-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPactul-bumerang

Pactul-bumerang

Dupa parerea liderilor majoritatii parlamentare, candidatul Traian Basescu nu mai are nici o sansa sa castige un nou mandat de presedinte. Victoria lui Mircea Geoana este data ca sigura de catre social-democrati din momentul in care Crin Antonescu a trecut PNL in gradina cu trandafiri rosii a PSD. Liberalii cred si ei in izbanda pesedistului atat timp cat au fost de acord cu semnarea "Parteneriatului pentru Timisoara" intr-o atmosfera tensionata, dupa un sir de discutii avute la Bucuresti in prezenta lui Klaus Iohannis. In noua formula politica, prezidentiabilul Geoana nu ar avea cum sa mai piarda alegerile din 6 decembrie indiferent de ce se va intampla la confruntarea directa televizata dintre cei doi politicieni, programata in aceasta saptamana. De unde rezulta ca efortul disperat al lui Basescu de a atrage electoratul liberal de partea sa este vazut ca o pierdere de timp si de resurse financiare cata vreme verdictul a fost deja dat.

 

Ca atare, presedintele s-ar cuveni sa faca pasul inapoi si sa-si recunoasca infrangerea in fata contracandidatului inainte de scrutinul de duminica, unde Geoana, incurajat de aliatul Antonescu, este convins ca va avea in plus – atentie! – doar cateva mii de voturi, poate sute. Asa cum stim, in sondajele facute de prieteni dupa primul tur, intens prezentate de televiziunile sustinatorilor, liderul PSD era cotat cu 56 la suta, pentru ca in prezent, dupa ce actualul presedinte a fost acuzat ca a lovit cu pumnul un copil in urma cu cinci ani, sa fie vazut aproape la egalitate cu Basescu, situatie confirmata de mai multi politicieni prezenti ieri la Timisoara. Nu intamplator am readus vorba de acest oras-simbol pentru Revolutia romana. Dupa 20 de ani de "stupid people" – amintiti-va de vorbele lui Brucan rostite prin ’90 –, ne este dat sa vedem un eveniment ce nu credeam ca va mai fi posibil in aceasta tara. La Timisoara, pesedistii lui Mircea Geoana si-au dat intalnire cu liberalii lui Crin Antonescu, in prezenta taranistilor lui Ciuhandu si Sarbu, pentru a semna un document politic electoral, in masura sa ajute un candidat al unui partid descendent din Partidul Comunist sa castige functia de presedinte al Romaniei. Noutatea nu o constituie prietenia dintre social-democrati si liberali, care se lupta ca Sf. Gheorghe cu balaurul de la Cotroceni, si nici, poate, acordul dat de taranisti, in numele proiectului seniorilor PNTCD, chiar al lui Corneliu Coposu,  de a se alatura unei aliante de conjunctura pestrita ideologic. O precizare: constructia politica a seniorului, de care vorbea fericit crestin-democratul Sarbu,  se referea la inlaturarea lui Ion Iliescu, nicidecum la sprijinirea lui si a partidului sau. Era in 1995. Este o bazaconie sa crezi ca omul politic Coposu ar fi acceptat vreodata  sa semneze acorduri de colaborare cu fostii demnitari comunisti, aflati astazi in spatele unor politicieni cum este Mircea Geoana.

 

O spun direct, ceea ce s-a petrecut ieri la Timisoara, oras-simbol al luptei pentru libertate, constituie un atentat la memoria victimelor din decembrie 1989. Mai trebuia ca Ion Iliescu sa fie de fata la parafarea asa-numitului "Parteneriat pentru reconciliere nationala", pentru ca tacamul nesimtirii sa fie complet. Cu siguranta, huiduielile timisorenilor, atatea cate au fost, sunt intemeiate. S-au fortat lucrurile atat de mult, incat la Timisoara se doreste sa predomine antipatia fata de  Traian Basescu, si nu frica de revenire la guvernare a unui partid cu radacina in fostul PCR. Facand aceste constatari, nu pot sa nu observ implicarea directa a PNL in sprijinirea PSD pentru recastigarea puterii. Crin Antonescu spera ca va da lovitura cu Iohannis in lupta cu Basescu. Are convingerea ca face o politica buna pentru liberali daca intareste angajamentul in Piata Operei sa-i ajute pe unii ca Nastase, Iliescu, Hrebenciuc sau Vanghelie. Inainte de primul tur ii lovea din toate partile, azi pesedistii sunt laudati.

 

Mai mult, Antonescu, dupa ce a pierdut sansa de a castiga presedintia, poate ultima, a stat linistit la prezidiu alaturi de Geoana, in timp ce timisorenii, revoltati de ce le este dat sa vada si sa traiasca dupa 20 de ani de la Revolutie, strigau lozinci antiiliesciene si anticomuniste, iar fortele de ordine le-au raspuns cu spray-uri lacrimogene. Unde or fi valorile liberale? Dar ale taranistilor? S-a mutat oare "Proclamatia de la Timisoara" in Bd. Kiseleff? Pentru ca am vazut cat de tulbure este doctrina unor partide si ce forma poate lua reflexul de apropiere de un fost demnitar comunist, gest surprinzator si neasteptat pentru multi, simt nevoia sa-l intreb pe Crin Antonescu daca stie cu cine va negocia functiile pentru viitorul guvern in situatia in care Geoana iese presedinte.  Pai, cu cine altcineva decat cu Iliescu, Hrebenciuc sau Vanghelie, intrucat PSD nu va mai avea sef? Liberalul va cere functii de la oameni impotriva carora a militat constant in campania electorala premergatoare primului scrutin. Va sta cu mana intinsa impreuna cu Iohannis la baronii pesedisti, ca un milog, vazand cum cele mai bune posturi  de ministri vor fi atribuite partidului al carui candidat a castigat alegerile.

 

Sigur, lucrurile pot sta si altfel. Alianta poate s-o tina asa pana la sfarsitul campaniei electorale, proclamand victoria  lui Mircea Geoana, ca si cum alegerile de duminica nu s-ar mai tine. Cu toate greselile comise in acest mandat, unele de neiertat, Traian Basescu are sansa lui, iar acest lucru trebuie recunoscut si de Antonescu. Din acest motiv staff-urile electorale vor fi cu ochii pe urne si pe numararea voturilor.  Diferenta dintre cei doi candidati aproape ca nu exista astazi. Dupa cele intamplate ieri la Timisoara, unde au fost de toate, in afara de "reconcilierea nationala" propusa de Alianta, Mircea Geoana ar putea avea insa de pierdut. Poate mai mult decat a avut Basescu din cauza filmuletului prezentat de televiziunea Realitatea.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă