Nu mai trageți în cei mai triști și bolnavi bătrâni din Europa

de Razvan Chiruta , 25 august 2014 - stire actualizata la ora 10:47, 01 martie 2015
Nu mai trageți în cei mai triști și bolnavi bătrâni din Europa

România este țara cu cei mai triști bătrâni, titra la începutul acestui an un important post național de televiziune, după ce Eurostat a făcut public un studiu care arăta că nota la satisfacția vieții” dată de românii de peste 64 de ani a fost de numai 6,2 din 9 puncte posibile.  În vreme ce în țările civilizate cei de vârsta a treia se declară mai mulțumiți de viața lor chiar mai mult decât tinerii de 20 de ani, la noi e tocmai pe dos, arăta Pro TV.

Bătrânii României, mai bolnavi decât cei ai Europei, scria și un important ziar național, în urmă cu doi ani, pornind de la același Eurostat, care arăta că românii au cea mai scăzută speranţă medie de viaţă la naştere din toată Uniunea Europeană. „Femeile de 65 de ani au o speranţă de viaţă de 17,2 ani, însă numai 5 ani din aceştia sunt, în medie, fără probleme medicale. Adică, statistic, între 70 şi 82,2 ani se vor chinui cu bolile şi dizabilităţile”, menționează Adevărul.

V-ați plictisit deja să citiți statistici pesimiste, care deocamdată, la cei 30-40 de ani ai dumneavoastră, vă fac să dați din mână enervat și să spuneți, „Ei, mie nu o să mi se întâmple asta”? Îmi pare rău, dar mai urmează și alte date.

România are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa, arată o revistă economică. În trimestrul I al acestui an a fost de 845 de lei, adică doar 190 de euro, potrivit Capital. În același timp, în Luxemburg un pensionar primește 3.000 de euro, în Italia - 1400 de euro, iar în Franța, în medie, 1100. Chiar și în Polonia și Cehia pensiile ajung la circa 400 de euro.

În fine, românii alocă pentru mâncare 41% din veniturile lor, aceasta fiind cea mai mare pondere din Europa, în condițiile în care doar prețurile sunt aliniate la Occident, nu și salariile, după cum au simțit asta majoritatea cetățenilor în ultimele două decenii.

Dacă ați avut răbdare să citiți până aici, vă întreb: și atunci de ce ne mirăm că bătrânii reprezintă electoratul cel mai ușor de manipulat? Acum, noi suntem tineri, mulți relativ bine plătiți, ne permitem să ieșim cel puțin la o bere în oraș, dacă nu măcar într-o vacanță în străinătate în fiecare an.

Dar un bătrân ce poate face, când are cea mai mică pensie din Europa, care abia îi ajunge de mâncare, întreținere și medicamente pentru bolile lui mai multe decât ale bătrânilor din Europa? Evident că e obligat să stea închis în casă, locul până la urmă cel mai economic, să privească la televizor, distracția cea mai ieftină. Iar această izolare nu poate duce decât la frustrare, o stare care trebuie vărsată cumva. Și aici intervin politicienii fără scrupule și jurnaliștii corupți care au învățat, în 25 de ani, cum să canalizeze frustrări pentru propria folosință.

„Dar bătrânii își merită soarta, au tolerat comunismul, l-au votat pe Iliescu”, veți spune - și multă vreme am susținut și eu același lucru. Parțial cred că m-am înșelat și voi explica de ce.

Regimul comunist a fost unul „șmecher” și, ca orice regim autoritar, nu a avut scrupule. Autoritățile dictatoriale comuniste nu s-au mulțumit doar să-i bage la pușcărie pe cei care vroiau mai mult de la viață, ci au intervenit până la cel mai mic nivel pentru a anihila orice dorință a omului de a progresa.

De ce credeți că statul le oferea românilor, fără prea multă bătaie de cap din partea acestora, mult invocatele în ziua de azi locuri de muncă și apartamente? Pentru că e una dintre cele mai bune căi de a-l opri pe cetățean să mai aibă inițiative proprii. Până la urmă, în ziua de azi, tinerii care se luptă să-și cumpere un apartament sunt obligați, implicit, să muncească tot mai bine și tot mai mult și, de la un punct încolo, asta îi obișnuiește să vrea mai mult de la viață. Și apoi de la regimul care-i conduce.

Comuniștii au făcut tot posibilul ca „omul nou” să devină un personaj plafonat, care se mulțumește trei decenii cu același loc de muncă, din care știe că va ieși la o pensie călduță, nebănuind că tocmai această cale ușoară prin viață este capcana pentru ca el să devină un animal docil, numai bun de subjugat. Un psiholog a propus în acele vremuri ca fiecare angajat să treacă printr-o reconversie profesională, la 40 de ani, tocmai pentru a nu se plafona, dar lucrarea sa a fost cenzurată, iar propunerea sa interzisă. Statul nu avea nevoie de oameni proaspeți.

Apoi a venit revoluția, iar acest dolce far niente” înșelător s-a prăbușit în 1989, într-un moment în care pensionarii pe care azi îi blamăm aveau 35-40 de ani. Adică, erau deja la jumătatea unei vieți în care regimul comunist făcuse totul să le omoare inițiativa individuală. Pentru unii, tranziția spre capitalismul mult visat – sălbatică, fără reguli – a fost un șoc. Unii s-au trezit la 40 de ani că nu știu să facă decât un singur lucru – pentru că nimeni nu-i pregătise pentru altceva - și nici pe acela nu-l mai pot face, pentru că fabrica lor s-a închis peste noapte. Și au început următorii 20 de ani în care, în loc să se bucure că sunt la apogeul vieții, s-au trezit aruncați într-un malaxor în care tot felul de personaje devenite „patroni” le hotărau destinul după chef, fără reguli și fără nici o protecție din partea autorităților acum democratice.

Iar la finalul acestor două decenii, când credeau că au scăpat, stând pe la cozi pentru televizoare și frigidere noi cum nu-și mai luaseră mulți de la revoluție, a venit o a doua criză, cea economică, care i-a lovit și mai tare.  Mulți dintre pensionari și-au făcut credite de consum – mici, dar împovărătoare la băncile capitaliste ale căror metehne nu le cunoșteau și nici nu-i interesaseră până atunci.

Așa încât, la finalul unei vieți aflate la cheremul istoriei, și consider că expresia nu e o exagerare, acești oameni s-au trezit cu cele mai mici pensii din Europa, cei mai bolnavi din Europa, cei mai triști din Europa. Parțial, e și vina lor că au acceptat toate acestea.

Dar să fim sinceri cu noi: câți dintre cei care acum ne simțim revoluționari am fi fost la fel într-un regim represiv. La urma urmei, eu cunosc câțiva politicieni tineri și câțiva colegi jurnaliști de vârsta mea din care ar fi ieșit niște turnători clasa  I dacă s-ar fi născut mai devreme.

Și atunci care e soluția?, veți întreba. În primul rând, înainte de a-i înjura pe bătrâni pentru plimbări duminicale pline de ură, mai bine am blama și acționa împotriva unor instituții ale statului, precum Consiliul Național al Audiovizualului, care permit unor posturi private de televziune să incite la ură.

Iar al doilea rând, în loc să ne ascundem într-un bar șic din Centrul Vechi, disprețuindu-i pe bătrâni și lumea prost construită de ei, mai bine am ieși în stradă și la vot și pentru a acționa împotriva politicienilor care încurajează și profită de această lume pe dos.

În fine, înainte de a arunca cu pietre în bătrâni, trebuie să avem în vedere următorul lucru evident: tinerețea în sine nu e o calitate, așa cum bătrânețea nu e un defect. Nu de alta, dar s-ar putea să ți se întâmple și ție.  

Comentarii

 • John Ahmed

  30 mai 2016 13:04

  Sunt un creditor privat și investitor, Ai nevoie de un împrumut legitim, onest, cu reputație și rapid? Vă pot ajuta cu 100 împrumut de garanție, sunt oferind de afaceri și de credit individual, Mai mult, de asemenea, vom finanța tot felul de proiecte. Pentru mai multe detalii contactati-ne la russell.credit40gmail.com

  raspunde comentariului
 • dna Nora

  02 aprilie 2015 1:23

  Ai nevoie de un împrumut de urgență? esti in datorii? aveți nevoie de împrumut de urgență să-și refinanțeze loc ?, ai fost refuzat de banca ta, nu vă faceți griji mai, serviciile noastre sunt Rapid, ușor și împrumuturi Secure acum în orice circumstanțe. Împrumuta până la 2,000 Eur - 1,000.000 Eur de azi! Contactati-ne cu informatii împrumut la acest e-mail noramildred.loanshotmail.comNotă Veți aștepta un răspuns preliminar și finanțare în 24 de oreSalutari.dna Nora

  raspunde comentariului
 • geru

  03 septembrie 2014 20:36

  Ma tem ca batranii astia tristi o sa dea buzna sa-l voteze pe Victoras Ponta sau pe alt carlan din herghelia lui Ion Iliescu- KGB. Boala nu o sa-i impiedice sa voteze din nou cu mafia. dimpotriva! Astfel, cu voia dumneavoastra inca o data Romani va ramane ultima pe toate listele, exceptandu-le pe cele cu catastrofe.Nu vad de ce sa plangem de mila ignorantilor care nu vor sa paraseasca secolul trecut si tarasc o natiune intreaga inapoi! Adevarul nu trebuie ascuns ca sa menajam prostia, dimpotriva ! toti trebuie sa isi asume responsabilitatea, indiferent de tristete si de boala. Dupa parearea mea tristetea si boalile tratate asa cum se trateaza bolile in sistemul sanitar romanesc sunt consecinte ale unui vot stramb de 25 de ani, iar reciproca nu e valabila. D-le Chiruta, hai sa nu neglijam care e cauza si care e efectul.

  raspunde comentariului
 • Eu, Andreea

  01 septembrie 2014 22:41

  Cu toate ca sunt foarte de acord cu ridicarea semnalului de alarma privitor la situatia si perspectivele majoritatii oamenilor in varsta din Romania, si cu toate ca sunt in general 90 de acord cu acest articol, nu pot sa nu remarc niste catalogari eronate - cred eu - ale unor situatii sa le zicem asa din epoca comunista - "Dolce far niente" ...? - chiar si doar mentiunea parerii altora "își merită soarta, au tolerat comunismul"... - "lumea prost construită de ei"... pornind de la ce si avand ce anume la dispozite de fapt ? Comunismul a fost impus cu forta in Romania. Comunistii au castigat in alegeri masluite si stim cu totii ce-a urmat arestari, nationalizarea, abuzuri.Unul dntre lucrurile pe care mi le amintesc din comunism eu fiind copil elev era o anume frica la nivel psihologic, frica cu care te obisnuiai... dar care marca viata oamenilor, nu puteai sa faci abstractie de ea. Ai mei nu se sfiiau sa vorbesca acasa despre ce se intampla.In principiu, da, BRAVOpentru articol, dar comunismul cred eu ca a insemnat mult mai mult rau si a fost mult mai traumatizant, si vina nu cred ca sta in cei care a trait in perioada aceea si au ales sau n-au avut de ales sa-i supravietuiasca

  raspunde comentariului
 • bunica

  01 septembrie 2014 12:23

  Acesti batrani sunt dezarmati si tristi.Cu greu isi duc crucea grea.Poate exemple prin "povestea reala a unui pensionar"ar fi mult mai graitoare.Cautati dvs.sau propuneti modalitatea de ai cauta pe bunicii nostri,intrebandu-i cum isi duc traiul.Da! Au muncit pe vremuri de care nu sunt vinovati.Au fost supusi fiindca alte solutii nu aveau.Dar oricat de nemultumiti si realisti au fost...Si-au crescut si educat copiiii nu i-au abandonat.Acestia fac parte din generatia actuala si multi dintre sunt de nadejde atat la locul de munca cat si familii. Cati tineri casatoriti isi cresc copiii numai cu ajutorul bunicilor?! Cati pensionari isi ajuta copiii cu o banii din bruma de pensie?! Stiati?1 Cautati-i! povestile lor odata scrise vor arata adevarata realitate.Cine nu are batrani sa-i cumpere! Mama-bunica este sfanta!Nu uitati !! printre acesti batrani sunt si cercetatori anonimi din nefericire profesori,artisti,medici...etc exceptionali in activitati-le -foste ,efectuate. Le doresc sanatate!cred ca acest articol este cam primul "inchinat "batranilor nostri.Multumesc!

  raspunde comentariului
 • Iulius

  31 august 2014 7:32

  Un articol foarte bun, felicitari autorului.

  raspunde comentariului
 • geru

  30 august 2014 11:54

  in 90, la votul din Duminia Orbului, majoritatea pensionarilor romani nu erau cei mai tristi si cei mai bolnavi din Europa, dar au ales sa voteze masiv pentru Ion Iliescu.Ei au schimbat soarta unui popor intreg, i-au fortat practic pe copii si pe nepoti sa emigreze in toate colturile lumii, doar ca sa le fie lor bine. Dupa aceea au continuat pe aceeasi linie, au votat exact ce au vrut, dupa cat i-a dus capul, deci nu vad de ce nu am spune lucrurilor pe nume. La ce folosesc menajamentele? Eu ii deplang doar pe pensionarii care s-au dezis de trecutul reprezentat de mafia bolsevica. adica o minoritate foarte redusa. Imi pare foarte rau de ei, ca sunt nevoiti sa plateasca pentru imbecilitatea majoritatii

  raspunde comentariului
 • marginean

  28 august 2014 16:36

  de ce nu faceti si relatia intre cat timp a lucrat, cat a contribuit cel ce primeste de ex. in Germ. o pensie de 800 de euro media la femei, varsta 65 de ani si romanca care s-a pensionat la 50 de ani, si-a ingrijit nepotii inca 15 ani si a luta de la stat 300 de euro lunar? Cat plateste chirie nemtoaica, romanca nu plateste nimic ca sta in apartament propriu, cat impozit, asigurare de sanatate, intretinere plateste nemtoaica si cat romanca, cat costa viata in Germ. si cat in Ro. atunci puteti trage o concluzie ca pensiile sunt mici, dar pe merit.

  raspunde comentariului
 • viv

  27 august 2014 18:45

  ion Mititelu. Nu stiu daca esti pensionar, dar de prost esti prost si inca rau. Stii care este pensia medie a celor cu vechime si cu contributivitate integrale? Stii cate pensionari din acestia, adevarati, exista din totalul pensionarilor? Ai uitat ca Boc, fie si la dispozitia lui Basescu a majorat pensiile de la cativa lei la minim de 350 lei si stii de unde? Din pensia cuvenita celor care au muncit si au contribuit peste 30 de ani. Stii cati activisti a trimis Iliescu in pensie si la ce varsta si cu ce pensie, care n-au contribuit la fond? Dar cei din armata, la ce varsta li s-a acordat o pensie, pe care o cumuleaza cu salariul? Ce mare gaura la covrig a dat Dogaru, un istoric,colonel de paie, care nu putea primi grade daca nu propovaduia marxismul si socialismul stiintific si azi urla dupa pensii mari. Cu ce a fost mai utila munca lui decat a oricarui muncitor care producea lucruri folositoare pentru societate? Si de ce sa nu se respecte principiul contributivitatii pentru toti? Daca s-a dovedit ca prestezi o munca de o mai marte importanta, ai primit salariul corespunzator pentru ea, iar la iesirea la pensie, daca ai avut salariul mai mare ai si pensia mai mare.Atunci, de ce este nevoie de pensii speciale, cum se justifica aceasta diferentiere dupa ce nu mai lucrezi, acesti pensionari mananca cu doua guri? Si cate excedente din fondul de pensie au fost trecute la bugetul de stat dupa revolutie? Si de ce guvernele au iertat firmele de stat de plata contributiilor la pensii si somaj, inainte de privatizare, dar salariatii lor au fost scosi la pensie? De unde au fost plartiti, din contributiilor salariatilor de la privati.E o porcarie comunista sa numarati pensionarii adevarati cu cei fabricati de guverne dupa revolutie, adica cu cei scosi anticipat la pensie, cu handicapatii inchipuiti si cu pensionarii fabricati de guverne, care n-au contribuit la fondul de pensii?.De ce nu s-a aplicat acel procent de 1 din valoarea privatizata a intreprinderilor pentru fondul de pensii? Adica, nu ni s-au dat salarii pentru ca trebuia sa facem fabrici pe care le-am vandut dupa revolutie si acum se fura tot din pensia cuvenita celor care au muncit pentru a se acoperi incapacitatea guvernelor de a asigura locuri de munca.Si uite-asa, pe multi dintre cei cu pensia minima garantata, i-am transformat in lenesi, mai ales la tara unde nu mai gasesti pe cineva sa dea cu sapa, pentru bani. Cat despre revolutie, acum 25 de ani s-ar fi putut face fara noi, care eram cei cei multi si in putere? Si acum am ajuns sa fim blamati de niste nulitati, lucratori cu gura, precum propagandistii de teapa lui Iliescu si a activistilor din vremea lui...Si nu uitati, asa cum suntem, stam la coada ca sa ne platim impozitele...

  raspunde comentariului
 • cb

  26 august 2014 16:34

  Ai pus punctul pe i este adevarat vina o purtam toti incepand cu guvernele postdecembriste Nu a fost gandita o strategie ci numai solutii de moment am ajuns sa avem conditii mai bune in inchisori decat pentru pensionari avem legi pentru animale dar nimic pentru pensionari E drept a venit criza si tata cu pensia taiata a trecut de partea lui Voiculescu acu e mort masuri reparatorii nu isi au rostul.Cauze coruptie stat mafiot politicieni pusi pe capatuiala o industrie comunista supradimensionata .Iliescu a preferat furtul si pensionarea in vest sunt atatea profesii dezvoltate care vin catre batrani noi nu avem copii dar avem profesori si facultati supradimensionate fara rezultate si nu am auzit de profesori si pedagogi pentru batrani caci sa o spunem direct batranii devin copii ,am exportat asistente si nu am dezvoltat fizioterapeuti pentru batrani dar le platim medicamente deci lipsa de interes de viziune .Insistam in greseli ca suntem originali muncim la coduri rutiere desi putem adopta unul cu rezultate bune in vest fara sa ne acuze nimeni de plagiat ,nu folosim roata o discutam in parlament si din rotunda ajunge ovala iar noi suferim

  raspunde comentariului
 • c.g.

  26 august 2014 8:33

  Pt.Stefan A.Stimate domn ,toate pensionarile de dupa dec.'89,atat la civili cat si la militari,s-au facut pentru a accede in U.E si N.A.T.O.,nu mai intru in amanunte !Din aprox.8 milioane locuri e munca in dec'89 s-a ajuns la aprox 4,5 mil locuri de munca in 2014...!Nr.pensionarilor este undeva la aprox.5,3 milioane si este in scadere vertiginoasa,din cauze de biologie...,MAI CLAR CIMITIRELE DEVIN NEINCAPATOARE ...!Ambasada SUA de la Bucuresti,spunea in 2012 ca economia subterana,coruptia,in ROMANIA se cifreaza la circa -40 MILIARDE DE EUROANUAL,adica in tara asta se fura ca in codru!Ingustarea economiei subterane, coruptiei,ar fi o sursa de cresterea salariilor,pensiilor,bineinteles pe un trend de INVESTITII,LOCURI DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI....!Mentalitatea paguboasa din timpul tovarasiei,de smecherie cu prefacutul in munca ,cu vai'tatul,cu fentarea,,trebuie parasite prin educatie,invatamant...,prin revenirea in tara a unei parti din milioanele de romani care au muncit in productivitate,in zone civilizate,in care dotarile si conditiile de munca au dus lumea respectiva la un standard de viata ridicat,trebuie sa creasca initiativa privata a individului prin masuri economice stimulative din partea guvernantilor ROMANIEI,aici este o sursa importanta de alungarea saraciei de ROMANIA,trebuie parasit capitalismul de cumetrie ,democrtaia originala...! Ar mai fi de comentat...,sa auazim si de mai bine ! p.s.-cea mai buna smecherie pe lumea asta este ...MUNCA !

  raspunde comentariului
 • Europenali

  26 august 2014 5:26

  Din pacate, deocamdata nu exista solutie pretabila acestui popor. Romanii sunt o natie semibarbara, labila, fara caracter, greu de educat si evoluat.

  raspunde comentariului
 • Stefan A.

  25 august 2014 21:49

  Un batrin care azi are 80 de ani , a avut mareata posibilitate sa se pensioneze cind avea doar 55 de ani . Altii si nu putini , au reusti performanta sa obtina o pensie la 40- 45- 50 de ani ultimul caz documentat de Adevarul.ro , doamna fosta sudor pensionata la 50 de ani cu doar 32 ani vechime in munca Deci , in care tara din UE exista o virsta atit de mica de pensionare ca in Romania ? Cumva doar in Grecia ? Atunci e clar ca numarul atit de mare de pensionati timpurii se poate sustine doar cu pensi reduse evident exceptile sint la cele speciale unde virsta si mai mica de pensionare a fost "compensata" cu pensia si mai mare . Nimeni nu zice nimic de aceste probleme . In schimb plang toti de situatia pensionatilor .

  raspunde comentariului
 • Ioan

  25 august 2014 18:29

  Oare de cat cinism tupeu, i proasta cretere pot sa dea dovada unii jurnaliti cand precum crocodilii deplang soarta batranilor care se agata cum pot de mica lor pensie pentru a mai putea vietui înca o zi? Cand o deplang? Acum, cand de bine, de rau, pensiile au mai crescut putin, s-au dat înapoi cei 5,5 taiate din pensie de catre fosta adunatura politica pradatoare din legislatura pedelista i sunt semne ca situatia se va îmbunatati în continuare. Oare de ce aceti mazgalici nu au deplans soarta acelorai batrani cand în mai 2010 a ieit zambind la televizor Basescu anuntand taierea pensiilor cu 15 i apoi impozitarea TUTUROR pensiilor cu 16 deoarece orice venit trebuie impozitat !!! deci chiar i cele de 35 de lei. Oare unii cred ca toata lumea uita? Se bazeaza dor pe cei care odata cu varsta doar îmbatranesc i atat? Nu domnilor, asta nu se uita fiti siguri! Chiar daca unii vor uita, se vor gasi destui cu tinere de minte ca sa le aminteasca tuturor realitatea crunta pe care au trebuit s-o îndure prin taierea pensiilor i salariilor, închiderea sutelor de coli i spitale, închiderea de întreprinderi i producerea de omeri pe banda rulanta.

  raspunde comentariului
 • Ioan

  25 august 2014 18:25

  Oare de cât cinism tupeu, i proastă cretere pot să dea dovadă unii jurnaliti când precum crocodilii deplâng soarta bătrânilor care se agaă cum pot de mica lor pensie pentru a mai putea vieui încă o zi? Când o deplâng? Acum, când de bine, de rău, pensiile au mai crescut puin, s-au dat înapoi cei 5,5 tăiate din pensie de către fosta adunătură politică prădătoare din legislatura pedelistă i sunt semne că situaia se va îmbunătăi în continuare. Oare de ce aceti mâzgălici nu au deplâns soarta acelorai bătrâni când în mai 2010 a ieit zâmbind la televizor Băsescu anunând tăierea pensiilor cu 15 i apoi impozitarea TUTUROR pensiilor cu 16 deoarece orice venit trebuie impozitat !!! deci chiar i cele de 35 de lei. Oare unii cred că toată lumea uită? Se bazează dor pe cei care odată cu vârsta doar îmbătrânesc i atât? Nu domnilor, asta nu se uită fii siguri! Chiar dacă unii vor uita, se vor găsi destui cu inere de minte ca să le amintească tuturor realitatea cruntă pe care au trebuit s-o îndure prin tăierea pensiilor i salariilor, închiderea sutelor de coli i spitale, închiderea de întreprinderi i producerea de omeri pe bandă rulantă.

  raspunde comentariului
 • ileanacosinzeana

  25 august 2014 16:37

  De acord cu tine.Care ar fi solutiile in acest moment ?

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  25 august 2014 14:41

  Ăștia-s FeSeNiștii care au contribuit activ la apariția actualei Rrromîniki a lui Ilici ! ...pentru ce să am compasiune pentru ei ? ...ei au avut răbdare cu mine când în 1990 și în anii următori le explicam că Ilici e un criminal ? ...majoritatea olteni și moldoveni venetici ! ...i-am văzut în grupuri - mai bine zis, în HAITE ! - cum încercau să lovească vorbitorii ardeleni de la mitingurile anti-Ilici de la mine din oraș ! ...pe unii dintre ei i-am împiedicat să facă asta - regățenii sunt de o lașitate indescriptibilă, aveau curaj numai în grupuri mari și știind că-s' protejați de milițienii care se prefăceau că mențin "ordinea", cam ca Jandarmeria actuală la Cotroceni, la "plimbarea" anteniștilor în favoarea lui "Felix" ! - noi fiind numai doi împotriva lor. Dar alte haite de regățeni au reușit - țin minte, la un miting al lui Ilici - să urmărească opozanți până în scări de blocuri și să-i bată sălbatic, ăia fiind singuri ! ...mai văd pe doi dintre cei pe care-i suspectez de faptele alea, și ei întorc privirea când mă uit la ei, ca să nu-mi dea motiv de ceartă și să le dau eu ce merită... Babele regățence nespălate, puturoase, gureșe, obraznice și parșive abia se stăpîneau să nu-mi dea cu poșetele în cap când eu vorbeam de "operele" lui Ilici... Să fie mulțumiți că nu-i batem de să-i băgam în spitale, și pe ei și pe ele, acum când opinia generală a basculat în defavoarea lui Ilici.

  raspunde comentariului
  • Ardeleanu hotz

   26 august 2014 4:18

   Ardelene, democratia ti-a ajuns la cap dar nu la creier.Stai ghinisor ca-ti vine si tie randul....Deocamdata ati facut ******* praf cu democratia voastra.....de aia se traieste bine doar daca furi in EU.sau te prostituezi...in rest spatati dosul occidentalilor ca sa nu puta atat ati facut in 25 de ani....

   raspunde comentariului
  • Ardeleanu hotz

   26 august 2014 4:06

   Ardelene, democratia ti-a ajuns la cap dar nu la creier.Stai ghinisor ca-ti vine si tie randul....Deocamdata ati facut ******* praf cu democratia voastra.....de aia se traieste bine doar daca furi in EU.sau te prostituezi...in rest spatati dosul occidentalilor ca sa nu puta atat ati facut in 25 de ani....

   raspunde comentariului
 • vvtor

  25 august 2014 14:30

  Risc o afirmatie Pensiile din Romania sunt printre cele mai mari din Europa, raportate la salariul mediu din mediul privat.Ar merita mai mult pensionarii, dar si cei ce muncesc, nu-i asa?

  raspunde comentariului
 • zaveanu haralambie

  25 august 2014 14:29

  Ma minunez! ei bravos, ati pus punctul pe i! Avem cei mai trist batrani ce provin din cei mai chinuiti oameni ai Europei, cu doua corectii majore. iata-le - desi pensiile sunt criminal de mici in acelasi timp toleram pensii criminale pentru noi si benefice pentru destinatari adica fosti securisti, fosti activisti de partid, fosti militieni si fosti ofiteri ai armatei romane care, intre noi fie vorba, n-au dus-o rau de loc. Limitarea legala a acestor pensii ar da oxigen pentru pensiile celor ce chiar au muncit si creat in Romania, concomitent sa se aplice principiul contributivitatii si eleminarea pensiilor de serviciu sau crearea de case de pensii speciale pentru acesti beneficiari . alaturi de acesti pensionari puneti pe cei 2.000.000 de romani cu salariul minim pe economie si care, tineri fiind, au si copii - 2 salarii a 6 sase sute lei pe luna din care sa traiasca 3 sau 4 oameni ! formidabil, iata izvorul viitorilor pensionari nefericiti ai Romaniei daca vor mai fi ! -

  raspunde comentariului
  • vvictor

   25 august 2014 15:33

   corect. Un barbat cu doi copii si o sotie casnica, ar trebui sa produca 3000 leiluna ca sa poata oferi o " pensi medie " pentru toti membri familiei. Sunt multi, multi, care nici nu viseaza la asa ceva. P ei nu ii plange nimeni

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design