-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce sunt mai bune femeile lor

De ce sunt mai bune femeile lor

La noi, femeile promovate in politica trebuie sa fie in general tinere, sexi si disciplinate. In Occident, dar si in destule democratii estice unde tot mai multe doamne ajung in fruntea guvernelor, promovarea se face mai degraba pe criterii meritocratice. La noi, defileaza Elena Udrea, care la 36 de ani a reusit sa profite, pe rand, de PSD (care in 2004 i-a dat bani publici sa piarda procese), de PNL (sa ajunga pe listele de consilieri la alegerile locale din 2004), iar apoi de PDL (pentru a deveni ministrul Turismului). La ei, defileaza Angela Merkel, care a urcat consecvent toate treptele crestin-democratilor germani. La noi, Elena Udrea ajunge avocata dupa ce-si ia diploma de licenta la o facultate privata fara pretentii. La ei, Merkel are studii temeinice si un doctorat in fizica, plus o cariera profesionala de prim rang. La noi, Monica Ridzi primeste la 32 de ani fotoliul de ministru, dupa ce face plecaciuni insistente si favoruri.

 

La ei, Dalia Grybauskaite este aleasa la 53 de ani presedinta Lituaniei, dupa o cursa electorala complicata, in care a candidat ca independenta. La noi, Monica Ridzi are o licenta in drept luata, la 26 de ani, la Universitatea "1 Decembrie" din Alba Iulia. La ei, Dalia Grybauskaite are un doctorat in economie, luat la 32 de ani, la Moscova, pe vremea cand tara sa facea parte din URSS. La noi, Monica Ridzi este acuzata de deturnare de fonduri si de incercare de corupere a presei prin publicitate de stat. La ei, Dalia Grybauskaite este admirata pentru consecventa cu care cere transparenta in afacerile publice si pentru denuntarea oligarhilor. La noi, Monica Ridzi este admirata doar de clasa politica pentru rezistenta consecventa pe baricadele mismasurilor sale. La ei, Dalia Grybauskaite a cucerit publicul prin zambetul fermecator si caracterul intransigent. La noi, Elena Udrea si-a cucerit notorietatea mai ales cu ajutorul decolteului, iar Monica Ridzi – mai ales prin ploconirea in fata fiicei presedintelui.

 

La ei, Dalia Grybauskaite si-a convins alegatorii nu doar cu experienta ei de fost comisar european pentru Finante si Buget, ci si cu un program serios privind politica interna si externa a tarii. La noi, Elena Udrea devine tot mai cunoscuta prin vesnica ei agitatie televizata, in vreme ce Monica Ridzi ajunge si ea, zilele acestea, la trista notorietate a fostului premier Adrian Nastase. La ei, Dalia Grybauskaite, care va fi investita duminica in func-tia de presedinte, este numita deja "doamna de fier" a Lituaniei. La noi, politicienele in voga se imbraca in roz, poarta tocuri imense, fuste deasupra genunchilor si posete de mii de euro. La ei, femeile cu functii importante se imbraca in culori inchise, poarta bijuterii discrete si pantofi relativ comozi. La noi primeaza fardurile, la ei – fondul. La noi, presedinta Camerei Deputatilor este o fosta Miss Romania. La ei, politicienele vin din zone mai putin frivole.

 

La noi, vin din familii influente in politica locala sau nationala, ca Roberta Anastase, Daciana Sarbu si EBA. La ei, Jadranka Kosor, proaspat-numita premier in Croatia, are formatie juridica, a fost jurnalista militanta pentru drepturile omului si a primit premiul Comunitatii Europene pentru activitate umanitara. La noi, femeile impinse pe prima scena a politicii sunt neaparat tinere. La ei, politicienele sunt neaparat experimentate. La noi, tinerele cu ambitii politice stiu in ce loc trebuie mangaiat elefantul sub trompa. La ei, Jadranka Kosor are, la 56 de ani, un esec la prezidentialele din 2005 si o sansa de a duce mai departe modernizarea Croatiei din fotoliul de prim-ministru.

La noi, sunt incurajate frivolitatea in cazul femeilor si clientelismul in cazul barbatilor. La ei, desi exista si exceptii, sunt incurajati profesionistii, indiferent de sex. La noi, politica este o trambulina catre abundenta si de aceea aspirantii platesc taxe. La ei, piata selecteaza exemplarele de succes. La noi, selectia se face pe criterii de grup, de aceea la noi elitele politice raman de 20 de ani submediocre. La ei, progresul este alert fiindca elitele sunt bine pregatite. La noi, modernizarea intarzie fiindca elitele sunt necalificate.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă