Grecia și a doua cădere a comunismului

de Cristian Campeanu , 02 iulie 2015 - stire actualizata la ora 00:48, 03 iulie 2015
Grecia și a doua cădere a comunismului

Criza greacă marchează sfârșitul iluziei pe care o vinde orice idelog comunist/socialist din Vest. Că bunăstarea „maselor” este posibilă pe seama „capitaliștilor”. Că poți consuma la nesfârșit fără să produci și că poți da vina la nesfârșit pe „exploatatori”. Adevărul self-evident este că bunăstarea e tot atât de mult o chestiune de bună guvernare și responsabilitate politică și democratică pe cât este una de productivitate și inovație. Ultima redută a stângismului populist occidental se prăbușește în Grecia spre furia și deznădejdea ideologilor.

În fierbințeala momentului se vorbește despre o criză europeană fără precedent generată de o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, de pierderea „sufletului” european o dată cu expulzarea „leagănului civilizației europene”, de amenințarea rusă (mereu prezentă), despre o „tragedie greacă demnă de Eschil și Sofocle” și de alte scenarii apocaliptice post-referendum. Ceea ce are nevoie Grecia și Europa este de o bună doză de realitate și (auto)ironie în sens socratic. Mai mult de Aristofan decât de Sofocle. Și punctul de pornire ar trebui să fie admiterea onestă (altă calitate socratică) a faptului că iluzia ideologică a infinitei bunăstări de masă pe banii altora este doar atât, o iluzie.

Economia nu a fost niciodată o afacere de clasă așa cum încearcă ideologii stângii populiste să ne facă să credem, adică de redistribuție echitabilă a tortului bunăstării ci a fost și a rămas întotdeauna a producerii tortului. Ceea ce nu au înțeles niciodată comuniștii este cât de complicat și fragil este un proces de producție simplu, câtă bunăstare generează pe parcurs și cât de mulți oameni depind de acest proces simplu dar esențial, de la fermierii care cultivă grâul până la producătorii de ciocolată, ca să păstrăm metafora. Tocmai pentru că ideologia îi orbește și nu sunt capabili să vadă aceste relații economice la nivel micro esențiale pentru menținerea țesutului social și pentru generarea bogăției, soluțiile comunistului/socialistului sunt întotdeauna brutale, autoritare și simpliste. „Guvernul/Statul să dea”, „Guvernul să ia de la bogați și să dea la săraci”. Ironia face ca exact acest gen de „soluții” să genereze proastă guvernare, corupție, ineficiență economică, nivel de trai redus și, în cazuri extreme, faliment.

Andrei Pleșu scria că grecilor le place să reamintească faptul că ei eu inventat cuvinte ca „democrație”, „economie” și chiar „Europa” și observa că tot grecii sunt, la o adică responsabili și de cuvinte precum „haos”, catastrofă” și „apocalipsă”. Iată un exemplu de asemenea catastrofă de fabricație grecească. Oamenii din nordul auster au fost indignați de știrile privind al 13-lea și al 14-lea salariu și pe bună dreptate, dar important este cum s-a ajuns aici. Pe scurt, printr-o prevedere constituțională absolut iresponsabilă, potrivit căreia slujbele din aparatul de stat sunt garantate pe viață. Acest lucru s-a întâmplat pentru că grecii au crezut în iluzia că numai Statul poate să distribuie în mod echitabil bogăția. Ce s-a întâmplat a fost că la fiecare ciclu electoral familiile politice care se succedau la putere (de stânga sau de dreapta) își negociau cu actori cheie o serie de poziții în aparatul de stat, în care salariile au crescut constant și nejustificat. În final, Grecia a ajuns ca la o populație de 11,5 milioane de locuitori să aibă peste un milion de angajați la Stat. Această situație a generat corupție pe scară largă, atât prin faptul că funcțiile lucrative erau negociate politic cât mai ales pentru că având funcția garantată pe viață, funcționarii de stat puteau să negocieze cu sindicatele și cu marii proprietari condiții avantajoase pentru cei din urmă și dezavantajoase pentru stat.

În Grecia a apărut astfel o clasă de mijloc complet artificială formată din funcționari guvernamentali sau plătiți de stat care lucra în complicitate cu oligarhia politico-economică. În aceste condiții, instituțiile menite să asigure separația puterilor în stat, controlul efectiv al echilibrului pieței și al utilizării banului public nu au funcționat niciodată. Confruntați cu un stat abuziv și corupt, agenții economici privați au devenit cetățeni de mâna a doua care, în mod legitim au făcut tot ce au putut pentru a eluda Fiscul și a-și prezerva veniturile. Infecția s-a spart o dată cu criza euro când nordicii au observat că maniera în care grecii rostogolesc împrumuturi din ce în ce mai mari în condițiile de deficit din ce în ce mai mare nu înseamnă altceva decât transferul de bani din buzunarele contribuabilului occidental în buzunarele statului elen, care le gestiona cu aceeași iresponsabilitate și impunitate.

Ceea ce au făcut iluzioniștii greci în aceste condiții a fost să scoată în prim-plan solicitările de ajustare fiscală ale Troicii, creșterea impozitelor și a TVA, „tunderea” sistemului de pensii etc, toate reversibile în timp după redresare, pentru a ascunde cele mai importante solicitări, care privesc reforma fundamentală a statului și a instituțiilor independente. Este exact cea ce Tsipras refuză să facă. Tsipras nu a vrut niciodată să ajungă la un acord cu Troika pentru că nu vrut să reformeze statul elen. De aceea, preferă să scoată Grecia din zona euro cu consecințe greu de anticipat doar pentru a salva „idealurile egalității și echității comuniste”. Unii ideologi de stânga precum Paul Krugman pedalează (la propriu, de vreme ce a ținut să scrie în timp ce se afla în excursie cu bicicleta) pe nevoia „nu”-ului la referendum sub motivul că „haosul care ar urma ieșirii din zona euro nu poate fi mai rău decât cel de acum”. Este un îndemn disperat profund lipsit de onestitate adresat lui Tsipras să recurgă la un experiment social imprevizibil numai pentru a salva iluzia comunistă dar și un semn că în rândurile imensei elite intelectuale socialiste din Occident s-a instalat panica. 

Loading...

Comentarii

 • Krixus

  09 iulie 2015 21:29

  Facand d-ta inca o data dovada de netagaduit a faptului ca nu intelegi NIMIC, dar ai ambitia de a vinde ac est NIMIC, scris cu picioarele drept "adevaruri profunde" iti mai atest inca o data Domnule, esti destul de ..... fudul si deci destul de....ma rog! Nu mai incerca sa ne convingi - stim cu totii ca dumneata faci parte din cei 97 de indivizi de pe planeta, care sunt incapabili sa gandeasca. Slava Domnului ca ceilalti din acest grup nu se ambitioneaza sa scrie cu picioarele ceea ce au "gandit" cu dosul, numai ca sa roada si ei un os..

  raspunde comentariului
 • Propaganda capitalista !

  09 iulie 2015 19:11

  Campene, era mai interesant daca faceai o analiza de ce sistemul capitalist o ia razna si genereaza crize economice mondiale ! Grecii nu sunt decat victime ale bunastarii de peste ocean care a explodat si facut tandari de atata coruptie si s-a propagat din nefericire si pe la greci !!!

  raspunde comentariului
 • MRUngureanu este un mafiot băsescist , egoist și trădător care nu merită funcție guvernamentală și nu va face politică cinstită pro-România. JOS MRU!

  07 iulie 2015 0:02

  Voi cei 6 șase LINGĂI AȘA.ZIȘI EDITORIALIȘTI DE LA OPINII RL, adică Campeanu,Bejan, Turturea, Fati.ța, Mihu, și Chiruta nu plecați, MĂ, ODATĂ..!?...HAI DEMISIA LINGĂI căcăcioși BĂȘIȘTI ȘI Johaniști ..................... .............. .04 iulie 2015 .................................. ................................ ................................ ................................... .............Dezvăluiri. Cum s-a îmbogățit Iohannis folosindu-se de falși moștenitori și de acte fabricate ..................... ............... ....................................... .............Se poate vorbi după ultimele zile despre un învingător? Nu cred! Asta pentru că toate părțile au ieșit mult mai boțite decât erau. Se poate vorbi despre un mare perdant? Asta, da! Marele perdant este președintele Klaus Iohannis. S-a cramponat sau a fost obligat să se cramponeze de Ungureanu, un personaj antipatizat, foarte slab cotat la capitolul încredere de către populație. A făcut-o total lipsit de abilitate. N-a avut minima inspirație de a mima măcar consultarea partidelor. Dacă ar fi făcut-o, ar fi părut că decizia a fost luată împreuna cu liberalii și efectele negative ar fi fost mai disipate. De aceea, sunt convins că acesta este momentul T-zero, cel al începutului dizolvării încrederii și simpatiei de care, până acum, sasul șarlatan sibian s-a bucurat.

  raspunde comentariului
 • Krixus

  06 iulie 2015 20:36
 • MRUngureanu este un mafiot băsescist , egoist și trădător care nu merită funcție guvernamentală și nu va face politică cinstită pro-România. JOS MRU!

  06 iulie 2015 10:10
 • Mafioso sas.KLAUS VREA SĂ RĂSTOARNE guvernul PONTA..!! și SASUL zâce EU MI.S DEMOCRAT!!! ....Johanis VREA O ROMÂNIE, PE AFARĂ, exportând tineri români ..!DECÂT AȘA ,,.mai bine SAS PREȘ. lipsă !!!

  04 iulie 2015 23:59

  Binomul SRI-DNA a fost invocat frecvent în editorialele lui Ion Cristoiu. Întrebat de Dan Andronic, directorul general al EVZ, dacă a reușit să-l spargă și dacă a provocat emoții insistând pe această temă, jurnalistul a răspunsul în stilul binecunoscut ..................................... ................... .................. Cred că am provocat emoii la noua conducere a SRI, care și-a dat seama i din ce am scris eu - am avut i o discuie că această implicare la nivel de imagine a SRI care, practic, e numai de 4 în activitatea lor, dar pare de 100 - a transformat SRI-ul în miliie economică. ................. ....................................................................... ................Eu vreau să fiu mândru de acest serviciu care se bate la contraspionaj cu cele străine, care îmi descoperă reele teroriste, care îmi dă unanimitatea întregii clase politice. Ori, la ora actuală, eu vreau să văd un ofier de informaii care, nu tiu, filează un agent străin i nu pe Toni Greblă. Adică, iertai-mă, am i scris, eu dacă a fi ofier la SRI, mi-a da demisia. Eu vreau să fiu ofier SRI la nivel de FBI, i deodată descopăr că trebuie să-l urmăresc pe Toni Greblă. Ce să spun?!Toni Greblă e greu de urmărit. Eu cred că vor renuna la acest lucru. A fost o nevoie, după părerea mea, dar lupta împotriva corupiei nu mai face nici un breaking news.

  raspunde comentariului
 • Saso Șarlatanul de case a devenit incompatibil , prin corupție ,Joohanis-6CASE are șarlatănite la Sibiu case de 1200 metri locuibili,,..... pentru ce bani și cum lea acaparat fostul primar sibian?

  04 iulie 2015 18:29

  Voi cei 6 șase LINGĂI AȘA.ZIȘI EDITORIALIȘTI DE LA OPINII RL, adică Campeanu,Bejan, Turturea, Fati.ța, Mihu, și Chiruta nu plecați, MĂ, ODATĂ..!?...HAI DEMISIA LINGĂI căcăcioși BĂȘIȘTI ȘI Johaniști .....04 iulie 2015 ................. ...................................Dezvăluiri. Cum s-a îmbogățit Iohannis folosindu-se de falși moștenitori și de acte fabricate ..................... ............... ....................................... .............Se poate vorbi după ultimele zile despre un învingător? Nu cred! Asta pentru că toate părțile au ieșit mult mai boțite decât erau. Se poate vorbi despre un mare perdant? Asta, da! Marele perdant este președintele Klaus Iohannis. S-a cramponat sau a fost obligat să se cramponeze de Ungureanu, un personaj antipatizat, foarte slab cotat la capitolul încredere de către populație. A făcut-o total lipsit de abilitate. N-a avut minima inspirație de a mima măcar consultarea partidelor. Dacă ar fi făcut-o, ar fi părut că decizia a fost luată împreuna cu liberalii și efectele negative ar fi fost mai disipate. De aceea, sunt convins că acesta este momentul T-zero, cel al începutului dizolvării încrederii și simpatiei de care, până acum, președintele s-a bucurat.

  raspunde comentariului
 • Doru

  04 iulie 2015 16:29

  Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email teodor.doru59yahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Stefan

  03 iulie 2015 21:50

  Avem o coruptie foarte mare -- au furat toti. Este permis sa fii corupt si in politica in Grecia.Acum vor plati. Avem in Romania "coruptie generalizata" la nivel de Guvern-Ponta-PSD si in ministerele noastre.LUPTA CONTRA CORUPTIEI ESTE VITALA -- ALTFEL AJUNGEM MAI RAU DECIT GRECII!

  raspunde comentariului
 • Stefan

  03 iulie 2015 21:11
 • Saso Șarlatanul de case a devenit incompatibil , prin corupție ,Joohanis-6CASE are șarlatănite la Sibiu case de 1200 metri locuibili,,..... pentru ce bani și cum lea acaparat fostul primar sibian?

  03 iulie 2015 17:25

  Dezvăluiri. Cum s-a îmbogățit Iohannis folosindu-se de falși moștenitori și de acte fabricate ..................... ............... ....................................... .............Se poate vorbi după ultimele zile despre un învingător? Nu cred! Asta pentru că toate părțile au ieșit mult mai boțite decât erau. Se poate vorbi despre un mare perdant? Asta, da! Marele perdant este președintele Klaus Iohannis. S-a cramponat sau a fost obligat să se cramponeze de Ungureanu, un personaj antipatizat, foarte slab cotat la capitolul încredere de către populație. A făcut-o total lipsit de abilitate. N-a avut minima inspirație de a mima măcar consultarea partidelor. Dacă ar fi făcut-o, ar fi părut că decizia a fost luată împreuna cu liberalii și efectele negative ar fi fost mai disipate. De aceea, sunt convins că acesta este momentul T-zero, cel al începutului dizolvării încrederii și simpatiei de care, până acum, președintele s-a bucurat.

  raspunde comentariului
 • Un popă ungur și un afacerist sas.6CASE sau pus să dărâme guvernul României și România. Popa Trokeș cel cu coarne diavolești și sasu Iohannis Klaus cel hoț de case ROMÂNEȘTI de la Sibiu.

  03 iulie 2015 17:25
 • IULIAN

  03 iulie 2015 12:37

  Cȃtigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care să colaboreze cu noi, pentru o activitate uoara, part-time sau full-time, la alegere, cu cȃtiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima lună! Oferim i cerem cea mai mare seriozitate! Ofertă valabilă pentru capitală i provincie. Mai multe informații, solicitați la adresa de email cucuiulianyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Un nedumerit

  03 iulie 2015 11:47

  Imi pare rau, d-le Cimpeanu dvs., care - de obicei aveti analize si comentarii pertinente, viabile, fezabile, analitice si concise, acum bateti cimpii, vorbiti 'avioane', divagati pe teme diverse - cu opinii aiurea si incoerente! Duceti-va, va rog la chinezi si vedeti cam cum stau rosturile cu noul capitalism puscarii si decapitariinchisori pe viata PENTRU EXCROCI si HOTI, investitii de capital din partea statului si a companiilor private, etc.. Lasati-i, D-zeului pe greci, americani, nemti, etc. cu manevrarea, investitiile, imprumuturile de capital practicate intr-un "Capitalism in Putrefactie" vorba lui Marx. Sau, dati o fuga pe la suedezi, norvegieni cel mai mare nivel de trai din lume, fara coruptie!, finlandezi, Danemarca..., acolo este sursa de inspiratie privind o noua societate prosperacivilizata!

  raspunde comentariului
 • Eva

  03 iulie 2015 10:56

  Problema lor ,cred ca e mai complicata decat pare.....au primit "imprumuturi" pentru inarmare,cheltuieli uriase cu armament...care chiar era necesar? cine si de ce a hotarat sa se faca acele cheltuieli...din imptumuturi! Conducerea e corupta sau naiva sau pur si simplu neprofesionali....Afacere pentru iubitorii de carti! Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cere acum mai multe detalii, la adresa de emailevasinai2003yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Constantin Chitu

  03 iulie 2015 10:02

  Este adevarat si ceea ce spune d-voastra. Greci au consumat mai mult decat au muncit si ar vrea, daca se poate, sa continue tot asa si de acum inainte. Numai ca creditorii grecilor nu mai sunt de accord sa le pompeze credite in continuare pentru a le mentine acelasi nivel de trai. Cand s-a ajuns la fundul sacului si la momentul adevarului, grecii ar dorii, in continuare, un fel de repetir la nesfarsit, adica o noua a cata oare? rostogilorea a datoriilor. Rostogolirea datoriilor inseamna, asemeni rostogolirii omului de zapada, cresterea acestora cu fiecare rostogolire lucru de care grecilor nu le prea pasa dupa cum se vede treaba. Sa nu uitam ca tot ei au descoperit si cuvantul hedonist. Hedonist inseamna castiguri salariale mari, dar la munca putina. Pe de alta parte insa, si asta nu e mai putin adevarat, beneficiarii intrarii creditelor in circuitul consumului, productiv sau neproductiv, au fost tocmai acele tari occidentale care azi nu mai vor sa sustina traiul hedonist al grecilor. Grecii luau imprumuturi, iar cu aceste imprumuturi, distribuite pe principii socialiste sau comuniste, cum vreti sa le spuneti, adica dupa nevoi in loc de munca, cumparau produse fabricate in Occident. Nu-i asa ? Asa e. Dar daca e asa, atunci putem deduce, logic, cum ca, cu aceste credite acordate grecilor si a altor tari, se sustinea o anumita continuitate si un anumit nivel al productiei in tarile occidentale. Cu alte cuvinte, valoarea adaugata, pe care o purtau cuin ele produsele importate, spre deliciul consumatorului grec, era drenata in tarile occidentale, de unde grecii consumatori importau bunurile de consum, bunuri de consum pe care le plateau cu banii impumutati de la tarile occidentale. Desi Occidentul sustinea un consum ridicat in Grecia prin credite, consum peste media a ceea ce ar fi trebuit sa-si permita, trebuie sa recunoastem ca o parte din acei bani se intorceau tot in Occident. Occidentul proceda asemeni croitorului, care ar fi dispus sa imprumute bani clintului, numai sa fie sigur ca acesta comanda un costum de haine la el. Sunt de acord cu dvs ca nu putem merge la infinit asa, ca vitelul trebuie intarcat de la mameloanele vacii. Si asta trebuie facut nu numai cu grecii, ci cu toate tarile al carui grad de indatorare creste intr-un ritm mai mare decat restituirea datoriilor. Asta e valabil si pentru Romania. Cand se va pune astfel problema, vom constata ca Capitalismul Cel Mult Laudat este muma pentru Occident, si ciuma peste Rasarit. Abia atunci ajungem la miezul adevarului. Atunci vom intelege ca globalismul, noua forma cu pretentia de adevar universal si imuabil al capitalismului, este eroarea fundamentala a lumii in care ne ducem amarul vietii.

  raspunde comentariului
 • Colonialismul cand va cadea?

  03 iulie 2015 7:46

  Foarte frumos, mai cade o data comunismul, uraa! Dar colonialismul, in toate formele lui neo-colonial, cand are de gand sa cada? Sau, nu mai cade? Iata, noi romanii, cei mai rupti in fund dintre europeni ne gasim sa il aparam, prin astfel de jurnalisti fara constiinta. Nu mai avem industrie, pamantul agricol e instrainat, padurile taiate, petrolul si minereurile sunt vandute, dar pe noi ne framanta ca trebuie musai sa mai pice o data comunismul. Invatamantul, sanatatea, cultura sunt in colaps in Romania, dle jurnalist! Ce communism? !!

  raspunde comentariului
 • v o bag

  03 iulie 2015 7:29

  Campene! Asa imbecilitati scrii, incat si o baba de la tara rade de se prapadeste. Tot comunism si comunisti vezi, chiar daca te uiti si intr-o galeata cu apa. Pai, criza din grecia se datoreaza sistemului bancar capitalist care sa aplicat acestei tari. Banii au fost pompati ca sa se reintoarca tot in buzunarele hapsanilor capitalisti. Grecul de rand n-a vazut nici un sfant din acesti bani. Criza din grecia este dovada ca , cocina ue scartaie din toate incheieturile

  raspunde comentariului
 • v o bag

  03 iulie 2015 7:28

  Campene! Asa imbecilitati scrii, incat si o baba de la tara rade de se prapadeste. Tot comunism si comunisti vezi, chiar daca te uiti si intr-o galeata cu apa. Pai, criza din grecia se datoreaza sistemului bancar capitalist care sa aplicat acestei tari. Banii au fost pompati ca sa se reintoarca tot in buzunarele hapsanilor capitalisti. Grecul de rand n-a vazut nici un sfant din acesti bani. Criza din grecia este dovada ca , cocina ue scartaie din toate incheieturile

  raspunde comentariului
 • Churchill plateste

  03 iulie 2015 7:17

  Stalin le cunostea placerile si destinul, Grecia socialista ar fi dainuit si astazi alaturi de Cuba si Coreea de Nord.

  raspunde comentariului
 • Dorel

  03 iulie 2015 5:33

  Cristiane tu cand scrii vorbesti in cunostinta de cauza ori citesti prostiile si balivernele altora si ni le prezinti noua ca ceva real.Nu actualul govern al Greciei a facut inprumuturile de la FMI si alte institutii si nu ei au adus Grecia in situatia actuala.Atat economia cat si politica din Grecia sant controlate si dirijate de la Brussel.Din inprumuturile de sute de milioane de euro mai putin de zece la suta s-au folosit pentru ajutorul economiei interne al Greciei iar restul de bani au fost dat bancilor care la randul lor l-au inprumutat populatiei.Deci bancile sant responsabile de prabusirea economiei si nu poporul ori actualul Guvern.Cat despre economie nu se poate dezvolta atata timp cat este dirijata de autoritatile de la Brussel.Grecia ca si Spania,Portugalia,Italia si alte tari member din UE au fost programate pentru dezastru economic pentru a li se fura resursele si tezaurul tari.In acelasi timp se urmareste anihilarea identitati tarilor respective si integrarea lor intr-un Super Stat creat si dirijat de UE.Presa este fiind unul din mijloac ele pricipale de informative al publicului si are datoria sa spuna si prezinte adevarul indifferent care este el.Ce prezinta acest articol este departe de adevar si cred eu ca are ca scop indoctrinarea si dezbinarea maselor.

  raspunde comentariului
 • n.dumiritu

  03 iulie 2015 1:16

  Birocratia e pindita mereu de boli atroce osificare, scleroza, guta. De la un punct impredictibil, birocratia incepe sa lucreze mai mult pentru propria bunastare decit pentru binele general. Dintr-o dimineata obisnuita, birocratia incepe sa socoteasca ca merita mai mult din tortul general si, cum are cutitul in miini, incepe sa-si ingroase felia. Incepe sa-si dea salarii grase, bonusuri de merit, indemnizatii speciale, suplimente de stres, pensii de lux etc. Atunci cind apar primele semne ale proastei administrari, in loc sa faca o analiza critica, incepe sa masluiasca statisticile, neprecupetind nici cheltuielile pentru imagine si propaganda. Odata ajuns in acest punct, nu mai ai de a face cu un mincau neatent cu dieta si cu supletea trupului si a mintii, ci ai de a face cu un ins preocupat exclusiv de propriul sau bine si ostil interesului general. Nu mai e guta, ci e batrina sete nepotolita de putere. Si, fireste, iti va repeta mereu cit de mult ii pasa de tine si cit de mult in datorezi pentru asta. Toate cuvintele mari le va folosi pentru a-ti spune cit de important esti pentru el, cum numai el vede atitea calitati in tine, cum numai el iti cunoaste nevoile si aspiratiile. Toate cuvintele mari vor suna calp din gura lui, dar deja asta trebuie sa iti spuna ca de fapt ii e frica chiar lui de adevarata lui corupere si neputinta si de aceea construieste febril un intreg esafodaj de minciuni, pentru a intirzia in ochii tuturor clipa teribila a recunoasterii imposturii - impostura de a hotari asupra vietilor altora. In ce se petrece in Grecia, eu vad parazitarea binelui general de catre administratie si birocratie si refuzul acestora, chiar in ceasul evidentei crizei, de a renunta la beneficiile autoalocate peste posibilitatile societatii.Va citesc intotdeauna cu interes, domnule Campeanu.

  raspunde comentariului
 • Saso Șarlatanul de case a devenit incompatibil , prin corupție ,Joohanis-6CASE are șarlatănite la Sibiu case de 1200 metri locuibili,,..... pentru ce bani și cum lea acaparat fostul primar sibian?

  02 iulie 2015 23:24
 • Ion Popescu

  02 iulie 2015 23:11

  Autorul articolului ignora complet faptul ca actualul guvern al Greciei nu este responsabil pentru parcursul anterior al tarii decat in foarte mica masura. Mai mult, ignorand faptul ca il numeste pe un laureat al Premiului Nobel in Economie ideolog de stanga, masurile de austeritate sunt dovedite a fi deficitare in momente de criza. Pur si simplu nu merge. Mecanismul se bazeaza pe o idee foarte simpla intr-o economie, cheltuiala unuia este venitul altuia. Daca economisirea creste, consumul scade, iar din cauza asta, venitul scade, ceaa ce duce la scaderea sumelor economisite daca venitul iti scade, considerand ca nu poti taia prea mult din cheltuielile curente necesare, vei economisi mai putin. Lucrul asta e cu atat mai rau intr-o criza cum este cea a Greciei. Unii vor obiecta ca asta e doar o analiza pe termen scurt. Insa situatia in care Grecia este acum este una care impune, pentru inceput, rezolvarea crizei actuale- pe termen scurt.Ca sa ma refer la partea politica a crizei, este absolut scandalos sa lasi o tara in incapaciate de plata imposibilitate de a importa, lipsuri de tot felul etc. doar pentru ca are un guvern care nu accepta austeritatea. Pana la urma asta e problema creditorilor. FMI-ul impune solutii economice care nu au functionat aproape niciunde in lume, mai ales in SUA, unde la fiecare criza s-au adoptat programe majore de expansiune, cu toata opozitia unora. Mai mult, unii creditori sunt privati, multi dintre ei dovendind aceeasi iresponsabilitate precum guvernele anterioare ale Greciei au cumparat obligatiuni pe ideea ca statul elen nu poate da faliment hazard moral in cea mai pura varianta. Ma opresc aici, cu toate ca ar mai fi multe de spus. Mesajul e ca atunci cand ne referim la economie, trebuie sa trecem peste convingerile noastre personale cu privire la politica si moralitate si sa analizam situatia asa cum este dpdv economic, politic si moral. Este un lucru pe care articolul de mai sus nu il face nicidecum.

  raspunde comentariului
  • Dorel

   03 iulie 2015 5:42

   Domnule Popescu comentariul dv. dovedeste ca santeti la current si intelegeti cu adevarat ce se petrece atat in Grecia cat si in restul lumii.Imi face placer sa citesc si sa apsorb daca este posibil cunostinte generale care ma ajuta sa inteleg mai bine situatia tragica prin care trece aproape toata Europa.Mutumesc pentru comentariu.

   raspunde comentariului
  • andrei

   02 iulie 2015 23:56

   Daca Irlanda, Portugalia, Corea, etc nu sunt suficiente exemple, avem unul sub nasul nostru, Romania, care prin austeritatea si-a revenit si poate creste. Grecilor nu li se cere nici macar atat, ci doar sa inceapa sa cheltuiasca mai putin...Si eu sunt curios cum l eva fi daca nu au acceptat o scadere de 25, asa ca vor avea una de 90, care ii va afecta cel putin o jumatate de secol, cum am fost si noi afectati de deciziile proaste ale lui ceasca.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design