Lecția Moldovei: compromisul poate ucide o țară

de Cristian Campeanu , 24 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 20:31, 24 ianuarie 2016
Lecția Moldovei: compromisul poate ucide o țară

Republica Moldova îndeplinește aproape toate criteriile pentru a fi considerată un stat eșuat. Economia este în pragul colapsului, ce nu va putea fi evitat în lipsa unor reforme convigătoare care să permită reluarea discuțiilor cu instituțiile financiare, populația este în declin accelerat, corupția este larg răspândită și profundă, iar politica națională – falimentară. Moldova se dezintegrează sub ochii noștri, iar cauza profundă a acestei catastrofe este o falsă dilemă care a dus la încurajarea compromisului politic menit să „salveze“ aparența de europenitate a unui regim politic ce nu are nimic de-a face cu valorile europene. În realitate, lipsa de asumare a valorilor și principiilor îngroapă astăzi Moldova. Cei care își imaginează că România este ferită de acest pericol să se gândească de două ori, pentru că suntem pe cale să facem aceleași greșeli.

Cea mai mare provocare ce stă în fața României în anii următori este cum să reorganizăm guvernământul la nivel central, local și regional astfel încât să limităm la minimum corupția, incompetența și birocrația și să încurajăm o organizare națională dreaptă, descentralizată și modernă, care să permită dezvoltarea rapidă la adevăratul potențial pe care îl oferă bogățiile naturale și „resursa umană“ a României.

În ceea ce privește combaterea corupției, abia am zgâriat solzii acestui monstru, în pofida activității spectaculoase a DNA din ultimii zece ani. Ceea ce face DNA în România este fără precedent nu numai în istoria noastră, dar și în Europa și în lume și, din acest punct de vedere, este unul dintre puținele lucruri bune și luminoase care s-au petrecut în Uniunea Europeană în ultimii ani. Nu e de mirare, așadar, că șeful DNA primește în mod regulat recunoașterea europeană. Dar DNA singură nu poate elimina corupția, pentru că nu aceasta este menirea ei. Sarcina DNA este să-i aducă pe corupți în fața Justiției, dar obiectivul național trebuie să fie prevenirea ocurenței fenomenelor de corupție, și aici DNA nu poate juca nici un rol. Acesta aparține politicienilor.

 

 

 

 

Pentru că onestitatea și integritatea nu pot fi impuse prin decret, ele trebuie asumate politic de partide. Or, este limpede că partidele  nu își asumă criterii de integritate severe și funcționale decât formal și neconvingător în vreme ce promovează activ corupția și incompetența. Un exemplu îl reprezintă candidatura probabilă la Primăria Capitalei a lui Cristian Bușoi. Sub aspectul competenței administrative nu îl recomandă nimic, iar sub acela al integrității, există semne de întrebare legitime și serioase privind modul în care acesta și-a făcut avere, care îl plasează în apropierea cercurilor care au profitat de retrocedările ilegale. Când o persoană ca domnul Bușoi nu își poate legitima în mod credibil o avere considerabilă, mecanismele de integritate ale PNL ar trebui să prevină în mod automat candidatura sa la cea de-a doua funcție publică  din România sub aspectul legitimității democratice. În schimb îl vedem pe domnul Bușoi promovat asiduu de televiziunile de știri, cultivat de președinte și încurajat, spun mulți, de directorul SRI, ceea ce dă măsura modului în care ceea ce am numit „sistemul” încurajează corupția în loc să o prevină.

În aceeași zonă se plasează din păcate și una din marile mize ale organizării politice și administrative a României: Descentralizarea. Descentralizarea este cheia dezvoltării rapide și durabile peste tot în Europa dar în România partidele au reușit să o compromită prin feudalizare și baronizare, al căror unic resort este tot corupția. Trebuie să remarcăm că răspunsul la baronizare nu este centralizarea pentru că asta nu face decât să mute beneficiarii majori ai corupției de la nivel local la nivel central în condiții de incompentență crescută, dar cumva exact asta s-a întâmplat în România. Liderii de partid - cu PSD excelând iar ceilalți străduindu-se să-i imite și concureze - au devenit în România, administratori ai unor vaste rețele de corupție și al sistemelor de drenare a banilor publici din administrațiile locale și deconcentrate. Proba că ceea ce leagă partidele - corupția - este mai puternică decât ceea ce le desparte o constituie consensul asupra alegerii primarilor și președinților de consilii județene dintr-un singur tur. În principiu, nu ar fi nimic în neregulă cu acest sistem de vot, dacă cei care se angajează în cursă ar porni cu șanse relativ egale. Dar, în condițiile unor administrații feudalizate, în care actualii baroni controlează cvasi-totalitatea resurselor și a mass-media locale, nu va exista nici o competiție reală niciodată. Prin lege, actualii deținători ai puterii locale și-au asigurat funcțiile pe viață cu aparență democratică. Dacă partidele ar fi preocupate de bunăstarea națională nu de putere și de exploatarea banilor publici, ar recunoaște pe loc caracterul otrăvit al acestei legislații electorale și ar modifica astăzi legea cu largă majoritate astfel încât să egalizeze șansele electorale și să permită unui sănătos element democratic deci, impredictibil să își facă loc în alegerile locale. Comisia de la Veneția recomandă ca legislația electorală să nu fie modificată cu un an înainte de alegeri și Curtea Constituțională a decis ca atare, dar nici Comisia de la Veneția nici Curtea Constituțională nu se vor opune unei legi îmbunătățește calitatea democrației adoptate cu majoritate largă de Parlament. Ca atare partidele sunt singurele care pot și trebuie să își asume această modificare chiar dacă trebui să fie inițiată și asumată de guvern. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci toată discuția nu este decât praf în ochii publicului.

Aici intervin populiștii autohtoni care remarcă faptul că, hoți sau nu, corupți sau nu, baronii locali au legitimitate democratică pentru că au fost și vor fi aleși și că „integritatea” este un concept străin, introdus în mod forțat și artificial de „Europa”. Amenințarea voalată este că, dacă nu vor fi lăsați să fure în liniște, ar putea să îi întoarcă pe alegători împotriva Occidentului și a Uniunii Europene. „Soluția” ar fi una „de compromis” a unui armistițiu între pretențiile de integritate „alogene” și practicile „naționale” ale corupției. Există mulți oameni la vârful țării care cred că acest compromis, acest armistițiu, ar trebui „semnat” în acest an 2016. După teroare, pacea, după dezbinarea prin DNA, unitatea națională. O nouă eră a liniștii și compromisului.

Din nefericire această formă de compromis ascunde germenii dezastrului național. Cel mai bun exemplu este Moldova. Ani de-a rândul regimurile corupte de la Chișinău, fie că vorbim de comuniști fie de „proeuropeni” au fost ocrotite de Occident și de București, câtă vreme au menținut iluzia unei oarecare independențe față de Rusia. Rezultatul a fost că Moldova a ajuns să aleagă între oamenii/mafioții susținuți direct de Moscova și oligarhi care joacă la două capete cum este Plahotniuc. Or, asta nu este o alegere reală. Șansa Moldovei de a supraviețui este să reseteze jocul politic și să dea o șansă vocilor care se pronunță pentru Justiție și stat de drept să se afirme chiar dacă par radicale și chiar dacă o vor face în opoziție la un regim pro-rus.

La fel, șansa României de a rupe cercul vicios al corupției și stagnării nu este compromisul călduț, ci radicalismul și intransigența în numele unor valori nenegociabile.

Comentarii

 • Duica Radu

  30 ianuarie 2016 6:26

  Cautam colaboratori din toate localitatile tarii pentru o activitate simpla in timpul liber sau full-time la alegere,cu castiguri in timp scurt cateva luni.Cerintecalculator cu conexiune la internet,adresa de e-mail,seriozitate maxima.Materialul pregatitor sub forma unor lectii,este pus la dispozitie gratuit.Doritorii pot cere detalii la adresa de e-mailr.duicayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Analiza dura

  26 ianuarie 2016 9:46

  Nea Campene o sa-ti spun ceva foarte dur. Ce se intampla in Moldova si chiar Romania , adica coruptia si hotzia se datoreaza unor persoane care nu sunt de etnie romana.Filat Plahotniu, Iatzeniuk, Brucan, Razvan,si altii sunt neamul lui Ana Pauker. Ei fura pentru neamu lor si romanii o trag si isi pierd si tara din cauza lor.

  raspunde comentariului
  • paralela

   27 ianuarie 2016 8:26

   Exista o paralela intre cele doua state romanesti in Romania sunt la putere securistii nostri iar in Basarabia securistii lor . Astia au secatuit ambele teritorii .

   raspunde comentariului
 • Afara armata rusa din ROMANIA

  25 ianuarie 2016 18:25

  Titlul e nefericit. Moldova nu moare niciodata. Si e o tara asa cum este si tara Ardealului si tara Romaneasca, toate provincii ale tarii mari, ROMANIA. Rusii isi bat joc deocamdata numai de jumatatea de Moldova din stanga Prutului, cealalta e in Romania si lupta sa se intregeasca, intreaga, ca provincie a ROMANIEI, asa cum ii este rostul. Basarabia e ROMANIA, asa cum MOLDOVA e ROMANIA. Cei care nu vor unirea, de fapt vor cotropirea intregii Moldove, pentru ca Moldova e numai una. Daca armata rusa nu ar fi in tara noastra, ca acum chiar este, si asupreste pe romani, toata Moldova ar fi libera si si-ar croi un fericit viitor ca al Romaniei, in Europa.

  raspunde comentariului
 • marin

  25 ianuarie 2016 11:02

  ca de obicei ,cei ce spun adevarul sunt luati la pietre de bizonii idioti care platesc pana la urma si ei pretul coruptiei ,sau mai ales ei felicitari d-le Campeanu intotdeauna un tratament eficient incepe cu un diagnostic corect trist e ca suntem mai prosti decat in 90

  raspunde comentariului
 • parere

  25 ianuarie 2016 9:08

  Ba eu zic ca Romania este intr-un moment favorabil unirii ca si in 1918. Interesele strategice americane coincid cu dorinta de unire a romanilor.Am vazut la TV parerea unor diplomati despre cum se poate face unirea.Legal se poate face prin votul in parlamentele celor doua tari de comun acord. Hai sa se adune parlamentarii romani si sa dea votul ca prim pas.Apoi romanii din Basarabia sa votyeze si peste zece ani treaba lor da noi sa facem primul pas.

  raspunde comentariului
 • moldovean din dreapta Prutului

  25 ianuarie 2016 1:01

  In momentul actual Romania este scoasa definitiv din jocurile internationale de culise privind soarta suratei de peste Prut . Explicatia este ca Romania nu mai este un stat suveran fiind reprezentata in acest caz de catre UE dar si de America . Romania putea avea un cuvant raspicat la inceputul anilor '90 cand inca se lauda ca este cu adevarat libera . Sansa aceea a fost ratata datorita acelor conducatori nevolnici aflati la remorca securitatii .

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  24 ianuarie 2016 22:03

  Spui prostii domnule Campeanu ! Romania si republica Moldova si-au vandut viitorul investitorilor straini. A devenit clar pentru oricine ca investitorii straini nu vor veni orice ar face Romanii si oricati corupti ar fi arestati. Daca poate fi gasita vre-o posibilitate de dezvoltare a Romaniei fara investitori straini care orice ar face Romanii nu vor veni Romania se va dezvolta daca nu Romania va decade pana cand va disparea de pe harta si poporul Roman va fi exterminat pentru ca orice ar face Romanii investitorii straini nu vor veni.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design