Nici n-am intrat bine in UE ca deja suntem in conflict cu oficialitatile europene din cauza ca Romania percepe ilegal taxa pentru prima inmatriculare. Ai nostri fusesera avertizati ca daca nu renunta la aceasta idee antieuropeana am putea primi sanctiuni financiare extrem de dure. I-a interesat? Nicidecum. Pai doar guvernantii nu platesc amenzile usturatoare din buzunarul propriu!
Imediat ce a trecut momentul festiv al aderarii pentru care s-au cheltuit bani frumosi, deci dupa ce s-au stins focurile de artificii, probabil ca politicienii romani s-au felicitat intre ei, strangandu-si mainile: bravo, i-am pacalit pe toti! Inapoi la ale noastre! Fiindca nu doresc anticipate pentru a avea stabilitate, ca doar s-au lipit de scaune pentru patru ani si n-au trecut decat doi, se fac si refac calcule politice pentru mentinerea artificiala in viata a defunctului Guvern Tariceanu. Se discuta despre votul uninominal, pe care iarasi nu-l doreste cu adevarat nici un partid. Demnitarii vor salarii mari, iar Tariceanu ii sustine. Le tine isonul si in legatura cu participarile prin diverse comitete si comitii sa mai ia si ei, saracii, un ban in plus. Degeaba se chinuie Monica Macovei sa impuna crearea Agentiei de Integritate. Politicienii au alergie la acest subiect. N-au chef oricum sa le cotrobaie nimeni prin hartii si sa le ceara socoteala pentru incalcarea legii, asa ca dupa ce deputatii si-au batut joc de proiectul Macovei nici senatorii nu par mai breji, deci tot amana subiectul. Coruptia e in floare.
Cum-necum, parca pocnind din degete in ultima perioada, Romania a trecut toate testele UE. Fara sa se schimbe ceva, i-am convins pe toti ca nimic nu mai este ca inainte. Dupa numai cateva zile de la aderare insa, cand inca nici nu s-au intors toti politicienii la treaba, s-a vazut ca traim aceeasi cruda realitate. Degeaba ne-au urat demnitarii sa traim si mai bine. Se traieste rau! Poate dumnealor vor trai astfel, cu gandul la propriul buzunar in care inghesuie pana nu mai incap indemnizatiile grase din bani publici. Romanii se confrunta cu valul de scumpiri, cu noi taxe, majorari de impozite, mizerie, indolenta autoritatilor. Unde te intorci, parca nimic nu merge cum trebuie. Incepand cu invatamantul, care este jalnic, si terminand cu batranii umiliti si batjocoriti la diverse ghisee ori la cozile pentru medicamente.
Unii oficiali europeni s-au temut ca vom exporta, indata ce punem piciorul in Parlamentul European, metehnele deprinse la Bucuresti. Si… de ce ti-e frica nu scapi! Peremistii au pus umarul la constituirea grupului extremistilor din PE. Dupa cum merg treburile pe la Bucuresti, exista pericolul ca dupa alegerile din mai sa vadimizam/becalizam legislativul european in proportii ingrijoratoare…
Dar cu Miron Cozma chiar i-am pacalit pe europeni. Desi ardeau de nerabdare sa-l vada eliberat, ai nostri l-au mai tinut putin la racoare. N-a trecut o saptamana si gata, cererea de eliberare s-a si depus si aprobat de judecatori. Stie sa joace sah si, in definitiv, a plantat si flori in Piata Universitatii. Asa ca nu prea mai conteaza ca a devastat Capitala daca in arestul de lux s-a purtat frumos. Iar Iliescu ce sa spuna? Ca regreta ca nu l-a gratiat mai demult, cu un an inaintea ispravirii mandatului sau. In semn de „reconciliere nationala”, ca sa nu ramanem „incarcati”, spune el. Faptul ca Iliescu, presedintele de onoare al PSD si autorul moral al mineriadelor ce au generat intarzierea momentului de aderare a Romaniei la UE, spune acum ca nu regreta ca l-a gratiat pe Cozma, ci doar ca a starnit o furtuna intr-un moment nepotrivit nu demonstreaza decat ancorarea in trecut. Un trecut de care in nici un caz nu ne putem desprinde incercand sa ne integram in UE cu tot cu metehnele cele vechi.