Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, este un idiot. Prin declarațiile sale provocatoare a reușit să strice relațiile Ungariei cu România, Serbia, Croația, Austria și cu mai toată Europa.
Liderii de la Budapesta se dovedesc la fel de primitivi ca și cei români atunci când recurg la stereotipurile istorice pentru a „pune la punct“ Guvernul de București, ca și cum asta ar fi problema Budapestei acum: un război al cuvintelor cu Bucureștiul pe tema istoriei comune și exacerbarea tensiunilor etnice.
Dar Peter Szijjarto are dreptate într-un singur punct. România este condusă de un premier compromis, care de astăzi este judecat pentru corupție. De aceea, credem că pretenția că România nu și-ar putea permite schimbarea Guvernului în contextul generat de criza refugiaților este greșită. Ceea ce nu-și mai poate permite România în acest context, sau în altele, este să continue cu un premier care a ajuns, la propriu, de râsul lumii, cum este Victor Ponta.
Există ceva profund disfuncțional și moralmente greșit la vârful acestei țări. După un sfert de secol de la căderea comunismului, pare că cea mai mare parte a elitei acestei țări este în continuare ancorată în comunismul ceaușist și, mai grav, într-un securism fundamental. Altfel nu pot fi explicate mesajele transmise de Banca Națională și Patriarhie la moartea lui Corneliu Vadim Tudor și nici înmormântarea acestuia cu onoruri militare. Pentru că asta a fost Vadim Tudor: vocea comunismului ceaușist și a securismului național.
Nu „patriot român“, nu om de cultură, nu om politic și în nici un caz jurnalist. Vocea lichelelor naționale care au slujit comunismul ceaușist cu ardoare. A-l omagia pe Vadim Tudor înseamnă a omagia Securitatea și faptul că atât reprezentanții elitei economice și financiare, cât și Biserica și Armata au făcut-o nu este decât o dovadă că Securitatea continuă să rămână o prezență puternică în cele mai importante zone ale societății românești. Și din rândurile acestei mase difuze de lichele securiste a fost recrutat Victor Ponta, semn că și-au crescut moștenitori, o generație nouă care să asigure domnia ticăloșilor asupra României și în viitor.
Ieșirile anti-ungare de săptămâna trecută ale lui Ponta fac parte din arsenalul bunului securist care se vede încolțit și nu mai are altă ieșire. În câteva postări iresponsabile, Ponta a reușit să scoată la lumină aproape toate clișeele istorice despre unguri, descriindu-i drept sălbatici cruzi și violenți, (cvasi)fasciști și asiatici (ne-europeni).
Faptul că Guvernul Viktor Orban a răspuns cu aceeași monedă nu demonstrează decât că Orban și ministrul său de Externe nu au mai multă minte decât Ponta, ceea ce nu le face cinste, dar declarațiile provocatoare au pornit de la București și sunt o producție artificială exclusivă a lui Victor Ponta. Cum Ponta se dovedește încă o dată complet iresponsabil – mai avea puțin și ajungea la Horthy, Avram Iancu și Horea –, iar guvernul Fidesz, așijderea, povara înțelepciunii trebuie să cadă asupra Ministerului de Externe. Domnul Aurescu trebuie să răspundă provocărilor ungare cu moderație, să caute să deschidă o cale de comunicare de care Budapesta are nevoie acum, când își pierde rapid prietenii din regiune și, mai ales, să evite să devină jucăria politică a lui Ponta și a naționalismului său de operetă penală.
Episodul nu este decât o altă dovadă că Ponta reprezintă ceea ce americanii numesc „a liability“, o slăbiciune națională, care trebuie îngrădită și ținută sub control înainte să facă mai mult rău țării din motive pur egoiste. Politica externă a țării este un lucru mult prea important, mai ales în actualul context european, pentru ca președintele și MAE să îi permită unui iresponsabil ca Ponta să o distorsioneze. Ponta s-a dus în studio la Gâdea, unde a vorbit în neștire despre unguri în fața unei hărți mincinoase în care gardul ungar era tras pe toată lungimea graniței dintre România și Ungaria. Or, și Ponta și Orban știu foarte bine că Ungaria n-o să construiască niciodată un gard complet între Ungaria și România, pentru simplul motiv că asta ar însemna să tragă un gard între Ungaria și Ardeal.
Semnificațiile simbolice ale unui astfel de gest ar fi atât de puternice în primul rând în rândurile maghiarilor de o parte și de alta a graniței, încât ar avea un efect devastator asupra Guvernului de la Budapesta. Toată lumea știe acest adevăr simplu și disputa despre gardul de 26 sau 70 de kilometri n-ar trebui să fie decât una tehnică, de cooperare privind prevenirea imigrației ilegale. MAE a avut dreptate să caracterizeze decizia ungară drept una inamicală, de vreme ce ungurii au luat decizia fără să ne anunțe, dar de la a sancționa comportamentul provincial și stupid al Budapestei la a compara Ungaria cu dictaturile din Orient și a da afară Ungaria din Europa e cale lungă.
Cum am afirmat și la început, însă, provincial și stupid cum este, ministrul ungar de Externe are perfectă dreptate atunci când îi cere lui Aurescu „modestie“ pentru că reprezintă un premier penal. Ceea ce nu înseamnă altceva decât că, așa, cu credibilitatea știrbită de modul în care Ungaria a gestionat criza refugiaților, Guvernul Orban tot este mai credibil în Europa și în lume decât Guvernul Ponta, iar Peter Szijjarto știe acest lucru. Practic, începând de astăzi, oricărui reprezentant al României angajat într-o negociere cu partenerii noștri occidentali la Bruxelles sau oriunde altundeva i se poate închide ușor gura cu reproșul că reprezintă un prim-ministru compromis, judecat pentru corupție. Cu fiecare zi în care Ponta se agață de scaunul de la Palatul Victoria, poziția internațională a României este slăbită, iar forța de negociere a Bucureștiului este anihilată, pentru că nimeni nu poate pune vreo bază pe vorbele unui Guvern lipsit de credibilitate. Cu fiecare zi de proces, Ponta face deservicii enorme României. Acest lucru va trebui să-i devină foarte clar și președintelui Klaus Iohannis, care pornește de pe o poziție mult slăbită pentru a susține punctul de vedere al României la Summit-ul UE într-un moment cel puțin delicat.
Este limpede, așadar, că menținerea lui Ponta la putere costă prea mult România pe plan european și internațional pentru ca țara noastră să-și mai poată permite luxul de a avea un premier judecat pentru corupție și iresponsabil. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă cât mai repede și PSD, dar mai ales securiștii care l-au susținut și îl susțin.
Dacă este adevărat ceea ce sugerează Cătălin Predoiu, că Ponta este menținut la Palatul Victoria de grupuri de interese care au nevoie de el pentru a-și asigura contracte profitabile, atunci vorbim despre un motiv pentru care omul acesta toxic a devenit mult prea costisitor pentru România și trebuie să plece cât mai urgent.