Prim-ministrul ar putea să-și păstreze funcția până când magistrații vor demonstra că și-a ajutat baronii să privatizeze funcțiile statului sau va fi, poate, nevoit să plece chiar mai devreme, dacă oamenii lui de bază din teritoriu se revoltă împotriva lui, speriați de amploarea anchetelor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Menționarea Cabinetului prim-ministrului în decizia de arestare preventivă a baronului de Mehedinți, Adrian Duicu, ca locul în care s-a desfășurat traficul de influență sugerează deja că implicarea lui Victor Ponta ar putea fi mai substanțială. Ce a făcut, de fapt, premierul României? L-a primit la Palatul Victoria pe șeful Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, i-a ascultat dorințele și, pentru a i le putea îndeplini, l-a chemat la Guvern pe șeful Poliției, Petre Tobă. Pentru început, Duicu i-a cerut lui Ponta să-l mențină pe unul dintre oamenii săi de încredere, Constantin Ponea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, în funcția pe care o are, iar apoi să-l promoveze în structurile centrale ale Ministerului de Interne.
La discuțiile care au avut loc acum un an, potrivit stenogramelor procurorilor anticorupție, ar fi participat ministrul de Interne de atunci, Radu Stroe, și șeful Poliției, recent înaintat în grad de Traian Băsescu. Petre Tobă a ocupat funcții de vârf în Poliție încă din 2003 și nu va dori să facă jocul nimănui, dar mărturia lui în acest dosar ar putea arăta cine ce fel de trafic de influență face.
De pildă, dacă Victor Ponta l-a chemat pe șeful Poliției la Guvern de dragul baronului Duicu și pentru a-i rezolva acestuia obligațiile, înseamnă că premierul este părtaș la trafic de influență? Sau Adrian Duicu este singurul vinovat? Răspunsul grăbit al prim-ministrului – că nu s-a implicat deloc în acest caz, dar că și dacă ar fi făcut-o nu ar fi fost nimic ilegal – arată exact ceea ce gândește Victor Ponta: el este prim-ministrul și are în subordine toate instituțiile guvernamentale, așa că poate face orice. Orice vrea sau orice i se cere de la partid. Fiindcă așa a învățat, la începutul carierei sale, de la Adrian Năstase. Tânărul premier nu a înțeles, însă, și lecțiile primite de mentorul său, așa că repetă greșelile lui.
Baronul de Mehedinți avea o datorie majoră față de inspectorul Ponea, pe care trebuia să-l promoveze în structurile de sus ale Poliției, fiindcă sora acestuia, judecătoare la Craiova, l-a salvat de un dosar de incompatibilitate care l-ar fi putut lăsa fără funcția de șef al Consiliului Județean. În aceeași factură intra și aducerea soției lui Ponea într-o funcție de conducere la DNA, iar ministrul Justiției s-a grăbit în toamna trecută să achite această datorie și a făcut propunerea, chiar dacă, în cele din urmă, lucrurile nu au putut fi duse la bun sfârșit.
Episodul Duicu este doar o mostră a felului în care premierul a fost îngenunchiat de baroni și a felului în care au fost construite rețelele de interese ale acestora, încercând fiecare să acapareze și părți ale centrului. Duicu, de la Mehedinți, urma să aibă protecție atât în interiorul Poliției, cât și în DNA, dacă planurile sale nu ar fi fost date peste cap de procurorii anticorupție.
Dacă fiecare baron al PSD își revendică în același fel câte o halcă pe care apoi Victor Ponta i-o face cadou, România se va transforma în terenul de joc al acestor oameni puternici, care îl conduc pe prim-ministru. Radu Mazăre este doar o altă față, mai lacomă, a aceleiași monede. Mazăre voia să pună mâna pe cel mai mare port la Marea Neagră, într-o perioadă în care frontierele estice ale țării ar putea deveni vulnerabile.
Cât timp va mai rămâne Victor Ponta în funcția de premier? Până va termina de privatizat Guvernul și instituțiile publice între membrii de seamă ai PSD? Până va muta țara de pe o orbită pe alta? Sau până când procurorii vor găsi destule probe pentru a arăta că se află în cârdășie cu cei pe care îi apără indiferent de numele pe care aceștia le poartă: Duicu, Mazăre, Prioteasa, Constantinescu etc.?