LukOil a reușit anul trecut să temporizeze ancheta procurorilor inclusiv prin intervenția lui Victor Ponta, care a jucat atunci de partea rușilor. Acum însă, premierul român are propriile probleme, iar cei de la LukOil știu că Victor Ponta este un premier de operetă și că nu mai are autoritatea de altădată asupra sistemului, așa că apelează direct la președinte, pe care îl cred mai cooperant decât era Traian Băsescu. S-ar putea să greșească.
Vagit Alekperov, președintele LukOil, aflat pe locul cinci în topul miliardarilor ruși, i-a cerut o audiență lui Klaus Iohannis printr-o scrisoare cel puțin ireverențioasă, în care amenință cu închiderea rafinăriei Petrotel din cauza anchetei procurorilor, care au pus sechestru pe bunurile și conturile companiei. Oligarhul, care a fost în anii ’90 adjunct al ministrului Energiei și apoi a devenit un apropiat al președintelui Vladimir Putin, îi scrie lui Klaus Iohannis ca unui vasal, pe care vrea să-l intimideze cu puterea și influența pe care le are. Îi atrage mai întâi atenția că prin ancheta juridică pune în pericol locurile de muncă pentru 4.000 de cetățeni români și alte „câteva mii“ din companiile partenere românești, iar apoi îi descrie relațiile pe care le are la Comisia Europeană și printre reprezentanții Parlamentului European, unde „nu o dată“ a fost „subliniată“ importanța proiectelor LukOil în „asigurarea securității energetice a Europei“.
Miliardarul rus îi solicită președintelui român o audiență de pe poziții de forță, într-un moment în care procurorii din Ploiești au pus sechestru pe mai mult de două miliarde de euro din conturile LukOil din România, Olanda și Marea Britanie. Patronul companiei rusești ar vrea să-l impresioneze pe Iohannis cu puterea pe care o are de a crea, eventual, o destabilizare internă și o mobilizare la Bruxelles împotriva României, bazându-se pe faptul că destui eurodeputați lucrează în favoarea Rusiei: cine urmărește discursurile și felul în care votează aceștia poate face o analiză extinsă a simpatizanților Moscovei în capitala politică a Europei.
Alekperov vrea însă, înainte de toate, o întâlnire „personală“ cu Iohannis „pentru a discuta problemele sensibile ale activității curente, precum și planurile pe termen lung ale companiei LukOil în România“. Oligarhul rus își imaginează că-l poate convinge să intervină în anchetă, așa cum a făcut Victor Ponta sau poate chiar într-un mod mai subtil. Or, poate că miliardarul are vreun as în mânecă și speră să-l poată folosi într-o negociere cu președintele român. Dar, dacă nu are niciun as, înseamnă că Vagit Alekperov nu știe cum funcționează justiția autohtonă, nu a fost destul de bine instruit de profesioniștii serviciilor de la Moscova sau, poate, Rusia nu înțelege că partida românească nu mai poate fi jucată ca până acum. Că bazele americane, scutul antirachetă și implicarea Statelor Unite în Noul Război Rece sunt pe cale să schimbe ecuația internă și că, de pildă, toate instituțiile de control financiar sunt în această perioadă cu ochii pe afacerile rușilor.
Victor Ponta era mult mai ușor de atras în jocul Moscovei, nu numai fiindcă deputatul Sebastian Ghiță, prieten bun cu premierul, era în relații de afaceri cu LukOil, ci și fiindcă în jurul lui au gravitat mereu persoane care priveau cu dispreț spre Vest. După acuzațiile procurorilor că LukOil ar fi spălat sume imense de bani printr-un circuit clasic, pe care l-au pus în aplicare în state din UE, e greu de crezut că președintele Iohannis ar putea pune umărul la salvarea companiei rusești. Este cel mai mare dosar de corupție deschis împotriva unei companii străine din România în ultimii 25 de ani și de felul în care va fi instrumentat e posibil să depindă marja de glisare a țării între Est și Vest.