7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCât de aproape suntem să pierdem bătălia cu corupţia? | OPINIE

Cât de aproape suntem să pierdem bătălia cu corupţia? | OPINIE

Un principiu halucinant enunţat în octombrie anul trecut de fostul europarlamentar Adrian Severin a devenit literă de lege tocmai la facultatea care pregăteşte următoarele generaţii de judecători, procurori şi avocaţi ai României.

„Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt“, declara politicianul, cu o lună înainte să fie condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

„Dacă o lege este încălcată de prea multe ori, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul“, susţinea cel care este, dincolo de activitatea politică, doctor în drept şi profesor de dreptul comerţului internaţional.

Ceea ce trebuia să rămână doar un gând disperat al unui condamnat penal care nu şi-a acceptat vina, a luat de săptămâna trecută forma unei şocante hotărâri oficiale a Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti.

Conducerea instituţiei de învăţământ superior a decis ca, din această vară, să elimine obligativitatea prezentării unei lucrări de licenţă la finalul ciclului de studii, pe motiv că aceste teze sunt oricum excesiv plagiate. „Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrări de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile“, a fost argumentul suprem al decanului Facultății de Drept, Flavius Baias.

Profesorul universitar a explicat că nu se justifică achiziţionarea unui soft de vânare a plagiatorilor, nu doar pentru că acesta costă zeci de mii de euro, ci şi pentru că presupun un efort uman îndelungat, căci programul funcţionează cu o bază de date ce trebuie încărcată manual cu texte. Prin urmare, decanul a preferat să se declare învins: „Nu avem cum să controlăm fenomenul“.

Altfel spus, Flavius Baias, conducătorul unei instituţii care pregăteşte judecători, procurori şi avocaţi,  susţine că boala corupţiei e atât de înrădăcinată în societatea românească încât a metastazat şi tot ce mai putem face este să asistăm pasiv la moartea inevitabilă a organismului care ne cuprinde pe toţi.

Frauda a învins chiar şi tinerele generaţii în care ne puneam toată speranţa, ne sugerează profesorii de la Universitatea Bucureşti şi, după cum ne-a avertizat deja Adrian Severin cu o lună înainte să intre în închisoare, dacă toţi fură, cel mai simplu este să schimbăm legea, că nu putem schimba poporul, fie el şi poporul de studenţi.

Incredibila situaţie este de natură să ne demoralizeze. Chiar nu poate scăpa România de hoţie? Chiar nu pot românii să îşi reformeze mentalităţile? Sunt corupţii mai mulţi şi mai puternici decât oamenii cinstiţi?

Anul 2017 se conturează încă din prima lună ca unul decisiv în ceea ce priveşte răspunsul la aceste întrebări.

Să nu îl irosim.


Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale, pe Facebook

sau pe Twitter

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă