Social-democratii se cer la guvernare cu aceeasi insistenta cu care fiica-mea se cerea la olita. O nerabdare disperata li se citeste in priviri si le bantuie portofelele. Ii roade la intestine si le face somnul netihnit. Din cauza aceasta amenintarea cu motiunea de cenzura nici nu mai este luata in serios, iar britanicul Matt Carter are de ce sa fie nemultumit. Le-a pus strategia pe masa, le-a facut analiza de risc si beneficii, i-a sfatuit pe sforarii-sefi sa fie ponderati, dar n-a luat in calcul hameseala. Nu poti sa spui ca dai guvernul liberal jos si te vrei prim-ministru si in acelasi timp sa-i provoci tot pe liberali la negocieri "transparente" pe un program de guvernare social-democrat.
Daca mai era vreun dubiu, aceasta ultima declaratie a lui Geoana a devoalat realele intentii ale PSD. Care, asa cum reiese si din documentul dat publicitatii de "Romania libera", sunt centrate in jurul unui singur element: cat mai multe posturi in guvernul PNL-PSD, cat mai multe functii in institutiile-cheie. La nivel teoretic, analiza lui Carter e corecta si dovedeste o buna cunoastere a adversarilor. Liberalii ar putea renunta la ministri precum Cioroianu, Pacuraru, Nicolaescu si Iorgulescu, care nu se bucura de o sustinere efectiva din partea partidului, dar nu vor ceda in veci portofolii gen Justitia, Economia si Finantele sau Educatia si Internele. De altfel, discutiile au demarat deja, din informatiile noastre Hrebenciuc a avut o intalnire cu Olteanu chiar inainte de Bran, iar faptul ca ieri liberalii si-au aratat deschiderea fata de "chemarea" PSD arata ca lucrurile sunt departe de cum se vad la televizor. Ramane de vazut in perioada urmatoare ce argumente vor inventa si unii, si altii pentru a justifica alianta la guvernare, asta in cazul in care imparteala nu esueaza.
Pe de alta parte, disperarea in tabara PNL-UDMR a atins cote maxime. Altfel nu se explica declaratiile cu iz de santaj grosier referitoare la pensii si fondurile structurale. Ca si cum chiar si PD, ajuns la guvernare, ar avea curajul sa nu aplice marirea pensiilor pe 2008 sau Uniunea Europeana nu va mai da bani Romaniei pentru ca pleaca Tariceanu si Bela. Caci in directia aceasta bateau afirmatiile lui Vosganian si Borbely. Sa nu uitam insa ca, dincolo de galagia mediatica, PD a votat marirea pensiilor, iar Basescu a promulgat legea chiar si fara sa primeasca asigurarile economice cerute. Se vede din nou cum in perioadele de criza populismul infloreste ametitor.
In acest context, exista informatii ca europarlamentarele vor fi din nou utilizate pe post de Cerber la poarta "stabilitatii politice". Amanate pana in decembrie din motiv de procente mici in sondajele de opinie, bietele alegeri vor fi ridicate stavila in fata oricarei decizii majore: caderea cabinetului sau anticipate, care le-ar putea impiedica buna si tihnita desfasurare pe perioada Sfintelor Sarbatori de iarna. Se pregatesc discursuri impanate cu grija fata de integrare, de imaginea Romaniei si de dreptul cetateanului de a alege fara alte ingerinte politice nefaste. Ping-pongul politic cu europarlamentarele a devenit deja obisnuinta.