sau acuzații mai vechi, noutatea consta în inițiativa de a-i trece în revistă pe toți cei care au colaborat cu serviciile secrete ale regimului comunist și care continuă să conducă instituții publice în România de astăzi.


 Citește și: Rețeaua Isărescu pentru fonduri europene. Coincidențe: când soția a aprobat banii, soțul a fost angajat la Banca Națională a României | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Guvernatorul nu lasă nimic la voia întâmplării: a primit o finanțare de 200.000 de euro de la UE prin intermediul soției unui subordonat al său. Aceasta conduce Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia, instituție care refuză să comunice cum a alocat respectivele fonduri.

Primul pe listă, cu voia dvs., era chiar dl Isărescu. Două aspecte din biografia sa neromanțată mi s-au părut relevante în acest context. Primul este că, înainte de ‘89, actualul guvernator al BNR a lucrat vreme de 19 ani la Institutul de Economie Mondială. Totodată, el a predat la un centru de specializare al cadrelor Ministerului Afacerilor Externe. Ambele instituții se aflau pe atunci sub directa supraveghere a serviciilor secrete. N-o spun eu, ci doi foști șefi ai Securității, generalii Neagu Cosma și Ion Stănescu, într-o carte apărută în 2001. Cei doi susțin că Institutul de Economie Mondială, condus de savantul Costin Murgescu, care era secondat de generalul Gheorghe Marcu, fusese înființat de fapt în scopuri de spionaj. Astfel, între 60 și 80 de tineri cercetători români ar fi fost trimiși în misiuni externe sub acoperirea specializărilor sau a burselor în străinătate.


 Citește și: PressOne: Mugur Isărescu, ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe a Securității comuniste. Ar fi fost recrutat în 1971, ca student la ASE | FOTO 

Surse din fosta Direcție de Informații Externe (DIE) a Securității susțin că Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi fost ofițer acoperit în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM), potrivit Press One. Jurnaliștii susțin că Isărescu ar fi fost recrutat ca ofițer în anul 1971, înainte de finalizarea studiilor de la Academia de Științe Economice, și în același an a fost angajat la IEM.

Al doilea element care ridică mari semne de întrebare îl reprezintă numeroasele deplasări ale dlui Isărescu dinainte de ’89. O epocă în care cei mai mulți cetățeni nu aveau dreptul la pașapoarte nici ca să meargă într-o țară socialistă, darămite în Occidentul hulit de propaganda oficială. Potrivit CV-ului citat, distinsul cercetător într-ale economiei mondiale n-avea însă nicio problemă să participe la un seminar de studii americane ținut la Salzburg, în Austria (de două ori chiar) sau la o conferință pe tema inflației organizată la New York, în SUA.


Citește și:  „Manole“, un nume de cod prea fierbinte pentru România. Guvernatorul BNR este apărat prin tăcere. Nimeni nu vrea să comenteze dosarul de turnător la Securitate al lui Mugur Isărescu 

Personalități ale vieții politice și publice au evitat să ia poziție după ce „România liberă„ a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.

Evident, atunci când l-am acuzat că este o “fantomă a Securității”, m-am consultat și cu câțiva dintre ofițerii din cadrul CIE (Centrul de Informații Externe). Toți mi-au confirmat că actualul guvernator al BNR a fost, ca să îi citez exact, „omul nostru”. Mai mult, unul dintre ei s-a declarat dispus să vină martor la proces, în cazul în care dl Isărescu m-ar fi dat în judecată pentru calomnie. Așa cum mă amenința, voalat, unul dintre susțintorii săi din presă.

Când colo, n-am primit nicio citație, nici măcar un drept la replică, în care împricinatul să nege acuzația. Nimic. În schimb, am primit un editorial plin de fiere, intitulat “Securistule!”, în care Dan Tăpălagă de la Hotnews îi lua apărarea din oficiu dlui Isărescu. Și în care, deși nu mi se pronunța numele, mi se făcea un proces de intenție pentru “mizeria ventilată la TV”.


Citește și:  Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii | EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ 

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme.

Acum, întrucât am ajuns la faza pe documente, aștept două lucruri. Primul, ca dl Isărescu să-și dea în sfârșit demisia și să plece la pensia grasă pe care și-a asigurat-o. Al doilea, ca dl Tăpălagă să-și ceară scuze publice pentru atacul nedemn la adresa subsemnatului. Puțină demnitate nu strică niciodată.


Citește și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO 

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

 

Loading...

Comentarii

 • ion

  22 martie 2017 7:29

  Peste ani vom afla cine este in spatele lui Orcan.Tipul se lauda tot timpul cu prietenii lui din SRI.

  raspunde comentariului
 • isntr

  21 martie 2017 17:06

  V-am apreciat intotdeuna dar cu timpul vad ca ve discreditati cu acest subiect pe care cineva vi la impus.pacat.Dar de Seban Nicolae cel mai mare dusman al romanilor a-ti auzit?Chiar nu va intereseaza ce face el contra poporului roman?El are un singur tel,sa-si scoata neamurile din puscarie.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  19 martie 2017 10:18

  Rog EVZ sa abordeze subiectul urmator DE CE DNA NU INSTRUMENTEAZA NICIUNUL DIN DOSARELE GRELE, cu prejudicii aduse tarii de sute de milioane de euro. Ca exemple, dosarele Bancorex, Flota, Benzina embargou, Conturile Securitatii, ADS, Crescent, Sterling, Petrom, Rompetrol, Sidex, Alro, EADS, Tel Drum. Ne-au disparut padurile. Au fost desfiintate statiunile de cercetare agricola. Au fost furate CAP-uri. A fost vanduta strainilor o parte uriasa din pamantul Romaniei. Nu mai putem recupera nimic ?

  raspunde comentariului
 • Jan

  17 martie 2017 12:22

  D-nul Orcan ma aseptam ca la aniversarea varstei de 100 de ani sa scrieti un articol despre trecutul de turnator al lui Quintus, cu dovezi, cu documente in fotocopie si cu marturii ale celor turnati. Probabil insa ca Isarescu este o prada mediatica mai mare, desi culpa morala a lui Quintus este deosebit de mare, pt. ca si-a tradat fostii colegi de partid si prietenii cu care a stat in puscariile comuniste.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  16 martie 2017 16:29

  Degeaba ne facem ca nu intelegem. Lovitura de stat din decembrie 1989 a dato Securitatea, ca sa-l inlocuiasca pe Ceausescu, asa cum s-a inteles Brucan cu Gorbaciov la Moscova, cu Ion Iliescu. Si Securitatea a ramas, in continuare, stapana noastra si este stapana si acum. In toate institutiile care ne-au decis soarta au fost prezenti ei, vechii securisti, ori progeniturile lor, ori colaboratorii lor cei mai de incredere. Si, cum bine stim cu totii, n-au permis sa se voteze in Parlament legea lustratiei, care timp de zece ani le-ar fi barat accesul in Parlament, in Guvern, in functii inalte din Ministere, Armata, Politie,Justitie, Parchete, Prefecturi, Primarii, SRI si SIE. Si stiti cine s-a opus cel mai mult ? Valer Dorneanu. Si ce este Dorneanu acum ? Seful CCR. Si cine a fost procurorul general care a blocat cu NUP la PICCJ dosarul 6311-2-2012 cu 7,5 milioane euro evaziune fiscala ? Nitu. Care a tras de pe coperisul Tv in bucuresteni. Si cine a fost stapanul BNR ? Isarescu. Si cine au fost sefii stapanitorilor ? La vedere, doar Iliescu, Voiculescu, Nastase, etc. Si cine a trimis in neant industria, padurile, petrolul, gazele, etc ? Nastase, Tariceanu, Patriciu, Vacaroiu, Hrebenciuc, Ilie Sarbu, etc. Ce vreau sa spun ? Ca prin proteste masive si zilnice de strada, putem impune Guvern neutru si REFERENDUM pentru LUSTRATIE. Nu lasati Justitia in ghiarele PSD !

  raspunde comentariului
 • ??????

  15 martie 2017 20:52

  Avei totuși ceva "probleme" în a afișa comentariile ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  15 martie 2017 20:29
 • Jan

  14 martie 2017 10:53

  D-nul Orcan este complicat sa analizezi astazi activitatea lui Isarescu pt. Romania inainte de '89, cu principiile politice de astazi. Ca sa ma fac inteles, o sa va spun ca Stefan cel Mare ar putea fi condamnat astazi, ca in loc sa primeasca "aliotmanul" de musulmani "refugiati", avandu-l ca "ghid" pe Mahomed al doilea, supranumit Fatih Cuceritorul, cu ajutoare sociale, locuri de cazare, prime de instalare si ursuleti de plus, cum li se cere astazi europenilor, el i-a trecut prin "foc si sabie", i-a tras in teapa si i-a aruncat peste granite pe cei ce au scapat cu viata.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 martie 2017 10:31

  Intreaga tara doreste redeschiderea dosarului Crascent. Sa vedem care a fost rolul lui Isarescu, in calitate de sef al Comisiei canadiene insarcinata de Parlament sa investigheze unde au ajuns sutele de milioane incasate pe activele vandute ale filialelor firmei Crescent si de la ultimele exporturi infaptuite in 1989 de catre respectiva firma a Securitatii. Se stie ca acea Comisie canadiana a fost desfiintata in momentul cand a cerut sa fie arestat Dan Voiculescu, cercetarile indicand ca incasarile de pana la 300 de milioane de dolari si le-a insusit Varanul in totalitate. Ulterior, Voiculescu si-a infiintat cele trei mari companii, in 1991, cu vreo 230 de milioane de dolari, pe care nu a justificat inca de unde i-a avut. Romania libera ar face un mare serviciu tarii, sa ceara Justitiei sa elucideze aceste lucruri si cu ce a fost rasplatit Isarescu sa taca. Pentru tara, este mai important sa recupereze acele sute de milioane furate, decat faptul ca x si y au fost securisti. Pe de alta parte, ,,RL, care a devenit cel mai de incredere ziar al romanilor, poate sa intrebe De ce DNA nu a instrumentat niciun dosar cu prejudicii de sute de milione de euro ? si Cum sa-i mai cerem lui Voiculescu sa restituie sutele de milioane de dolari furati de la Crescent, cand domnia sa nu a retituit nici cele 60 milioane de euro din dosarul ICA ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  13 martie 2017 13:24

  Tot Securitatea e stapana noastra si acum.Securitatea=Sec, nu e moarta. E doar adaptata la conditiile noi. Aproape intreaga putere, cu privire la deciziile majore ale Romaniei, este in mainile ei. Si este atat de bine organizata, incat aproape nimeni nu stie exact cine o conduce. George Maior era seful SRI, dar nu a reusit sa-l faca presedinte pe finul sau, Ponta, fiindca nu a vrut Sec. Coldea primise, pe ocolite, ordine de la Sec. sa-l impiedice pe Ponta sa devina Presedinte. Si n-a devenit. Basescu, cel mai bataios presedinte, abia acum, dupa incheierea celor doua mandate, a aflat ca sefii SRI, DNA, CICCJ, ANI, DIICOT,PSD si cativa miliardari intangibili, se intalneau in fiecare saptamana pe domeniile lui Pescariu unde erau prezenti si Ghita si Dragnea. Asa se explica faptul ca Dragnea nu face puscarie, desi a furat Statul cu sute de milioane de euro si Ridzi e trimisa sa moara dupa gratii ,,ca a organizat serbari de Ziua Tineretului. D-aia Dragnea e seful PSD. D-aia Dorneanu e seful CCR. D-aia Isarescu e seful BNR. D-aia e complot in desfasurare pentru stapanirea Justitiei de catre PSD. Eu il condamn pe Isarescu, pentru ca a acceptat sa fie desfiintata Comisia canadiana, a carei sef fusese numit, lasand pe Voiculescu sa ramana cu 300 de milioane de dolari, pe care ii furase de la Crescent.

  raspunde comentariului
 • Marcu

  11 martie 2017 22:54

  daca ar avea demnitate si-ar da demisia Mugur Isarescu , dar nu are asa , cum nu a avut cand si-a parasit numele de evreu si s-a facut roman.

  raspunde comentariului
 • CHARLIE

  10 martie 2017 15:32

  Daca ii purici bine pe multi "conducatori" ai Romaniei de azi peste o anumita varsta vei constata ca multi au lucrat cu securitate. Exista si o teorie ca Isarescu e neam de evrei, ori da ori nu asta intareste banuiala. La fel l-am vazut pe Dragnea la Zidul Plangerii la Ierusalim. El joaca pe toate nuntile.

  raspunde comentariului
 • Mircea

  10 martie 2017 15:05

  D-le Orcan! Ce s-a intamplat cu Malin Bot si Cartianu? Pai ce faceti, ii indepartati pe cei onesti si corecti? Pacat.

  raspunde comentariului
 • CuminecăcăturaPriori

  09 martie 2017 7:04

  Curățenie de primăvară la casa de toleranță strategică. Casă inaugurată orificial acu 27 de ani la ceremonia de decupare a glorioasei găuri catifelate în kurcubeul tricolor...

  raspunde comentariului
 • ion orcan

  08 martie 2017 17:00

  Intr-o instituție secretă cam mulți cunoșteau acoperirea lui Isărescu! Aveți un acces prea ușor la anumiți oameni pentru interviuri. Mai știu pe cineva care acum a ajuns parlamentar și era prezent la același post TV antisecurist adică B1!

  raspunde comentariului
 • MIHAI

  08 martie 2017 13:08

  Nu cred ca este o mare descoperire a acestui ziarist ORCAN.Este curios faptul ca acest ziarist si,nu numai el,au o predilectie de a blama tot ce a fost bun sau a functionat bine in vechiul regim socialist-nu comunist cum il catalogheaza uniii si altii. Daca a lucrat unde a lucrat si a furnizat informatii pt.u.m.0195 sunt sigur ca a fost si este un om si un patriot adevarat si cu mare atitudine civica,responsabil pt faptele sale,bune sisau rele in viziunea unora. Mai interesativa cum procedeaza ,, organele '' din exterior,din tarile cu democratii consolidate- FRANTA D.S.T. S.D.E.C. , ANGLIA M.I.5.M.I.6 , S.U.A. ISRAEL, GERMANIA -cu B.N.D.-ul lor cu tot si alte tari si atunci sa feceti tot felul de comentarii disgratioase. Daca as avea o putere sisau influenta pe langa dl.presedinte IOHANIS as indrazni sal numesc pe dl. ISARESCU in functia de DIRECTOR AL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE S.I.E.,asa de oha ,sa moara toti dusmanii vechii si noii institutii de informatii in folosul tarii si statului roman.

  raspunde comentariului
 • Chiriac Ion Constantin

  08 martie 2017 6:57

  Acum se vede clar,de ce Mugur Isărescu,nu l-a interesat de banii furați de Voiculescu!

  raspunde comentariului
 • Directorul

  08 martie 2017 6:47

  Cred ca coruptii din ziua de azi sunt mai de actulitate decit fosti securisti. Fiecare tara are Securitate. Nu toti securistii au fost canalii, cum nici membrii de partid communist. Unii au fost si trebue pedepsiti. Dar problema cu guvernatorul bancii as lasa-o la o parte.

  raspunde comentariului
  • Cool

   08 martie 2017 8:09

   E clar! In haosul de dupa '90 numai cei cu epoleti s-au descurcat si s-au umplut de bani, mai ales de banii Securitatii. Si nu le-au ajuns nici banii Securitatii, au mai furat si 27 de ani in continuu miliarde de euro...Si inca fura! Hai sa nu fim inocenti! In Romania ori esti secu' in sistem ori esti sclav. Altceva clasa sociala nu exista!

   raspunde comentariului
 • gancea

  07 martie 2017 21:16

  Acum exista doar trei clase sociale in RROMANICA. 1-Fosta securitate si 2- turnatorii lor care conduc si nu poate nimeni sa-i mai inlature 3 -fraierii care se zbat zi de zi sa supravietuiasca iar a patra clasa nu mai exista fiindca a plecat de mult.

  raspunde comentariului
 • gancea

  07 martie 2017 21:00

  Deci ,asadar si prin urmare,pe timpul lui Teasca raposatul,existau patru clase sociale. Prima,era formata din cei de la securitate,care stateau bine mersi cu fonduri nelimitate si acces oriunde,adica posibilitati nelimitate. A doua clasa o formau cei cu pile la securitate,adica turnatorii care au trait foarte bine si traiesc si mai bine astazi. In a treia clasa intrau cei multi si cu putina minte care s-au nascut din greseala cind nu trebuia si care nu aveau nici de unele si nici de altele dar incercau si ei din rasputeri sa supravietuiasca. Din ultima clasa, fac si eu parte si pot sa-i includ pe toti cei care le-a fost scirba de sistemul comunist si care au facut tot posibilul sa plece din IADUL RROMANICA,cit mai departe pentru o viata corecta si,normala. In special sa nu mai auzim de idiotii ce conduc si idioteniile lor.

  raspunde comentariului
 • Groza

  07 martie 2017 19:16

  La vremuri noi tot noi .Ei s-au imprtit in prima faza in stanga si dreaptala la care au venit si alti parveniti.Au vrut ca in scurt timp sa aibe o stare materiala ca cei din vest ,prin orice mijloace.Romania a procedat ca si altialte tari,dar ei au lucrat pentru Romania sau pentru sefi?

  raspunde comentariului
 • goe

  07 martie 2017 19:02

  Traian Basescu nu a fost securist. Asa spune doar propaganda comunista a pesedeilor.

  raspunde comentariului
 • valy sarmanul

  07 martie 2017 13:13

  Dupa 27 de ani se descopera ca a turnat! Ba voi ne luati de prosti? Vreti sa l scoateti la pensie si nu vrea?Arata docomentul neicusorule!

  raspunde comentariului
 • Ana

  07 martie 2017 11:52

  FELICITARI DOMNULE ORCAN! ASA ESTE, TOTI SECURISTII SI TORTIONARII SE AFLA, INCA, LA CONDUCERE IN TOATE INSTITUTIILE STATULUI SI AU CLANURI MAFIOTE PESTE TOT SI ASA POT CONDUCE ,, DISPERATA ROMANIE,,. AR FI BINEVENITA O PROCLAMATIE TIMISOARA SA FIE ELIMINATI TOTI DIN SISTEM.

  raspunde comentariului
  • node

   07 martie 2017 20:50

   avem doua posibilitati o noua revolutie sau sa dospim in aceasta mocirla comunistoida cu acesti mizerabili care conduc tara si au condus-o aproape 30 de ani, autostrazi bataie de joc ,spitale jalnic scoli mizerabile etc....etc...

   raspunde comentariului
 • InMarmureanu

  07 martie 2017 10:56

  Fraierii de occidentali nici nu stiau ca sunt shpionatzi, de aia dadea burse si invitatii la socialiste! Cum ar mai fc economia mondiala fara dizidenta RSR = prima tara comunista membra a FMI!? Intrebarea e insa cum D hungaria si POLONIA au acumulat asa datorii uriase pana in 1989 si noi NU?! ...pai, nu puteau vorbi cu un anaLfabet oltean ca ceausescu, drept urmare au gasit un alt oltean cu care se putea discuta, altfel decat pasareshte = cip-Cirip, CiRiiiiiiiiiP.

  raspunde comentariului
  • Ella

   08 martie 2017 11:17

   Ai uitat sau nu ai traita in tara in perioada de dipa 1977 deci dupa cutremurul mare cind Ceausescu s-a hotarit sa plateasca toata datoria externa unfometind tara. Sau nu cinosti faza asta ca nu erai nascut inca pe atunci ! Trezeste-te inaibte sa pui intrebari prostezti !

   raspunde comentariului
  • cip-Cip! cip-cip cirip!

   07 martie 2017 11:49

   Sa nu uitam de Cetatea BaniLOr si de UcRaCrAi... o Va!

   raspunde comentariului
 • Roman

  07 martie 2017 10:13

  Astia n-au demitasse d-le Orcan. Si ei si-au trait bine traiul si si-au mincat malaiul. Vestea de azi o astept de 27 de ani. O veste identica o astept si despre fostul sef al diplomatiei romanesti din guvernul Ciolos, un alt "bun" coleg de-al meu.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design