Moscheea de la București: Iohannis și vasalitatea față de turci

de Sabina Fati , 30 martie 2016 - stire actualizata la ora 16:42, 30 martie 2016
Moscheea de la București: Iohannis și vasalitatea față de turci

Klaus Iohannis s-a cam grăbit să-i întoarcă vizita făcută de Recep Tayyip Erdogan în primăvara trecută. Președintele Turciei e ocolit, totuși, de lumea bună a democrațiilor consacrate, nu doar fiindcă a aruncat după gratii zeci de jurnaliști, o pasiune care s-a dezvoltat la Erdogan pe măsură ce a devenit tot mai puternic, ci mai cu seamă fiindcă recent a închis Zaman, cel mai mare cotidian din țară, cu un tiraj de aproape 700.000 de exemplare zilnic. Spre exemplu, Barack Obama a anunțat că nu vrea o întrevedere oficială cu omologul său turc, la Summitul securității nucleare care urmează să aibă loc la Washington, din pricina dosarului kurd, în care turcii joacă brutal.

Sigur, Iohannis nu e Obama, iar România nu a scăpat de tot de complexele ei istorice de periferie: principatele au fost la marginea Imperiului Otoman, pentru ca mai apoi să fie la marginea Europei. Vasalitatea față de Poartă a rămas astfel ca o stare de spirit printre liderii noștri politici sau poate chiar printre diplomați, care privesc cu uimire cât de bine funcționează lumea politicii externe de la Ankara, așezată pe tradițiile subtile ale otomanilor, care știau când să-ți ofere un cadou, când să te păcălească, când să se alieze cu tine sau când să te arunce de la masa negocierilor, considerându-te prea puțin important.

Klaus Iohannis, care nu e total lipsit de intuiții și de susținere din partea structurilor autohtone care se ocupă cu geopolitica, diplomația și proiecțiile despre viitorul regiunii în care se află România, a venit de la Ankara cu mâinile în buzunare și cu buzunarele goale. A promis o moschee în capitala țării, dar nu a negociat nimic pe măsura gestului său.  “Am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români” a spus cu modestie Iohannis, după ce Erdogan a anunțat plin de emfază că a reușit, iată, în plină criză europeană a identităților, să primească un teren într-o capitală din Uniunea Europeană pe care să ridice o moschee.

Din câte se știe, Iohnnis nu a cerut nimic în schimb, doar amărata de capelă, aruncată eventual la marginea Istanbulului. Nici măcar vechiul proiect al cablului submarin prin care România ar fi vrut să exporte curent electric în Turcia, o țară fără suficiente resurse energetice, dar totuși plină de posibilități. Poate că nimeni nu i-a spus lui Iohannis despre această ideea negociată în urmă cu ani de zile, poate că, nimeni nu i-a spus nimic nici despre planul Bucureștiului de formare a unei flote NATO la Marea Neagră, la care să participe Bulgaria și Turcia , iar el nu și-a amintit de această strategie a României. Așa că nici despre acest proiect nu a discutat.

Rusia, ca vecin problematic comun al Turciei și României nu s-a aflat pe agenda discuțiilor celor doi președinți, care fie s-au acomodat cu politica expansionistă a Rusiei, fie sunt gata să accepte că Marea Neagră e un lac rusesc, fie au alte planuri prin care să-și împartă cum pot acest spațiu în care românii ar putea deveni nesemnificativi, cu tot cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu.

Erdogan a moștenit de la otomani știința de a-și primi oaspeții, în așa fel încât aceștia să se simtă mai importanți decât sunt și mai puternici decât și-au imaginat vreodată. Iohannis a fost primit cu 21 de salve de tun și cu o ceremonie militară, cum doar sultanii știu să le ofere invitaților lor, chiar dacă aceștia sunt vasali. Iohannis a intrat în jocul lui Erdogan, care în final îl va disprețui pentru felul în care s-a lăsat păcălit, pentru cât de ușor i-a fost să-l transforme dintr-un președinte din UE, într-un vasal răsfățat la poarta lui.

Comentarii

 • VictoryHope

  23 iulie 2016 21:35

  httpwww.washingtontimes.comnews2016jul21obama-says-its-difficult-time-muslims-usdisqus_threadVa rog sa cititi tot linkul inclusiv Comments ale americanilor.Ceea ce a facut acest presedinte Roman???- nu trebuie sa fi fost facut e injositor ca in inima unei tari crestine sa implantezi o moschee- care va fi construita cu capital de sta turc. capela pe care o va lasa sa fie construita pe pamint turc? unde la peroferia periferiilor- si cresti care sa mearga acolo? Nu cred ca au curajul...si daca mai sint crestini pe acolo- sint eroii nostri.Deci nu, religia asta nu trebuie celebrata in inima BucurestiuluiNu este slabiciune ce face el...este dezinteres pentru ROMANI. de cite ori citesc, el incepe cuvintarile cuvoi arata romanilorca.." Deci el nu se consider roman. A facut mai multe lucruri rele pactul cu recunoasterea vinovatiei- pgrom evreu- e o mare greseala si neadevar moschee turca cu banii Turciei pe pamint romanesc, inima Bucurestiului? mai sint si altele...

  raspunde comentariului
 • Emil

  06 aprilie 2016 8:48

  Erdogan nu reprezinta interesele turcilor si nici ale credinciosilor musulmani turci din Bucuresti. Cererea sa , la Bucuresti, de a construi o moschee geamie nu se putea ? are la baza politica sa de a satisface dorintele sponsorilor sai din regatul saudit ce-l mentin la putere chiar impotriva vointei populare turce. Politicienii romani sa nu uite ca Erdogan este propulsat la putere si ghidonat de catre petrodolarii din golf caci acestia vor sa mute centrul mondial al islamismului mai in coasta... Europei. Ce semne evidente spun asta ? Pana acum 8 ani firmele turcesti in zona golfului erau aproape inexistente. Chestie de educatie si politica britanica impusa in constiinta locala , cum ca otomanii au fost stapanitorii si asupritorii lor. De cand Erdogan a ajuns prim ministru, politica externa si interna, evident islamic retrograda bazata pe votul celor needucati si ignoranti si-a aratat roadele. Razboiul de la granitele sale este ceea ce il mentine la putere, inca. A inceput sa castige in lumea turkmena piete la care nu visa niciodata Turcia. Acelasi castig l-a avut si in zona golfului. Ramane insa de vazut cu ce se va alege dupa razboiul retrasarii granitelor in Orientul Mijlociu. Cat il priveste pe Johannis, el nu prea lasa semne pe unde trece , drept urmare nu este decat un personaj la care " turnesolul" nu reactioneaza.

  raspunde comentariului
 • PATRIOT

  04 aprilie 2016 0:49

  SUNTEM MANELISTI CONVINSI , ACUM VINE RESTUL ! ! !

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  03 aprilie 2016 18:42

  Nu am absolut nimic impotriva oricarei religii atata timp cat este practicata in linistea casei propri. Grandomania lacasurilor religioase - biserici sau moschei - nu are absolut nici o legatura cu credinta ci mai degraba cu coruptia. Mai mult, nu uitati ca in cazul moscheelor, megafoane uriase transmit rugaciunile care se vor auzi in tot Bucurestiul si asta este o invazie a dreptului omului de a-si alege credinta.

  raspunde comentariului
 • Negru Vasilica

  03 aprilie 2016 15:59

  Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit! Cereti acum mai multe informatii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dorina

  01 aprilie 2016 21:04

  Nimeni in ziua de azi nu mai apara crestinismul....merkel si juncker fac orice sa sparga tratatele uniunii si sa ne spuna ca orice musulman poate fii refugiat....merkel ai cheama sa vina totzi la ea...da Turciei liber la vize, bani si integrare....e o nebunie fara margini. Acum vrem si moscheie....ca asta lipsea in nebunia asta care infricoseaza orice crestin european. Pippidi scrie ca iesita din mintzi articole idioate pe care RL le publica ziaristii partcipa la panica populatziei care una vede alta i se spune.....Cui pasa ca crestinii sunt omoratzi si masacratzi in tzarile musulmane? Nu noi ocrotim musulmanii le construim moscgei le dam fetele ca la Koln ..le spunem sa nu poarta mini ca in Olanda....In contextul actual trebuie sa fii nebun sa vrei moscheie. Eu le doresc sincer la musulmani sa se impace cu ei si sa se modernizeze sau nu...dar la ei acasa....nu pe pielea noastra. Daca exista vreo femeie din asta deschisa care vrea sa-i adoptam sa mearga ea acolo in siria si afganistan dar sa nu ne spuna noua ce sa facem. SE AUDE SI LA RL?

  raspunde comentariului
  • Bizara treaba

   04 aprilie 2016 5:56

   peste tot s-au pus liderii lumii sa construiasca moschei. In State la maryland moscheie...ba mai nou acelasi tip de discutzie ca la Bucuresti si la Milano unde populayzia nu vrea nici acolo....e ca si cum peste capul oamenilor conducatorii iau decizii. Vor plati prostia lor in mod sigur...ma refer la conducatori....

   raspunde comentariului
  • Simedru

   02 aprilie 2016 13:34

   De ce trebuie, "o furnica, ca asta este omul in fata lui Iisus", sa apere crestinismul, sau BOR? Oare "atotputernicul Iisus", si-a pierdut puterea, si nu se mai poate "apara singur", sau perversii de "escroci in sutana", in "goana lor nebuna", pentru putere si "argintinu numai 30", cer de fapt "zombilor lor", sa iasa la lupta, si sa le scoata "gastanele" din foc, cu mana lora zombilor"! Sa-si puna Tzapii Puturosi, si Escrocii in Sutane "poftade putere si inavutire, in cui", eu personal, il consider pe Iisus, "autotputernic", si consider, ca nu are nevoie de "apararea mea", si nu am obiceiul sa ma bag, "in ciorba altuia"! De astfel, intentia mea de al apara, nu vreu sa o ieie, ca pe o insulta si o "erezie"!

   raspunde comentariului
   • Ce-are sooIa cu prefectoora, mă ?

    03 aprilie 2016 0:24

    Cerneo, ai grexit articolul, postarea asta trebuia s-o pui la secțiunea "Sport"...

    raspunde comentariului
 • Dan

  01 aprilie 2016 9:21

  Un proiect promis, initiat si continuat de 3 guverne ale Romaniei si de 2 administratii prezidentiale, inaintea lui Iohhanis, mai putea fi intors de Iohhanis, sau macar blocat?! Daca e asa, doamna Fati, si daca asta cerem noi de la conducatorii nostri, sa ne gandim atunci de ce nu ne crede nimeni pe cuvant cand promitem ceva, ba din contra suntem priviti ca tradatori si neseriosi prin vocatie.

  raspunde comentariului
 • Dangalanga

  01 aprilie 2016 0:16

  Articol corect,felicitari redactiei si autorului !

  raspunde comentariului
 • Lola... mai nou Jasmine

  31 martie 2016 18:12

  Noi lucratoarele care practica cea mai veche meserie din lume....noi suntem toate pentru moscheie. Alina Pippidi ne-a explicat 7 lucruri prin care nu vom avea atacuri de la musulmani si cum sa ne aparam de cei rai si cum sa ne integram cu bine in islam . NOI VREM ISLAM DACA VINE CU SALAM! Eu am totushi o cerere...daca tot vin musulmanii peste noi sa vina aia cu parale ...ca eu si nici fetele nu vrem sa facem voluntariat pe strazi ca la Koln ca nemtzoicele...sa vina turcu patron care plateste prestatzia....

  raspunde comentariului
 • e amuzant

  31 martie 2016 17:46

  cum liber-cugetatori jurnalisti sau cititori se dau de ceasul mortii "aparand"credinta neamului..

  raspunde comentariului
 • Gigel

  31 martie 2016 14:03

  Un articol incomplet si neadevarat prin omisiune. Prima data a promis moschee Nastase, apoi Basescu nu a zis nu. Ce trebuia sa faca Johannis? Nu putea sa mai zica nu pentru ca asa se face politica in lumea asta. Daca mananca unul un ***** si ceilalti trebuie sa continue. Nu tin cu mutulica dar chiar nu avea ce sa faca. Acum macar sa luam tot ce se poate pentru asa ceva. Biserica nu vrea sa faca nimic ca nu vrea sa proiecteze nimic acolo. Tot sclavi

  raspunde comentariului
 • Mohel Al Basma

  31 martie 2016 12:42

  O Mos key la capitala e un lucru ...complicat. In contextul actual iti cam trebuie orice aliat, mai ales unul puternic, dar cu ce concesii si mai ales cit de ''reliably''. In fond, in plus fata de o biserica, o moschee vine cu toalete cu apa curenta, iar in Bucuresti nu te poti plinge ca sunt prea multe toalete publice. Dar, cum poate oricine observa, parti deloc neglijabile ale populatiei se tot convertesc si reconvertesc la tot felul de culte, care mai de care mai intruziv manipulatoare, cu indicatii clare catre ,,enoriasi'' cum si pe cine sa voteze, asa incit, fara sa vreau, ii fac un serviciu unitatii militare B.O.R. si depling fracturarea ne-hidraulica - desi adesea cu o sticla de ulei ... - a unei societati oricum divizate si zapacite, mintite si infometate deja si de ,,profetii'' clasici si de aliatii lor de la ,,servicii'' ...

  raspunde comentariului
 • de bruxel

  31 martie 2016 12:29

  a promite nu inseamna a si face ! Politicienii promit mint intodeauna ! Ca sa se faca mai trebuie sa fim si noi de acord, si nu suntem !

  raspunde comentariului
 • Mazilu

  31 martie 2016 12:10

  O MULTIME DE POSTACI CU NEURONII ZDRUNCINATI SAU CHIAR LIPSA ! Nu ne mai mira faptul ca aproape toti bat campii , neavand nimic in comun cu subiectul articolului . Se abuzeaza prea mult de dreptul democratic si accesul la postari !

  raspunde comentariului
  • hi hi ho

   31 martie 2016 13:08

   Sa taraieti domn doctor. Sau poate domn Napulion si nu stiim si noi.

   raspunde comentariului
 • istorie

  31 martie 2016 9:47

  Numele Constantinopole este dupa anul 350 dupa moartea imparatului roman Constantin. Inainte se numea BUZA-NTION in greceste si in limba bastinasilor traco-geti BUZA marii adica marginea marii. Candva acest oras era al stramosilor romanilor de azi.

  raspunde comentariului
  • Fiul Pepelei

   31 martie 2016 14:36

   Completare Zona de est a peninsulei Balcanice spre Marea Marmara, nordul marii Egee, era in vechime TRACIA. Cf. Herodot, dacii erau traci. Imperiul Bizantin a urmat Imperiului Roman de Rasarit, dupa divizarea Imperiului sub Diocletian, care ii da lui Maximian administrarea vestului, Diocletian in est isi ia alaturi pe Galeriu si Maximian in vest pe Constantius tetrarhia. Retras Diocletian, ajunsi imparati, in est Galeriu isi ia cezar pe Maximinus Daia si Constantius pe Valerius Severus in vest. In vest, la moartea lui Constantius, fiul lui, Constantin, ii ia locul lui Valerius Sever. Dupa ce moare Sever, in vest ramane Liciniu august cu Constantin cezar. La moartea lui Galerius dac de felul lui si cam anticrestin, Licinius trece in est ca august si Constantin ramane august in vest, mai ales dupa ce Diocletian ca un fel de parinte al imperiului moare si el. Dupa ce Licinius e infrant, Constantin il continua pe Diocletian, ramane stapan pe tot imperiul roman, lasa crestinismul liber si infiinteaza Constantinopolul in 11 mai 330 pe locul Byzantionului grec. Deci Constantinopolul a fost centrul imperiului roman dupa Roma. Urmasii lui Constantin, Constant in vest si Constantiu in est sunt confruntati cu invaziile barbare si imperiul iar se divide. Constantinopolul ramane neocupat de barbarii din Nord, goti, ostrogoti, vizigoti, huni, avari, bulgari, slavi sarbi, rusi si kievieni, maghiari, se grecizeaza si revine bizantin, pana e cucerit in 1204 de cruciatii din vest, urmasi ai barbarilor ce au ocupat vestul roman al Europei. In tot acest timp Bizantul a aparat Europa de invazia asiatica. Turcii ocupa Constantinopolul in 1453 si-l transforma in Instambul. Constantinopolul a fost stindardul civilizatiei in primul mileniu al istoriei Europei, iar peninsula Balcanica centrul ei cultural.

   raspunde comentariului
 • parere

  31 martie 2016 8:38

  As fi deacor cu articolul daca nu as ti ca Basescu a initiat proiectul si Ponta la parafat. Johanis a cazut ca musca-n lapte si nu are ce mai face. Zic eu ca tot parlamentul poate da o lege de interzicere a constructiei de moschei, sinagogi si alte ....decat daca exista si credinciosi intr-un numar considerabil.Si in Bucuresti ,autohtoni nu sunt musulmani....si mai este o moscheie langa cimitirul Belu.

  raspunde comentariului
  • bercea

   31 martie 2016 12:13

   oricine poate spune ca face sau promite cevavezi promisiunile electorale dar cine parafeaza o NEMERNICIE ESTE....un zero barat.

   raspunde comentariului
  • cititor

   31 martie 2016 10:24

   D-na Fati, nu ar stirica sa va mai documentati inainte de a face pe cunoscatoarea celor discutate in secret, in Turcia. BOR nu a avut bani si nu are interesul sa risipeasca acolo bani ptr. o catedrala...asa cum stiti ,BOR e destul de pragmatic. Decat minciuni insirate cu rea vointa, mai bine o meserie cinstita, nu ar fi cazul???

   raspunde comentariului
 • centrix

  31 martie 2016 8:38

  Asa cum rusii ne-au luat jumate de Moldova si nu ne dau tezaurul, nici turcii nu ne dau birurile de sute de ani si nemtii ne ocupa Bucovina, Ardealul si chiar Oltenia. Turcii zic ar fi fost taxa de protectie. Dar tot fata de ei, sa nu ne faca mahomedani. Ce a facut neamtul la Constantinopol a fost cam cum s-au imprietenit austriecii cu turcii in primul razboi mondial impotriva Rusiei. A fost un esec total. Deci turcii nu au primit moschei pentru ca le-am dat peschesuri, si acum le dam moschei pe vorbe. I-am lasat sa intre in tara si sa ne cumpere pe nimic case si sa-si faca macelarii fara proc, le-am permis un post TV in care injura religia crestina, le-am permis sa infiinteze scoli asa-zis internationale, dar care capteaza tineret si-l converteste la turcism, trimitandu-l sa se pregateasca in facultati musulmane, in numele unei bunavointe unilaterale. Locasurile vechi de cult ortodox se darama in cartiere lasate vagabonzilor in toata Turcia europeana si in vestul Asiei Mici. Vechi vestigii antice grecesti si romane sunt cotropuite de cartiere sordide. Cu turcii te poti alia temporar, dar nu poti fi prieten. Au vorba dulce si mintea la cum sa fure de la crestini, conceputi ca eternul inamic. Religia lor nu ii lasa.

  raspunde comentariului
 • JURIST

  31 martie 2016 7:14

  FATI TATI, CUNOSTI VECHEA STORIE A ROMÂNIEI? SE PARE CA NU. ATUNCI PE SCURT, CEEA CE AM TRAIT EU ÎNAINTE DE 1945 ÎN ROMÂNIA, CÂND AM ÎNVATAT ISTORIA SCRISA DE NICOLAE IORGA, ÎN PLUS, CE AM VAZUT CU OCHII MEI. ÎN FOSTUL PARC CAROL EXISTA O MOSCHEE TURCEASCA, UN PUNCT DE ATRACTIE PENTRU TOATA LUMEA, INCLUSIV TURCII CARE TRAIAU ÎN ROMÂNIA. EI VINDEAU PE STRAZILE BUCURESTIULUI CASTANE COAPTE, EI SI CU ARABII AVEAU MINUNATELE MAGAZINE CU ADEVARATA CAFEA TURCEASCA, GRECII, AVEAU SI EI BISERICA LOR SI MAGAZINELE DE DULCIURI RECUNOSCUTE, ARMENII IDEM, CA SA NU MAI VORBESC DE EVREI CARE AVEAU MINUNATELE LOR MAGAZINE CU STOFE SI MATASUREI FINE IMPORTATE DIN CHINA, CEHOSLOVACIA, DANTELELE UNICE DIN VALENCIENNE Franta, STOFE MADE IN ENGLAND., COMIS VOYAGEURII VENEAU CU MARFA ACASA SI DACA NU AVEAI BANI CASH SI FACEAI PARTE DINTRE CLIENTIII SOLVABILI, ÎTI LASAU MARFA SI TE TREZEAI CU EI DUPA 1-2 LUNI SA-SI ÎNCASEZE DREPTURILE BANESTI, CONSIDERÂNDU-TE OM DE ONOARE SOLVABIL ARMENII AVEAU SI FORMIDABILELE MAGAZINE DE ALIMENTE, PRINTRE CARE ICRE DE MANCIURIA SI ICRE NEGRE ETC., ETC. SI LA ei PUTEAI SA AI CONT DESCHIS, PLATIBI LLA SAPTAMÂNA SAU LUNA. ITALIENII, CATOLICII, PROTESTANTII, AVEAU SI EI BISERICILE LOR. DECI NU ERA NICI UN FEL DE URA DE RASA, LUMEA ERA CIVILIZATA SI LIBERI ÎN ALEGEREA NEVOILOR CASNICE. ACUM, TOT CE NU ESTE PUR ROMÂNESC SI ORTODOX, LUMEA FUGE CA DIAVOLUL DE FOC. CAUZA? ASCULTAM RASPUNSUL LUI FATI TATI.

  raspunde comentariului
  • te-o dori

   06 aprilie 2016 13:06

   Oameni buni, ati auzit discursurile lu' nea Obama in ultima vreme? E musai sa ai moschee, ca sa arati lumii ca nu ai ceva impotriva Islamului, care nu-i tot una cu terorismul... deh! Marea Poarta are nevoie de o mare mos-Cheie, cu care sa incuie si sa descuie Europa! D

   raspunde comentariului
 • ...nepoți ai lui Ghençi-Aga...

  31 martie 2016 5:04

  Erdogan e cu-nasu'-pe-sus nu numai în fața lui Iohannis, ci și în fața lui Merkel și a "liderilor" U.E. ! ...era cât-pe-ce să-i ia-la-palme pe bruksălezi, la ei acasă, cu destul de puțin timp în urmă... Iar asta nu se datorează "puterii" lui, sau "tăriei de caracter", sau "dășteptăciunii" lui păcălitoare, ci AMERLOCILOR, care-l sprijină ne-condiționat, care fac joc-dublu, spunând una în public și făcând alta în culisele diplomatico-militare, așa cum fack ei de 200 ani și cum arată actualmente și dosarul kurd ! ...pe-față, Obama cică sprijină kurzii, în spate același Obama tolerează bombardamentele turcești atroce împotriva civililor kurzi din Turcia, și el este cel care a dat ordin ca avionul lui Putin să fie doborît de turci în Siria ! ...așa că nu ne mai aburi cu "sultanul" puIii ! Iohannis a fost trimis la Ankara de kamarila ce-l controlează, cea a lui Ilici cel care în tradiția parșivă și intrigantă brătienistă a promovat relațiile privilegiate - printre care CONTRABANDA FĂRĂ OPRELIȘTI DE MĂRFURI TURCEȘTI efectuată mai mult de 20 de ani de mafiile turcești, și kanalul de tilivizuină D al turkilor, la BucaIe - cu Înalta Poartă, ca vilayet ce a fost Miticistanul timp de 450 de ani - și mai e și acum, cel puțin caracterial și cultural ! Iohannis nu avea ce să obțină de la Erdogan, pentru că NU A FOST TRIMIS DE MITICI SĂ OBȚINĂ CEVA de la Erdogan ! Moscheea e A MITICILOR, că doar plagiatorul mitic afumat la piele ca un turk a făcut toate aranjamentele necesare cu turcii, anterior. Aferim ! Acum, hai cu maneaua, bre, miticoților ! HAHAHAHAHA !

  raspunde comentariului
 • crestinul

  31 martie 2016 2:13

  legea universului spune clar religia nu are limite. Unul crede in X, SIMBOL AL NATURALETII SUFLETUI. altul in Buda, altul in Alah, pentru ce sa -l hulim si indepartam de la credinta. Eu cred in Y , Iohanis in X, Basescu in Z , Putin in K. Deci fara o unificare, fara interese, in care sa NU moara oameni ca in timpurile istoriei ar fi de conceput , mai bine mai conservam niste ideii pentru cei ce vin. Constantinopole Ierusalimul -crestin -ortodox este un Istambul al zilelor noastre. Faptul ca romanii slabi de inger , dar alesii neamului , sau mai pe sleau spus fara credinta Dacica ne compromit la dreapta sau la stanga Turcia -Rusia prin statiile intermediare ale imperiului austro-ungar , sau american, denota lipsa de personalitate a unui dac adevarat. Deci , in concluzie facem moschee dar o puem face la Sibiu, exista spatiu in centrul orasului si apoi declaram capitala tarii. Nu este nci o problema. Dacul a avut personalitate si din acest motiv a dainuit de mai bine de 2000 de ani, si tot odata a fost un bun oaspete oferind la toti cei veniti posibilitatea de a trai pasnic. Deci o moschee o vad mai necesara in Constanta in Mangalia pentru credinciosii de acolo . In Bucuresti parca este "precum cuiul lui Pepelea"

  raspunde comentariului
 • Simona

  30 martie 2016 19:32

  Draga Sabina de ce sa fim rai cu Sultanu si Neamtzu cand uite prietena pippidi ne-a dat in RL solutzia pentru a ne apara de terorism. Facem ce zice Doamana Pippidi si gata de maine ne infratzim cu islamu. Mai multe articole ca ale Doameni Pippidi si mai multa iubire pentru Doamna Merkel si faptul ca vom avea o moscheie noua e ca si cum ne-am duce la cuafor sau ne-am lua o rochie noua. Dar ce rochie ce frizura noua ca din BURKA tot nu se vede....La pippidi ai vine perfect Burka dar tu Sabina esti fata dragutza.....Pacat

  raspunde comentariului
  • SULIMANU

   31 martie 2016 8:41

   Pipida scrie articole si se ascunde dupa gard interzicand comentariile.Fa tanti Pipi-da nici teroristii nu te mai vrea .....cu dezacord...

   raspunde comentariului
  • Iulian Arion

   30 martie 2016 20:35

   Sabina,Atâta vreme cât doamna Pipidi nu acceptă exprimarea altor opinii la articolele dumneaei,Cred că promovează un sortiment de totalitarim.Doar in totalitarism nu sunt permise exprimarea publică i a altor opinii.

   raspunde comentariului
   • Simonetta

    30 martie 2016 22:42

    Nici vorba ...Fati e desteapta...se vede cu ochiul liber....si cred ca are si un spirit deschis...face si ea greseli ca orice om....Prostia asta cu migrantzii e catastrofala dar e iertabila puna la urma. E clar ca astia nu vor numa in Germania unde nimeni nu-i vrea...numai lingaii lui Merkel. ....Fati a gresit si ea dar e ziarist valoros...Pippidi e proasta de bubuie....si la propriu si la figurat.

    raspunde comentariului
  • Tot eu

   30 martie 2016 19:51

   Uite Sabina sa nu fim rele cu Alina daca tot ea ne da solutzia pacii hai draga sa facem noi fetele o actziune ...de genu raspandirea dragostei...si daca tot e un lucru bun islamul sa facem moscheie si la Timisoara si la Iasi si la Cluj...si la Craiova si daca fetele vor fii multzumite de refugiatzii din Paki si Afga atunci draga facem si la satu-Mare si Tg-Mures si pe Valea Jiului si aducem baietzii din levant aici. Cred ca Doamna merkel ne va ajuta si vom fii fericite.....in pace multa multa pace ca doar e religia pacii.

   raspunde comentariului
 • Iulian Arion

  30 martie 2016 18:42

  După 1453 când au cucerit Constantinopolul, nimeni nu a mai construit vreo biserică în Istanbul.Au legislatie care nu permite aceasta.In Parcul Carol din Bucuresti există moschee aproape goală.Mai sunt 12 moschei în Bucuresti, neoficiale.Sa fie trecute sub autoritatea muftiatului din România.Pentru construirea moscheii din Bucuresti, trebuie să se pronune bucurestenii prin refendum.

  raspunde comentariului
 • marginean

  30 martie 2016 18:07

  Deci cine se duce la Erdogan e un fraier, daca nu ciupeste si el ceva acolo. Terenul si aprobarea pentru moschee i-au fost date lui Erdogan de Ponta, daca cumva ati uitat si nu pe gratis, ce ar fi trebuit sa faca Johannis sa spuna pardon, uite moscheea nu e moscheea? iar celelalte lucruri care i le aruncati in cap nu depind numai de el, el nu e sultan ca Erdogan sau tar ca Putin sa hotarasca singur, e presedintele unei democratii care scartaie dar totusi e una .

  raspunde comentariului
  • Iulian Arion

   30 martie 2016 18:45

   marginean,Erdogan a inaugurat in Moscova o mare moschee, cea mai mare, sub presedintia lui Putin.La fel, ia promis că la Istanbul va fi construita o biserică ortodoxa rusa.Nu exista asa ceva.Iliescu, Basescu s-au angajat sa construiasca marea moschee din Bucuresti.Au constatat că turcii nu accepta sa se construiasca biserici pe teritoriul Turciei.

   raspunde comentariului
 • Doru

  30 martie 2016 17:36

  Cand Turcia va dovedi ca are o politica demna si corecta atunci poate sa ajute comunitatea muslmana de la Constantza....dar acum nu e clar nimic ....Se islamizeaza si face lucruri aiurea. Europa insa e si mai proasta dar nu asta e subiectul articolului....Ma bazez ca poporul român va protesta si aceasta moscheie se va construi la Berlin. Nu va ingrijoratzi nu vin musulmanii la noi.....numai daca ai implanteaza cu ceva imam radical....ca ei vor in germania si in Holland, Sweden ca acolo au sex gratuit cu blonde si bani. Nu vor ei in tzari mai grozave decat Romnaia...Klaus ne arata ca e un presedinte prost. oricum e mai bun decat Ponta dar prost si el...asta e nivelul in România ...

  raspunde comentariului
 • Petra

  30 martie 2016 17:28

  mereu am spus ca Fati are cate ceva in cap....Articolul e bun. Ea a ratat cu migrantzii ....poate ca a crezut ca ai ajuta daca-i aduce in occident dar rezultatul e doar oameni dezradacinatzi....frustratzi si marginalizatzi si europeni ingretzoshatzi de obiceiurile astora. In contextul actual cand popoarele se tem de islam...sa o spunem pe româneste si fara ocolisuri....nu e momentul sa construiesti moschei ca sa aduca ei ceva imam salafist. Asta lipsea României salafismul sau dubiile. Daca dadea turcul ceva bani pentru musulmanii din Dobrogea atunci era alta poveste....Musulmanii din România sunt oameni pasnici cu care ne intzelegem...nu avem nevoie nici de sirieni nici de irakieni...nici de afgani....nici nu stii care e cu isis si care e refugiat...ca amandoi itzi baga sharia in casa oricum. Hai sa nu mai fortzam lucrurile sa nu mai islamizam rapid....Johanis se crede si el fratele mai mic al lui isteatza de Merkel care acum tace pentru ca nimeni nu mai da doi bani pe ea....

  raspunde comentariului
 • gancea

  30 martie 2016 17:24

  Intre un timpit ca Ponta,un manechin prost ca Iohannis si o baba nebuna ca Merkeloaia,e greu de ales. Duca-se pe pustii,invirtinduse,toti gramada cu gasca lor cu tot.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design