Geta & Erik: in memoriam. Sau despre ipocrizia detractorilor | OPINIE

de Sabina Fati , 27 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 16:12, 27 aprilie 2017
Geta & Erik: in memoriam. Sau despre ipocrizia detractorilor | OPINIE

Verdictul mulțimii, al alpiniștilor și specialiștilor de toate felurile este neiertător față de părinții celor doi copii care au murit în avalanșa din Retezat. S-au trezit brusc instituții ale statului care dormitează de ani de zile, iar conștiința publică se revoltă în valuri.

Nu cu mult timp înainte, admirația și aplauzele pentru performanțele puștoaicei care s-a cățărat în locuri incredibile erau de neoprit. Astă-vară, întreaga media românească prezenta cu mândrie performanța lui Erik Gulacsi – la 12 ani, cel mai tânăr alpinist care reușise să urce pe Elbrus, vulcanul adormit din Caucaz. La feminin, aceeași performanță fusese atinsă, cu doar un an înainte, de Dor Geta Popescu. Cei doi copii au fost crescuți să urce cât mai repede, cât mai sus, iar în jurul lor nimeni nu și-a pus serios problema dacă escaladarea celor mai complicate trasee din lume era ceva pentru vârsta lor. Presa i-a ridicat în slăvi și lumea i-a numit campioni, pentru că, de multe ori, pentru noi competiția e mai importantă decât viața.

Niciun mare alpinist nu a vorbit, pe vremea când cei doi mici cățărători erau încă în viață, despre pericolele pe care Geta și Erik le întâmpinau la o vârstă prea crudă. Niciunul dintre cei care îi acuză acum pe părinții celor doi nu a avut curajul să critice vanitatea taților care-i târau după ei, pe trasee imposibile, pe Geta și pe Erik, fiindcă trăim într-o țară avidă de eroi, care are nevoie de noi și noi dovezi ale „excelenței“ sale, are nevoie de recunoaștere și de performanțe, oricare ar fi ele. A rămas tricolorul întins de mâinile înghețate ale Getei sau ale lui Erik pe diferite vârfuri înzăpezite din masive îndepărtate, pentru fotografia pe care tatăl fiecăruia o colecționa drept dovadă a curajului, ambiției și patriotismului.

Cei care îi blamează pe părinții Getei și ai lui Erik ar fi putut să se revolte cu mult înainte, când le urmăreau traseul „performanțelor“, când vedeau pozele lor victorioase, cu fețele bătute de vânt, extenuate și ușor visătoare sau doar triste.

Atunci aveau dreptul să dea lecții și să le spună că alpinismul nu e un sport în care cineva devine campion, ci doar o încercare a omului de a stăpâni muntele și că această încercare are nevoie de multă experiență, precauție și maturitate.

Că, în ciuda adrenalinei, nu e o pasiune pentru aventurieri. Tot atunci ar fi trebuit să intervină Protecția Copilului, profesorii și ceilalți care socoteau că viețile lor erau puse în pericol. Acum e prea târziu.

Toți marii alpiniști deveniți detractori ai părinților Getei și ai lui Erik și ai celor doi puști morți în avalanșa din Retezat ar trebui să păstreze o tăcere pioasă acum și altădată să vorbească înaintea nenorocirilor, nu după ce acestea s-au întâmplat.   

Loading...

Comentarii

 • Ion

  01 mai 2017 15:11

  Ziarista nu stiu daca vei ajunge vreodata, dar cu siguranta mama nu vei fi niciodata.

  raspunde comentariului
 • S-au terminat cuvintele...

  29 aprilie 2017 8:27

  S-au terminat cuvintele pe munteÎn locul lor tacere e sub bolti,Dor Geta urca-n visele carunteSi inocente-a florilor de colt.Un lanced vis din lume a rapit-oI-am pus coroane searbade cu flori,Te striga inocenaa, Dor, iubito,Prea repede ai învăaat sa mori!Noi n-am atiut sa te oprim din moarteTe aclamam stupid fara contur,Acum dam vina inutil pe soarteRecursul la destin e un sperjur.Fii tu macar acum deasupra noastraAaaza-te pe Everestul tau,Deschide-n conatiinte o fereastra,Sa dam un sens acestui negru hau.S-au terminat cuvintele pe munteÎn locul lor tacere e sub bolti,Dor Geta urca-n visele carunteSi inocente-a florilor de colt..Iasi, 26 aprilie 2017

  raspunde comentariului
 • In memoriam sau...

  28 aprilie 2017 6:10

  Despre Walter Kargel parintele abecedarului alpinismului romanesc nici un cuvant.

  raspunde comentariului
 • carp

  27 aprilie 2017 23:48

  mda, articol cam *****.. nu e vorba de show'l ipocriziei, ci de reactia care va impiedica sa se mai intample asa ceva vreodata. Fara o reactie puternica nu exista schimbare, cel putin nu la noi, neam de beduini, care pana nu ne lipeste bolidul de asfalt nu ne'nvatam minte. Si nu stiu de ce mediatizare vorbiti, ca marea majoritate nici n-a receptionat performantele.

  raspunde comentariului
 • c. florea

  27 aprilie 2017 22:51

  Intrebarile meditativ-ipocrite de tipul "Oare copiii aceia au avut si alta optiune in afara de a face alpinism?" lasa sa se inteleaga ca, daca nu au avut, responsabilitatea morala cade cu toata greutatea asupra parintilor care ..., nu-i asa, au abuzat de copil, le-au furat copilaria".Sigur, este legitim sa punem problema in acesti termeni. Insa in acest caz, ca sa nu fim ipocriti, trebuie sa analizam si alte cazurim intrebandu-ne "Dar oare copilul Mozart sau copilul Blaise Pascal sau copilul Picaso au avut alte optiuni in afara de cele inspre care i-au indrumat parintii?" Dar copilul Comaneci Nadia a avut?Nu, nu au avut. Insa au realizat performante de exceptie si au imbogatit lumea in care traim cu un strop de frumusete, de virtuozitate, de traire pura. Asa si micutii alpinisti teenageri.Sa nu-i judecam prea aspru pe parinti. In lumea noastra cand toate valorile si credintele s-au relativizat, cei care cred in ceva, cei pasionati, cei ce se lupta cu secundele, cu metrii si cu propriile limite sunt etichetati ca obsedati, maniaci, iresposnabili.

  raspunde comentariului
 • Socrate

  27 aprilie 2017 20:40

  Tatal fetei , un om care a reusit pana la urma sa-si ucida propria fiica. Toate celelalte incercari , adica acele urcusurii nebunesti pe care le-a facut fata, au fost tentative esuate. Daca un nebun isi ia copilul si-l suie-n piscurile muntilor , la marginea haurilor , nu-i un ucigas fara voie ?

  raspunde comentariului
 • bela karoly si copiii norVegieni care nu castiga decat la handbal

  27 aprilie 2017 15:47

  cate mici gimnaste maimutzici s-au fi accidentat dupa care au murit ori au ramas cu sechele pe viatza or fi?...stie cineva, spune cineva ceva, nu intereseaza pe nimeni ce s-a intamplat in aproape jumatate de secol cu fetitzele care s-au accidentat la antrenamente fiind mai fragede chiar decat respectivii, a fost vreunul care sa traga la raspundere paritii deplin responsabili?oricum, parintii minoritarului minor mi se par cu probleme grave la mansarda, pacat ca fam popescu ca s-a inhaitat cu ei la rau.

  raspunde comentariului
 • detractor

  27 aprilie 2017 14:37

  N-au respectat nici cele 10 porunci ale decalogului scris de Luis Trenker afisat pe toate cabanele si toate refugiile alpine. Oamenii de Guinness Book nu pot fi numiti oameni de munte. Sunt multi indragostiti care la asfintitul vietii si-au testamentat cenusa pe crestele alpine dar acesti copii erau prea mici pentru a sti ce e dragostea muntelui.

  raspunde comentariului
 • ostapbender

  27 aprilie 2017 13:10

  Ca sa o parafrazam pe erudita autoare, cite ceva despre proprietatea termenilor ... so, deci, detractor - persoană care caută să micșoreze meritele unei ființe sau ale unei cauze, idei, concepții etc., vorbind-o de rău defăimător dexonline. Cu tot respectul, detractor e pe linga, nu insist. Pe fond, cred ca este de preferat sa se respecte memoria micutelor victime si durerea parintilor si sa ne abtinem a judeca in vreun fel incidentul. Dumnezeu sa ii odihneasca pe copii si parintilor sa ii intareasca ...

  raspunde comentariului
 • Emil

  27 aprilie 2017 13:05

  Corect ! Bine ca am terminat cu Kurvele de pe centura care alimenteza ghenele cu avortoni sufocati in pungi de nailon - pe aceasi linie ar trebuii, acuma din timp, analizate si eventual interzise gimnastica sportiva, gimnastica artistica, orice forma de sport care-i solicita pe micuti, kartingul, sahul, scrima, cititul cu lanterna sub patura, mersul cu avionul pana la 21 de ani, dirt-track, si inca multe altele la care cei cu har de la Dumnezeu se pot implinii astfel ca cei multi si mediocri sa poata NU sa se compare sa-i besteleasca, lua la misto, infiereze...De' - vejnicul razboi dintre Salieri si Mozart- dintre mediocru de pamant limitat din dotare si singularul geniu cosmic...Ce ma intristeza cel mai mult - e faptul ca dragostea de parinte al acestor nefericiti parinti care in paranteza trebuie spus au vegheat cu responsabilitate inzecita evolutia de performanta al copiilor lor- e pusa la indoiala ! - de catre cine ?

  raspunde comentariului
  • detractor

   27 aprilie 2017 15:04

   Orice alpinist in escalada cunoaste trecerea de la explorare la supravietuire dar nu orice parinte si-ar pune copiii in asemenea situatii. Muntii sunt plini de monumente funerare ale acestor viteji.

   raspunde comentariului
 • Du-te

  27 aprilie 2017 12:52

  Problema copilei era demult criticata in lumea alpinistilor doar ca RL e amatoare de senzational si penalul Adamescu. Muntele nu e sport ci doar natura, sanatate, caracter, respect si responsabilitate.

  raspunde comentariului
 • @ Spataru Ioan Cristian & Aida Bologa

  27 aprilie 2017 11:02

  Parerea dvs. nu trebuie neaparat afirmata cu aroganta si lipsa de consideratie pentru opinia altora. "Tanti Fati" nu este un termen civilizat! Alti cititori considera ca parintii celor doi copii trebuie lasati sa isi consume durerea si parerile de rau, fara a mai fi anchetati! O vor face pana la sfarsitul vietii lor!

  raspunde comentariului
 • betino31

  27 aprilie 2017 10:29

  Sâmbătă, 22 aprilie 2017, în munții Retezat au murit striviți de avalanșa de zăpadă și pietre doi copii alpiniști, sportivi de performanță, Dor Geta Popescu de 14 ani, sora mai mică a Crinei Coco Popescu, altă recordmenă a escaladărilor montane și Erik Gulacsi de 13 ani, supranumiți copii de aur ai alpinismului românesc. Titlul acestei postări este schimbat față de cel de pe blogul sportiv, fiind un joc de cuvinte și se referă la numele Getei Dor Popescu. Nu știu dacă Dor provine de la Dorina sau de la altceva, dar eu am sugerat o variantă prin numele acestei postări.Deja s-a scris mult despre acești copii, despre părinții lor care i-au dus la moarte sigură în condițiile de climă pe care le-au avut în ziua respectivă. Nici părinții lor și nici noi NU trebuia să le cerem acestor copii să ajungă la performanțele montane ale lui Horia Colibășanu, Constantin Lăcătușu, David Neacșu, Ecaterina Cuibuș sau chiar și a surorii mai mari a Getei, Crina Coco Popescu. Ne mândrim cu performanțele celor amintiți aici, dar muntele își cere tributul uman din când în când, mai ales atunci când sunt încălcate flagrant legile lui scrise sau nescrise.Pe lângă această tragedie, în ziua de 25 aprilie 2017 într-o localitate din Teleorman, un copil de nici doi anișori a fost salvat dintr-un puț adânc de 16 m în care căzuse. Toate felicitările și mulțumirile pentru minunații pompieri și ceilalți salvatori care au ajutat la salvarea unei vieți firave de copilaș ! Au mai fost astfel de întâmplări anii trecuți, cu alți copii eroi salvatori.

  raspunde comentariului
 • Liviu Padurean

  27 aprilie 2017 10:24

  da sunt de acord cu articolu !! dar cum in romania in care acesta tara nu este guvernat din 90 ce te poti sa te astepti cine mai vegeza la tot ce se intipla in acesta tara in care romani cofunda democratia cu anarhia am locuit in S.U.A.SA VEDETI CU IN SECUDA DOI TE INTREBA POLITIA in romania nu te intreaba nimeni de ce totinfac ce doresc oare asa se vrea suntem ipocriti suntem lasi pescuim in ape turburi inca nu mai avem o scola unde sa avem grija copilor nu avem o strategie nu avem nimc care sa salveze acesta natie suntem o populatie !ar fi multe de spus dar nu dorec sa va plictisesc MULTUMESC ! si aveti grija de voi !!!

  raspunde comentariului
 • Max

  27 aprilie 2017 10:23

  În ceea ce privește ipocrizia detractorilor, e așa și nu e așa...E destul de normal să se discute după eveniment, pentru că abia atunci oamenii află ce e în spatele succeselor de care se bucură aflând despre ele la tv. Vezi fetița triumfătoare pe vârful muntelui, nu și chinul, bruftuluiala și lacrimile ei de pe parcurs. Cei din branșă s-au cam pronunțat, încă de pe vremea de glorie a surorii mai mari. Dar cine ar fi putut să oprească un tată vanitos și obsedat de recorduri? Până și fetiței mai mici i s-a insuflat ideea că e vorba de invidia celorlalți, că e normal să dai în judecată un stat pentru că nu te lasă să te joci pe munte, să ocolești legile cu actele altcuiva, să treci șmecherește de filtre, să ignori avertismentele tuturor - alți alpiniști, ghizi montani, salvamontiști. Oamenii obișnuiți n-au de unde să le știe pe toate astea până când se întâmplă tragedia. Și e normal ca asta să suscite discuții de tot felul.

  raspunde comentariului
  • detractor

   27 aprilie 2017 15:12

   Un mare alpinist care facuse Aconcagua a murit tragand de un turture pana a starnit masa de gheata la Balea Lac.

   raspunde comentariului
 • Anica Ioanas

  27 aprilie 2017 10:11

  O DURERE CUMPLITA A LOVIT ACEASTE DOUA FAMILII!DOI COPII SI-AU INCHEIAT VIATA INAINTE DE A O TRAI!DOUA FAMILII NU-SI VOR MAI GASI LINISTEA IN VECII VECILOR! Nimic nu mai poate fi schimbat aici ! Nimeni nu poate reda viata si linistea celor care sunt in suferinta prin pierderea copiilor lor "MINUNATII COPII CARE AU ADUS BUNUL RENUME AL ROMANIEI IN CONSTIINTA INTREGULUI MAPAMOND!NIMIC NU SE CASTIGA FARA MUNCA ASIDUA SI SACRIFICIU! IN ACEST CAZ SACRIFICIUL A VENIT PREA DEVREME ,Curmand viata a doi copii care au INDRAGIT ATAT DE MULT MUNTELE ,MASURANDU-SI FORTELE LOR CU TIRANIA AVALANSELOR CARE I-AU RAPUS!DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE AMANDOIGETA si ERICK!CONDOLEANTE FAMILIILOR INDURERATE! Cu adanca DURERE de peste ocean!

  raspunde comentariului
  • Anica Ioanas

   27 aprilie 2017 10:21

   O DURERE CUMPLITA A LOVIT ACEASTE DOUA FAMILII! DOI COPII SI-AU INCHEIAT VIATA INAINTE DE A O TRAI! DOUA FAMILII NU-SI VOR MAI GASI LINISTEA IN VECII VECILOR! Nimic nu mai poate fi schimbat aici ! Nimeni nu poate reda viata si linistea celor care sunt in adanca suferinta pentru pierderea copiilor lor ! MINUNATII COPII CARE AU ADUS BUNUL RENUME AL ROMANIEI IN CONSTIINTA INTREGULUI MAPAMOND! NIMIC NU SE CASTIGA FARA MUNCA ASIDUA SI SACRIFICIU! IN ACEST CAZ ,SACRIFICIUL A VENIT PREA DEVREME ,Curmand viata a doi copii, care au INDRAGIT ATAT DE MULT MUNTELE , MASURANDU-SI FORTELE LOR CU TIRANIA AVALANSELOR CARE I-AU RAPUS! DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE AMANDOI GETA si ERIK! CONDOLEANTE FAMILIILOR INDURERATE! Cu adanca DURERE de peste ocean!

   raspunde comentariului
 • Spataru I. Cristian

  27 aprilie 2017 10:02

  Cu acest articol manipulati realitatea, cu sau fara intentie. Problema nu este ca parintii au incercat sa i faca alpinisti profesionisti minori fiind, ci ca nu au respectat regulile acestui sport, adica nu aveau casca de protectie,nu trebuiau sa abordeze un traseu interzis de Salvamont. PUNCT.

  raspunde comentariului
 • Oarecare

  27 aprilie 2017 10:00

  Este vorba in alpinismul extrem despre hranirea orgoliului personal si prea putin de castigarea vreunui concurs. Aici a fost doar ambitia ciudata a parintilor de a se impauna de glorii care nici nu intereseaza pe cei mai multi cetateni, folosindu-se de naivitatea unor copii. La fel ca si cu parintii care se folosesc de talentele muzicale native ale copiiilor lor, castigand bani frumosi de pe urma acestora. E necesara o lege ferma, care sa interzica exploatarea copiilor pana la majorat. Parerea mea!

  raspunde comentariului
 • Doru Nica

  27 aprilie 2017 9:29

  Mă întristează evenimentul. Articolul scris mă bucură și trebuie trimis tuturor celor care vorbesc după eveniment.Proverbul românesc de poate observa și din spațiu. După război multi viteji se arată. Să tacă ar suna cu realitatea.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design