Mircea Geoana probabil ca a facut deja febra musculara de la nenumaratele piruete executate de cand este in fruntea PSD. L-au convins vicepresedintii sa depuna motiune de cenzura si a actionat in consecinta. A imbratisat hotararea de la Bran ca pe oportunitatea vietii sale de om politic, crezand ca are in sfarsit posibilitatea de a-si dovedi potenta, si a promovat-o ca atare. Insa a intrat in scena Ion Iliescu. La inceput, prin raspunsuri in doi peri la intrebarile ziaristilor. Dar, in vreme ce el era laconic cu presa, s-a dovedit ca in culise lucra intens la prabusirea visului de marire la care trudea Geoana. Nastase vorbeste despre "momentul desteptarii" in partid. Noii sai aliati de conjunctura militeaza activ pentru convocarea unui congres extraordinar cu scopul debarcarii lui Mircea Geoana. Dupa ce vicepresedintii ce se anuntasera initial adepti ai motiunii de cenzura au facut pasul inapoi, iar diversele aripi din partid lucreaza frenetic pentru pastrarea actualelor fotolii parlamentare, nedorind sa piarda nici macar o ora de mandat, singurul umar pe care liderul PSD ar putea sa verse o lacrima a ramas cel al lui Marian Vanghelie. Primarul de la 5 a convocat, supus, si adunarea de pensionari in fata carora Geoana a infierat cu mana in sold pensiile de lux. Ca nu putea sa rateze o ocazie asa buna de a-si promova ieftina demagogie populista.
Inainte sa execute in premiera saltul mortal tragand tot partidul dupa el, Geoana a privit in jos. A vazut arena plina de lupi, fiare ce i s-a parut ca ranjesc amenintator de flamande catre el, asteptandu-l sa cada. si-a comandat repede un interviu cu mesaj principal: cine nu voteaza motiunea a doua zi pleaca din partid. Insa, daca zilele trecute era sigur de victorie, acum are si planul "B" – PSD ar urma fie sa intre la guvernare, fie sa faca opozitie dura. De remarcat ar fi si refuzul de a demisiona in cazul unui esec. El anunta ca va pleca de la conducerea partidului dupa o analiza a rezultatelor obtinute la alegerile parlamentare. Sare intentionat peste alegerile pentru PE, programate in noiembrie, desi stie ca micutul procent de 17% la care a ajuns PSD nu e deloc de natura a-l avantaja. Il someaza pe Ion Iliescu cerandu-i ordine si disciplina. Iar pe ceilalti ocupanti ai functiilor de raspundere in PSD ii ameninta ca, inainte de a-l debarca ei, Geoana s-a pregatit sa scuture PSD de "balast", de oamenii compromisi. Alt santaj. A avut nenumarate ocazii sa se descotoroseasca de personajele controversate ale PSD. Echilibristica sa printre actiunile pesedistilor care-l contreaza in privinta motiunii este ridicola. La rasaritul soarelui, a spus ca PSD nu are decat alternativa unei constructii cu liberalii si pe cea a unei constructii cu PD, plusand chiar: "Alte variante nu sunt". Dupa cateva ore, analiza deja mai multe variante: un executiv PSD-PC-UDMR, un guvern minoritar PSD sau un guvern de coalitie intre PSD si un alt partid, de preferat, spunea Geoana, PNL.
Presedintele PSD a santajat guvernul actual reusind sa treaca prin Parlament o parte a proiectelor populiste ale PSD si sa obtina bani pentru baronii locali. Chiar ieri a amenintat ca, daca pesedistii nu reusesc sa darame actualul guvern, vor face in continuare opozitie radicala, impiedicand adoptarea legilor ce nu sunt agreate si negociate cu PSD. Geoana insista cu multe revendicari sociale exagerate, imposibile in situatia actuala a tarii, cerand bani cu nemiluita. Secatuind bugetul pentru scopurile electorale ale partidului sau. S-a dovedit ca majorarea pensiilor nu s-a contabilizat in favoarea pesedistilor. si la fel se va intampla cu toate celelalte proiecte. santajul nu face bine PSD, nici liderului sau. si, daca vor continua asa, Romania va fi prima tara estica in care fostul partid unic nu va mai conta deloc in marea politica. O imensa ocazie pentru poporul roman.