Când au trebuit să-şi aleagă preşedintele, românii au votat întotdeauna un personaj puternic, activ, adânc implicat în problemele ţării şi care, la momentul respectiv, i-a convins că poate să le facă viaţa mai bună. Iliescu, Constantinescu şi Băsescu au avut momentele lor de glorie, când milioane de oameni i-au crezut în stare să rezolve treburile statului.
Pentru a ieşi preşedinte, Crin Antonescu ar trebui să beneficieze de o schimbare radicală de viziune a majorităţii românilor legată de omul care trebuie să se afle în fruntea statului.
În 1992, Ion Iliescu era deja la butoanele României, atunci când a candidat prima dată la alegerile prezidenţiale. Pentru milioane de români naivi, abia ieşiţi din peştera comunistă, Iliescu a părut singura lumină ce putea să le aducă puţină bunăstare, fără a-i lăsa în acelaşi timp pe mâinile „trădătorilor” care vor să vândă ţara străinilor. Au fost necesari şase ani pentru ca majoritatea românilor să se convingă că, de fapt, Iliescu nu a adus bunăstare decât securiştilor şi activiştilor lui Ceauşescu, iar atunci şi-au investit încrederea într-un alt personaj convingător.
Din postura de lider al Opoziţiei, Emil Constantinescu i-a convins pe români că va construi de la zero ţara pustiită de nomenclatura lui Iliescu (vă mai amintiţi de cei 15.000 de specialişti care urmau să se apuce de treabă imediat după ce Constantinescu câştiga alegerile?). Oamenii l-au crezut priceput în treburile ţării şi pe liderul Convenţiei Democrate, mai ales că acesta i-a păcălit cu poveştile de bunăstare pe care le ştiau din filmele americane, precum economie de piaţă, capitalism, NATO, Occident.
În 2004, când românii deja se cam săturaseră de ţepele luate cu preşedinţii „pricepuţi” de până atunci, a apărut Traian Băsescu. Din postura de primar al Capitalei, hărţuit în permanenţă de puterea pesedistă, Băsescu le demonstra oamenilor nu numai că se pricepe să conducă o administraţie responsabilă de soarta a două milioane de oameni, ci şi că are o rezistenţă ieşită din comun în luptele cu adversari puternici. După un Constantinescu care se declara înfrânt de fosta Securitate, Băsescu părea capabil să ducă orice bătălie şi chiar să o câştige.
La vremea lor, Iliescu, Constantinescu şi Băsescu au avut, aşadar, capacitatea de a convinge oamenii că, odată ajunşi în fruntea statului, vor face ceva pentru ei. În ce categorie se încadrează însă Crin Antonescu?
În alegerile prezidenţiale viitoare- fie că vor avea loc la termen, fie mai devreme- liderul PNL va intra cu un mare handicap: nu poate convinge pe nimeni că poate să conducă o instituţie. Funcţia de preşedinte al Senatului este o funcţie mai mult simbolică în ochii majorităţii. De altfel, Antonescu a preferat să fugă şi de obligaţiile mărunte pe care le implica funcţia de şef al Senatului – cum ar fi negocierea pentru bugetul acestei Camere-pe care i le-a delegat lui Valeriu Zgonea.
În acest moment, Crin Antonescu îşi construieşte imaginea publică exclusiv prin discursurile din Parlament sau din conferinţele de presă, ori prin apariţiile la televiziunile prietene. Indiferent cât de bun vorbitor ar fi, liderul PNL nu poate compensa lipsa unei activităţi concrete.
„ Ce meserie ai la bază?”, este prima întrebare pe care românul simplu o pune de fiecare dată când vrea să hotărască dacă merită sau nu să stea de vorbă cu tine.
Handicapul de care suferă Antonescu în acest moment va cântări enorm în felul în care evoluează lucrurile în USL în viitorul apropiat. Iar atacurile la care este supus liderul PNL în interiorul propriului partid nu sunt întâmplătoare.
Pe măsură ce trece timpul, şansele lui Antonescu de a mai candida la prezidenţiale scad dramatic. Singura soluţie ar fi ca oamenii din jurul liderului PNL să-i dea acestuia rapid ceva de făcut, pentru că altfel, în curând, cei cărora le cere votul o să-l întrebe verde în faţă: „Ce meserie ai la bază, domnule Antonescu?”