După teleormanizarea României, alt dezastru: pandelizarea Bucureştiului! | OPINIE

de George Mioc , 27 februarie 2017 - stire actualizata la ora 14:31, 27 februarie 2017
După teleormanizarea României, alt dezastru: pandelizarea Bucureştiului! | OPINIE

La fiecare început de primăvară, în Bucureşti, după ce se topeşte zăpada, toată mizeria şi toate gunoaiele abandonate pe timpul iernii ies la suprafaţă. Se întâmplă an de an, dar de mult nu am văzut o Capitală atât de cenuşie şi de tristă, amintind de anii regimului Ceauşescu: autobuze decrepite şi supraaglomerate, spitale de stat îmbătrânite, focar de infecţii rezistente la cele mai dure antibiotice şi un trafic de coşmar.

Unul din prietenii mei din acest oraş, un inginer – să-i spunem Vasile Ionescu – îmi povesteşte că merge pe jos timp de 30 de minute până la prima staţie de metrou, pentru că, la ore de vârf, circulă mai repede decât maşinile sau autobuzele blocate în coloane nesfârşite. De ani întregi, domnul Ionescu îmi povesteşte ce ar trebui făcut, soluţii banale pe care le-a văzut circulând prin lume, nu vreo idee revoluţionară, cu efecte necunoscute.

De exemplu, Bucureştiul este una din foarte puţinele capitale europene care nu au o centură cu patru benzi – nici nu îndrăznim să ne gândim la o autostradă – aşa că mare parte din traficul greu trece prin oraş. Despre benzile unice pentru transportul în comun se discută de cel puţin 20 de ani, dar nici acum nu există. În loc ca în centrul oraşului să se construiască noi şi noi parcări ieftine, care atrag traficul, ar trebui impusă o supra-taxă pentru toate maşinile care circulă prin zona zero a oraşului.

Prietenul meu, deşi inginer, ştie că aşa numita „congestion tax” – taxa pentru aglomeraţie - este o măsură specifică economiei de piaţă pentru utilizarea unui bun public supra-utilizat la ore de vârf. Milano, Roma, Londra sau Singapore sunt doar câteva dintre oraşele unde a fost impusă această supra-taxă, efectul fiind că reduce poluarea şi finanţează mijloace alternative de transport.

Finalizarea unor banale linii de metrou – din Drumul Taberei şi Bucureştii Noi – se tergiversează inexplicabil, iar despre linia Universitate-Colentina nu se mai aude nimic. Sunt doar câteva din ideile pe care le dezbat cu prietenul meu, dar finalul discuţiilor este mereu acelaşi: de ce a avut acest oraş ghinionul să cadă pe mâna unor nesimţiţi – iertaţi-mi termenul dur – care nu fac nimic, în afară de a-şi rotunji averile personale?

Mi-am adus aminte de această discuţie acum câteva zile, când TomTom a publicat studiul care arată că Bucureştiul are cel mai nenorocit trafic din Europa, fiind pe locul cinci în lume. În fiecare zi, şoferii stau cu o oră în plus în trafic.

M-aş fi aşteptat ca doamna primar Gabriela Firea să apară imediat la televizor şi să ne spună că are un plan. Nu s-a întâmplat nimic. Pentru că această administraţie habar nu are ce să facă. Nici cu traficul, nici cu transportul în comun, nici cu spitalele din subordine, nici cu falimentul RADET. Dacă nu are şansa ca peste oraş să cadă trei fulgi de zăpadă şi să organizeze cu acel prilej marele circ al deszăpezirii, cu o transmisie „live” la fiecare oră, doamna primar este tabula rasa.

Predecesorul, Sorin Oprescu, suplinea lipsa de pregătire şi superficialitatea cu glume mitocăneşti. Doamna Firea nu oferă decât spectacolul incompetenţei

Din păcate, opoziţia la administraţia PSD, după un început decent, şi-a pierdut complet suflul sau a revenit la vechile aranjamente subterane. De exemplu, la şefia organizaţiei PNL din sectorul 3 se pregăteşte să revină fostul preşedinte Florin Alexe, a cărui prietenie – dezinteresată, bineînţeles – cu primarul PSD Robert Negoiţă era de notorietate.

În campania electorală, Alexe a declarat în faţa întregii conduceri PNL că el nu se va bate cu Negoiţă.

Am văzut localităţi administrate infinit mai bine decât Bucureştiul. Am citit recent despre comuna Pădureni, undeva prin judeţul Vaslui, care are piscină, un teren de sport cu nocturnă, un muzeu al satului şi parcuri rustice. Nici nu mai pomenesc de comuna Ciugud, din Alba, cu utilităţi în fiecare casă, piste de biciclete şi drumuri asfaltate chiar şi între parcelele agricole!

Dar acolo primarii au idei şi îşi iubesc oraşul, în timp ce PSD, chiar dacă din 2008 a pus mâna pe primăria Capitalei, îi urăşte pe bucureşteni.

Amintiţi-vă că primele măsuri luate de Victor Ponta, când a ajuns premier în mai 2012, au fost să taie finanţarea metroului din Drumul Taberei şi a şoselei de centură.

Teleormanul lui Dragnea are parte de o infrastructură rutieră la care Bucureştiul nici nu visează: 150 de milioane de euro vor fi investiţi doar în acest an.

Nu vreau să fiu un fals profet, dar doamna Firea este atât de incompetentă şi legată de mafia din PSD încât, dacă va rămâne în funcţie, oraşul acesta va ajunge la fel de rău sau chiar mai rău decât Harare (Zimbabwe) sau Karachi (Pakistan), capitalele cu cel mai prost nivel de viaţă.

Dragi bucureşteni, nu uitaţi că legea permite ca primarul să fie demis prin referendum!

Comentarii

 • Negru Vasilica

  03 martie 2017 19:49

  Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foartemotivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate.Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de emaila unuia dintre coordonatorii echipei noastrevasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Ela

  28 februarie 2017 13:19

  Ioan Vorbi si Ion, ca-i si el om!!! Cu ce drept, iti permiti sa vorbesti asa cu o persoana pe care nu o cunosti? Cine esti tu, ce ai facut remarcabil in viata ta sau pentru Romania? Te intreaba cineva care a facut mult pentru tara asta. Nu stiu cui ar trebui sa-i fie rusine. Si eu am vazut la viata mea multi asemenea tie care se bat cu caramida-n piept ca iubesc Romania, dar o murdaresc continuu!... la propriu.Daca ti-ai iubi tara, nu ai vota cu cei care au adus-o in sapa de lemn. Cei care au supt toare resursele tarii sunt cei pe care-i votezi de 27 de ani si care au fost cu mici exceptii la guvernare, tot timpul in Parlament, in consiliile judetene sau orasenesti. Si ca sa-ti reimprospatez memoria iti dau cateva exemple.de privatizari si contracte mai mult decat paguboase pentru tara.1Afacerea Petrom si Bechtel au fost cele mai mari acte de coruptie facute de Adrian Nastase si PSD. Poate ca nu privatizarea Petrom este problema ci conditiile jignitoare pt partea romana. 2 privatizarea Petrom si privatizarea Cupru Min, tot Adria Nastase.3 Unde au disparut toate unitatile economice ale Gorjului? Unde si cand a disparut cel mai mare combinat de fire i fibre sintetice, Moldosin SA? Tot pe vremea lui Nastase esecuri de privatizare au fost Alro, Republica, RAFO, Rodipet. Dar cu Hidroelectrica cum ramane? Primul câtigător firma Energy Holding a celebrului Bogdan Buzăianu, finul lui Dan Ioan Popescu. Din acest tip de contracte, perpetuate până acum, statul român, prin Hidroelectrica, a pierdut până acum 1,5 miliarde de euro. Si mai sunt multe, dar cred ca-mi pierd timpul aiurea cu unul ca tine.....nu va mai treziti nici cu apa rece! Vai de capul vostru!

  raspunde comentariului
 • Ioan

  28 februarie 2017 8:37

  Esti un aromân tipule. Ai o gândire cat un pui de găină. Ai venit din state sa ne dai lectii de democratie? Lasa-ne ca am mai vazut multi ca tine care au supt de la România ca de la mama. Sa-ti fie rusine.

  raspunde comentariului
 • Ela

  28 februarie 2017 8:21

  Dragi bucureteni, nu uitai că legea permite ca primarul să fie demis prin referendum! CORECT! ! Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25 dintre locuitorii cu drept de vot. In Legea administrației publice locale, la art. 73, 74, 75 si 76 sunt precizate conditiile in care se poate solicita organizarea referendumului. Nu trebuie decat putina initiativă civica si multa determinare

  raspunde comentariului
 • @ Anda

  27 februarie 2017 17:44

  Gresesti !!! Protestatarii nu i-au insultat pe votantii PSD! Dupa cum spunea si primarul Iasului, multi dintre votanti, chiar si membri PSD, au participat la demonstratii. Protestul s-a adresat abuzului guvernantilor, care au vrut sa mutileze Codul Penal, pentru a-si salva coruptii de cuvenita pedeapsa. Nu are rost sa te cramponezi in disputa asta, cei care au insultat au fost tocmai suporterii alde-psd. Degeaba te miri "americaneste", asta este realitatea!

  raspunde comentariului
 • Andu

  27 februarie 2017 14:42

  In pritopitoc are dreptate.

  raspunde comentariului
 • teodor

  27 februarie 2017 8:22

  Nu se pricepe la tehnica si la economie insa are un discurs care cade bine la populatia in varsta, care se duce si voteaza pentru pastrarea vechiului.Viziunea celor care vor noul s-a vazut doar la manifestatia cu licurici, pentru ca acestia nu prea s-au dus la vot. Discursul doamnei foarte fertile, care are multi copii fapt dovedit, reuseste sa mobilizeze persoanele mai in varsta, credincioase, asteptatoare de mici dar sigure mariri de pensie, care mai rabda si in frig, ca doar au mai rabdat. Doamna e foarte ocupata, dar ma intreb cine se ocupa de cresterea si educatia multilor ei copii?Functia aceasta inalta iti ocupa intreaga zi,nu?Iar tovarasul de viata este si el edil.Ma intreb doar, de fapt nefiind bucurestean nu ma intereseaza.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  27 februarie 2017 1:54

  Iar finalul, resovietizarea romaniei asta este interesul ciumei rosii, ei sa poata fura linistiti sub tutela kgb.

  raspunde comentariului
  • Ana

   27 februarie 2017 2:20

   Ești obsedat cu ciuma roșie si cu sovietizarea!Ești chiar comic

   raspunde comentariului
   • teodor

    27 februarie 2017 8:28

    Ciuma rosie exista atat timp cat aceasta tagma politica s-a promovat in functii pe liste de partid cu recomandarea sefilor politici inca de pe vremea tovarasilor

    raspunde comentariului
 • Doru

  26 februarie 2017 23:43

  Da !Sigur mai bun era programul economic de tara al PNL...Cine il cunoaste ?Sau , mai tare programul USR. Si unul si celalalt au acelasi program ... Ciolos. Sfatuiesc si pe unul si pe celalalt sa se prinda cu totii intr-o SPIRALA ! Pot sa-l coopteze si pe retardatul sef Johannis...

  raspunde comentariului
 • @ Anda de la Geta

  26 februarie 2017 23:06

  Cate Anda si cate Geta sunt in Romania... Asa ca, faptul ca ti-ai dat numele nu reprezinta nimic, mai ales ca, poate nici nu esti Anda. Este totusi impertinenta crasa sa ii numesti pe cei care protesteaza, "pierzatori de vreme". Asta te califica imediat! Nu e vorba de "pumn in gura", ci de o minima decenta, sa nu insulti zeci de mii, chiar sute de mii de concetateni! Dixit!

  raspunde comentariului
  • Anda

   27 februarie 2017 2:18

   Voi insultați cu impertinență milioane de cetățeni care au votat PSD!Dixit...wow

   raspunde comentariului
 • h

  26 februarie 2017 23:05
 • @ Anda

  26 februarie 2017 22:42

  Esti impertinenta! Cei care au protestat in piata nu sunt "pierzatori de vreme", lucreaza, isi castiga existenta muncind serios si ies sa manifesteze in timpul lor liber, pe care PSD, cu Firuta si cu tine nu aveti dreptul sa il gestionati! Aberezi cand ataci pe tema ca Bucurestiul are ca primar o femeie! Nu de aceea o critica autorul articolului, ci pentru ca nu face absolut nimic pentru a solutiona problema traficului infernal din capitala. Gabriela Firea are deja 8 luni si jumatate de cand a devenit primar si nu a rezolvat nimic. Ciolos a avut doar 3 luni in plus, in functia de premier si il forfecati cu ferocitate, ca sa justificati incapacitatea guvernarii pesediste actuale. Nu mai prostiti pe nimeni, cucoana!!!!!

  raspunde comentariului
  • Anda

   26 februarie 2017 23:01

   Eu macar am un nume cu care îmi semnez postrarile.Cum gândesc eu,gandesc multi,cum gândești tu,gândesc mulți.E democrație,nu ne băgam pumnul in gura unul altuia,dar avem dreptul sa spunem ce gândim.Fii sănătos anonimule,gândește ce vrei!

   raspunde comentariului
 • Anda

  26 februarie 2017 20:10

  De ce acum face acesta observatie acida domnul jurnalist ?Ii lipsesc pierzatorii de vreme din Piață?De aceea instiga la revolta si la referendum?Cu banii pentru referendum vi s-ar putea îndeplini visele pe care le afișați...Puteați proceda bărbătește si sa fi avut acest exces de a schimba primarul atunci când acela era bărbat,ca si dvs.Faptul ca acum este primar o femeie ,va trezește instinctul de a lovi in ea?Are ceva mai mult de jumătate de an de când e primar.E la sfârșit de mandat de ați intrat dintr-o prefăcută panica?

  raspunde comentariului
 • Anda

  26 februarie 2017 20:10

  De ce acum face acesta observatie acida domnul jurnalist ?Ii lipsesc pierzatorii de vreme din Piață?De aceea instiga la revolta si la referendum?Cu banii pentru referendum vi s-ar putea îndeplini visele pe care le afișați...Puteați proceda bărbătește si sa fi avut acest exces de a schimba primarul atunci când acela era bărbat,ca si dvs.Faptul ca acum este primar o femeie ,va trezește instinctul de a lovi in ea?Are ceva mai mult de jumătate de an de când e primar.E la sfârșit de mandat de ați intrat dintr-o prefăcută panica?

  raspunde comentariului
 • Anda

  26 februarie 2017 20:10

  De ce acum face acesta observatie acida domnul jurnalist ?Ii lipsesc pierzatorii de vreme din Piață?De aceea instiga la revolta si la referendum?Cu banii pentru referendum vi s-ar putea îndeplini visele pe care le afișați...Puteați proceda bărbătește si sa fi avut acest exces de a schimba primarul atunci când acela era bărbat,ca si dvs.Faptul ca acum este primar o femeie ,va trezește instinctul de a lovi in ea?Are ceva mai mult de jumătate de an de când e primar.E la sfârșit de mandat de ați intrat dintr-o prefăcută panica?

  raspunde comentariului
 • amicu

  26 februarie 2017 20:05

  O comuna este mult mai ușor de administrat decît un oraș, mai ales dacă orașul e Bucureștiul. Buun, revenind acum starea Bucureștiului, da, după topirea zăpezii arata mai rău decît în ultimii zece-cincisprezece ani la ieșirea din iarna. Se simte ca a preluat țărănoaia - și nu ma refer numai la tanti Firea - puterea. In ce-o privește pe Firea deja e evident ca insa e un monument de incompetență. Acum vreo șașe luni îmi dădeam cu părerea ca in vreo doi ani orasul va fi in faliment și asta numai gîndindu-mă ca psd-ul e stăpîn peste tot. Acum, văzînd-o și pe mîndra la treabă, cred că doi ani a fost un termen optimist.

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design