Ciorbea, breşa cea lacomă din planul lui Ponta

de Laurentiu Mihu , 03 iulie 2014 - stire actualizata la ora 16:57, 05 iulie 2014

„Băieţii deştepţi” din Educaţie s-au mişcat cu mult talent în timpul guvernării Ponta, trebuie s-o recunoaştem. Într-o oarecare măsură, omologii lor din Energie ar putea fi chiar invidioşi pe ei, dată fiind viteza cu care şi-au atins ţelul, cu toate că nici cei din urmă nu mai au mult până la victoria finală (să urmăriţi cu atenţie povestea legată de insolvenţa Hidroelectrica). Dar în barajul de rea-credinţă încă mai poate fi creată o breşă bună.

Pierdură şmecherii din Educaţie câteva bătălii, din 2010 şi până acum, dar sfârşitul de iunie şi începutul de iulie 2014 au adus soarele şi pe strada lor.

Promovată într-o taină aproape mistică, recenta modificare a Legii Educaţiei Naţionale, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, le poate asigura o relativă linişte şi o nemărginită prosperitate pe termen lung.

De partea cealaltă, optimiştii incurabili, care încă visează la îndreptarea imediat-miraculoasă a răului creat de Cabinetul Ponta, îşi pot lua gândul de la aşa ceva.

În cel mai bun caz, va lua timp... destul de mult timp.

Dar apropo de prosperitate, un exemplu elocvent din punctul ăsta de vedere îl constituie modificările aduse dispoziţiilor privind înfiinţarea universităţilor.

După şedinţa de Guvern din 26 iunie, aceste instituţii vor putea apărea la iniţiativa unor persoane fizice, minţi sclipitoare ce vor avea ocazia, tot în baza Ordonanţei promovate de echipa lui Victor Ponta, să-şi însuşească ulterior un patrimoniu care niciodată nu a fost al lor; şi să creeze o industrie din ale cărei profituri (grase şi sigure, ca în cămătărie) să fie finanţat traficul de influenţă la vârf.

Pentru a reîntoarce totul în matca adecvată, ar fi nevoie de o voinţă politică uriaşă, dar momentan premisele lipsesc cu desăvârşire.

Ar fi nevoie şi de o voinţă colosală din partea profesioniştilor din Educaţie, dar şi în acest caz suntem departe de aşa ceva.

În România, învăţământul se numără printre cele mai refractare domenii la reformă.

De altfel, e binecunoscut faptul că vocile solitare, care ies din tiparul trasat de sindicate, sfârşesc adesea fie prin a fi eliminate din sistem, fie prin a fi aduse cu „picioarele pe pământ”. „Noile prevederi sunt cele cerute de sindicate”, spunea cu satisfacţie Marius Nistor, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret”.

Mai degrabă politruc decât şef de sindicat şi, cu siguranţă, o căpuşă indecentă şi un iubitor al confortului asigurat de „coabitarea inteligentă” sindicate-guvern, domnul Nistor suceşte încheietura logicii de aşa manieră încât să nu rezulte mai puţin de o fractură.

„Legea Educației (tocmai modificată – n.a.) a fost o lege impusă, ea nu a fost negociată cu părinții sau cu cadrele didactice, ceea ce este inacceptabil”, explică mai departe împricinatul Nistor, considerând astfel că ordonanţa de urgenţă e infinit mai transparentă decât o lege care, în mod normal, trece prin faza dezbaterii publice, prin votul în comisii, apoi prin votul dat în plenul Parlamentului.

Nu în ultimul rând, pentru a răsturna cu 180 de grade nebunia comisă pe 26 iunie de Palatul Victoria, ar fi mare nevoie de o coalizare între beneficiarii direcţi ai procesului de educaţie – de pildă, părinţii –, dar e nerealist să te aştepţi pe termen scurt la apariţia unei mase critice în stare să genereze schimbări fundamentale de jos în sus.

De altfel, cum s-ar putea realiza asta, în condiţiile în care Guvernul Ponta a avut grijă să ofere, prin cele aproape 100 de modificări aduse Legii Funeriu, o generoasă şi extrem de infamă pomană naţională?

Cabinetul condus de eminentul plagiator a pus pe tava ruginită a poporului un soi de a treia sesiune de bacalaureat, doctorate - din nou - pentru toată lumea şi organizate de oricine sau accederea cu o nebănuită uşurinţă în sistem a pretendenţilor la statutul de cadru didactic.

În plus, Guvernul de la Bucureşti i-a înnobilat pe baroni, de la primari la preşedinţii de consilii judeţene, cu un control crescut asupra unităţilor de învăţământ, motivând „elitele” locale să acorde o atenţie electoral-feudal-aleasă Şcolii.

Constituie, însă, tabloul înfăţişat mai sus un argument şi necesar, şi suficient pentru abandonarea luptei pentru reforma Educaţiei?

Este violenţa tăcută cu care actuala putere operează schimbări de substanţă o armă căreia să te gândeşti din start că nu-i vei face faţă?

În fine, e ţesătura intereselor financiare şi politice, care ţin captivă această zonă a siguranţei naţionale, atât de compactă, încât să nu îndrăznim nicicând a ne imagina că breşe esenţiale pot fi, totuşi, create?

Cei care, demotivaţi de transformările de moment, sunt înclinaţi să creadă că nu mai e nimic de de făcut ar trebui să fie conştienţi că, tocmai renunţând, vor contribui ei înşişi la falimentul total al ţării lor.

Educaţia rămâne o chestiune mereu de viitor, nu o simplă anexă la prezent.

Educaţia este motorul, şi, totodată, combustibilul oricărei societăţi.

Dacă ne raportăm inteligent la speţa de faţă, putem întrezări, în ciuda pâclei aparente, zorii posibili ai unei reveniri.

Poate va fi o luptă de durată, aşa cum admiteam şi la începutul acestui material, dar, totuşi, există unele şanse.

De ce spun asta?

Pentru că tocmai ceea ce a dat iniţial forţă schimbărilor-fulger operate de Guvernul Ponta, constituie, în acelaşi timp, şi slăbiciunea maximă a criminalei operaţiuni – Ordonanţa de Urgenţă.

Drept e că acest tip de document oferă autorului ocazia de a schimba sau deturna rapid şi cu efecte imediate un curs legislativ.

Dar, în acelaşi timp, face şi ca schimbarea schimbării să fie mai uşor de operat decât dacă am fi avut de-a face cu o lege în adevăratul sens al cuvântului.

Breşa, în cazul de faţă, se numeşte Avocatul Poporului.

Ordonanţa de urgenţă, oricare ar fi ea, poate fi atacată la Curtea Constituţională de această instituţie
(numai de ea) şi, aşa cum s-a demonstrat de atâtea ori, ceea ce e flagrant la Curte pică.

Pe de altă parte, aşa e, Avocatul Poporului are astăzi un nume de tristă rezonanţă – Victor Ciorbea.

Fostul premier ţărănist a ajuns între timp o slugă hidoasă a puternicilor zilei, după o numire ratată şi neconstituţională la ASF.

Aşa cum a demonstrat-o în zilele scurse de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă care a modificat Legea Educaţiei Naţionale, domnul Ciorbea nu a avut până în prezent nici cel mai modest gând de a ataca la Curtea Constituţiuonală demersul Guvernului Ponta.

În ultimii ani, Ciorbea, a cărui declaraţie de avere arăta la un moment dat că are credite de aproape 1,3 milioane euro, i-a mâncat din palmă turnătorului Dan Voiculescu, s-a ploconit în cel mai jenant mod în faţa plagiatorului Victor Ponta şi a prestat nopţi întregi în studiourile Antenei 3, ca o bufniţă ameţită.

Visând la a deveni escortă, fostul premier şi şef de sindicat s-a tot prostituat politic până la punctul acela în care a putut, în sfârşit, să perceapă tarife exorbitante.

Ceea ce şi face acum.

Şi totuşi, cât timp mai e o şansă, cred că e cazul să fie folosită.

Victor Ciorbea, omul prin care poate fi pusă în cămaşa de specialitate nebunia lui Victor Ponta, trebuie presat de opinia publică să facă acest lucru.

Personal, nu cred doar că trebuie, ci chiar că se şi poate.

Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificată Legea Educaţiei Naţionale este atât de vulnerabilă, în cazul unei eventuale atacări la Curtea Constituţională, încât singura provocare cu adevărat majoră rămâne aceea de a-l convinge pe Victor Ciorbea să-şi facă numai meseria.

O presiune publică bine focalizată l-ar putea face fie să renunţe la funcţie, fie să cedeze solicitării.

Lăcomia, în cazul lui Victor Ciorbea, e unicul mobil care-l mai motivează să tergiverseze.

Teama şi însăşi logica, în schimb, l-ar putea, în final, determina să cedeze.

E drept, a primit recent, el şi instituţia pe care o conduce, nişte cadouri guvernamentale, tot printr-o ordonanţă de urgenţă.

Dar tocmai prin asta, victoria bunului simţ ar fi cu atât mai dulce.

 

Comentarii

 • Grigore Muru

  09 iulie 2014 12:48

  Aveti putintica rabdare, dl Ciorbea isi va face datoria! Limbajul folosit la adresa lui este, insa, inacceptabil.

  raspunde comentariului
 • Zagura

  08 iulie 2014 11:04

  Ordonanta de urgenta este pe deplin justificata este nevoie urgenta de bani pentru campania electorala prezidentiala.

  raspunde comentariului
 • ANALISTUL

  08 iulie 2014 1:21

  CUM SA-I CERI LUI

  raspunde comentariului
 • emil

  07 iulie 2014 17:08

  foamea fara masura a distrus definitiv guvernul taranist Ciorbea.

  raspunde comentariului
 • ANALISTUL

  07 iulie 2014 15:25
 • ANALISTUL

  07 iulie 2014 15:25
 • ANALISTUL

  07 iulie 2014 15:24
 • c.g.

  06 iulie 2014 16:53

  Pt.Adi.Simplu,daca furi esti ...HOT si trebuie sa mergi la puscarie,dupa ce esti judecat!Treaba este cu ...judecata,deoarece in JUSTITIE sunt probleme cu judecatorii amana sentintele pana la ...10 ani,ca in cazul lui Dan Voiculescu !Mai este o treaba ,care nu este in regula in ROMANIA ,esti dovedit ...HOT,dar averea JUSTITIA prin judecatori iar are o problema,nu se leaga de ...AVERE, spre exemplu Adrian Nastase,este arestat dar JUSTITIA ,nu vrea,nu poate,sa ''ii numere ouale'' asa cum recomanda fostul Premier al ROMANIEI,cand era el in ...bulan de bulan,cand se spargea in figuri de ziceai ca este cel mai tare din parcarea ...ROMANIA!Adica in ROMANIA avem JUSTITIE cu sincope si cu dedicatie,si multe amanari in darea sentintelor,iar de AVERILE unele SUSPECTE ca ar fi ...ILEGALE ale hotilor si banditilor economici care au jefuit ROMANIA in ultimii 25 de ani din toate aglomerarile politice nu se leaga JUSTITIA ,probabil asa este obiceiul in democratie originala ,capitalism jegos de cumetrie in amaraciunea astea de republica un fel de mama hotilor inventata pentru de rusii bolsevici acum 67 de ani ...!Obicei direct de la Moscova capitala Rusiei,tara fata de care suntem ''rau asezati'' si care doreste sa se aleaga praful si pulberea de ROMANIA si de poporul roman,sa ajunga ei la Marea Mediterana sa bata in geam occidentului,asa cum a prorocit tarul lor Petru Cel Mare in mileniul trecut!Hotia si hotii in ROMANIA sunt protejati de Rusia prin oamenii fideli lor din JUSTITIE altfel nu se explica jaful ordinar petrecut in tara ROMANIA incepand din dec'89 cu omul lor Ion Iliescu la butoanele puterii si terminand cu omul americanilor,actualul om din Dealul Cotrocenilor,care nu poate sa faca mare lucru in hotia si jaful din ROMANIA generatoare de RUINA TOTALA de azi deoarece Rusia este peste tot in tara asta...,si cam asa este cam in toate tarile de la Marea Baltica la Marea Neagra!

  raspunde comentariului
 • sanis

  06 iulie 2014 14:03

  Putem avea, inca o data, ca va fi bine si la vara cald. Doar ca trebuie sa ne grabim putin. Daca cei care au beneficiat, cit de cit, de o educatie normala chiar si "impanata" socialist nu vor iocnerca nimic, acum, cei de peste 20 de ani nici nu vor mai fi in stare sa lege doua vorbe sa ceara ceva Avocatului Poporului! Daca Ceasca si comunistii au reusit, prin 45 de ani de propaganda sa formeze Omul de Tip Nou, neo-socialistii lui Pointa si Andronescu, Pricopie, Siva. Ivan etc. vor resusi formarea formarea Post-omului Needucat.

  raspunde comentariului
 • NASTASILA

  06 iulie 2014 10:29

  "Zeci de trenuri private circulă ilegal pe rutele CFR Călători. De câteva luni, câteva zeci de trenuri ale operatorilor feroviari privai de transport persoane circulă ilegal pe rute rentabile operate de CFR Călători, păgubind astfel, zilnic, compania de stat cu sume mari de bani. Operatorii privai beneficiază de subvenii foarte mari pentru transportul de călători, în timp ce compania de stat se prăbuete ca urmare a concurenei neloiale. Astfel, prin acest mod de acordare a subveniilor, operatorii privai au încasat anual sume enorme de bani de la Ministerul Transporturilor. Între timp, Dorin Maer, tefan Roeanu i Valentin Dorobanu, directorii impui politic la efia companiei CFR Călători, din 2012 i până în 2014, au fost preocupai să promoveze interesul operatorilor privai de transport persoane. Fiecare dintre acetia a avut grijă ca în fiecare an să easă" mersul trenurilor în interesul operatorilor privai i nicidecum al companiei de stat. Căpuare subvenionată. Când fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, se pregătea să predea mandatul, iar Valentin Dorobanu era încă manager privat la CFR Călători, s-a regizat o inginerie feroviară de proporii. Legislaia actuală stipulează că rutele feroviare de transport persoane nerentabile operate de CFR Călători, în regim social, adică trenuri personale regio, pot fi exploatate de către operatorii privai pe baza unor subvenii acordate de Ministerul Transporturilor. Însă tot legislaia românească precizează că atribuirea rutelor nerentabile se face prin licitaie, iar traseele adjudecate sunt incluse în mersul trenurilor care apare la sfâritul fiecărui an. Dar fostul manager privat Valentin Dorobanu, susinut tacit de directorul Direciei Feroviare din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, au acceptat ca pe mai multe rute rentabile operate de CFR Călători să fie introduse mai multe trenuri ale operatorilor privai. S-au introdus ilegal mai multe perechi de trenuri personale regio, la anumite ore de vârf, în aa fel încât să fure călătorii companiei de stat. Însă trenurile private practică tarife mai mici decât CFR Călători ca urmare a subveniilor, ceea ce face ca tot mai muli călători să meargă cu trenurile private. În plus, dacă trenurile private circulă cu călători sau fără, cuantumul subveniei care se încasează este acelai. Practic, prin această manevră de concurenă neloială, compania CFR este căpuată cu acte în regulă, dar nimeni din Ministerul Transporturilor nu vrea să deranjeze interesele operatorilor privai", a declarat un fost ministru al Transporturilor" Cealaltă firmă beneficiară a bonusurilor feroviare peste rând este Transferoviar Grup Cluj-Napoca. Astfel, de câteva luni, pe ruta Bucureti- Ploieti i retur au fost introduse peste noapte, cinci perechi de trenuri regio. Însă această rută este operată de CFR Călători, fiind una dintre cele mai rentabile din România. Cu toate acestea, automotoarele firmei clujene controlate de Călin Mitică transportă zilnic între 600 i 1.000 de călători. Cei care călătoresc cu Transferoviar Grup Cluj-Napoca sunt obligai să achite o rezervare de loc, de 1,5 lei, dei la trenurile regio nu există i nu se plătete rezervarea de loc. Astfel, călătorul, în loc să achite 7,5 lei pentru un bilet Bucureti-Ploieti, este obligat să mai dea în plus încă 1,5 lei, adică 9 lei, dei firma beneficiază de subvenie. Pe aceeai rută, un bilet emis de CFR Călători costă 7,5 lei, dar subvenia încasată de compania de stat este mult mai mică decât firma clujeană. HA, HA, HA... Am intervenit la cei abilităi prin lege să reglementeze aceste situaii, dar până acum nimic nu s-a întâmplat", Vasile Secară, preedintele Consiliului de Supraveghere al CFR Călători.

  raspunde comentariului
 • sulica

  05 iulie 2014 17:19

  bai loaza proasta **** lui ciorbea cind o sugi? fomistule.

  raspunde comentariului
 • Drasinover Mona

  05 iulie 2014 11:39

  Cine a intocmit toate aceste modificari si care este urgenta pentru a da o ordonanta de urgenta?Iar acest Nistor este doar un colaborationist al Guvernului si un PSDist ascuns.Ciorbea-o sluga a lui Felix si al Plagiatorului!

  raspunde comentariului
 • crisogonus

  04 iulie 2014 14:48

  Ii amintesc cum scria "Romania libera" despre Victor Ciorbea in anii 1995-1998 si cum scrie acum. Ce se mai rasuceste lumea ...

  raspunde comentariului
  • Horvat Iodescu

   05 iulie 2014 11:32

   Are dreptate crisogonus, Asta e dovada ca in presa romaneasca are dreptate cel care plateste! Zi ca nu-i asa domnule MIHU!

   raspunde comentariului
  • Horvat Iodescu

   05 iulie 2014 11:32

   Are dreptate crisogonus, Asta e dovada ca in presa romaneasca are dreptate cel care plateste! Zi ca nu-i asa domnule MIHU!

   raspunde comentariului
  • Horvat Iodescu

   05 iulie 2014 11:30

   Are dreptate crisogonus, asta ne arata ca in presa romaneasca are dreptate cel care plateste. Nu-i asa domnule Mihu? Cum naiba vreti sa va mai citeasca lumea!

   raspunde comentariului
  • Horvat Iodescu

   05 iulie 2014 11:24

   Are dreptate crisogonus, Asta e dovada ca in presa romaneasca are dreptate cel care plateste! Zi ca nu-i asa domnule MIHU!

   raspunde comentariului
  • Nirolf

   05 iulie 2014 7:39

   Romania Libera a pastrat aceiasi linie politica .S-a rasucit Victor Ciorbea , acest vultur ce a planat in inaltimile Antenei 3 , de unde a plonjat spre sinecura mult visata.

   raspunde comentariului
  • Mircea

   05 iulie 2014 7:22

   crisogonusRomania libera a ramas aceeasi, Victor Ciorbea s-a rasucit.

   raspunde comentariului
 • Adi

  04 iulie 2014 14:41

  Mai terminati cu "baietii destepti" spuneti-le altfel, baietii vicleni si lacomi, borfasi, cum vreti. Astia n-au nimic de-a face cu desteptaciunea sau inteligenta in sens pozitiv, sunt VICLENI ceea ce e altceva, e o inteligenta distructiva pentru societate. S-a inoculat aceasta idee, inclusiv la tineri, ca daca furi esti smecher, esti destept, esti cool.

  raspunde comentariului
 • aspida

  04 iulie 2014 9:24

  parcă trebuia ca avocatul popoului am zis bine,să fie numit de putere și opoziție,în consens!ce a făcut opoziția? a făcut pe ea!

  raspunde comentariului
  • codo

   04 iulie 2014 10:26

   PNL l-a propus pe Ciorbea ce vreti mai mult consens de atata? La cum se fac propunerile pentru posturile inalte vezi cazul lui sarbu la ASF era riscul sa ajunga madama aia adjuncta in functia de avocat al poporului. sau mai rau cineva fara bacalaureat orice este posibil in tara asta.

   raspunde comentariului
 • corbu

  03 iulie 2014 23:57

  Romania e intr-un dezastru total. Nici Dumnezeu nu ne mai poate ajuta. A incercat el si cind a vazut ca nu e nici un atom de inteligenta in capul lor, s-a lasat pagubas.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design