De ce moare PNL sau despre politica post-ideologică | OPINIE

de Sabina Fati , 13 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 18:51, 13 aprilie 2017
De ce moare PNL sau despre politica post-ideologică | OPINIE

Partidul Național Liberal pare a fi cuprins tot mai mult de amnezie: nu-și mai recunoaște trecutul în prezent și nici prezentul în trecut. S-a distanțat atât de mult de ideologia lui, încât ultimul discurs cu adevărat liberal a fost ținut, probabil, înainte de moartea lui Alexandru Paleologu (2005). Pe urmă, partidul s-a diluat în tot felul de alianțe menite să-l gonfleze și să-l lipsească de identitate. A devenit mai mare, dar niciodată mai puternic.

De la marea comasare PDL-PNL, în urma căreia, din două partide mari, a ajuns în Parlament un partid mic, liberalii și-au pierdut definitiv direcția.

Nu mai știu nici unde sunt, nici unde vor să ajungă. Le este frică să fie cu adevărat liberali (în sensul lui John Stuart Mill, al cărui principiu fundamental pleacă de la ideea că fiecare are dreptul să facă ce vrea câtă vreme faptele lui nu îi afectează pe ceilalți) sau să-și asume o doctrină conservatoare (bazată pe tradiții și pe desprinderea de stat). Sau să combine cele două mari ideologii, după modelul occidental, astfel încât poziția lor de partid de „dreapta“ să reflecte dorința electoratului din clasa de mijloc care disprețuiește statul omniprezent și „omul pilotat“ prin ajutoare sociale.

PNL nu mai are demult lideri puternici și curajoși care să marcheze o direcție clară a partidului.

După ce s-au compromis de mai multe ori în istoria lor de după 1989 prin combinații cu PSD (și înaintașii post-comuniști), liberalii fac politică de dragul politicii, doar pentru funcții, fără niciun fel de idei. Cristian Bușoi, noul șef PNL de București, nu are nicio viziune; președinta în funcție, Raluca Turcan, nu vrea nici să se întoarcă spre tradiția brătienilor, nici să inoveze; Cătălin Predoiu și-a irosit demult cărțile; în vreme ce Ludovic Orban, în cei 20 de ani de politică, nu are nicio realizare serioasă. Aceștia sunt fruntașii liberali care aspiră să conducă PNL după congresul din 17 iunie. Oameni călduți, temători să nu deranjeze puterea, să nu producă seisme nici în partid, nici în afara lui, prea precauți cu electoratul, cu gândul că i-ar putea recupera pe cei care au votat cu Uniunea Salvați România.

PNL se va transforma într-un partid de buzunar dacă va continua să meargă pe drumul post-ideologic al USR, fără un program radical de „dreapta“ și fără un lider cu idei ferme pregătit să facă opoziție serioasă și agresivă la partidul-stat bine instalat la Palatul Victoria.

„Pentru ca răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic“, scria Edmund Burke, teoreticianul conservatorismului, la finele secolului al 18-lea. Nu e sigur că PNL, care se consideră a fi de partea bună, a înțeles acest lucru.  

Comentarii

 • fas

  20 aprilie 2017 17:11

  Mai doamna, daca esti liberal nu poti fi conservator de altfel partide conservatoare sunt prea putine in occident si nu stiu care sunt alea care combina liberalismul cu traditia. Foarte clar ca ideologiile s-au perimat in timp, liberalii au devenit clasici, conservatorii trebuie sa defineasca traditia, proletarii au ajuns someri iar nationalistii schimba mereu granitzele. Si a se intelege inca o data ca liberalii nu sunt oameni de dreapta intr-o societate de consum! E clar ca Romania inca se mai considera o tzara comunista din moment ce ii baga pe liberali la dreapta.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 aprilie 2017 9:24

  Basescu este singurul politician autentic din Romania. De aceea il urasc ceilalti, fiindca se impiedica de el. De acea posturile obediente de televiziune l-au tocat zilnic, de dimineata pana seara, incercand fara succes ,,sa-l stearga de pe harta,,. Si prostimea nu se putea sa nu fie influientata de neintreruptul concert de latraturi otravite anti-basiste.. Sa luam doar un singur exemplu, acela cu FLOTA. De ce au intrerupt Antena 3 si RTV acuzatiile ca Basescu a vandut FLOTA, acum cand nu mai este presedinte si poate fi judecat ? Fiindca a fost o minciuna. De disparitia FLOTEI trebuie sa raspunda Guvernul Vacaroiu, care nu a mai dat bani pentru combustibil, pentru taxele portuare unde erau ancorate si nici pentru echipajele lasate fara hrana pe acele vase. Pentru ca se declansase marele jaf pentru securime si penru partidul lui Ion Iliescu. Vacaroiu si Isarescu trebuie sa fie judecati pentru disparitia Flotei. De ce am scris toatea astea ? Fiindca personal sunt convins ca numai Basescu ar putea sa uneasca intreaga opozitie, daca politicienii depaiie de care dispunem si care ar trebui sa ne scape de ciuma rosie i-ar cereo. Dar toti fug de Basescu si nu avem nicio sansa sa mai scapam din ghiarele PSD. Liberalii sunt nehotarati si o parte din ei traiesc cu speranta refacerii USL

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  14 aprilie 2017 6:38

  Nu uitati cred,ca si Paleologu a fost informator,dupa puscarie.Regimul opresiv comunist a deformat constiintele.In România exista cu siguranta si adevarati liberali,pentriu care interesele proprii se asociaza cu cele ale societatii.Cu siguranta exista si "agatati" in PNL.Exista in toate partidele.In România,din pacate,PNL nu se afla la putere.De ce ,este alta întrebare?Sunt numeroase motivele.România a lansat recent doua împrumuturi,pentru 10 si 18 ani.Imprumuturile ofera o dobânda mai ridicata decât cea obisnuita acum.România este apreciata drept o tara cu potential ridicat.Deci împrumuturile se vor cumpara.Imprumuturile nu sunt de criticat intotdeauna.Depinde in ce conditii se fac si in ce scopuri.Astfel de teme sunt interesante pentru cetateni.Temele economice ar merita mai multa atentie.Interesul oamenilor pentru politica si partide,ar creste.Democratia ar iesi întarita si efectiva,eficienta.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  13 aprilie 2017 15:08
 • Ce mai ... .

  13 aprilie 2017 13:43

  Nici nu mai are rost sa se faca alegeri sa cheltuim bani de pomana . Pesedeul sa ramana unicul partid , iar ca sa avem si noi democratie , vom chibita la alegerile lor interne .

  raspunde comentariului
 • ION

  13 aprilie 2017 11:55

  MAI MULTA INTELEGERE , DOAMNA ! . MAI MULT OPTIMISM . MAI MULTA INCREDERE. INCURAJARE . LASATI PE CEI SPECIALIZATI IN TRASUL CLOPOTELOR -----A3 ,RTV ,EVZ, SI CI NE E IN SPATE---- SA O FACA. ..AVEM SI NOI O PARTE DIN VINA ---- NU AM IESIT LA VOT DIN ACEEASI BLESTEMATA LIPSA DE INCREDERE IN PUTEREA NOASTREA .

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  13 aprilie 2017 9:40

  Pai, dupa mine, e mort de-a binelea, inca din 1990. Chiar s-a nascut mort! Un partid care s-a dorit din prima zi a fi unul elitist, nu putea rezista masinariei infernale criptocomuniste si se-curiste, fara a nu sucomba, in propria-i voma. Sa nu uitam ca, masinaria respectiva, aceasta grapa imensa si odioasa, a reusit sa distruga pana si PNT-ul Seniorului Coposu, un martir al sistemului concentrationar, comunist. Va doresc sa aveti parte de un Paste Fericit si linistit!

  raspunde comentariului
  • dr.Samarescu

   14 aprilie 2017 6:43

   In 90,nu erau "elitisti"..erau manipulati.Infiltrati cu secu si pcr-isti.si doritori de privilegii.Lipseau idealistii.

   raspunde comentariului
   • Ciombe

    17 aprilie 2017 10:12

    Da stimabile ai dreptate, ca, pe urma au aparut si Tariceanu, Musca, Patriciu si restul bandei.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design