Mai este doar o săptămână până la ziua alegerilor locale și pare că asistăm la una dintre cele mai plictisitoare campanii electorale din ultimii ani de zile. Favoriți ai alegerilor, inclusiv în București, avantajați de scrutinul într-un singur tur, social-democrații par că nu au motive să se agite. Gabriela Firea conduce în toate sondajele din Capitală, indiferent cine le-a realizat și acest exemplu este semnificativ, pentru că niciun politician cu carnet de membru PSD nu a câștigat până acum primăria Capitalei. Până și Sorin Oprescu a fost nevoit să joace comedia independenței pentru a fi ales de bucureșteni.
De cealaltă parte a baricadei, politicienii care se declară anti-PSD par să fi uitat rețeta necesară pentru înfrângerea mamutului social-democrat. Victoriile lui Traian Băsescu la Capitală și la prezidențiale din era sa de glorie 2000-2004, când venea din opoziție, sau victoria lui Klaus Iohannis din 2014 au câteva elemente în comun. Pe de o parte, unirea tuturor forțelor anti-PSD, pe de altă parte un mesaj clar, tăios de ce sunt adversarii PSD diferiți de partidul lui Iliescu și Năstase.
Sigur, în trecut strategia era facilitată de faptul că alegerile se desfășurau în două tururi, iar alianța anti-PSD apărea în turul decisiv. Acum, însă, nimeni nu împiedica forțele anti-PSD să transforme turul întâi în turul doi. Adică, să realizeze sondaje de opinie (care ar fi fost pe post de turul I) și să sprijine un singur candidat împotriva PSD la alegerile din 5 iunie. Cătălin Predoiu a lansat ideea unui pretendent unic, încă de pe vremea când nu era candidat, dar propunerea a fost privită cu rezerve de colegii de partid și respinsă de formațiunile mai mici. În timpul campaniei, atât PNL cât și USB au dat publicității propriile sondaje de opinie, fiecare cu rezultate previzibile: locul 2 , după Firea, era ocupat de candidatul partidului care plătise sondajul. Lunea trecută, Predoiu a propus realizarea unui sondaj între candidaţii dreptei pentru postul de primar general şi cel care are punctajul cel mai mare să fie susţinut de ceilalţi doi, dar a fost refuzat de Nicușor Dan (USB) și de Daniel Barbu (ALDE). Abia duminică seara, Nicușor Dan a acceptat, pe jumătate, propunerea de a se realiza un sondaj independent dar a adăugat că nu se va retarge din competiţia electorală şi nu le va propune bucureştenilor să îl voteze pe Cătălin Predoiu. „I-am propus în această seară lui Cătălin Predoiu să facem un sondaj, organizat de o casă de sondaje internațională, care să confirme ceea ce noi știm deja – eu sunt singurul care poate să unească voturile anti-PSD”, a fost mesajul lui Nicușor Dan. Acesta a vorbit doar despre retragerea lui Predoiu, excluzând propria sa retragere, ceea ce face imposibilă realizarea unei înțelegeri. De remarcat, că Dan spune altceva decât Predoiu. Candidatul PNL vorbește despre candidatul aflat pe locul doi, iar Dan despre cel care poate uni voturile anti-PSD ( care poate fi și candidatul de pe locul trei, de exemplu).
Pentru un om care se declară anti-sistem și vrea să scape Capitala de politicieni, Nicușor Dan dovedește abilitate politică, făcându-se că acceptă propunerea, dar o face când e prea târziu și dă un răspuns greu de acceptat. Astfel, sondajul realizat de CURS pentru PNL s-a realizat între 6 și 12 mai, iar cel realizat de TNS pentru USB între 13 și 18 mai. Cu alte cuvinte, un sondaj serios durează cel puțin o săptămână și ar fi trebuit deja demarat pentru a se finaliza până la alegeri. Or, reprezentanții celor două partide nici măcar nu au negociat întrebările ( din declarații reise că vor întrebări diferite) și casa de sondaje la care vor apela. Mai mult, nu e clar cum ar putea fi el folosit în ziua alegerilor: campania se încheie vineri 3 iunie la ora 7.00, termen după care posturile de televiziune nu mai pot da publicității sondaje de opinie. Presupunând prin absurd că sondajul ar fi gata, candidatul care poate să unească voturile anti-PSD nu îl poate invoca în favoarea sa în ziua alegerilor, pentru că ar încălca legea electorală.