Cabinetul Ponta a preluat criteriile, simpatiile şi interesele liderilor USL din umbră, care în acest fel vor avea acces nemijlocit nu doar la putere sau la resurse, ci şi la influenţă. Adian Năstase şi Dan Voiculescu au pregătit deja echipa care duce USL la putere, strategiile de forţă şi ameninţările necesare pentru a-l neutraliza pe Traian Băsescu.
Liderii noii puteri cred, însă, că în ofensivă imprudenţa e cea mai bună tactică, de aceea lista guvernului Victor Ponta conţine nume compromise, anacronice, discutabile. Cu excepţia lui Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe în perioada premierului Nicolae Văcăroiu, care revine în actualitate cu toate eşecurile capitalismului sălbatic pe care le-a girat, toţi ceilalţi socialişti sunt sau au fost oamenii lui Năstase. Sub ministeriatul lui Florin Georgescu au înflorit jocurile piramidale şi a început putrefacţia marilor bănci autohtone, iar resuscitarea lui sugerează că PSD, care a vrut cu tot dinadinsul să preia Finanţele, nu are la îndemână persoane suficient de calificate sau de curajoase pentru acest portofoliu. În schimb faimosul Grup de la Cluj a fost reactivat prin Ioan Rus, fost ministru de Interne pe vremea lui Adrian Năstase, căzut ulterior în dizgraţie şi eliminat din ecuaţie, fiindcă avea potenţial să devină un authentic lider socialist. Prieten cu Vasile Blaga, liderul de facto al PDL, Ioan Rus cunoaşte bine mecanismele sistemului pe care ar urma să-l strunească şi simte momentele când sunt necesare manipulările sau când au efect ştirile alarmante. Cu zece ani în urmă, de pildă, Rus ameninţa din fruntea Internelor pericolul disoluţiei statului în Harghita şi Covasna pentru a descuraja pretenţiile UDMR, dar şi pentru a tăia avântul Budapestei de a le oferi un statut special maghiarilor din Ardeal. Rovana Plumb, nominalizată la Ministerul Mediului a ajuns pe spezele lui Năstase politician, iar Titus Corlăţean este chiar disciplolul direct al fostului premier PSD, de aceea i s-a încredinţat fotoliul Justiţiei, pentru a putea apăsa la nevoie pe pedalele ştiute, pentru a mai salva ce se mai poate salva din reputaţia maestrului său, care are pe rol la Înalta Curte două dosare în care ar putea fi condamnat. Dan Nica preia Comunicaţiile, pentru că are experienţa guvernării Năstase, iar Corina Dumitrescu, soţia senatorului PSD, Cristian Dumitrescu vine din acelaşi cerc al fostului premier, cu misiunea de a resuscita universitatile private, ca reţele financiare şi de influenţă pentru partid. Rector la Universitatea Cantemir, aflată în situaţie de incompatibilitate fiindcă vrea să-şi păstreze atât funcţia de la universitate, cât şi locul din Consiliul Superior al Magistraturii, are o mare miză pentru PSD, de aceea socialiştii nu l-au lăsat pe Andrei Marga, primul reformator autohton al învăţământului postdecembrist să preia Educaţia. În plus, pentru ca peisajul moral să fie întregit, Lucian Isar, acuzat în 2008 de BNR pentru atacul asupra leului este favoritul lui Victor Ponta pentru poziţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri.
Liberalii au fost lăsaţi să preia toate ministerele bănoase şi deci toţi cartofii fierbinţi ai viitoarei guvernări USL, inclusiv Agricultura, cu dedicaţie directă pentru Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, care ar putea fi interesat să ia în arendă sau prin diverse artificii chiar în proprietate terenuri agricole sau poate chiar să privatizeze Romsilva, după un model deja exersat. Mâna dreaptă a liderului liberal, Eduard Helvig şi-a început cariera lângă ministrul ţărănist al Internelor, Gavril Dejeu şi când şi-a dat seama că nu rentează să-i ducă servieta acestuia, a trecut în solda lui Voiculescu, iar de aici a găsit drumul cel mai scurt spre parvenire în PNL. Generalul Corneliu Dobriţoiu pe care liberalii îl văd ministru al Apărării şi-a cumpărat apartamentul de servicu care valora 150 de mii de euro cu 27 de mii, actorul Mircea Diaconu, viitor ministru al Culturii şi Victor AListar, care ar trebui să se ocupe de transparenţa cabinetului Ponta au grave probleme etice nerezolvate şi au fost declaraţi incompatibili, iar prezenţa lor în noua arhitecutră guvernamentală arată cât de irelevante sunt legile pentru USL şi câtă importanţă au reformele juridice făcute în ultimii opt ani.
Guvernul Ponta se întoarce în timp: cu oamenii lui Năstase şi Felix ahtiaţi după putere, cu politicieni lacomi, care vor să ocupe mai multe funcţii deodată sau care vor să profite de orice fotoliu pentru a se chivernisi, cu fostul informator al Securităţii care vrea să-l suspende pe Traian Băsescu, demonstrând încă odată cancelariilor occindentale că USL nu este o forţă care foloseşte mijloace democratice.
Jocurile nu sunt făcute definitiv, liberalii şi socialiştii se tem de o întorsătură, nu le vine să creadă că totul a fost atât de simplu, că Traian Băsescu a cedat aşa de uşor. Preşedintele ştie, însă, că puterea nu se poate împărţi şi va căuta o breşă prin care să surpe construcţia la care trudeşte Victor Ponta.